Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać... - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-02, 21:49   #1411
201701261449
Konto usunięte

Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

Będę najokropniejszą peemką wśród wszystkich ślub bez kościoła, bez muzyki disco polo (w ogóle bez tańców!), bez alkoholu (w sumie to zgodziłam się na kilka karafek wina ostatecznie, ale upierałam się na bezalkoholowe), bez rosołu i świniaka (będzie menu francuskie) i bez osób towarzyszących, a więcej - nie zaproszę prawie nikogo. W ogóle o gościach nie myślę!

Ale na serio, doszły mnie słuchy, że fatalnie organizujemy imprezę. Bo to TYLKO cywilny, TYLKO restauracja i w sumie to nawet nie ma po co iść, to nie ślub. Miałam tę osobę zaprosić, ale odwidziało mi się. Dobrze, że ta osoba nie wie, że po tej TYLKO uroczystości przebieramy się i idziemy na własną imprezę do pubu, z salą tylko dla nas, zabawą bez dziadków i ciotków i z open barem.

Obejrzałam ten filmik (nie tak w całości, omijałam) i właściwie... ja się do niczego bym tak bardzo nie przyczepiła, to, co któraś napisała o wyglądzie PM - chociaż sama będę mieć prościutką suknię, to suknia ani szpecąca nie jest ani bazarowa, ot, inny gust. Muzyka dopasowana, bo i stare , dobre disco i disco polo, trochę polskich, trochę zagranicznych - takie typowe wesele, bez wiochy ale i bez fajerwerków.
Rower to śmieszny pomysł, ale ładnie im wyszło.

Jedyny zgrzyt, który zauważyłam, to stroje i miny gości - widzę dosłownie ze dwie koralowe sukienki, jakieś dwie białe, jedna niebieska i reszta czarne. Ja wiem, że teraz to nikogo nie rusza, ale jednak nie chciałabym mieć na swoim weselu 3/4 osób w czerni. I te miny, w kościele, przy śpiewaniu "sto lat",, ten smutek, jakieś zawstydzenie ludzi, odwracanie się od kamery. To jest niefajne.

Edytowane przez 201701261449
Czas edycji: 2016-10-10 o 20:42 Powód: klub=pub
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-03, 05:12   #1412
visionAM
Zakorzenienie

Przebieracie się i idziecie do klubu Ty i przyszły mąż?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-10, 20:41   #1413
201701261449
Konto usunięte

Ja i przyszły, dwójka naszych świadków, rodzeństwo i znajomi, którzy nie byli zaproszeni na obiad rodzinny. I właściwie nie klub, tylko pub - mamy wynajętą salę w ulubionym pubie, będzie cicha muzyka, więcej alkoholu (ustalamy mniej więcej kwotę, nasi goście mogą zamawiać drinki, jakie chcą) i tort. Do posiedzenia, do pogadania i świętowania
Stary 2016-10-11, 11:39   #1414
tamiris
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smellsliketeenspirit Pokaż wiadomość
Ja i przyszły, dwójka naszych świadków, rodzeństwo i znajomi, którzy nie byli zaproszeni na obiad rodzinny. I właściwie nie klub, tylko pub - mamy wynajętą salę w ulubionym pubie, będzie cicha muzyka, więcej alkoholu (ustalamy mniej więcej kwotę, nasi goście mogą zamawiać drinki, jakie chcą) i tort. Do posiedzenia, do pogadania i świętowania
No i super Tylko czemu mowa o tym w tym temacie? To wcale nie jest zły ślubno-weselny pomysł!
tamiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-11, 16:31   #1415
201701261449
Konto usunięte

Odpisywałam Vision bo wg niektórych, całe moje "wesele" i ślub będzie niewypałem
Stary 2016-10-12, 08:41   #1416
nocotymowisz
Przyczajenie

Cytat:
Będę najokropniejszą peemką wśród wszystkich ślub bez kościoła, bez muzyki disco polo (w ogóle bez tańców!), bez alkoholu (w sumie to zgodziłam się na kilka karafek wina ostatecznie, ale upierałam się na bezalkoholowe), bez rosołu i świniaka (będzie menu francuskie) i bez osób towarzyszących, a więcej - nie zaproszę prawie nikogo. W ogóle o gościach nie myślę!

Ale na serio, doszły mnie słuchy, że fatalnie organizujemy imprezę. Bo to TYLKO cywilny, TYLKO restauracja i w sumie to nawet nie ma po co iść, to nie ślub. Miałam tę osobę zaprosić, ale odwidziało mi się. Dobrze, że ta osoba nie wie, że po tej TYLKO uroczystości przebieramy się i idziemy na własną imprezę do pubu, z salą tylko dla nas, zabawą bez dziadków i ciotków i z open barem.

Oj tam oj tam, jak się nie czujecie dobrze na wielkich weselach to po co je robić? Ja rozumiem, że trzeba mieć na uwadze swoich gości... ale przecież babki na siłę na imprezę nie ciągniecie Więc nikt nie powinien narzekać

Dla mnie żenujące są pierwsze tańce, które widać że są takie na siłe... Młodzi starają się wykonać jakiś ruch, a wychodzi niezgrabnie. Zawsze wtedy ja czuję się lekko zażenowana. I mówię to jako naprawdę przeciętny tancerz.
Zabawy oczepinowe i wyciąganie na środek sali. Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że można tych zabaw nie lubić? Jak jakaś nie wyda mi się dziwna i erotyczna to chętnie przyjdę!
Słyszałam o jednej, która do teraz mnie szokuje. Panna Młoda wraz z innymi kobietami wkładały pod garnitur mężczyzn jajko, które musiały wymacać na sam dół, do nogawek. Chyba bym się spaliła ze wstydu za nich...
nocotymowisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-13, 09:15   #1417
Madina
Radość

Błagam, nie nazywajcie spotkania w pubie weselem. To zupełnie inny pomysł na imprezę i nie ma nic wspólnego z faktycznym weselem
Madina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-13, 09:18   #1418
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Wesele - przyjęcie i zabawa z okazji ślubu. (za pwn)

Wiec niby czemu nie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-13, 20:42   #1419
Em29
Przyczajenie

Od 7 lat śpiewam i gram po ślubach i chyba już widziałam wszystko, jeżeli chodzi o ceremonie w kościele.
Strasznym kitem są :
-Sztuczne kwiaty w kościele, jak nie stać na żywe, to po co udawać?
-pełno lampionów jak z filmu amerykańskiego
-ulubione piosenki podczas ślubu: jak Młodzi chcą Paradise, albo "wie pani, tą piosenkę z Titanica" to mną trzęsie. Od ulubionych piosenek jest wesele.
-gołąbki, anioły na szczudłach, balony i wszystkie pierdoły które mają uatrakcyjnić wyjście z Kocioła ( ostatnio na ślubie, na którym śpiewałam, jeden z gołębi wleciał do kościoła i usiadł na chórze na organach, była heca, nie ma co).

Może niektórym to nie przeszkadza, ale uważam, że obecnie ludzie nie znają się na etykiecie modowej. Czarny kolor jest zarezerwowany do wizyt wieczorowych, więc Młody w czarnym garniturze o 11 rano, to nie zbyt trafiony pomysł, zwłaszcza, gdy całą ceremonię kreuje się niby zaślubiny księżniczki Monako.

I ostatnia sprawa, która mnie bardzo drażni. Jest msza, a nikt poza babciami nie umie się zachować, nikt nie wie kiedy wstać, usiąść, klęknąć, ani nawet kiedy Amen powiedzieć z Młodymi włącznie Skoro jest się nie praktykującym to po co ta cała szopka? a potem przez telefon Panna Młoda tłumaczy że chciałaby takie śpiewanie przed czytaniami, które ma w sobie Alleluja. A ja ma się domyślać czy chodzi jej o Aklamacje przed Ewangelią, czy może Hallelujah Cohen'a.

Oj śluby, śluby.....
Em29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-13, 21:08   #1420
visionAM
Zakorzenienie

A Ty brałaś ślub kościelny? Tak pytam z ciekawości, bo ja o ile na mszy wiem kiedy się klęka, a kiedy stoi itp.to podczas sakramentu małżeństwa byłam w tym temacie zagubiona. Co chyba jest normalne, bo o ile na msze można chodzić co niedzielę, to ślub kościelny się ma raz w życiu Więc to dwie rzeczy bez porównania.
Stary 2016-10-13, 23:22   #1421
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 19:57
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-14, 05:30   #1422
mmagduszka
Rozeznanie

No właśnie - często przebieg mszy, a już szczególnie ślubnej, zależy od regionu, parafii itd. Ja brałam kameralny ślub w malutkim kościółku, takim z 10 ławkami i mieszczącym maks jakieś 40 osób. Na mszy nie było ministrantów - więc nie było dzwoneczków w czasie przed eucharystią i nawet moja wierząca i praktykująca mama i babcia męża miały problem :P
Stary 2016-10-14, 17:56   #1423
pestycyda
Zakorzenienie

Dlatego u nas ksiadz delikatnie wskazuje i szepcze Mlodym i gosciom weselnym czy wstac, czy klekac:p
pestycyda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 18:22   #1424
visionAM
Zakorzenienie

Nam też pokazywał, ale i tak się myliliśmy
Stary 2016-10-15, 08:43   #1425
mmagduszka
Rozeznanie

A wracając jeszcze do tego czy impreza w klubie jest weselem - dla mnie nie jest. Jest imprezą w klubie. I jeśli ktoś na taką się decyduje, to jest jego wolna wolna. Obiad poślubny jest obiadem poślubnym. Tak samo moje kameralne przyjęcie na 25 osób nazywam przyjęciem (trwało ok 7 godzin, było kilka dań i masa przekąsek, różne alkohole i trochę muzyki wiec nie był to obiad poślubny) a nie weselem. Ja wiem że wesele to radowanie się i zabawa ale tak czy inaczej to są tylko dywagacje na temat pochodzenia słowa I żeby nie było - sama jestem przeciwniczką dużych wesel, nie zrobiłam takiego, z mojego przyjęcia też część gości z pewnością nie wyszła zadowolona bo nie potańczyli, nie pośpiewali przyśpiewek itd.
Stary 2016-10-15, 10:40   #1426
visionAM
Zakorzenienie

Spotkałam się na Wizażu z tym, że dziewczyna wesele do 1 w nocy z tańcami i dużą ilością gości uparcie nazywała przyjęciem, żeby się tylko nie przyznać, że ona robi wesele
Stary 2016-10-15, 14:08   #1427
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Spotkałam się na Wizażu z tym, że dziewczyna wesele do 1 w nocy z tańcami i dużą ilością gości uparcie nazywała przyjęciem, żeby się tylko nie przyznać, że ona robi wesele
No to ja byłam na takim weselu, cały czas PM mówili że to będzie większy obiad poślubny (ok 50 osób) a później okazało się że liczba gości się zgadza ale też jest DJ i normalna impreza, może nie do białego rana ale do północy chyba trwała.Ja tego nie ogarniam. W obie strony. Skoro PM decydują się na daną formę, to po co mówić że czarne jest białe a białe jest czerwone? Obiad w restauracji, impreza w klubie czy grill to nie są wesela. I skoro PM tak zdecydowali to czego się wstydzą?
Stary 2016-10-15, 20:36   #1428
201701261449
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Madina Pokaż wiadomość
Błagam, nie nazywajcie spotkania w pubie weselem. To zupełnie inny pomysł na imprezę i nie ma nic wspólnego z faktycznym weselem
Bo co? Bo masz inną wizję? Dla mnie obiad poślubny + spotkanie w pubie to wesele, najlepsze.
Stary 2016-10-16, 10:47   #1429
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo co? Bo masz inną wizję? Dla mnie obiad poślubny + spotkanie w pubie to wesele, najlepsze.
Ale nikt tu nie ocenia co jest dobre, a co lepsze
Każdy organizuje taką formę jaka mu najbardziej odpowiada. Chodzi o pojęcie. Piwo w pubie, obiad poślubny weselem nie jest, co nie znaczy, że jest złe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-16, 11:35   #1430
WhitePrincess
Przyczajenie

Cytat:
[COLOR=DimGray] bez muzyki disco polo
O matko, u nas jest o to wojna . Jesteśmy przeciwnikami disco-polo, natomiast każdy z kim nie rozmawiamy o weselu jest w szoku, bo jak to - wesele bez "Żono moja" i Zenka Martyniuka to nie wesele Jednak nie zawsze musi być tak kolorowo, dwa miesiące temu byliśmy na weselu gdzie orkiestra grała tylko same piosenki w tym stylu i była mega stypa.
WhitePrincess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-16, 11:48   #1431
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez fajita1 Pokaż wiadomość
Ale nikt tu nie ocenia co jest dobre, a co lepsze
Każdy organizuje taką formę jaka mu najbardziej odpowiada. Chodzi o pojęcie. Piwo w pubie, obiad poślubny weselem nie jest, co nie znaczy, że jest złe.
Fajita, a jaka jest prawdziwa definicja wesela?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-16, 12:09   #1432
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhitePrincess Pokaż wiadomość
O matko, u nas jest o to wojna . Jesteśmy przeciwnikami disco-polo, natomiast każdy z kim nie rozmawiamy o weselu jest w szoku, bo jak to - wesele bez "Żono moja" i Zenka Martyniuka to nie wesele Jednak nie zawsze musi być tak kolorowo, dwa miesiące temu byliśmy na weselu gdzie orkiestra grała tylko same piosenki w tym stylu i była mega stypa.
Byłam na weselu bez disco polo i było super, ale tylko dlatego, że zespół był bardzo dobry. Aczkolwiek były głosy, że czegoś brakuje mimo to ludzie dobrze się bawili
Stary 2016-10-16, 18:24   #1433
Em29
Przyczajenie

( podobno napisałam bez sensu, to usunęłam, proszę bardzo)

Edytowane przez Em29
Czas edycji: 2016-10-17 o 11:08 Powód: dopisanie tekstu
Em29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 07:14   #1434
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Tak jak pisałaś wcześniej - zabawa po ślubie.
Tylko równie dobrze wypad we dwójkę na kręgle po ślubie nazwiemy weselem?

Jeśli ktoś organizuje piwo ze znajomymi w pubie, żeby wspólnie świętować ślub, to jest to piwo w pubie. Po co uparcie twierdzić, że to wesele? Tak samo z przyjęciem, obiadem poślubnym i innymi formami świętowania ślubu. I nie jest to definicja słownikowa, tylko moje myślenie, tradycyjne. Ot tyle.
Stary 2016-10-17, 08:09   #1435
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Em29 Pokaż wiadomość
Odnośnie na pytanie visionAM ślubu jeszcze nie brałam. To wydarzenie planuje na maj 2018.
Co do samej już ceremonii ślubnej:
Zawsze po liturgii słowa, czyli po kazaniu zaczyna się przysięga. Młodzi zawsze wstają, co do reszty uczestników jest różnie. Moją radą jest, aby w chwili przysięgi wyjść przed ołtarz i wyjść zza klęcznika: czasami Młodzi nie są wstanie zwrócić się do siebie twarzami tak jest mało miejsca pomiędzy krzesłami a klęcznikiem. Przed ołtarzem czy za balaskami wszyscy Młodych widzą, oni mają miejsce na podanie sobie dłoni, no i suknia pięknie się prezentuje.

Następnie ksiądz pyta o postanowienia Młodych i jest śpiewany hymn do Ducha świętego. Potem jest składanie przysięgi. Kolejną moją radą jest, aby przed ślubem przeczytać sobie parę razy słowa przysięgi, żeby całkiem jak owca nie powtarzać po księdzu. Bardzo ważne jest każde słowo, bo gdy zamiast "nie opuszczę aż do śmierci" jest "nie odpuszczę" albo " nie dopuszczę", przysięga jest nie ważna.

Po przysiędze jest nakładanie obrączek i już po wszystkim Młodzi wracają na miejsca, i kontynuuje się liturgię, czyli Ofiarowanie, Komunia jak na zwykłej mszy

Jest jeszcze kwestia podpisywania dokumentów: niektórzy preferują podpisywanie przed, niektórzy w trakcie na ołtarzu a jeszcze inni po mszy. I już ostatnia moja rada: podpisujcie przed Jest najwygodniej, bo podczas mszy to nigdy nie wiadomo co wtedy robić: stać? siedzieć? może coś zagrać? Podpisywanie po mszy, też nie jest najlepsze: Młodzi nagle znikają, goście nie wiedzą czy mają wyjść z kościoła czy zostać a biedny organista gra marsza 10 minut)

Jak macie pytania co do ceremonii, piszcie Śpiewałam po wielkch miastach jak Kraków czy Wrocław po malutkie wioseczki Od opolskiego, przez małopolskie aż po mazowieckie, także nic mnie już chyba nie zdziwi.
Nie wiem po co to opisałaś, bo niczego nie wyniosło ani nie ma odniesienia do mojego postu.
Stary 2016-10-17, 13:49   #1436
MargaretHagar
Raczkowanie

Jako przyszłą PM przeczytałam już prawie cały wątek z wypiekami na twarzy aż strach się bać własne wesele organizować.

Edytowane przez MargaretHagar
Czas edycji: 2016-10-21 o 20:39
MargaretHagar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 18:40   #1437
bona_fide
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Definicja wesela :P
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przyj%C4%99cie_weselne
bona_fide jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 20:44   #1438
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fajita1 Pokaż wiadomość
Tak jak pisałaś wcześniej - zabawa po ślubie.
Tylko równie dobrze wypad we dwójkę na kręgle po ślubie nazwiemy weselem?

Jeśli ktoś organizuje piwo ze znajomymi w pubie, żeby wspólnie świętować ślub, to jest to piwo w pubie. Po co uparcie twierdzić, że to wesele? Tak samo z przyjęciem, obiadem poślubnym i innymi formami świętowania ślubu. I nie jest to definicja słownikowa, tylko moje myślenie, tradycyjne. Ot tyle.

Dokładnie. Ja np. miałam przyjęcie - nie wstydzę się tego, jestem zadowolona z jego formy - więc czemu mam twierdzić, że to było wesele? Skoro dana para decyduje się np. na obiad dla rodziny czy też wyjście do pubu ze znajomymi to rozumiem że właśnie taka forma im odpowiada ale nazywanie takiego rozwiązania weselem jest przerostem formy nad treścią. I nie bardzo rozumiem po co to robić? Można przecież z dumą i radością powiedzieć że "mieliśmy cudowny obiad poślubny", "świętowaliśmy nasz ślub ze znajomymi w pubie" i to będzie znacznie bliższe prawdy
Stary 2016-10-18, 13:20   #1439
kaledonia
zielony stworek

A od kiedy liczy się wesele?
Jak mielimy od 21 do prawie 3 w nocy to jest to przyjęcie czy już wesele ? Powinniśmy doprosić gości czy te 60 osób to już było wesele ?

Dla mnie impreza po ślubie z gośćmi, muzyką, tortem, pierwszym tańcem, dobrym jedzeniem i zabawą to jest wesele. Nie ważne czy trwa 3 godziny czy 8.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-18, 13:29   #1440
girlandzia
:)

Dla mnie koszmarnym pomysłem jest powtórka rzucania welonem/wiankiem/muszką/krawatem, jeżeli złapała go nieodpowiednia osoba zdaniem pary młodej. Druga rzecz która mnie ostatnio strasznie oburzyła to film na którym było zbliżenie i pokazane zostały podczas jednej z zabaw, majtki kobiet będących gośćmi które tańczyły Can-Cana. Nie wiem jak można taki film zaakceptować i jeszcze za to zapłacić. Byłam zażenowana oglądając nagranie.
girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości