|
|
#1441 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny młode 2023!
Cytat:
) i też oczywiście teksty w stylu "po co ten kamerzysta". Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
Widzisz Misia. Nikomu się nie dogodzi. Ty bierzesz kamerę i się pytają po co bierzesz, a ja nie biorę i się pytają czemu nie biorę.
|
|
#1443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Dużo bierzecie urlopu na ślub? U mnie już trzeba planować urlop w pracy i jest taka głupia zasada,że w okresie wakacyjnym można wziąć max 10 dni roboczych. Rozpisałam sobie ten tydzień cały, w którym będzie ślub i tydzień po. Chyba styknie. Nie mamy na razie żadnej podróży poślubnej w planie. Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1444 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam ślub w piątek, myślę, że urlop wezmę od środy i tydzień po. A taki dwutygodniowy we wrześniu na podróż poślubną.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem. Na sam ślub jakoś dużo nie - dzień ślubu i dzień przed. Chcemy w tym samym miesiącu wyjechać na wakacje więc wtedy chce wziąć 3 tygodnie lub 3 z kawałkiem.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja planuję wziąć 10 dni przed piątkiem przed ślubem. Potem piątek i poniedziałek okolicznościowy (przysługuje 2 dni jak coś) i potem jeszcze 4 dni Czyli z okolicznościowym wychodzi 16 dni roboczych.
|
|
|
#1447 | |
|
Gotowa do ataku
|
Cytat:
|
|
|
#1448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż jak będę miała tydzień po ślubie to też można gdzieś wyjechać.Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1451 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja może wezmę urlop jeszcze w lutym jak się uda i mam plan gdzieś wyciągnąć tz na choćby 3-4 dni ![]() Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
My jeszcze myślimy, ale tak myślałam żeby wziąć dwa dni przed ślubem, a później dziesięć dni po
|
|
|
|
#1454 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, tak sobie was czasem poczytuje, my planujemy ostrożnie w 2024 małe przyjecie weselne na ok 30osob. I mam pytanie do was, jakie budżety zakładaliście, przy jakiej liczbie osób, I czy da się dużo nie wykroczyć poza?
U nas jeszcze termin płynny, ze względu na to że w ciąży jestem planowanej, na marzec termin, I zależy jak się z małą ogarniemy ![]() Nie ukrywam że najchętniej zrobiłabym obiad dla rodziny i tyle, ale no mój się upiera że wesele raz w życiu, I on naciska też na kościelny.... zupełnie nie wiem, czy założenie ok 30k + dekor kościoła + auto + alko +/-2-5k(inflacyjnego) jesteśmy w stanie to dźwignąć. Znalazlam wstępne miejsce gdzie większość rzeczy oferują w cenie jak przystrojenie sali, czy organizacją ceremonii gdyby jednak stanęło na cywilnym, dodatkowo uwzględniłam fotografa4k i Dj4k, szynkę płonącą i tort, z zalozenia suknie do 3k, garnitur ok 2k, I obraczki 5k, I wynajem 10 pokoi 2osobowych 1,6k Z góry dziękuję za rady. ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a okazuje się że wiele pułapek, typu dopłata do sali na wyłączność przy takiej małej liczbie gości. I żeby to były mniejsze kwoty to może jeszcze, ale w standardzie głównie 3tys, a zdarzyło się i 5tys, czasem zdarza się że procentowo z tego co zaczęłam się wstępnie orientować.No ale zobaczymy, jak to wyjdzie. Na dniach idziemy się orientować w sali. Więc może to nam nieco rozjaśni. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1458 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mieliśmy problem z +/- 80 osobami, bo na małe przyjęcie to za dużo, a na duże to za mało. Wiele fajnych miejsc w naszej okolicy to w pt/sb nie schodzi poniżej 100 osób, a jak nie masz to dopłacaj za salę albo za talerzyki dla nikogo. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
Plus większego wesela też jest pewnie taki, że większa szansa, że z kopert coś się więcej zwróci, bo koszty takie jak stroje, dj, fotograf są raczej stałe niezależnie od liczby gości. ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]() Ale myślę, że w razie czego jak oboje będziemy mieć tydzień poprzedzający i może poniedziałek po powinny być w porządku. Więcej by mi było żal, bo może wyskoczymy gdzieś na jakąś podróż poślubną na jesień/zimę, ale to raczej nie zaraz po ślubie. ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- I jeszcze nam wypadają dwa śluby z weselem przed naszym jakieś 2 miesiące, całkowicie po drugiej stronie Polski w odstępie tygodnia od siebie, więc i na to musimy przewidzieć wolne, żeby nie jeździć w tę i z powrotem. |
|||
|
|
|
#1459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Staram się szukać najlepszych opcji juz teraz na zasadzie ze jak padnie hasło ze to data, I że udźwigniemy wszystko finansowo, żeby zwyczajnie odhaczyc z listy i od razu umawiać wszystkich. Wiadomo z sala wyprzedzenie musi być dość spore, z ewentualnym kościołem też, zastanawia mnie jak to z całą resztą wygląda, obraczki wstępnie w sklepie który nas interesuje mowi ze w granicach 2-3 miesiące przed jeśli chcemy wymyślne, a tak to 1-2mce. Reszty kompletnie nie wiem, DJ, fotograf, sukienka, fryzjer, makijaż, garnitur? Jak to było mniej więcej u was? Z jakim wyprzedzeniem? Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1461 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1462 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Kościoł zaklepaliśmy w tym roku jakoś w październiku,a byliśmy trochę wcześniej,ale ksiądz nie miał kalendarza. Fryzurę będzie mi robić moja fryzjerka,więc nie musiałam się zapisywać,bo ma cały dzień dla mnie (będzie też gościem na weselu,więc nie przyjmuje w ten dzień nikogo poza mną). Na makijaż muszę się jeszcze w tym roku zapisać. Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Na razie to kalkulacje, pewnie ostatecznie będzie wiadomo po weselu ile. A i wódkę i szampan już też mamy. Kupiliśmy jakoś w tamtym tygodniu. Do końca roku chce jeszcze kupić wina. Ale nam wyszło za to mniej niż liczyłam,bo też po znajomości,więc coś tam zaoszczędziliśmy. Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1464 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak to w ogóle z Kościołem wygląda? Gdybym jednak chciała inny niż moja parafia? Nasz kosciol totalnie nam się nie podoba ani wizualnie i proboszcz też mega ciezki do dogadania, zapomniałam w katedrze o to dopytać tym bardziej że u nas taki klops że ja bierzmowania nawet nie mam, ale wiem że wpierw ślub, a tydzień później bierzmowanie. A opcja ściągnięcia księdza na salę w ogóle istnieje? Też nie zapytałam.Przeraża mnie kwestia makijażu i fryzury, biorąc pod uwagę że ja sama, nie umiem nawet podkładu dobrać, w sensie obojętnie co na twarz nałożę, to po kilku godzinach mnie zaczyna wszystko swędzieć, uwierać, I przeokropnie się świece, w wyniku czego mam chyba z 10 zaczętych podkładów, podobna ilość bazy pod makijaż, a testowałam dosłownie wszystko od tańszych matujących, po nawilżające i mineralne, a także te droższe tupu cliniqe i vishy. U fryzjera też nie jestem częstym gościem, bo moje włosy też nie ukladalne, zwykle, proste kołki które przy zabawie lokowka, nie zdążę do końca dojechac a już początek się prostuje, nawet siedząc pod suszara z walkami na głowie zdarzyło się po 3h mieć proste ale myślę że opcja makijażu + fryzjera z dojazdem w pakiecie to całkiem spoko, tylko pytanie czy nie lepiej jednak osobno?Dla mnie to mega ważna kwestia, biorąc pod uwagę że jednak na codzień się nie maluje od kilku dobrych lat, chociaż raz w dniu ślubu chciałabym się poczuć wyjątkowo i też zrobić woooow na moim narzeczonym ![]() Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O co chodzi z ściągnięciem księdza na salę? W charakterze gościa? Można go po prostu zaprosić.
|
|
|
#1466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czy jest to wykonalne? Często są oferty ze np realizują śluby cywilne, ale czy ksiądz by mógł się pofatygować udzielić sakramentu w plenerze? No z bierzmowaniem to jest tak że po ślubie tylko można, ale mi mówiono ze to obligatoryjnie skoro przed nie mam.Ahhh czyli ze zgoda może być też problem nasz jest mega ciężki w takich różnych niejednoznacznych kwestiach.Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1467 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kościoła to nie wiem, bo my bierzemy cywilny w plenerze przy sali i bez problemu nam pani w urzędzie już zarezerwowała termin, a formalności też jest niewiele. Pamiętam, że moja siostra miała większe jazdy z kościelnym, bo właśnie wybierali inni kościół niż parafia, do której była przypisana, a tam potrzeba jakiś dodatkowych zgód i proboszcz z jej parafii robił problemy, ale to pewnie kwestia tego na jakich duchownych trafisz. Wątpię jednak, żeby któryś się zgodził udzielić ślubu poza kościołem.
Makijażystki i fryzjera też jeszcze nie mam. Ceny w okolicy mnie trochę przytłoczyły. Teoretycznie mogłabym się umalować delikatnie sama, bo mam sporo kosmetyków i odrobinę wprawy, ale wszyscy mi radzą iść do profesjonalisty, żeby mieć pewność do trwałości i tego jak będzie to wyglądać na zdjęciach. Prawdopodobnie będę szukać 2w1, żeby nie musieć jeździć w tę i z powrotem w dniu ślubu, gdzie czas i tak jest ograniczony. Istnieją opcje z dojazdem, ale z tego co widziałam to są droższe, poza tym w weekendowych terminach często wymagają wzięcia jakiś pakietów.
|
|
|
|
#1468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1469 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jednak może uda mi się namówić partnera na cywilny, bo współpraca z naszym proboszczem zapewne będzie trudna.Juz dal popis swoich umiejętności, jak mój partner chciał zostać chrzestnym, I stąd wiemy że ciężka przeprawa w jakiejkolwiek kwestii. On bierzmowanie ma, przyznał ze mieszkamy bez ślubu ale zaręczeni jesteśmy i planujemy, no to wyszedl z tego jeden wielki dramat, ostatecznie skończyło się na kupnie w necie świadectwa o byciu katolikiem ![]() Bo ten kategorycznie odmówił, mimo że chodziliśmy względnie do kościoła przynajmniej ten 1-2x w miesiącu. Aż strach pomyśleć co z chrzcinami będzie, to dopiero przeprawa nas czeka. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasz kościół jest na wsi,więc z terminami nir ma problemu. W ciągu roku jest tylko kilka ślubów ale ja też wolałam już to mieć z głowy, bo zależało mi na konkretnej godzinie.Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
ale widać było,że bardzo się ucieszył,że chcemy wziąć ślub kościelny ![]() Wysłane z mojego SM-M115F przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

) i też oczywiście teksty w stylu "po co ten kamerzysta". 

26.08.2023

Czyli z okolicznościowym wychodzi 16 dni roboczych.

chociaż jak będę miała tydzień po ślubie to też można gdzieś wyjechać.

ani wizualnie i proboszcz też mega ciezki do dogadania, zapomniałam w katedrze o to dopytać
tym bardziej że u nas taki klops że ja bierzmowania nawet nie mam, ale wiem że wpierw ślub, a tydzień później bierzmowanie. A opcja ściągnięcia księdza na salę w ogóle istnieje? Też nie zapytałam.
czy jest to wykonalne? Często są oferty ze np realizują śluby cywilne, ale czy ksiądz by mógł się pofatygować udzielić sakramentu w plenerze? No z bierzmowaniem to jest tak że po ślubie tylko można, ale mi mówiono ze to obligatoryjnie skoro przed nie mam.
nasz jest mega ciężki w takich różnych niejednoznacznych kwestiach.