|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szczurzy temat
Może w sklepie włożą Ci szczurka do takiego małego pudełeczka papierowego? Jak kupowałam swoją ściurke to właśnie pani włożyła ją do takiego pudełeczka specjalnego z dziurkami :P. A do domu ze sklepu mam jakieś 30 min. Nic się jej nie stało wtedy tylko zsiurkała się w tym pudełeczku, a że trzymałam blisko siebie ją w tym pudełeczku to ja też byłam zsiurkana
.
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy sklep zoologiczny ma takie kartonowe pudełka, więc spokojnie
![]() Daj znać, z iloma ogonkami wróciłaś do domu
|
|
#1413 |
|
Rozeznanie
|
Dobrze o ile będą w sklepie. Ostatnio jak się dowiadywałam to mieli przywieźć ogonki w zeszłym tygodniu
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Raczkowanie
|
Ja tydzien temu dostalam od chlopaka niebieskiego szczurka
sliczna jest
|
|
|
|
|
#1415 |
|
Raczkowanie
|
Szczurki chłopcy mają dość widoczne klejnoty. Dobry sprzedawca nie powinien mieć kłopotu z odrożnieniem płci. Poszukaj w internecie zdjęcia chłopca szczurka. Polecam www.szczury.org . to kopalnia wiedzy na temat ciurkow.
|
|
|
|
|
#1416 |
|
Wtajemniczenie
|
ojojjjj.. Jak ja chciałabym mieć blue ...
|
|
#1417 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam szczura od listopada 2006 roku. Na początku miałam czarnego, później jemu i białej szczurzycy urodziły się dzieci. Tego czarnego samca oddałam koleżance, a malutką jego białą córeczkę z czerwonymi patrzałkami wzięłam do siebie. Problemem jest to, że urosła i trzymam ją w trochę za małej klatce, czasami wypuszczam ją żeby połaziła po szafce na której stoi, ale kilka razy nie wiem jakim cudem zeszła z tak wysokiej szafki, i musiałam ją wyciągać zza biurka co zajęło mi dobre 10 minut! Byłam zła jak cholera, wrzuciłam ją do klatki i powiedziała że na drugi dzień ją wypuszczę. Oczywiście nie zrobiłam tego, ale moja rodzicielka mówi że co zrobimy w wakacje jak wyjedziemy, że nie będziemy jej ze sobą zabrać, wystarczy że psa trzeba brać... potrzebuję klatki, więc w razie jakby ktoś miał do oddania bądź do sprzedania dla szczurka to pisać!
Aaa, i moja 'szczura' nazywa się Zuzanna a jej ojciec to Zenon hahah
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to, za karę że szczurka chodziła po mieszkaniu i właziła w każdy możliwy kąt (nic bardziej naturalnego dla ogonków), nie wypuszczałaś jej?
![]() Ja widzę, jak moja Kluska czasami cholery dostaje, siedząc w klatce kilka godzin, a co dopiero cały dzień...
|
|
#1419 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1420 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Agattex, odpowiesz na moje pytanie?
![]() Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1422 |
|
Raczkowanie
|
Moje ogonki codziennie przez kilka godzin buszują po pokoju. Śpią w łóżku. Ile rzeczy już pogryzły. Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby je karać nie wypuszczając z klatki. Taka jest szczurza natura , że muszą wszędzie wejść i wiele rzeczy próbować ząbkami.
|
|
|
|
|
#1423 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1424 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie mam nic przeciwko, by łaziły mi po pokoju, gryzły co opadnie, srały czy sikały, chodzi o to że mam psa! Pies który wporst ma ochotę spałaszować szczura żywcem! W dodatku nie wiem co z nim zrobić we wakacje! Co mam mu napakować żarcia w klatkę i zostawić na tydzień? Woda w poiku idzie przez jedną noc, jeden dzień, kilka razy czasami musze jej dawać coś do jedzenia i do picia. Nie mogę jej zabrać, ponieważ na wakacje jadę pociągiem z rodzicielką, z psem i z bagażem. Myślę nad zostawieniem jej pod opieką koleżance, ale nie wiem czy się zgodzi...
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Rozeznanie
|
Obeszłam całe miasto, pełno mysz i chomików a ogonka ani jednego...
|
|
|
|
|
#1426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy kiedy wypuszczasz szczurki, nie możesz zamykać psa w innym pokoju, ostatecznie zakładać mu kaganiec, żeby nie capnął biegającego ogonka? Bo jeżeli pies rzeczywiście stanowi taki problem, może lepiej zastanowisz się nad oddaniem szczurków - sorry, ale siedzenie w klatce całymi dniami jest dla zwierzaka straszne i już chyba lepiej, żeby trafiły do domu, gdzie będą mogły śmigać do woli, bez obaw przed psem.
|
|
|
#1427 |
|
Przyczajenie
|
a ja mialam mojego kochanego DYzia który najlepiej w domu byl zaprzyjazniony z kotkiem , dziwne troche nie??:P niestety zdechł 3 tygodnie temu ze starości.. a był taki mądry i kochany buu ;((( [*][*][*]
|
|
|
|
|
#1428 |
|
Rozeznanie
|
Jaki słodki widok
|
|
|
|
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
Przecudowna taka przyjaźń
.A zdjęcia śliczne ... .
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1430 |
|
Zakorzenienie
|
agattex, powiem szczerze, że trochę mnie ściska jak czytam, co piszesz. Najpierw oddałaś ot tak sobie samca, który przywiązał się do Ciebie, do mieszkania, do klatki, do bezpieczeństwa - teraz nie wypuszczasz samicy "bo masz psa".
nie masz warunków na szczura - to go oddaj komuś zaufanemu, kto dobrze się nim zajmie. Szczur MUSI biegać, inaczej może nabawić się choroby stawów nie mówiąc o tym jak się czuje - jak ty byś się czuła, gdyby cię mama z "przymałego pokoju" nigdzie nie wypuszczała? Pomyśl trochę :/ Musisz zrozumieć, że zwierzę się w takich warunkach tylko męczy. A co zrobisz jak zwierzę zachoruje, czy mama da Ci na weta, czy będziesz patrzeć jak przez 3 dni się dusi i w końcu pada z głodu? Wybacz brutalność opisywanej sytuacji ale nie wierzę, że wydasz na weta jeśli nie możesz kupić większej klatki. Niestety wszystko kosztuje a szczur to trochę więcej niż 10 zł + karma. Potrzebuje nie tylko większej klatki i biegania ale zabaw, pieszczot i przede wszystkim SZCZURZEGO TOWARZYSTWA. Nóz się w kieszeni otwiera i to tyle, co mogę napisać. Wejdź na szczury.org i daj ogłoszenie w dziale "zwierzaki". Jestem przekonana, że ktoś Ją przygarnie. Dodaj zdjęcia i najlepiej oddaj z klatką - wtedy masz największe szanse adopcji. |
|
|
|
|
#1431 |
|
Rozeznanie
|
Tez mialam kiedys bialego szczurka - Oskarka..
![]() Niestety czyms sie zatrul i zdechl.. szkoda mi go bylo (Milalam go jakies 3 latka sliczny widok.. kot i szcurek ![]()
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
mysiaczek mojej siostry miał wczoraj operację. Parę miesięcy temu urosła jej taka gula koło przedniej łapki, raz rosła raz malała, a teraz była taka ogromna, że ledwo łapką sięgała ziemi i wczoraj zaczęło jej to krwawić (a myśka latała po domu jak gdyby nigdy nic, chyba jej to nie boli, apetyt też bez zmian) no i wycięli jej i teraz leży taka pozszywana, przez 10 dni będzie brała antybiotyki, strasznie mi jej szkoda, tak piszczała przy znieczuleniu, to był jej pierwszy dzwięk wydany od ostatnich 2 lat
dostała aż 3 zastrzyki, po pierwszym nic po drugim łapki odmówiły jej posłuszeństwa po trzecim króciutkie "piiiii..." i zasnęła z operacji mogła się nie obudzić, albo stracić łapkę ile to biedne zwierzątko musi przeżyć jeżeli bardzo nie cierpi, to idę go jutro odwiedzić, stale o nim myślę i już nawet na egzaminy nie jestem sie w stanie uczyć
|
|
|
|
|
#1433 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Słuchajcie, mam problem, może ktoś się zna na tym dokładniej i mi powie co sądzić. Wczoraj moja siostra kupiła szczurka. Nie spytała pani w sklepie ile on ma, ale jest jeszcze dość malutki. Szczerze mówiąc totalnie nie mam doświadczenia w tym temacie, nie umiem ocenić na oko. W każdym razie dziś siostra zauważyła, że szczurek jest chyba ślepy. Kiedy trzyma się go w ręce czy na kolanach szczurek wodzi pyszczkiem z prawa na lewo, jak na meczu tenisowym, tak jakby nie widział tylko wywąchiwał przedmioty. Generalnie zachowuje się dość dziwnie tzn chodzi po klatce bardzo powoli i wącha przedmioty przed sobą bardzo intensywnie. Wiem, że być może sa to normalne zachowania i być może po prostu tak poznaje teren ale chciałam Was zapytać co o tym sądzicie. W razie czego mogę zamieścić fotkę by pokazać jakiej jest wielkości. Jutro siostra idzie z nim do weterynarza ale może możecie coś powiedzieć, może to normalne zachowanie na początku? Strasznie mnie smuci myśl że mógłby być ślepy, maleńki biedaczek nasz
|
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
nisiaq - nie piszesz nic o ubarwieniu malca, więc strzelam: albinos (białe futro, czerwone oczy)?
Jeśli trafiłam, to nie ma powodu do obaw, albinosy mają problem z centrowaniem obrazu. Pomagają sobie rytmicznym kiwaniem główki na boki. To może nasilać się w sytuacjach stresowych (nowe otoczenie, wzięcie na ręce itp). Nie jest ślepy, ale szczurki ogólnie bardziej poruszają się za pomocą węchu niż wzroku (słabo widzą). |
|
|
|
|
#1435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczur TŻta (Sokrates ) też tak robi - na początku czułam się nieswojo, jak ogonek patrzył się na mnie, kiwając łepkiem - teraz już mi to nie przeszkadza. Jest przeuroczy.
|
|
|
#1436 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1437 |
|
Wtajemniczenie
|
normalnie jestem w szoku. Mama kupila ostatnio w supermarkecie karme i kolby dla szczurkow. Ja dzisiaj patrze na date waznosci a tam WRZESIEN 2006 ! Normalnie Szok! O.o'' Wiem , że moja mama mogła zobaczyć na datę, ale ona jest taka, że jak coś jest w sklepie to jest dobre:P Dobrze, że nie otworzyłam t ej karmy jeszcze! Kolby niestety trochę obskubały, ale jak tylko zauważyłam date waznosci zabrałam im tą kolbę.
Co ja mam zrobić w takiej sytuacji?? Czy może jednak zostawić tą sprawe w spokoju i kupić gdzieś indziej "świeża" karme??
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
a nasz nie chce jeść takich kolb, w ogóle takiej suchej karmy, za to dał by się pokroić za "czipsy" bananowe, chyba wygrywają nawet z mięskiem
|
|
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Paula, ja bym się przeszła do tego sklepu, sprawdziła daty ważności innych produktów, a potem z rozkoszą zrobiła burdę na całego
![]() Skoro karmy nie otworzyłaś - domagaj się zwrotu.
|
|
#1440 |
|
Konto usunięte
|
Mój sczurek dziś upolował muchę i zjadł
...Moja mama próbowała mu ją zabrać ale nie chciał wypuścić muchy z zębów . Chyba nie zatruje się muchą ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

.

...Moja mama próbowała mu ją zabrać ale nie chciał wypuścić muchy z zębów
. Chyba nie zatruje się muchą ?