|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Konto usunięte
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
Będę najokropniejszą peemką wśród wszystkich
![]() Ale na serio, doszły mnie słuchy, że fatalnie organizujemy imprezę. Bo to TYLKO cywilny, TYLKO restauracja i w sumie to nawet nie ma po co iść, to nie ślub. Miałam tę osobę zaprosić, ale odwidziało mi się. Dobrze, że ta osoba nie wie, że po tej TYLKO uroczystości przebieramy się i idziemy na własną imprezę do pubu, z salą tylko dla nas, zabawą bez dziadków i ciotków i z open barem. Obejrzałam ten filmik (nie tak w całości, omijałam) i właściwie... ja się do niczego bym tak bardzo nie przyczepiła, to, co któraś napisała o wyglądzie PM - chociaż sama będę mieć prościutką suknię, to suknia ani szpecąca nie jest ani bazarowa, ot, inny gust. Muzyka dopasowana, bo i stare , dobre disco i disco polo, trochę polskich, trochę zagranicznych - takie typowe wesele, bez wiochy ale i bez fajerwerków. Rower to śmieszny pomysł, ale ładnie im wyszło. Jedyny zgrzyt, który zauważyłam, to stroje i miny gości - widzę dosłownie ze dwie koralowe sukienki, jakieś dwie białe, jedna niebieska i reszta czarne. Ja wiem, że teraz to nikogo nie rusza, ale jednak nie chciałabym mieć na swoim weselu 3/4 osób w czerni. I te miny, w kościele, przy śpiewaniu "sto lat",, ten smutek, jakieś zawstydzenie ludzi, odwracanie się od kamery. To jest niefajne. Edytowane przez 201701261449 Czas edycji: 2016-10-10 o 20:42 Powód: klub=pub |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1412 |
Zakorzenienie
|
Przebieracie się i idziecie do klubu Ty i przyszły mąż?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1413 |
Konto usunięte
|
Ja i przyszły, dwójka naszych świadków, rodzeństwo i znajomi, którzy nie byli zaproszeni na obiad rodzinny. I właściwie nie klub, tylko pub - mamy wynajętą salę w ulubionym pubie, będzie cicha muzyka, więcej alkoholu (ustalamy mniej więcej kwotę, nasi goście mogą zamawiać drinki, jakie chcą) i tort. Do posiedzenia, do pogadania i świętowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1414 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1415 |
Konto usunięte
|
Odpisywałam Vision
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1416 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie żenujące są pierwsze tańce, które widać że są takie na siłe... Młodzi starają się wykonać jakiś ruch, a wychodzi niezgrabnie. Zawsze wtedy ja czuję się lekko zażenowana. I mówię to jako naprawdę przeciętny tancerz. Zabawy oczepinowe i wyciąganie na środek sali. Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że można tych zabaw nie lubić? Jak jakaś nie wyda mi się dziwna i erotyczna to chętnie przyjdę! Słyszałam o jednej, która do teraz mnie szokuje. Panna Młoda wraz z innymi kobietami wkładały pod garnitur mężczyzn jajko, które musiały wymacać na sam dół, do nogawek. Chyba bym się spaliła ze wstydu za nich... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1417 |
Radość
|
Błagam, nie nazywajcie spotkania w pubie weselem. To zupełnie inny pomysł na imprezę i nie ma nic wspólnego z faktycznym weselem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1418 |
zuy mod
|
Wesele - przyjęcie i zabawa z okazji ślubu. (za pwn)
Wiec niby czemu nie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1419 |
Przyczajenie
|
Od 7 lat śpiewam i gram po ślubach i chyba już widziałam wszystko, jeżeli chodzi o ceremonie w kościele.
Strasznym kitem są : -Sztuczne kwiaty w kościele, jak nie stać na żywe, to po co udawać? -pełno lampionów jak z filmu amerykańskiego -ulubione piosenki podczas ślubu: jak Młodzi chcą Paradise, albo "wie pani, tą piosenkę z Titanica" to mną trzęsie. Od ulubionych piosenek jest wesele. -gołąbki, anioły na szczudłach, balony i wszystkie pierdoły które mają uatrakcyjnić wyjście z Kocioła ( ostatnio na ślubie, na którym śpiewałam, jeden z gołębi wleciał do kościoła i usiadł na chórze na organach, była heca, nie ma co). Może niektórym to nie przeszkadza, ale uważam, że obecnie ludzie nie znają się na etykiecie modowej. Czarny kolor jest zarezerwowany do wizyt wieczorowych, więc Młody w czarnym garniturze o 11 rano, to nie zbyt trafiony pomysł, zwłaszcza, gdy całą ceremonię kreuje się niby zaślubiny księżniczki Monako. I ostatnia sprawa, która mnie bardzo drażni. Jest msza, a nikt poza babciami nie umie się zachować, nikt nie wie kiedy wstać, usiąść, klęknąć, ani nawet kiedy Amen powiedzieć z Młodymi włącznie Skoro jest się nie praktykującym to po co ta cała szopka? a potem przez telefon Panna Młoda tłumaczy że chciałaby takie śpiewanie przed czytaniami, które ma w sobie Alleluja. A ja ma się domyślać czy chodzi jej o Aklamacje przed Ewangelią, czy może Hallelujah Cohen'a. Oj śluby, śluby..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1420 |
Zakorzenienie
|
A Ty brałaś ślub kościelny? Tak pytam z ciekawości, bo ja o ile na mszy wiem kiedy się klęka, a kiedy stoi itp.to podczas sakramentu małżeństwa byłam w tym temacie zagubiona. Co chyba jest normalne, bo o ile na msze można chodzić co niedzielę, to ślub kościelny się ma raz w życiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1421 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1422 |
Rozeznanie
|
No właśnie - często przebieg mszy, a już szczególnie ślubnej, zależy od regionu, parafii itd. Ja brałam kameralny ślub w malutkim kościółku, takim z 10 ławkami i mieszczącym maks jakieś 40 osób. Na mszy nie było ministrantów - więc nie było dzwoneczków w czasie przed eucharystią i nawet moja wierząca i praktykująca mama i babcia męża miały problem :P
![]() |
#1423 |
Zakorzenienie
|
Dlatego u nas ksiadz delikatnie wskazuje i szepcze Mlodym i gosciom weselnym czy wstac, czy klekac:p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1424 |
Zakorzenienie
|
Nam też pokazywał, ale i tak się myliliśmy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1425 |
Rozeznanie
|
A wracając jeszcze do tego czy impreza w klubie jest weselem - dla mnie nie jest. Jest imprezą w klubie. I jeśli ktoś na taką się decyduje, to jest jego wolna wolna. Obiad poślubny jest obiadem poślubnym. Tak samo moje kameralne przyjęcie na 25 osób nazywam przyjęciem (trwało ok 7 godzin, było kilka dań i masa przekąsek, różne alkohole i trochę muzyki wiec nie był to obiad poślubny) a nie weselem. Ja wiem że wesele to radowanie się i zabawa ale tak czy inaczej to są tylko dywagacje na temat pochodzenia słowa
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1426 |
Zakorzenienie
|
Spotkałam się na Wizażu z tym, że dziewczyna wesele do 1 w nocy z tańcami i dużą ilością gości uparcie nazywała przyjęciem, żeby się tylko nie przyznać, że ona robi wesele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1427 |
Rozeznanie
|
No to ja byłam na takim weselu, cały czas PM mówili że to będzie większy obiad poślubny (ok 50 osób) a później okazało się że liczba gości się zgadza ale też jest DJ i normalna impreza, może nie do białego rana ale do północy chyba trwała.Ja tego nie ogarniam. W obie strony. Skoro PM decydują się na daną formę, to po co mówić że czarne jest białe a białe jest czerwone? Obiad w restauracji, impreza w klubie czy grill to nie są wesela. I skoro PM tak zdecydowali to czego się wstydzą?
![]() |
#1428 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1429 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Każdy organizuje taką formę jaka mu najbardziej odpowiada. Chodzi o pojęcie. Piwo w pubie, obiad poślubny weselem nie jest, co nie znaczy, że jest złe.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1430 |
Przyczajenie
|
O matko, u nas jest o to wojna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1431 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1433 |
Przyczajenie
|
( podobno napisałam bez sensu, to usunęłam, proszę bardzo)
Edytowane przez Em29 Czas edycji: 2016-10-17 o 11:08 Powód: dopisanie tekstu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1434 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak pisałaś wcześniej - zabawa po ślubie.
Tylko równie dobrze wypad we dwójkę na kręgle po ślubie nazwiemy weselem? ![]() Jeśli ktoś organizuje piwo ze znajomymi w pubie, żeby wspólnie świętować ślub, to jest to piwo w pubie. Po co uparcie twierdzić, że to wesele? Tak samo z przyjęciem, obiadem poślubnym i innymi formami świętowania ślubu. I nie jest to definicja słownikowa, tylko moje myślenie, tradycyjne. Ot tyle.
![]() |
#1435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1436 |
Raczkowanie
|
Jako przyszłą PM przeczytałam już prawie cały wątek z wypiekami na twarzy
![]() Edytowane przez MargaretHagar Czas edycji: 2016-10-21 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1437 |
Raczkowanie
|
Definicja wesela :P
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przyj%C4%99cie_weselne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1438 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dokładnie. Ja np. miałam przyjęcie - nie wstydzę się tego, jestem zadowolona z jego formy - więc czemu mam twierdzić, że to było wesele? Skoro dana para decyduje się np. na obiad dla rodziny czy też wyjście do pubu ze znajomymi to rozumiem że właśnie taka forma im odpowiada ale nazywanie takiego rozwiązania weselem jest przerostem formy nad treścią. I nie bardzo rozumiem po co to robić? Można przecież z dumą i radością powiedzieć że "mieliśmy cudowny obiad poślubny", "świętowaliśmy nasz ślub ze znajomymi w pubie" i to będzie znacznie bliższe prawdy ![]()
![]() |
![]() |
#1439 |
zielony stworek
|
A od kiedy liczy się wesele?
![]() Jak mielimy od 21 do prawie 3 w nocy to jest to przyjęcie czy już wesele ? Powinniśmy doprosić gości czy te 60 osób to już było wesele ? Dla mnie impreza po ślubie z gośćmi, muzyką, tortem, pierwszym tańcem, dobrym jedzeniem i zabawą to jest wesele. Nie ważne czy trwa 3 godziny czy 8. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1440 |
:)
|
Dla mnie koszmarnym pomysłem jest powtórka rzucania welonem/wiankiem/muszką/krawatem, jeżeli złapała go nieodpowiednia osoba zdaniem pary młodej. Druga rzecz która mnie ostatnio strasznie oburzyła to film na którym było zbliżenie i pokazane zostały podczas jednej z zabaw, majtki kobiet będących gośćmi które tańczyły Can-Cana. Nie wiem jak można taki film zaakceptować i jeszcze za to zapłacić. Byłam zażenowana oglądając nagranie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.