![]() |
#1411 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizażanki we Francji ?
Cytat:
No nic zostaje mi chyba kupić i wypróbować. Chyba, że jeszcze ktoś się wypowie ![]()
![]() |
![]() |
#1412 |
Zakorzenienie
|
Ale sie dyskusja rozkrecila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1413 |
Zakorzenienie
|
Rena jak dobrze pojdzie to pod koniec maja ( bede miec bilety i znac date kiedy koncze prace to napewno cos powiem)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja niestety do fryzjera chodzę tylko w Polsce, bo mam tam "swojego", więc dużo nie pomogę. Ale 2 moje znajome ścinają, jedna w domu, druga pracuje w salonie fryzjerskim. Co do pierwszej to nie wiem jak ścina, a druga z opowieści znajomych dość dobrze.
![]() |
![]() |
#1415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lait fermenté mam tu u siebie w małym Franprix, więc z kupnem nie ma problemu. Tylko właśnie o smak i konsystencję mi chodziło ![]()
![]() |
![]() |
#1417 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, jest może jakaś wizażanka mieszkająca w Lille we Francji??
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1418 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny pomóżcie..
Tak w skrócie, niedawno skończyłam studia (inżynieria środowiska) i wraz z TŻem (portugalczykiem) postanowiliśmy spróbować pomieszkać i popracować trochę we Francji (okolice Paryża), ponieważ jego ojciec mieszka tam już od dłuższego czasu i zaoferował swoją pomoc. Przez ostatni rok mieszkaliśmy w Portugalii (z przerwami, bo wracałam też do Polski na studia), a teraz od miesiąca TŻ jest już we Francji i szuka intensywnie jakiejś pracy na początek, ja mam dołączyć do niego w te sobotę, ale jestem przerażona.. Boję się czy uda mi się znaleźć jakąkolwiek pracę bez znajomości francuskiego (tylko angielski, trochę portugalski), oczywiście chciałabym od razu zacząć uczęszczać na jakiś kurs francuskiego, jednak wiadomo, praca też jest ważna bo za coś trzeba się utrzymać.. I teraz pytanie do was - co myślicie o tym? Czy mam jakąś szansę bez francuskiego? Czy bardzo trudno znaleźć pracę? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi..
![]() |
#1419 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A moze lepiej sprobowac na poczatek znalezc cos przez agencje posredniczaca ? Moi zjanomi cos wspominali, ze na szparagi niedlugo sie wybieraja mozesz tez o tym pomyslec. Poza tym wydaje mi sie, ze lepiej najpierw znalezc prace a pozniej sie martwic o mieszkanie bo jak teraz nic nie znajdziecie to jak dlugo zostaniecie u ojca Twojego TZ ? Skoro wyjezdzasz juz w sobote to na Twoim miejscu szukalabym pracy w calej Francji wlasnie na zbiorach, sprzatanie itd. i skontaktowalabym sie z agencja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1420 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tak więc szanse masz, tylko trzeba cierpliwości i wytrwałości w szukania ![]()
![]() |
![]() |
#1421 | |
Zadomowienie
|
Lait fermenté, wystepuje tu tez pod nazwa lait caillé. Jest praktycznie we wszystkich marketach wiekszych i mniejszych i naprawde zawsze jest u Arabow w ich sklepikach z zywnoscia. To mleko zawsze stoi w lodowkach, przewaznie gdzies obok jogurtow i smietany. Jest w butelkach plastikowych, lub kartonikach, lub takich torebkach plasikowych, w podobnych kiedys mleko w Polsce bylo. Czesto pisze na nich i po francusku i po arabsku na raz, bo czesto uzwaja tu tego Arabi i czarni Afrykanczycy i glownie z nastawieniem na tych emigrantow jest ono tu produkowane, produkuja je znane i mniej znane firmy. Oprocz nich (Arabi i czarni) i slowianskiej czesci Europy nikt tutaj tego nie je, lub rzadko zdarza se, zeby ktos inny to jadl. Osobiscie nie spotkalam sie, zeby jadl to ktos inny. Kupuje i dla mnie roznicy pomiedzy tym , a polska maslanka nie ma, lub prawie ne ma, moze jest lekko slodsze, ale naprawde niewiele.
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
Odzywala sie tu niedawno jedna z twoich stron, jej post tu https://wizaz.pl/forum/newreply.php?...ply&p=44019560 A na brak Polakow w Lille szczegolnie takich z 2 i 3 poklenia, to chyba nie narzekasz? Mocca, najszybciej znajdziesz tam, gdzie sa potrzebne te jezyki, ktore jako tako znasz, ale do jakiejs lepszej pracy z tymi jezykami, to i tak trzeba i francuski dobrze znac, bo watpie, zeby porozumiewanie sie tylko w tych jezykach bez wogole znajomosci francuskiego wystarczalo w jakims biurze, chociaz moze zdarza sie. Najszybciej znajdziesz to o czym pisze Malinka, pilnowanie dzieci, sprzatanie, opieke nad osobami starszymi u rodzin, osob poslugujacych sie jezykami jakie znasz. Lub sezonowe prace przy zbiorach szparagow, truskawek, melonow czy winogron itp. o czym pisala Martii.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-02-26 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1423 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]()
![]() |
#1424 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1425 |
Zadomowienie
|
To udanej przeprowadzki.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1426 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny,
odzywałam się tu niedawno i postanowiłam jeszcze raz zapukać, mam nadzieję, że wątek znów odżyje ![]() Pytałam czy jest tu ktoś z okolic Montpellier/Beziers, bo ja właśnie tam będę mieszkać od.. sierpnia. Przeprowadzam się do FR po 8 latach związku z Francuzem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1428 |
Zadomowienie
|
No właśnie zanotowałam, tylko, że Marsylia nie jest aż tak blisko
![]() Lazurowewybrzeze, powiedz czy dalej macie polski sklep Delicepol? (o ile dobrze pamiętam nazwę) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Raz na jakiś czas na wycieczkę można się wybrać ![]()
![]() |
![]() |
#1430 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-03-09 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Załatwiania wcale nie jest tak dużo ani przy PACSie, ani przy ślubie, z tego co się dowiadywałam ostatnio od koleżanki - 3 lata temu zawarła PACS, a teraz w czerwcu biorą ślub (ona Polka, on Francuz). Potrzebne były dowody tożsamości i na pewno akty urodzenia. A co do dyplomów - wspomniana znajoma skończyła psychologię na UWr. Po przyjeździe do Francji nie bawiła się w żadne "uznawania dyplomów". Po prostu na rozmowach kwalifikacyjnych, gdy pytali ją o dyplom mówiła, że jest magistrem, jeśli mieli jakieś wątpliwości trzymała się twardo wersji, że Polska jest w UE, że studiowała na europejskiej uczelni zgodnie z międzynarodowym programem punktów ECTS i nigdy nie miała problemów z uznaniem jej dyplomu przez pracodawców!! W prawdzie ona przez ostatnie 5 lat pracowała we Francji w korporacjach w HR albo consultingu, nie wiem jak byłoby, gdyby chciała być stricte psychologiem. Ma dyplom przetłumaczony na angielski i nigdy ją z tego powodu nie odrzucili przy rekrutacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1432 |
Zadomowienie
|
PACS w merostwie? Pierwszy raz slysze o czyms takim. W merostwe to slub lub konkubinat. W jakim miescie byl ten PACS twoich znajomych, ktory odbyl sie w merostwie???
Pour se pacser, deux possibilités: soit devant le greffe du Tribunal d'instance dans le ressort duquel se trouve le (futur) domicile commun des pacsés, soit devant le notaire de leur choix. Les candidats au Pacs qui choisissent de se pacser au greffe du Tribunal doivent savoir que les délais et les exigences peuvent varier d'un greffe a l'autre, raison pour laquelle il est vivement recommandé de se renseigner aupres du greffe compétent. Zrodlo http://www.infopacs.fr/ Od Francuza do pacs wymagaja tylko dowod osobisty i akt urodzenia, bo na ich podstawie reszte widza u siebie na miejscu, od obcokrajowca jeszcze to o czym pisalam wyzej, czyli certificat de célibat, certificat de coutume i jak mieszkasz we Francji mniej niz 10 lat to takze zaswadczenia o niekaralnosci z Polski, czy tam innego kraju z ktorego dana osoba pochodzi. Tego do PACS wymagaja w Tribunal d'instance w Marsylii. A do slubu 15 lat temu czyli wtedy co ja tu slub bralam wymagali tez tego o czym pisalam wyzej. Delicepol tak jest dalej w Marsylii tylko jakis czas temu zmienil wlascicieli. Harika a ty to dokladnie skad klikasz? Z Montpellier, czy Béziers, czy jeszcze moze skas? Jak pogoda was? U nas juz krotkie rekawki, wiosna w pelni, cieplo, slonecznie, super byl ten drugi tydzien ferii "zimowych". Ludzie w restauracjach, kawiarniach i barach w krotkich rekawkach, na tarasach na sloneczku. Wczesna wiosna w tym roku. Malinka, ja tak jestem z Marsylii, nie pomylilas sie. A tak wogole to troche sie nie odzywalam, bo dzieci mialy ferie i przebywalam z nimi troche u tesciow.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-03-10 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1433 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ślub teraz będą również zawierali w merostwie w rodzinnym mieście jej Francuza. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1434 |
Zadomowienie
|
Rzeczywiscie niektore merostwa to proponuja, jak merostwo 18 np. okregu Pryza. Tyle, ze i tak najperw trzeba pacs zawrzec w Tribunal d'Instance, lub przed notariuszem, a potem dopiero w merostwie. (Si vous souhaitez célébrer votre signature de PACS a la Mairie, vous devez au préalable, avoir conclu votre PACS au tribunal d'instance du 18e arrondissement ou devant notaire et etre domiciliés dans le 18e arrondissement.) Zrodlo http://mairie18.paris.fr/mairie18/js...sp?page_id=630 Poza tym, trzeba dostarczyc do merostwa kopie pacs z sadu lub od notariusza, zeby w merostwie zrobic symboliczna ceremonie pacs, czyli dwa razy ta sama impreza, poza tym malo, ktore merostwo to praktykuje, np. w Marsylii robi to tylko merstwo 13 i 14 okregu. Wiec twoja znajoma pacs i tak musiala zawrzec w sadzie lub przed notariuszem, a w merostwie to miala tylko symbliczna ceremonie pacs juz wczesniej zawartego. Poza tym ich miejsce zamieszkana musialo byc w okregu merostwa, ktore praktykuje symbolczne ceremonie pacs, zeby sie na to zalapac. Innej mozliwosci tu nie ma.
Wogole ten pacs, to byl zrobiony z mysla o parach homo, bo pacs mogl byc od poczatku zawierany pomiedzy osobami tej samej plci, w czasach, kiedy nie bylo tu jeszcze slubow homo. Wiec moze te niektore merostwa, ktore zdecydowaly sie przeprowadzac ta symboliczna ceremonie pacs, to moze po to, zeby jeszcze bardziej isc takim parom na reke, w sensie, ze merostwo nie zamyka przed nimi drzwi, ze moga miec swoja ceremonie w merostwe tak jak pary hetero, zeby to wygladalo bardziej na slub. Teraz to zreszta juz i tak malo aktualne, bo pary homo od niedawna moga brac slub w merostwie, ale jeszcze niedawno moglo to byc dla takich par wazne. Potem skorzystalo i korzysta z pacs sporo par, ktore nie sa jeszcze na tyle pewne, zeby wziac slub, a juz chca jakos zalealizowac zwiazek, lub jest im to do czegos potrzebne, chca dostac karte pobytu we Francji, dopisac sie do ubezpieczenia partnera, razem sie rozliczac w podatkach itp. Temu, ze przy pacs nie ma rozwodu w sadzie jak przy slubie, wystaczy tylko poinformowac pisemnie sad, ze rozwiazuje sie pacs, zeby sad to odnotowal i po odnotowaniu sad wysle tez poczta pismo, ze pacs zopstal rozwiazany, wiec dla takich niezdecydowanych jeszcze na slub par, jest to interesujace. A jak partnerzy pacs zdecyduja, ze chca sie pobrac to slub w meroswie automatycznie rozwiazuje pacs, nawet nie trzeba wtedy wczesniej pacs rozwiazywac. A to, ze slub znajoma bedzie miec w merostwie to mnie nie dziwi, kazdy ma tu slub w merostwie, plus niektorzy (ci wierzacy) w kosciele (katolicy), lub w swoich swiatyniach (osoby innej wiary). Czyli tak jak kiedys bylo w Polsce. Jezeli chozi o sklep, to ja akurat po pierogi do nich nie chodze, wolimy te wlasnej domowej produkcji. ![]() ![]() I co to znaczy "wbrew opiniom, ja bardzo lubie to miasto." Jakim opiniom? Osobiscie, mialam okazje poznac grupe protestantow z Montpellier, ktora jakies 2 -3 lata temu, troche dzialala u nas w Starym Porcie (tanczyli, spiewali, zapraszali do ich swiatyni w dzielnicy Panier, na poczestunki itp.) i na moje pytanie, jak sie im u nas podoba, twierdzili, ze Marsylia od Montpellier ladniejsza, ze ma duzo ladniejsza, ciekawsza, dluzsza cala linie brzegowa (od starego portu, przez corniche Kennedy i dalej przez reszte plaz, a do calanques) niz Montpellier, ze to, to napewno Marsylia ma lepsze. Wiec, ja powiem tak, opinie opiniami, tylko pozniej dziwne, ze wbrew opiniom prawie kazdy lubi to miasto. ![]() ![]() Sorry, przegapilam to, ze bedziesz tu dopiero w sierpniu. Pisalas, ze zdaje sie 8 lat w zwiazku z Francuzem, to byl zwiazek na odleglosc on tu ty tam, czy moze on mieszkal Polsce? Jak na odleglosc to podziwiam staz i trwalosc zwiazku.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2014-03-11 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1435 |
Zadomowienie
|
Lazurowewybrzeze, wszystko co napisałaś o PACSie to ja akurat wiem, ale może komuś innemu się przydadzą te informacje, więc fajnie, że to wyszperałaś. Co do znajomej to powtarzam co powiedziała, pytałam czy w sądzie, powiedziała, że w merostwie nic nie wspominając o wcześniejszym załatwianiu w sądzie. Nie drążyłam tematu. Nie sądzę, aby im zależało na ceremonii jako takiej, bo i tak w planach mieli ślub, no ale skoro takie informacje znalazłaś to widocznie tak było, chociaż znając biurokrację francuską to wszystko się może zdarzyć :p
Co do opinii nt Marsylii... każdy Francuz jakiego pytałam mówił mi to samo - jedno z najbiedniejszych i najniebezpieczniejszych większych miast Francji. Tak więc dla mnie to jest obiegowa opinia, bo z taką reakcją najczęściej się spotykałam. Osobiście na temat bezpieczeństwa czy biedy nie mogę się wypowiedzieć, jak już pisałam, mi się to miasto podoba. Byłam tam kilka razy niestety na krótki okres czasu - pozwiedzać. Ani w Montpellier, ani w Beziers tym bardziej, nie ma polskich sklepów, jakieś 4 lata temu Marsylia była chyba jedynym miejscem z typowo polskim sklepem na południu Francji, a na pewno najbliżej mnie. Słyszałam jeszcze o sklepie w Tuluzie, ale nie wiem czy go nie zamknęli. Jak jest teraz - ciężko powiedzieć, bo nie sprawdzałam, ale szczerze to wątpię, aby coś przybyło. Ja w tym sklepie Delicpol zaopatrywałam się w pierogi, słodycze i polskie piwko ![]() Pewnie więcej polskich sklepów jest na Północy, bo tam jest więcej Polaków. Edytowane przez Harika Czas edycji: 2014-03-11 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1436 |
Przyczajenie
|
troche odbiegne od tematu PACS!
czesc, moge do Was dolaczyc? ![]() Edytowane przez snakehips Czas edycji: 2014-03-13 o 05:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1437 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że możesz
![]() Witaj ![]() Powiedz coś więcej o sobie? Gdzie mieszkasz itp?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1438 |
Przyczajenie
|
mieszkam jeszcze przez 2 tygodnie w Tuluzie, w poniedzialek mam ostatni egzamin na studiach i przeprowadzam sie wkrotce do Strasbourga - jak mi sie spodoba, to zostane tam na jakis czas.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1439 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I dlaczego postanowilas sie przeprowadzic ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1440 |
Przyczajenie
|
jestem na M2- prawo, wlasciwie to na ostatnim wirazu, bo zostal mi ostatni w zyciu egzamin, przynajmniej na studiach!
a w Strasbourgu znalazlam odpowiadajacy mi staz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.