|
|
#1411 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
mój chyba jak miał 2 latka to zaczął układać puzzle najpierw z małą liczbą elementów, potem coraz więcej ale zaraz będzie miał 4 lata i szał mu na puzzle jakoś minął... teraz za niczym nie szaleje.. no poza ciastoliną.
Ale jak mojemu coś nie wychodzi tzn nie może znaleźć odpowiedniego elementu to mu pomagam ale zazwyczaj pierwsze 3 razy razem układamy całe puzzle żeby zobaczył jak mają wyglądać w całości a potem sam już wie ale i tak lubi razem układać, chyba że miał ten szał to sam układał.... Ale nie widzę nic złego w pomaganiu, ważne że wie co do czego, a kwestia włożenia- kilka razy nakierujesz i zaskoczy. |
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
moja lubi jak jej towarzyszę, jak układamy puzzle razem. Ja układam swoją część, ona swoją i jest super
Mam nadzieję, że dotrwamy do układania tych co mają po 500-1000 elementów, bardzo lubię układać puzzle.
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1414 |
|
Zadomowienie
|
karolca o rany podziwiam! Moja też żąda stada obserwatorów przy układaniu puzzli - ale to takie 30, góra 50 elementowe. Przy 500 chyba bym głową w ścianę waliła
|
|
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o bycie obserwatorem ale o wspolne ukladanie. Serio, uwielbiam
|
#1416 |
|
Wtajemniczenie
|
W piątek mija mi termin porodu. Dwa tygodnie temu byłam na wizycie u swojej lekarki i zostałam poinformowana, że mam przyjść na kontrolę jeśli wyniki badań się nie poprawia. I tyle... Wyniki się poprawiły a ja się zastanawiam czy mam jeszcze przyjść na jakąś wizytę czy już nie
![]() W szpitalu na wizycie kwalifikujacej do porodu otrzymałam informacje, że jeśli nic samo się nie ruszy to mam 4. Maja zadzwonić i umówić się na przyjęcie w celu wywołania. No i teraz mam zagwozdke, bo większość znanych mi kobiet była pod ścisłą kontrola po terminie porodu (częste ktg zwłaszcza). Czy nie powinnam też się ich domagać? Mam się umówić jeszcze na wizytę u swojej lekarki? Trochę obawiam się przenoszenia stąd moje pytania Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1417 |
|
Konto usunięte
|
A możesz do niej zadzwonić?
|
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
ja po terminie porodu na KTG mialam jeździć do najbliższego szpitala. Co dwa dni. Co tydzień miałam wizytę kontrolną u swojego lekarza (przepływy, ilośc wód płodowych itp).
|
#1419 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie zadzwonić nie mogę
Postaram się umówić na jutro na wizytę i zobaczymy, co powie. W necie wyczytałam, że faktycznie co dwa dni powinno się chodzić na ktg i badać na usg przepływy, ilość wód itp. Tak więc będę naciskać na te badania |
|
|
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
lutien a gdzie Ty ostatecznie rodzisz bo zdaje się, że zrezygnowałaś z Boni? Na Lubinowej po terminie robią raczej co 2 dni ktg - więc może przedzwoń tam.
|
|
|
|
#1421 |
|
Konto usunięte
|
Na Łubinowej jak najbardziej ktg robią, ale telefonicznie trzeba na konkretną godzinę się umawiać.
|
|
|
|
#1422 |
|
Wtajemniczenie
|
I wystarczy, że zadzwonię się umówić? Super!
|
|
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja na ostatniej wizycie u ginekologa prowadzącego byłam jakieś 3 tygodnie przed terminem porodu. Dostałam zalecenie, żeby za tydzień umówić się do szpitala na ktg i od tego czasu byłam pod ich opieką. Najpierw ktg, a po nim wizyta kontrolna z badaniem.
|
|
|
|
#1424 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie calkiem od czapy...
Padł mi laptoczek, prawdopodobnie karta graficzna, wymiana to jakieś 600zł albo i więcej. Nie wychodzę prawie nigdzie, żadne kino, teatr, knajpy, CZASEm raz w miesiącu na kawę gdzieś, nigdzie nie wyjeżdżam. I... co byście zrobiły na moim miejscu? ładowałybyście w 3letniego laptopa kasę czy wzięłybyście na 0% nowego? miesięcznie jakieś 110zł by wyszło. |
|
|
|
#1425 |
|
Zadomowienie
|
Wzięłabym nowego.
|
|
|
|
#1426 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46148071]Pytanie calkiem od czapy...
Padł mi laptoczek, prawdopodobnie karta graficzna, wymiana to jakieś 600zł albo i więcej. Nie wychodzę prawie nigdzie, żadne kino, teatr, knajpy, CZASEm raz w miesiącu na kawę gdzieś, nigdzie nie wyjeżdżam. I... co byście zrobiły na moim miejscu? ładowałybyście w 3letniego laptopa kasę czy wzięłybyście na 0% nowego? miesięcznie jakieś 110zł by wyszło.[/QUOTE] ja władowałam w starego, bo kocham go miłością wielką ![]() i co prawda bardziej się opłaca kupić nowego, mieć dwa lata gwarancji ale ja nie znalazłam nic fajnego, super ekstra w zamian. Tym bardziej, że swojego laptopa mam od 6 lat i jedyne co mu sie w międzyczasie stało, to właśnie padnięta grafika po 4 latach. Zalanie go też go nie zabiło, więc egzemplarz trafił mi się porządny
|
|
|
|
#1427 |
|
Konto usunięte
|
Ja właśnie zajechałam drugiego
poprzedniego też 3 lata miałam.
|
|
|
|
#1428 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46148071]Pytanie calkiem od czapy...
Padł mi laptoczek, prawdopodobnie karta graficzna, wymiana to jakieś 600zł albo i więcej. Nie wychodzę prawie nigdzie, żadne kino, teatr, knajpy, CZASEm raz w miesiącu na kawę gdzieś, nigdzie nie wyjeżdżam. I... co byście zrobiły na moim miejscu? ładowałybyście w 3letniego laptopa kasę czy wzięłybyście na 0% nowego? miesięcznie jakieś 110zł by wyszło.[/QUOTE] Kupiłabym sobie nowego Nie wiadomo za ile czasu znowu coś w nim padnie.
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
Padł mi laptoczek, prawdopodobnie karta graficzna, wymiana to jakieś 600zł albo i więcej. Nie wychodzę prawie nigdzie, żadne kino, teatr, knajpy, CZASEm raz w miesiącu na kawę gdzieś, nigdzie nie wyjeżdżam. I... co byście zrobiły na moim miejscu? ładowałybyście w 3letniego laptopa kasę czy wzięłybyście na 0% nowego? miesięcznie jakieś 110zł by wyszło.[/QUOTE] Na ile czasu te raty? I na pewno 0% (bez u bezpieczenia i innych kwiatków)? Brałabym nowego. |
|
|
|
#1430 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też mam pytanie - co mogę zrobić z Bromergonem? Gdzie oddać? Mam opakowanie bez dwóch tabletek, z długą datą, nie będzie mi już potrzebne.
|
|
|
|
#1431 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mąż w branży siedzi, więc wie, o co pytać i na co patrzeć ![]() Cytat:
nie, żebym szukała sobie wymówki ![]() zadzwoń do przychodni do położnej, powiedz, że masz, na pewno poda jakiejś mamie potrzebującej |
||
|
|
|
#1432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje dzieci zaczynały od takich puzzli od ok. roczku http://allegro.pl/puzzle-trefl-baby-...146165599.html W wieku 2 lat układały samodzielnie 15 elementowe na planszach http://allegro.pl/trefl-15-ramkowe-m...098046951.html Według mnie bardzo fajne, duże elementy, łatwe w połączeniu. Później doszły 30 elementowe na planszach i dopiero takie tradycyjne 30 i 60 elem. Ja nie wyręczam w układaniu, na początku tylko sugerowalam, że dobry puzzel ale niech spróbuje obrócić itp. Karolca ja też nie mogę się doczekać wspólnego układania takich 1000 elem. ![]() Narazie moja 4-latka układa 160 elem. i dla niej to jeszcze frajda Szajajaba wymienialiśmy w zeszłym roku kartę graficzną (nie wiem czy mogę podać nazwę w Asusie) - po tygodniu padło, znowu wysłali do producenta, po miesiącu laptopo wrócił niby naprawiony i na nastepny dzień już nie działał Na szczęście kasę zwrócili. Także ja już bym się nie bawiła w takie naprawy. |
|
|
|
|
#1433 |
|
Wtajemniczenie
|
Co sądzicie o takich zestawach wrotki+rolki+łyżwy?
http://allegro.pl/zestaw-4w1-rolki-w...171673828.html SPrawdzają się czy lepiej kupić wszystko osobno? |
|
|
|
#1434 |
|
Zadomowienie
|
precious sama się na taki zestaw 3 w 1 czaję i myślę że to dobre rozwiązanie ale nie miałam jeszcze takiego więc na 100% nie mogę powiedzieć ale znajomi mają i chwalą więc..
jeszcze taki z regulacją rozm. jak dla dziecka.
|
|
|
|
#1435 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46149400]
zadzwoń do przychodni do położnej, powiedz, że masz, na pewno poda jakiejś mamie potrzebującej[/QUOTE] o! to jest myśl dzięki
|
|
|
|
#1436 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie odnośnie opinii o potrzebie wczesnego wspomagania (Szajajaba
).Młody trafił do PPP z opóźnionym rozwojem mowy (a od pół roku chodzimy na terapię do ośrodka rehabilitacji dziennej gdzie ma SI, logopedę, fizjoterapię). Logopeda w PPP trafiła się naprawdę dobra, oceniła nie tylko rozwój mowy, wysłuchała co mnie martwi, poobserwowała syna. Uznała że jak najszybciej trzeba załatwić opinię o potrzebie wczesnego wspomagania. Zapisała do psychologa w poradni a tu już opór, zrobiła jakiś test w którym wyszło że młody w rozwoju rok opóźniony. Opinia do przedszkola jak najbardziej (ale taka ogólna gdzie napisze że nie umie się posługiwać nożyczkami czy też samodzielnie ubierać co i bez opinii wszyscy widzą ) ale o wwr nie bo trzeba jeszcze konsultację u kogoś tam (czy nie ma przetrwalych odruchów) może neurologa, rediagnozę u niej za 3 miesiące. A w ogóle to zaraz będę chciała żeby mi zapewnili terapię itp, może pomyślimy od września![]() To naprawdę musi tyle trwać (bo w takim tempie to ładnych parę miesięcy)? Czy mogę po prostu ja lub przedszkole złożyć wniosek o wydanie opinii już teraz i albo komisja się przychyli albo nie? Nie ukrywam że chciałabym to przyspieszyć ze wzgl na pomoc przedszkola, które zapewni ileś tam godzin z logopedą, psychologiem itp ale samo musi o dofinansowanie wystąpić
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2014-04-25 o 21:22 |
|
|
|
#1437 |
|
Konto usunięte
|
Niestety tak, zwłaszcza, że jesteście na samym początku diagnozowania na papierze. Konsultacja u neurologa zapewne, od razu dopytaj, czy u psychiatry również, bo często potrzebna. Natomiast dopytaj - bo różnie poradnie podchodzą - czy zaakceptują papiery z diagnozą po prywatnej wizycie u neurologa, bo to szybciej pewnie by było.
|
|
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46180771]Niestety tak, zwłaszcza, że jesteście na samym początku diagnozowania na papierze. Konsultacja u neurologa zapewne, od razu dopytaj, czy u psychiatry również, bo często potrzebna. Natomiast dopytaj - bo różnie poradnie podchodzą - czy zaakceptują papiery z diagnozą po prywatnej wizycie u neurologa, bo to szybciej pewnie by było.[/QUOTE]
To w takim tempie młody szybciej będzie w wieku szkolnym niż doczeka się opinii Albo ta super psycholog na następnym spotkaniu stwierdzi że skoro już umie się ubrać to jest "och" "ach" i stwierdzi że pomocy nie potrzeba
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2014-04-26 o 15:29 |
|
|
|
#1439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1440 |
|
Konto usunięte
|
Lutien i jak???
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

).