49 potraw z ziemniaków* - zdziwiony Andre Michelin - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-15, 12:12   #1411
201703061432
Konto usunięte

Dot.: 49 potraw z ziemniaków* - zdziwiony Andre Michelin

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
W w/w kategoriach to ja też jestem ofiarą rasizmu.
W przedszkolu!! szkole i na podwórku było pełno docinków pod moim adresem dlatego, że byłam bielsza od całej reszty populacji. Dopiero internet mnie uświadomił, że istnieją ludzie bielsi niż ja.
Jak ktos mi mowi, ze na pewno mam anemie i wpycha do jedzenia buraczki, to mam chec zdzielic tasakiem. Tez od zawsze bylam biala i nazywali mnie corka mlynarza latem nastepuje wysyp idiotow, bo jak to tak mozna sie nie opalac na czekolade?
201703061432 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:14   #1412
a34
Zakorzenienie

akurat wczoraj oglądałam eksperyment w usa, gdzie dzieci miały obrazek z dzieciakami z 5 odcieniami skóry od białego do czarnego i miały pokazać dobre, złe, grzeczne, mądre itp. dziecko.
ciekawe jak by to wyglądało u nas.
Stary 2016-02-15, 12:14   #1413
201604191001
Konto usunięte

Jak to tak mozna, w ogole sie nie opalac? Smarowac filtrami?!

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:17   #1414
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia_12 Pokaż wiadomość
Jak ktos mi mowi, ze na pewno mam anemie i wpycha do jedzenia buraczki, to mam chec zdzielic tasakiem. Tez od zawsze bylam biala i nazywali mnie corka mlynarza latem nastepuje wysyp idiotow, bo jak to tak mozna sie nie opalac na czekolade?
To też, mimo że RAZ w życiu miałam niską hemoglobinę- po porodzie.
Z tych bardziej kulturalnych to "opal się bo straszysz, fuuuj jak można być tak ohydnie białym, biedaczko idź na solarkę, jaka wieśniara"
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:18   #1415
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Ale w polityce parytety tez sa hm... Dziwne. A niestety sa konieczne, bo inaczej politycy nie przepuszcza kobiet przez szklo. I te kobiety wcale nie sa gorsze od mezczyzn, one po prostu nie moga sie wepchac, no bo nie, bo faceci decyduja i nara Tylko w takiej polityce zaczyna sie juz od % kobiet w partii, a w filmach ciezko jest narzucic % czarnych. Dlatego mamy Bradleja Kupera wszedzie gdzie sie da, bo robimy hajsy, a ludzie na Kupera pojda. A ze krecimy na podstawie ksiazki, gdzie jego bohater byl czarny? No to nie nazwiemy tego ekranizacja, ta daa.

bo biały się lepiej sprzedaje, że tak powiem brutalnie.
"Biali"są atrakcyjniejsi wizualnie dla większego % populacji niż ciemnoskórzy czy Azjaci.

ja kojarzę dwie ekranizacje gdzie było odwrotnie i białego bohatera zagrał Denzel Washington, ale to chyba wyjątek
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:21   #1416
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
bo biały się lepiej sprzedaje, że tak powiem brutalnie.
"Biali"są atrakcyjniejsi wizualnie dla większego % populacji niż ciemnoskórzy czy Azjaci.

ja kojarzę dwie ekranizacje gdzie było odwrotnie i białego bohatera zagrał Denzel Washington, ale to chyba wyjątek
No a jaki bol dupska byl jak pojawily sie glosy, ze nastepnym Bondem bedzie Idris Elba? Nawet Daniela-blondyna tak nie przezywali. BOND BYL BIALY DLACZEGO TO ROBICIE CZARNA RASA UCISKA BIALOM!

Stary 2016-02-15, 12:21   #1417
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Jeszcze wroce do tego.
Ja nie mam do niej pretensji, ze Black Panthers, ze sila czarnych, ze duma, ze odnosi sie do korzeni. Rihanna tez chyba sie odnosi i jesli mam racje to super, niech bedzie dumna. Bo mowic "Rihanna nie klepie na prawo i lewo, po prostu sobie jest" jest bardzo blisko od "dopoki nie wspominasz to jestes fajna".
Ja mam pretensje o hipokryzje, taka sama jaka mam do ludzi dracych mordy White Power 88 18 Biala Rasa, White Pride, ktorzy maja dredy na glowie, jaka mam do ludzi dracych mordy o imigrantow z Syrii, kiedy sami sa z Polski, a siedza w UK, do kobiet nazywajacych sie feministkami, ktore trzepocza rzesami do szefa, zeby udalo sie awansowac. Po prostu albo jestes White Pride albo sluchasz rapu. Albo jestes dumna z czarnych i kreolskich korzeni, albo poddajesz sie bialym standardom piekna i prostujesz uparcie swoje naturalnie krecone wlosy (i to krecone inaczej niz krecone bialych, nie znam osby bialej, ktora moze poszczycic sie takim wlosem jaki maja czarni).
A ja mam pretensje, bo superbowl to jak olimpiada, na chwile zapominaja o wojnach, roznicach, siedza razem na trybunach i kibicuja, cos ich laczy, milosc do sportu to milosc ponad podzialami. Wpadaja nagle czarne pantery, przestancie do nas strzelac, co zrobiliscie z Nowym Orleanem, sprawiedliwosc dla zabitych. To moze my na Euro powinnismy byli wpasc w strojach AK. To nie byl czas i miejsce na to.

A co do reszty to mam te same odczucia, w jednym tygodniu jest biała w teledysku Coldplay i czarna w Formation. Magiczny kameleon normalnie.

Rihanna kiedys przepraszala, ze zbladła i obiecala pojsc sie opalić.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:24   #1418
201604191001
Konto usunięte

Btw, jakie to ekranizacje?

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Czlowiek w ogniu. Ha. Wiedzialam.

Ale to tez nie ekranizacja, bo zmienili miejsce akcji.
Stary 2016-02-15, 12:27   #1419
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Btw, jakie to ekranizacje?

Kolekcjoner kości i Raport Pelikana - o ile dobrze kojarze - bo czytałam dośc dawno, ale chyba obaj główni bohaterowie byli biali.

a a'propos wybielania się na ekranie to widziałam gdzieś w necie fajne przykłady jak graficy wybielają na zdjęciach Barracka Obamę, żeby nie był zbyt czarny

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2016-02-15 o 12:28
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 12:39   #1420
201604191001
Konto usunięte

No to dorzucamy do tego Czlowieka w Ogniu.
Swoja droga jak ktos mi nie napisze jasno i wyraznie, ze postac jest czarna to bede widziala ja jako biala. Ciekawe jak przy czytaniu maja czarni ludzie.

Stary 2016-02-15, 12:54   #1421
a34
Zakorzenienie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...wany.html#Prze zazdro

jak mi tż opowiadał o klimatyzowanych przystankach w dubaju, to był dla mnie największy szok
swoją drogą ciekawe, czy urzędnicy odbyli podróż służbową tam, czy któryś na wakacjach przyuważył

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 12:57   #1422
201604250941
Konto usunięte

W Japonii tez takie sa, Tusk dotrzymuje obietnicy
Stary 2016-02-15, 13:00   #1423
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość

jak mi tż opowiadał o klimatyzowanych przystankach w dubaju, to był dla mnie największy szok
swoją drogą ciekawe, czy urzędnicy odbyli podróż służbową tam, czy któryś na wakacjach przyuważył
Jeśli w Dubaju nie byłoby klimatyzowanych przystanków, to w ogóle nie byłoby sensu robić przystanku który jest wyłączony z użycia co roku na kilka miesięcy. Bo nikt by tam nie stał jeśli 24/h temperatura jest jest ponad 40st i dochodzi w dzień do 50.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 13:59   #1424
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość

mnie bardziej zdziwilo to ile kosztuje zwykly przystanek

---
z innej beczki- dlaczego mowienie bialy jest ok(albo nie jest ok, a ja o czyms nie wiem), a czarny juz nie?

Dla mnie nazewnictwo robi mala roznice, jak sie nie lubi pewnej grupy to bez roznicy jak sie ich nazwie.

I dlaczego w serialach medycznych znajda sie biali, Azjaci i czarni a Latynosow brak? Oni mniej sie czepiaja o widocznosc w serialach? Czy producencji uznaja, ze sa inni biali to nie trzeba dawac zadnego Latynosa?

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2016-02-15 o 14:08
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 14:07   #1425
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Zgadzam się, ale chyba wiem, o co chodzi Magudzie - o to, że zaraz dojdzie do absurdu, że ciemnoskórzy aktorzy zaczną domagac się czegoś w rodzaju parytetu, że nieważne ilu ich zagra w jakich filmach, nominacje im się należą z racji koloru skóry.
To mniej więcej tak jak z oburzeniem z powodu faktu, że miss Francji jest biała i to dyskryminacja ciemnoskórych.
No jest miss bo uznano ją za najładniejszą a nie za najbielszą. Za rok może wygrac ciemnoskóra czy latynoska/arabka/azjatka jak jury uzna ją za ładną.
Nie każdy wybór białego w konfrontacji z czarnym to dyskryminacja.

a gdyby podchodzić ''rasowo'' do Oskarów to najczarniejszym "murzynem" jest Leo
Taaak dzięki Stupid, dokładnie o to mi chodziło. Ogólnie coś widzę, że nie umiem wyrażać myśli, nie tylko tutaj :-P

Wracam właśnie z zapisów do lekarza przyjaznego kierowcom i napiszę, bo może komuś się kiedyś przyda, a nawet panie pracujące nie wiedziały czy w firmie jest taka opcja... Idę do LuxMedu w czwartek, bo tam, gdzie Jud mówiła wizytę mam dopiero w przyszłą środę, więc muszę się wypisać :-P no i trochę szkoda, że jak mam u nich abonament to tak muszę bulić dodatkowo kasę, ale rozumiem, że tak muszą robić.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 14:29   #1426
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
mnie bardziej zdziwilo to ile kosztuje zwykly przystanek

---
z innej beczki- dlaczego mowienie bialy jest ok(albo nie jest ok, a ja o czyms nie wiem), a czarny juz nie?

Dla mnie nazewnictwo robi mala roznice, jak sie nie lubi pewnej grupy to bez roznicy jak sie ich nazwie.

I dlaczego w serialach medycznych znajda sie biali, Azjaci i czarni a Latynosow brak? Oni mniej sie czepiaja o widocznosc w serialach? Czy producencji uznaja, ze sa inni biali to nie trzeba dawac zadnego Latynosa?
Nie wiem, imo czarny i bialy jest ok, ale zolty juz nie powiem, powiem azjata albo rdzenny amerykanin. Kolorowy nie uznaje, no bo kurde, bialy tez kolor, wiec tez jestem kolorowa, przeciez nie jestem bezbarwna. W srodowiskach feministycznych przyjelo sie mowienie women of color o kobietach rasy innej niz biala i ja tego nie lubie, bo ja tez jestem color.

Latynosi sa na samym koncu drabinki imo. Czarnoskorzy dyskryminuja latynosow, tak samo azjaci. Ale tez latynosi dyskryminuja czarnoskorych i azjatow, wiec tego. No ale spojrzmy na niskoplatne zawody o malym prestizu - budowlancy, sprzataczki. To w wiekszosci latynosi. No i europa wschodnia z bialych, ale to zostawmy. Wiec imo latynosi sa najnizej i jeszcze nie upominaja sie o swoje, bo nie maja tak silnej pozycji jak czarnoskorzy.

Stary 2016-02-15, 14:56   #1427
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Uwaga, dziwie sie.

Dziwi mnie Bijons, ktora nagle przypomniala sobie, ze jest taka dumna ze swoich czarnych/kreolskich korzeni, ze tak lubi afro i nigdy nie wypleni sie z niej czarnej wsi. Bijons, ktora nadal otacza sie ludzmi czarniejszymi od siebie, wygladajac na ich tle bardzo bialo, Bijons, ktora nadal nosi peruki imitujace biale wlosy, prostuje swoje i jest wielkie aj waj jak do teledysku walneli jej peruke cala w warkoczykach.
No rzeczywiscie, widac jak ta duma sie z Bijons wylewa.

no tylko umówmy się, że
a) większość czarnych kobiet w USA albo męczy się z prostowaniem włosów albo całkiem ścina i nosi peruki, bo w USA kręcone włosy u czarnych kobiet kojarzone są z gettem, brakiem profesjonalizmu itd, mimo wszystko Beyonce też w tym systemie funkcjonuje i tak samo te standardy są do niej dostosowywane. a poza tym ładnie jej w jasnych
b) nie wiem w sumie aż tak dużo o Beyonce, wiem tyle, że faktycznie w ostatnich latach angażowała się w sprawy czarnej społeczności, ma jakiś kontakt np. z ruchem Black Lives Matter i uczestniczyła w protestach przeciwko brutalności policji w Baltimore i Ferguson
c) kogo tak naprawdę obchodzi Beyonce? umówmy się, można ją lubić albo nie, ale cięzko znaleźć kogoś kto nie wie kim jest, więc wcale nie musiała kręcić Formation żeby się wypromować. to nie o Beyonce chodzi, tylko o młode dziewczyny jej pochodzenia, które rzadko mogą poczuć, że coś jest kierowane do nich. jak The 100 lansuje wszystkie promo na związek lesbijski, to nie fochamy się, że chodzi o pink dollar, tylko cieszymy, że choć raz ktoś pomyślał o nas i do nas się zwraca.

Cytat:
Ta dyskryminacja zaczyna sie juz przy pisaniu scenariusza.
Dokładnie tak. O ile we wskazówkach do castingu nie jest wprost napisane, że taka a taka postać nie jest biała, tylko np jest Latynosem, to zaproszeni będą tylko biali aktorzy, więc takie rzeczy muszą wychodzić od źródła. A jeśli źródło oferuje tylko białą męską hetero perspektywę, to nigdy nie pomyśli o napisaniu innej postaci i tylko takich aktorów będzie promować. Lucy Liu może być Watsonem, a Idris Elba może chcieć być Bondem, bo są już znani - ktoś ich już kiedyś wypromował i można się na nich spieniężać. Ale przeciętny młody aktor (jak ci z nowych Gwiezdnych Wojen czy Kristen Stewart przed Zmierzchem, czy nawet durna Lawrence* kiedyś) musi dopasować się do wymagań castingowych.
Tak samo z Akademią - każda różnica w pochodzeniu i doświadczeniach to inna perspektywa. Inną perspektywę prezentowałyby kobiety w Akademii, a inną nie-biali członkowie i zwracaliby uwagę na inne filmy i innych aktorów i aktorki i o to właśnie chodzi - teraz ta perspektywa po prostu nie istnieje i trzeba stworzyć dla niej miejsce, bo każde rozdanie nagród, niewazne czy się wygra czy nie, to jest dla aktora promocja. A to jest najbardziej potrzebne zwłaszcza tym, o których normalnie nikt przy pisaniu ról nie pomyśli.
Jak się nalezy do większości, to można takich rzeczy nawet nie zauważać. Kobiety to jak najbardziej dyskryminowana grupa społeczne, ale jednak stanowią połowę ludzkości i nie ma tak, że ktoś się wychowuje w miejscu, w którym w ogóle nie ma kobiet i widuje je w mediach raz na ruski rok (pomimo wieeeeelu problemów z ich przedstawianiem i obecnością w ogole), ale jak się jest mniejszością, to człowiek po prostu widzi, że nikogo nie obchodzą ludzie tacy jak on, bo ich po prostu nigdzie nie ma i nikt nie zamierza ich promować.

(poza tym sorry, ale takie rzeczy jak reprezentacja mniejszości też powinny być wyznacznikiem jakości, bo kultura nie jest oderwana od społeczeństwa, które ją tworzy. kogo obchodzi 150 film o białym męskim bólu dupy, nieważne jak ładnie napisany i wyreżyserowany, 2 filmy o kimś odrywającym się od tego schematu mają tak naprawdę społecznie większe znaczenie niż jakikolwiek birdman czy smutny biały facet szukający zemsty będzie kiedykolwiek miał.)

*tak swoją drogą, to Katniss też nie powinna być grana przez białą jak majonez Lawrence, skoro w książce było wprost napisane, że wszyscy z Dystryktu 12 mają ciemniejsza karnację. tak samo była opisana Rue, ale zagrała ją Amandla Stenberg bo jak widać czarna dziewczyna może umrzeć żeby wspomóc rewolucję, ale już nie może jej prowadzić.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Nie wiem, imo czarny i bialy jest ok, ale zolty juz nie powiem, powiem azjata albo rdzenny amerykanin. Kolorowy nie uznaje, no bo kurde, bialy tez kolor, wiec tez jestem kolorowa, przeciez nie jestem bezbarwna. W srodowiskach feministycznych przyjelo sie mowienie women of color o kobietach rasy innej niz biala i ja tego nie lubie, bo ja tez jestem color. ][/size][/color]
women of color to akurat termin stworzony przez nie-białe kobiety ze środowisk feministycznych. w dyskursie feminizmu intersekcjonalnego jest używany do odróżnienia problemów, które mają nie-białe kobiety od tych, które napotykają białe, bo chociaż latynoska będzie miała inne problemy niż indianka, to część się pokrywa.
a tak btw, to pozdrawiam jeśli uda wam się znaleźć czarnoskórego, którego serio obraża mówienie "black people". to po prostu biali lubią udawać wielce pokrzywdzonych, bo sami się łapią za słówka.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

aha, a jeśli patrzycie na zdjęcia żeby obczaić kolor skóry, to WIELE zalezy od światła, a na sesjach zdjęciowych do magazynów każdy jest wybielany.
gra światła aka bardzo piękny brąz, Alycia
http://media.melty.com/pmedia-990-aj...most-loved.jpg
http://static2.hypable.com/wp-conten...er-860x442.png
http://vignette3.wikia.nocookie.net/...20141128235842

vs ktoś cię chyba przypadkiem oblał wybielaczem
http://vignette1.wikia.nocookie.net/...20160129174450
http://i.imgur.com/vDFQGmn.jpg
http://celebmafia.com/wp-content/upl..._thumbnail.jpg
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 15:12   #1428
2016050952
Konto usunięte

Kurde, nie łażę po dużych skupiskach ludzi, nie jeżdżę komunikacją miejską, myję ręce po każdym kliencie, chociaż ich nie dotykam, chyba jeszcze nigdy w życiu nie myłam rąk tyle razy dziennie, dbam o siebie, a i tak wszystko w p.zdu, bo jestem chora
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 15:23   #1429
201604191001
Konto usunięte

Goya, dbasz za bardzo.

Dem, ale... Sie odniose pozniej bo gotujem :c

Stary 2016-02-15, 15:27   #1430
201607231707
Konto usunięte

jak do Beyonce, to ja serio nie ogarniam co ona tam ostatnio robiła, widziałam Formation i wiem o protestach i tyle XD zestarzałam się, ogarniam już tylko gwiazdy, które lubię
Stary 2016-02-15, 15:31   #1431
201703061432
Konto usunięte

Byl ktos juz na Deadpoolu?
Stary 2016-02-15, 15:33   #1432
201607231707
Konto usunięte

ja, wczoraj
Stary 2016-02-15, 15:37   #1433
201703061432
Konto usunięte

I jak?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 15:42   #1434
201607231707
Konto usunięte

dobry, warto było. mam parę "ale", ale nie tyle żeby się dobrze nie bawić XD
Stary 2016-02-15, 15:43   #1435
201604191001
Konto usunięte

Btw

Przez chwile zastanawialam sie dlaczego wrzucasz fote Emilli Clarke.

Stary 2016-02-15, 15:45   #1436
201703061432
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
dobry, warto było. mam parę "ale", ale nie tyle żeby się dobrze nie bawić XD
Dziekuje, zarezerowalam bilety na jutro
Stary 2016-02-15, 15:49   #1437
201607231707
Konto usunięte

no, na tym zdjęciu trochę podobna, ale ja bym ją rozpoznała wszędzie XD

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 16:23   #1438
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madzia_12 Pokaż wiadomość
I jak?
wszyscy biali
Stary 2016-02-15, 16:27   #1439
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
wszyscy biali
Stary 2016-02-15, 16:36   #1440
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Jutro jedziemy do Kandy!

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości