|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Cytat:
U nas pojawienie się dziecka niewiele by zmieniło pod względem podziału finansowego, bo skoro kasa wspólna, to i ze wspólnej puli wydajemy na potrzeby dziecka. |
|
|
|
|
#1412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Ja nie biorę pod uwagę w ogóle posiadania dzieci. Ale jak bym miała powiedzieć jak mam kasę na dzieci dawać to powiem ze właśnie było by konto na dzieciaka i dzielenie tej kasy, a jeżeli coś by zostawalo z naszych założeń to bym przelewala te pieniądze na oddzielne konto a potem przekazali pieniądze z tego konta dziecku, na ślubie albo w momencie gdy by się usamodzielniło wyprowadziło i chciało kupić mieszkanie albo zrobić remont w mieszkaniu...czyli po prostu pieniądze na start w dorosłe życie.
---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- A i jeszcze tylko dodam że owszem my mamy pewnie jedne z większych zarobków jakie tutaj się przewijają, ale nie zawsze tak było, my też kiedyś mieliśmy mniejsze dochody np na studiach i byliśmy osobami które musiały się utrzymać z mniejszych pieniędzy i naprawdę wtedy podział pieniędzy wyglądał tak samo .
Edytowane przez _zgryzota_ Czas edycji: 2015-12-16 o 13:56 |
|
|
|
#1413 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem "na świeżo" bo mam 5-miesięcznego Malucha w domu. Jak zaszłam w ciążę to za leki, wizyty u lekarzy , badania itd. płaciliśmy na zmianę, tzn. nie ustalaliśmy tego wcześniej ale jakoś tak wyszło, że raz Tż płacił, raz ja. Aktualnie za wszystko, co jest związane z dzieckiem (pieluchy, mleko, zabawki, szczepienia, ubrania) płaci ten, kto robi zakupy, czyli nie mamy podziału - w końcu kasa jest wspólna. |
|
|
|
|
#1414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałaś może te zestawienia kosztów? http://www.wolnymbyc.pl/ile-kosztuje...nia-do-porodu/ http://www.wolnymbyc.pl/ile-kosztuje...sztow-po-roku/ Jestem ciekawa jak bardzo odbiegają od rzeczywistości, bo moim zdaniem widać, że autor bardzo się postarał żeby udowodnić że każdego stać na dziecko. Dodajmy dziecko zdrowe i karmione piersią
|
|
#1415 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawa jestem bardzo. Bo równie dobrze można podlinkować ten blog:http://www.bakusiowo.pl/ile-kosztuje-dziecko/ Spora różnica...prawda jest gdzies po środku i mam nadzieję że jest bliżej 'wolnego' bo bakusiowo podaje jakąś kwotę totalnie dla mnie z kosmosu.
|
|
#1417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za kilo manny płacę 1,60zł, a tam wylicza 6zł za paczkę gotowca, który ma pewnie ze 250g
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że na dzieci można wydawać kosmiczne sumy, zależy to tylko od tego co uważają rodzice. Można nie kupować ubranek zbytnio bo mogą się trafić w "spadku"po dzieciach koleżanek, albo z rodziny, tak samo wózki, można kupić taki za 2 tysiące można kupić używany za 300 można dostać w prezencie. Można karmić dziecko piersią i odpadają koszty jedzenia a można kupować gotowe kaszki itp. Tak samo zabawki ubrania...można dać się ponieść kupieniu 30zabawki żeby zobaczyć uśmiech na twarzy dziecka można być rozsądnym i zasadniczym i tego nie kupić bo przecież ma tyle innych zabawek. Koszty to tylko sprawa rodziców i tego ile są w stanie i ile chcą wydać na dziecko. Jedyne rzeczy na których ja bym nie oszczędzala to fotelik dla dziecka, byłam kiedyś świadkiem wypadku (bardzo okropnego i krwawego) w którym jak to mówili policjanci tani fotelik nie dał rady. Oraz na ewentualnym leczeniu dziecka czy też robieniu dodatkowych badań na które trudno się dostać państwowo a które uważam należy wykonywać- tu opieram się na zeznaniach koleżanek i ich przejściach z dziećmi, kolejną rzeczą na którą nie żałowała bym pieniędzy to nauka, szkoły, kursy, i tu nie chodzi mi o wychowanie sobie geniusza ale o to żeby ułatwić dziecku start w życiu, o to żeby jak najwcześniej miało styczność z językami i innymi zajęciami nie tylko rozwojowymi ale i takimi które potem mogą stać się jego pasją
|
|
|
|
#1419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda ze nie chcecie mieć dzieci
|
|
#1420 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1421 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecię kończy w marcu 3 lata, też mam pewne rozeznanie. Bardzo powikłana ciąża na nfz to utopia - wszystko robiłam prywatnie, koszty wizyt, badań,a póżniej bankowania krwi pępowinowej, szczepień, dodatkowych zalecanych badań dla dziecka, których terminy nfztowskie są nawet kilkumiesięczne, leki - na to w sumie kilkanaście tys poszło. Co do wyprawki i codziennego utrzymania to nie szastając nie wiadomo jak kasą na zabawki itp gadzety, kupując często w sh, na allegro itp i nie mając rodziny ani znajomych z małymi dziećmi który dają różne rzeczy po swoich dzieciach można bez problemu zbliżyć się do bakusiowej kwoty. Sam dobry fotelik z bazą to kwota około tysiąca złotych. Powiedziałabym, że kierowaliśmy się zasadą złotego środka - nie wszystko po taniości, ale też nie designerskie meble do pokoiku. Dziecko po kredycie z opłatami to największa pozycja w budżecie. Zgryzota karmienie piersią i kaszki to zupełnie inny etap i inna bajka Nie każde dziecko też karmione piersią być może. Nie znam też kobity karmiącej z bardzo dużym biustem, który mam pecha posiadać, która szybko nie zainwestowała w bdb laktator - koszt kilkusetzłotowy znowu.
|
|
#1423 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dzielicie się kasą na wspólnym koncie w przypadku rozstania z konkubentem?
|
|
|
|
#1424 | |
|
Zakorzenienie
|
Rozsądni rodzice to rozsądne dzieci, a takie sa potrzebne na świecie
bo za chwile zaleje nas patologia "500zlotowa" PISu .---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
w naszych znajomych nie ma ani jednego przypadku skróconego urlopu.
|
|
#1425 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
|
|
#1426 |
|
Konto usunięte
|
Nie mówiąc o tym, że najpierw to trzeba ten macierzyński mieć, tzn mieć umowę o pracę i na tyle stabilną pozycję zawodową, żeby potem mieć do czego wracać...
|
|
|
|
#1427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze jakiś koszt z głowy. Co do NFZtu.. Nie ma co komentować...moja noga tam nie postanie i na pewno wykupimy jakiś prywatny pakiet w firmie TZ. Jak chodzi o wydatki na dziecko...Myśle ze akurat Ty scarlet dużo nie wydajesz / nie musisz wydawać na zabawki...bo jesteś bardzo kreatywna mama- .W ogóle wydaje mi sie tez ze meble do pokoju dziecka sa niepotrzebne. Ja całe dzieciństwo obyłam sie bez miniaturowych mebli. Jedyne co miałyśmy to wózek i łóżeczko. Pozniej spałyśmy na wersalce zabezpieczonej deseka, a jako 6latki z okazji szkoły dostałyśmy biurka i dorosłe łóżka, któreych wciąż można używać. Nie rozumiem mody na mini wyposażenie dla dzieci... Jeszcze łóżko i stolik do rysowana ..ok. Ale komody? Szafy i szafeczki? Fotele? Bez żartów. ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Cytat:
Całkowicie zgadzam sie z tym co piszesz o tych 500pln...niestety .Czyli 6miesiecy można być non stop w domu i pozniej np na 2 miesiące jeszcze wziąć wychowawczy po czym wrócić do pracy a jeszcze TZ ma do wykorzystania np 2-4miesiace? Można ten rodzicielski podzielić miedzy rodzicow?
|
|
#1429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedoczekanie ![]() Gdzieś te ciuchy i przybory dla dziecka trzymać trzeba - my mamy ikeowe łóżeczko z szufladami - bdb teraz do sprzatania zabawek typu tory i pociagi, komodę, w której są wszystkie ubrania, regał kallax na zabawki z biurkiem, które służy jako przewijak. Tyle - nie mam foteli do karmienia, podnózków itp. W pokoju biblioteko-biurze mamy stolik lack raptem za jakieś 19 zł i małe plastikowe krzesełko z tej serii co wszędzie stoją jak gdzieś jest dla dzieci jakiś kącik. Na stoliku kartki, kredki świecowe i zwykłe, plasteliny, ciastoliny i inne iny - na rzeczy dla dzieci bajeranckie można wydać krocie, kredki trzymamy np w drewnianym pudełku na sztućce. Jak zrobimy szafę wnękową w pokoju córki to komoda wyleci. Co do zabawek - w sumie jest ich sporo, ale jak byłam u znajomych dawno temu co już dzieci do szkoły chodzą, to powiem, że my bledniemy przy tamtych kolekcjach. Dla niemowlaka nie trzeba wiele, wg mnie jakaś karuzelka nad łóżko, mata zwana edukacyjną, coś co gra, świeci i grzechocze i z grubsza tyle pewnie, jeszcze jakaś przytulanka. Potem się zabawkowo zaczyna - moja stety i niestety dla naszego portfela ma dość drogi gust - klocki lego itp - ale też kupuję używki. Dużo zabawek mamy z ikei, ale też czaiłam się na promocję, bo np kuchnia to spory wydatek, mamy od roku, nie ma dnia żeby się nie bawiła - ale najlepiej kupując kupować coś uniwersalnego - u nas kuchnia bywa kuchnią dla lalek i misiów, knajpą, sklepem.... Mamy sporo książek, puzzli... Zabraniam kategorycznie wszystkim kupowania misiów kurzołapów. ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- To się rodzicielski nazywa - wychowawczy możesz wziąć potem i już jest bezpłatny. Co do dzielenia właśnie o to chodzi. Niezależnie chłop ma do wzięcia 2 tyg tacierzyńskiego - może przypadać w trakcie macierzyńskiego - wygodna opcja, zwłaszcza jak np po CC do d się czujesz, a nigdy nie wiadomo jaki będzie poród
|
|
#1430 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
.Cytat:
Dla mnie to chore, że rząd płaci 500 zł za dziecko. Cytat:
|
|
#1431 |
|
Konto usunięte
|
Zgryzota Boże lubię Cię ale wy za dużo zarabiacie żeby zrozumiec ten mechanizm ;-)
Ja nie wypominam mojemu TŻ niczego ani on mnie. Mój mąż ma drogie hobby i cieszy mnie kiedy sie realizuje. Teksty w stylu "mój facet uważa to za stratę kasy" mnie zabijają bo to nie jest sprawa mojego faceta na co wydaję i odwrotnie. Tu nie chodzi o kontrolę tylko o to, żeby, w naszym przypadku na przyklad mieć dobrze zaplanowany budżet, żeby było na oszczędnościach i na wakacjach odłożone ;-) Bo inaczej nas na to nie będzie stać. niestety. No i kiedy ja zarabiałam dużo więcej od TŻ sama zaproponowałam (i musiałam nalegać!) żebyśmy dzielili kasę na pół żeby nie był poszkodowany - to chyba nie jest definicja pijawki;-) Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1432 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam jeszcze to bakusiowo dokładnie - powiem tak, na pewne rzeczy wydałam wiecej - np kupowałam zabawki, ale inne rzeczy wymieniane tam to dla mnie bzdury. Dziecko zaczyna chodzić około roku - po co niechodzącemu dziecku buty? i to jeszcze 8 par po 150zł??? hello??? 15 sztuk czapek po uwaga!!! 40zł?!?!? Koszty ciuchów z kosmosu, na pewno nie wydałam tyle. W SH można super obkupić dziecko, właśnie po takich mamusiach, dziecko do pół roku je tylko mleko i niewiele się rusza - ciuchy nowe, często z metkami, bez plam, ani nawet delikatnych zmechaceń - za ułamek wymienionych kwot. Body i pajacyki w wielopakach w smyku wychodzą nawet po 12-15 zł sztuka, a wszyscy mówili, że mała jak królewna poubierana jest. Piękne ciuszki też są w Tesco, o wiele tańsze niż wymienione.
|
#1433 |
|
Zakorzenienie
|
Zgodzę się ze skarlett moje znajome miały tyle ciuchów że czasami dzieci niczego nie założyły bo już z tego wzrosły, gdy nam zdarzało się kupować komuś prezent z okazji tego że pojawiło mu się dziecko to też pytalismy co kto chce, 1właśnie składalismy się ze znajomymi na fotelik, wolałam to niż kupić miśka albo jakieś dziwne coś :-D bo wydaje dziwne dźwięki itp. Też uważam że dziecka nie trzeba ubierać w markowe ciuchy kurcze kto na to patrzy? Jedna z moich koleżanek kupiła na allegro jeszcze w czasie ciąży kilka worów! Nie worków ale worów ubrań i zapłaciła za wszystko 200 zł! To jest coś! Dzieciak miał ciuchy na 2 lata, tylko kombinezon (chyba tak to się nazywa)kupowała na zimę.
|
|
|
|
#1434 |
|
Zakorzenienie
|
Boże ... Co za myślenie " wyjdzie na to samo", a składki emerytalne? Doświadczenie w zawodzie? Wyjście do ludzi zeby nie siedzieć w pieluchach non stop? Wolałbym iść do roboty i cała wypłatę wydawać na żłobek lub opiekunkę niż siedzieć w domu. Poźniejszy powrót do pracy jest bardzo trudny... A czasami praktycznie niemożliwy. Nawet na pol etatu...ale zawsze jakos trzeba zadbać o swoja przyszłość.
|
#1435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie skończyłam macierzyński/rodzicielski, czy jak to się fachowo nazywa i po tym roku w domu wciąż zostaję w domu. Tak naprawdę ciężko jest mi wyobrazić sobie siebie w pracy poza domem, zawsze pracowałam zdalnie i tak też jest teraz.
|
|
#1436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po 1wszystko zależy od zawodu, po 2 żłobek /matka no cóż wybór dla mnie jest jasny jednak u mamy lepiej, ale rozumiem kwestie finansowe. Składki emerytalne tu też bym nie przesadzala bo jedni zaczynają pracę w wieku lat 18 a inni 26 więc składki składkom nie równe. Wyjście do ludzi to też kwestia indywidualna są matki które lecą ze swoim dzieckiem do klubiku itp. Moim zdaniem wszystko zależy tutaj tylko od konkretnej osoby jej charakteru i podejścia do sprawy
|
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, udzielamy się towarzysko etc etc. Ale ile jest takich idelanych sytuacji? zero?Chłop ginie Ci w wypadku samochodowym a ty nawet nie masz widokow na pracę.... bo kilka lat przesiedziałaś z dzieckiem... Słabe to jest, jasne ze nikt nie mysli w ten sposób ale takie rzeczy się zdarzają...I nie da się być na to przygotowanym a każde finansowe zabezpieczenie kiedyś się kończy.
|
|
#1438 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo po powrocie z wychowawczego czy też macierzyńskiego pracodawca nie może cię zwolnić gdy przed powrotem do pracy zgłosi się choć zmiany wymiaru godzin etatu czyli np z pełnego etatu możesz zrobić sobie 7/8 wtedy jesteś na chronionym i przez bodaj rok nie można cie ruszyć
a cóż facet może cię opuścić w każdym momencie, dla innej..bo mu się znudzi, bo będzie miał wypadek itp. ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Uwierz mi ja nie jestem prorodzinna :-D ale wiem ze z "dzieciatymi" wcale tak łatwo nie jest i "pozbyć się ich" też łatwo nie jest. |
|
|
|
#1439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o co chodzi?
|
|
#1440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

.

.
w naszych znajomych nie ma ani jednego przypadku skróconego urlopu.
.