Vademecum antykoncepcji! - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-15, 14:59   #1411
VMK
Rozeznanie

GG do VMK
Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Ogólnie jest tak, że recepta jest ważna miesiąć, a w przypadku antybiotyku 7 dni.
VMK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:40   #1412
martuuusia
Raczkowanie

Hej mam pytanko: od pół roku brałam Diane jednak lekarka zmieniła mi na yasminelle. Właśnie jestem w czasie 7dniowej przerwy i dostałam krwawienie. Pamiętam, że lekarka mówiła, że mam zacząć brać yasminelle tak jakbym pierwszy raz zaczynała w życiu brać tabletki- czyli w pierwszy dzień krwawienia czyli dzisiaj ?
martuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-15, 15:57   #1413
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VMK Pokaż wiadomość
Ogólnie jest tak, że recepta jest ważna miesiąć, a w przypadku antybiotyku 7 dni.
Właśnie wiem, że ogółem to jest miesiąc. Informacje znalazłam tutaj: http://www.lekidlamnie.pl/e_apteka/i...?m=recepty&a=2 na dole strony

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 19:02   #1414
zawszeboska
Zakorzenienie

Mam kolejne pytanie dotyczące Harmonetu.

Biorę te tabletki od kilku miesięcy. Pod koniec grudnia, w celu przesunięcia okresu, nie zrobiłam 7-mio dniowej przerwy, tylko od razu zaczęłam przyjmować kolejne opakowanie. Na ulotce jest napisane, że w trakcie brania tego drugiego opakowania, może wystąpić krwawienie. Nie jest niestety napisane, jak długo może trwać. Ja dostałam to krwawienie w ubiegłą sobotę, a więc dzisiaj mija już ponad tydzień, a krwawienie nie ustąpiło. Nie jest ono obfite, jednak martwi mnie, że trwa tak długo. Czy to normalne?
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 19:11   #1415
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zawszeboska Pokaż wiadomość
Mam kolejne pytanie dotyczące Harmonetu.

Biorę te tabletki od kilku miesięcy. Pod koniec grudnia, w celu przesunięcia okresu, nie zrobiłam 7-mio dniowej przerwy, tylko od razu zaczęłam przyjmować kolejne opakowanie. Na ulotce jest napisane, że w trakcie brania tego drugiego opakowania, może wystąpić krwawienie. Nie jest niestety napisane, jak długo może trwać. Ja dostałam to krwawienie w ubiegłą sobotę, a więc dzisiaj mija już ponad tydzień, a krwawienie nie ustąpiło. Nie jest ono obfite, jednak martwi mnie, że trwa tak długo. Czy to normalne?

jeśli nie jest obfite to nie ma się czym martwić - tak u niektórych bywa przy łączeniu - a nie jest napisane ile może trwać, bo jest to zależne od organizmu - jeden zareaguje tak, a drugi inaczej

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 10:29   #1416
zawszeboska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
jeśli nie jest obfite to nie ma się czym martwić - tak u niektórych bywa przy łączeniu - a nie jest napisane ile może trwać, bo jest to zależne od organizmu - jeden zareaguje tak, a drugi inaczej
Dziękuję
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 10:21   #1417
kajaja
Zadomowienie

mam pytanie czy plastry sa dostepne bez recepty?
kajaja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-21, 10:28   #1418
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajaja Pokaż wiadomość
poczytaj a się dowiesz.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-01-21, 11:25   #1419
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kajaja Pokaż wiadomość
Nie, nie są dostępne bez recepty.
Idź do ginekologa.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-26, 10:42   #1420
Ska
Zadomowienie

dziewczyny,

tabletki anty biorę ok 3 lat. przez pierwszy rok Yasmin, potem Microgynon 21. jakiś rok temu zrobiłam sobie kilkumiesięczną przerwą, @ zanikł i się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. znów musiałam wrócić do tabsów.
ale myślę o zmienie Microgynonu na coś nowszego. tak czy siak jestem skazana na tabsy, wiem, że będę miała w przyszłości problem z zajściem w ciążę
i stąd moje pytanie, bo Micogynon przyjął mi się ok, ale to tabletki II generacji i do tego jednofazowe, więc najbardziej inwazyjne. mam rację?
Stary 2010-01-27, 13:14   #1421
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
dziewczyny,

tabletki anty biorę ok 3 lat. przez pierwszy rok Yasmin, potem Microgynon 21. jakiś rok temu zrobiłam sobie kilkumiesięczną przerwą, @ zanikł i się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. znów musiałam wrócić do tabsów.
ale myślę o zmienie Microgynonu na coś nowszego. tak czy siak jestem skazana na tabsy, wiem, że będę miała w przyszłości problem z zajściem w ciążę
i stąd moje pytanie, bo Micogynon przyjął mi się ok, ale to tabletki II generacji i do tego jednofazowe, więc najbardziej inwazyjne. mam rację?
Większośc jest jednofazowa. Jeśli one Ci odpowiadają, nie masz skutków ubocznych to uważam,że bez problemu możesz je zażywac. Możesz też spróbowac jakieś nowszych tabletek a jeśli nie będą Ci odpowiadały to zmienisz na Micro.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-28, 16:52   #1422
Ska
Zadomowienie

_Emi_, ale ta I generacja jest chyba najbardziej inwazyjna?
znajomej siostra brała Microgynon b. długo, nie miała żadnych problemów hormonalnych czy zespołu PCO jak ja, a o dziecko musiała się starać aż roku.
Stary 2010-02-02, 20:01   #1423
Niewierna
Raczkowanie

przepraszam za pomyłkę

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200808313538.html

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120602060120.html

PS. zaczynam chudnąć!
Jest: 53,5 kg
Marzę o 48 kg

Edytowane przez Niewierna
Czas edycji: 2010-02-05 o 20:30 Powód: pomyliłam wątki...
Niewierna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 20:42   #1424
MiaM
Przyczajenie

Czesc, mam pytanko, biore od kilku dni tabletki antykoncepcyjne, i mam takie male pytanko, czy trzeba miec wiecej ruchu podczas zazywania czy tez nie?? pozdrawiam
MiaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 22:30   #1425
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MiaM Pokaż wiadomość
Czesc, mam pytanko, biore od kilku dni tabletki antykoncepcyjne, i mam takie male pytanko, czy trzeba miec wiecej ruchu podczas zazywania czy tez nie?? pozdrawiam
Nie trzeba. Skąd takie przypuszczenia?
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 22:35   #1426
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmm87 Pokaż wiadomość
Nie trzeba. Skąd takie przypuszczenia?
Może nie tyle nie trzeba więcej ruchu, co nie można być kompletnie bezczynnym, bo może to prowadzić do zakrzepicy, dlatego osoby, które mają spędzić dłuższy czas w szpitalu bądź w jakiś sposób unieruchomione nie powinny brać tabletek

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-02-03, 10:17   #1427
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

I ja mam pytanie,do bardziej obcykanych w temacie
Od jakoś 4 lat biore tabletki i kilka razy je zmieniałam bo coś tam nie pasowało mi jednak i nigdy z tym nie było problemów. Teraz z Yasminelle przeszłam na Microgynon 21. Lekarz kazał mi wziąść 1 nową tabl. pierwszego dnia okresu. Czyli jak normalnie w ciągu tej 7 dniowej przerwy dostalam 5 dnia to i tak wziełam tą tabletkę. Jestem już na końcówce opakowania. Dopiero teraz zajrzałam do ulotki i wyczytałam,że przy zmianie z innych tabl. nie powinno się robić żadnej przerwy a po ost, tabl poprzednich tabsów powinnam na nast. dzien przyjąć Microgynon od razu.
Teraz moje pytanie,bo się lekko wystraszyłam. Chyba lekarz wie co robił,każąc mi brać tabl, od 1dnia krwawienia
Chodzę do niego od 4 lat i nie zawodził mnie do tej pory. Czy jest jakaś możliwość że jednak źle zaczełam przyjmowanie i będą tego konsekwencje? ;/

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 11:55   #1428
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
I ja mam pytanie,do bardziej obcykanych w temacie
Od jakoś 4 lat biore tabletki i kilka razy je zmieniałam bo coś tam nie pasowało mi jednak i nigdy z tym nie było problemów. Teraz z Yasminelle przeszłam na Microgynon 21. Lekarz kazał mi wziąść 1 nową tabl. pierwszego dnia okresu. Czyli jak normalnie w ciągu tej 7 dniowej przerwy dostalam 5 dnia to i tak wziełam tą tabletkę. Jestem już na końcówce opakowania. Dopiero teraz zajrzałam do ulotki i wyczytałam,że przy zmianie z innych tabl. nie powinno się robić żadnej przerwy a po ost, tabl poprzednich tabsów powinnam na nast. dzien przyjąć Microgynon od razu.
Teraz moje pytanie,bo się lekko wystraszyłam. Chyba lekarz wie co robił,każąc mi brać tabl, od 1dnia krwawienia
Chodzę do niego od 4 lat i nie zawodził mnie do tej pory. Czy jest jakaś możliwość że jednak źle zaczełam przyjmowanie i będą tego konsekwencje? ;/
dotarłam do ulotki od m21 i jest tam przecież napisane tak:

Cytat:
Jeżeli wcześniej przyjmowano inny złożony środek antykoncepcyjny -
Można rozpocząć przyjmowanie preparatu Microgynon 21 następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki dotychczas stosowanego preparatu (oznacza to brak przerwy w przyjmowaniu tabletek). Jeżeli preparat ten zawiera również tabletki nieaktywne (bez zawartości hormonów), można rozpocząć przyjmowanie preparatu Microgynon 21 następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki zawierającej hormony (jeżeli brak pewności, która to tabletka, należy zapytać o to lekarza albo farmaceutę). Można również rozpocząć przyjmowanie preparatu później, ale nigdy nie później niż w dniu, w którym po 7-dniowej przerwie należałoby przyjąć dotychczas stosowaną tabletkę (lub następnego dnia po ostatniej nieaktywnej tabletce dotychczas stosowanego preparatu). Jeżeli postąpi się zgodnie z powyższymi zaleceniami, wówczas nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod antykoncepcyjnych.
wszystko więc zrobiłaś ok, lekarz nie wprowadził Cię w błąd

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-03, 11:56   #1429
Paati89
Zakorzenienie

No patrz. Przeglądając kilkukrotnie ulotke nie zauwazyłam. Ale gapa. Niepotrzebnie sie zestresowałam
Dzięki wielkie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-04, 00:20   #1430
monkar
Raczkowanie

wiecie co dziewczyny!?...czytam i czytam te watki i nic tylko słysze o tabletkach antyJa sama brałam je przez 7 lat!!!Nigdy nie robilam przerw,zadko badania!Teraz ok miesiaca temu poszlam do lekarza a ten powiedzial mi ze przez tabletki anty zrujnowalam sobie caly organizm.Moje jajniki są prawie wysuszoneBede miala za***iste problemy z zajsciem w ciaze...Odstawilam je ale narazie czekam na okres,a potem mam setke badan(usg,badania watrobowe,hormonalne,krwi a nawet tomograf glowy)Wiem ze tabletki sa mega pewna metoda antykoncepcji ale gdybym mogla cofnac czasJeszcze nie staramy sie o dzidziusia ale tak za 2 lata juz chce.Ale czy bede mogla,to nie wiem.Jestem dobrej mysli a Wy dziewczyny zastanowcie sie czy naprawde warto truc sie nimi.Przeciez po tabletkach wogole sie nie chce nic!!!Libido jest minimalne.Pozdrawiam Was!!
monkar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-04, 11:34   #1431
Black Rainbow
Zadomowienie

Wiesz nie to, żebym Cię obwiniała, czy coś w tym stylu, bo bardzo Ci współczuję, ale sama przyznałaś, że badałaś się rzadko. Gdybyś to robiła częściej, pewnie byś odstawiła pigułki i nie miałabyś teraz problemów. Badania są bardzo ważne. Jeśli lekarz nie interesuje się naszym zdrowiem, to należy go zmienić, albo samemu robić niektóre z nich i wyniki podsuwać mu pod nos.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-04, 11:46   #1432
Paati89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Wiesz nie to, żebym Cię obwiniała, czy coś w tym stylu, bo bardzo Ci współczuję, ale sama przyznałaś, że badałaś się rzadko. Gdybyś to robiła częściej, pewnie byś odstawiła pigułki i nie miałabyś teraz problemów. Badania są bardzo ważne. Jeśli lekarz nie interesuje się naszym zdrowiem, to należy go zmienić, albo samemu robić niektóre z nich i wyniki podsuwać mu pod nos.
No dokladnie. Co jak co ale nie ma żartów. Tabletki bardzo dobre i nieszkodliwe tylko wtedy gdy regularnie się badamy.

Stary 2010-02-04, 13:22   #1433
monkar
Raczkowanie

wiem wiemteraz musze wziasc sie za sibei i nie bagatelizowac tego!!!A ja ogromnym łukiem omijam lekarzySlabo mi jak siedze w przychodni
monkar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 08:02   #1434
carolinaa00
Przyczajenie

antykoncepcja - 7 dni przerwy.

Witam ! Mam do Was pytanie.
W jaki sposób tabletki antykoncepcyjne zabezpieczają podczas 7 dniowej przerwy? Czy jest to zabezpieczenie takie samo jak podczas ich brania .. ?
Do tej pory jakoś nie potrafiłam się przełamać bez stosowania innych zabezpieczeń podczas Ich niebrania. Ale jednak jest to dla mnie uciążliwe.
Czy mogę Im zaufać ? ( Microgynon 21 - może ktoś wypowie się z doświadczenie .. ? ). Czekam na Wasze wiadomości.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Liczę na Was.
Stary 2010-02-07, 08:54   #1435
hejYou
Zakorzenienie

Dot.: antykoncepcja - 7 dni przerwy.

Tak jesteś zabezpieczona . wdech - wydech oddychaj .
Stary 2010-02-07, 10:41   #1436
201611241302
Konto usunięte

Jesteś wtedy zabezpieczona tak samo jak podczas łykania tabletek. Pod warunkiem, że przerwa się nie przedłuży i 8 dnia weźmiesz kolejną tabletkę, wtedy owulacja nie ma prawa wystąpić. To wszystko jest w ulotce, nie umieścili tam tego ot tak sobie przecież
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 10:51   #1437
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez carolinaa00 Pokaż wiadomość
Witam ! Mam do Was pytanie.
W jaki sposób tabletki antykoncepcyjne zabezpieczają podczas 7 dniowej przerwy? Czy jest to zabezpieczenie takie samo jak podczas ich brania .. ?
Do tej pory jakoś nie potrafiłam się przełamać bez stosowania innych zabezpieczeń podczas Ich niebrania. Ale jednak jest to dla mnie uciążliwe.
Czy mogę Im zaufać ? ( Microgynon 21 - może ktoś wypowie się z doświadczenie .. ? ). Czekam na Wasze wiadomości.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Liczę na Was.
Tak możesz im ufać i sądzę, że powinnaś porozmawiać z lekarzem na ten temat. Nie wiem po co się faszerujesz pigułkami, skoro nie masz do nich zaufania i nie wiesz jak działają. Nie ważne czy tabletki, które bierzesz to Microgynon czy Cilest. Każde mają takie samo działanie. Zresztą, to wszystko jest napisane w ulotce, powinnaś ją przeczytać.

W trakcie przerwy jesteś chroniona, bo w organizmie nadal jest wystarczający poziom/stężenie hormonów, które Cię chroni. On jednak powoli spada i dlatego musisz po tej przerwie (8 dnia) zacząć kolejne opakowanie, by ten poziom wzrósł.

Dlatego nie wolno wydłużać przerwy. Poziom będzie coraz niższy i może dojść do owulacji, a jako, że plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety kilka dni, istnieje wtedy ryzyko ciąży (przy wydłużonej przerwie).
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-07, 12:36   #1438
malina_
Raczkowanie

Skuteczność pigułek antykoncepcyjnych obejmuje zarówno okresy brania tabletek jak i przerwy pomiędzy opakowaniami( 7dni). Trzeba wiedzieć, że przerwy nie można przedłużać, a najniebezpieczniejsze błędy w dawkowaniu to właśnie te które mogą powodować wydłużenie przerwy – czyli na początku i końcu opakowania.

malina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:06   #1439
carolinaa00
Przyczajenie

I właśnie czegoś takiego oczekiwałam.
Przecież żadna z Was nie musiała na to odpowiadać, skoro dla Was to głupie pytanie.
A wszystkim, którym nie sprawiło problemu poświęcenie minuty i napisanie kilku słów - dziękuje.
Stary 2010-02-07, 14:27   #1440
malina_
Raczkowanie

Proszę

malina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości