|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam dziewczyny,
Jestem z rodzina w AD od prawie miesiaca, zastanawialam sie, czy sa jakies polskie spotkania, wypady na kawe w AD. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1442 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
![]() Cytat:
Przyjdź w Środę, 10 Listopada o godz. 19:30 do Intercontinental Hotel w Abu Dhabi ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1443 |
|
![]()
Przewinął się temat związany z Al-Qaidą i terroryzmem.
W telewizji arabskojęzycznej oprócz zwykłych reklam, można też zobaczyć kampanię poświęconą walce z terroryzmem. Jest taka ciekawa strona, jest ona w języku arabskim wprawdzie, lecz warto na nią zaglądnąć bo spoty są czytelne bez znajomości języka arabskiego, są naprawdę bardzo wymowne. Ta strona to SAYNOTOTERROR <- klik Jest obecna również na YOUTUBE <- klik Jeden z filmików <-klik przedstawia ojca trzymającego w rękach rodzinne zdjęcie, patrzy z uśmiechem na jednego syna, który został lekarzem, na córkę nauczycielkę i w końcu na drugiego syna... uśmiech mu zamiera, bo ten syn został terrorystą... odrywa ten kawałek zdjęcia, na którym jest drugi syn i z bólem w oczach odrzuca je... dla niego ten syn już nie istnieje. Bardzo dramatyczna decyzja. Wszyscy musimy powiedzieć głośne i stanowcze NIE terroryzmowi!
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-05 o 05:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1444 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam!
Evo dziękuję za wyjaśnienia dot. pogrzebu i żałoby Sheika Saqr. Jak zawsze można na Ciebie liczyć! ![]() Cytat:
Obojętnie jakiego jesteśmy wyznania, rasy, zapatrywań politycznych - zawsze powinniśmy pamiętać, że jesteśmy ludźmi. Niestety nie jest łatwo odnaleźć się wszystkim w otaczającym nas dezinformacją świecie. Trzeba propagować właśnie takie postawy i motywować ludzi do większej współpracy w czynieniu ogólnie pojętego "dobra". Takie spoty może pomogą niektórym podjąć decyzję, aby nie akceptować wszelkich zachowań swoich bliskich. Dlaczego ludzie dążą do samozagłady? Nie szanują tego co mają, co osiągnęli? Jovikzu - myślę, że selena1616 powinna postarać się przeczytać wątek od początku to zrozumiałaby, że jej pytanie jest ... nie wiem jak to delikatnie ująć ... trywialne, śmieszne, dziwne? "Arabia kojarzy mi się wyłącznie z Al-Kaidą" - Selena1616 - nie wiem ile Ty masz lat, ale wiedza to podstawa. Żeby zadać takie pytanie jak Ty ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1445 |
|
Tom Cruise i jego Mission Impossible zakręcić Dubai powiodła się
![]() Dubai żyje Tomem i czuć atmosferę Hollywoodzkiego szaleństwa. Kampania, złap Toma Cruise i wyślij nam zdjęcia działa ![]() Dzisiaj korzystając ze zdjęć w Gulf News mała galeria, co to się tu wyprawia ![]() Foto 1 - Tom Cruise z His Highness Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President i Premier UAE oraz Władca Dubaiu. Foto 2, 3, 4, 5, 6 - Tom Cruise "biega" po najwyższym budynku świata Burj Khalifa... po jego zewnętrznej stronie ![]() Foto 7 - zdjęcie zrobił zaskoczony jeden z mieszkańców w Burj Khalifa, gdy Tom Cruise zaglądnął mu do okien.... ![]() Foto 8, 9, 10 - z cyklu złap Toma i zrób sobie z nim zdjęcie... zdjęcia zrobione w Mall of Emirates na sztucznym, całorocznym stoku narciarskim, kiedyś już go opisywałam.
![]() |
![]() |
#1446 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jestem zszokowana temperaturami, które są teraz w centrum PL. ![]() ![]() A takto nauka-nauka-nauka, heh. ![]() A u Ciebie, jak tam? ![]()
![]() |
![]() |
#1447 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja zdałam na prawko!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1448 |
Raczkowanie
|
czytam dzis poranny Gulf News a tu wiadomosc na 1 stronie o nowych zasadach wizowych dla Kanadyjczykow --ale sie porobilo !! moja filipinska asystentka mowi mi ze teraz Kanadyjczycy beda musieli po miesiacu przebywania na wizie turystycznej wyjechac z UAE i przebywac miesiac poza krajem zeby znow starac sie o wize wjazdowa w Kanadzie ,ponoc takie sa zasady dla Filipinczykow ale czy dla wszystkich nacji? Evo dreczy mnie pytanie --przypominam sobie ze moja przyjaciolka ma meza Dunczyka ktory przez chyba rok nie mial wizy rezydenckiej i co miesiac wyjezdzal chyba do Omanu po pieczatke w paszporcie a potem tego samego dnia wracal do Dubaju juz absolutnie legalnie -czyzby wizowe prawo bylo inne dla roznych narodowosci ? jak to jest? Evo skarbnico wiedzy ty ktora wszystko wiesz rozjasnij mi w glowie ..
a drugie pytanie dotyczy kursu dolara --czemu w krajach gulfu dolar ma tak staly sztywny kurs ? wiem ze ocieram sie tym pytaniem o wielka polityke i finanse ale mysle sobie czy Arabowie nie traca na takim kursie ? rozumiem ze we wszystko wmieszana jest Ameryka ale jak to dziala??? Edytowane przez bogotta Czas edycji: 2010-11-10 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1449 |
|
Ahahahahaha..... Bogotta
![]() ![]() Odpowiadając na pytanie, TAK są różne prawa wizowe dla różnych krajów. Od 2 Stycznia obywatele Kanady będą musieli mieć wizę wjazdową podobnie jak my. Kurs AED jest ustalony według Dolara już dawno, takie są układy związane z handlem ropą i raczej się to nie zmieni, tak to właśnie działa.
![]() |
![]() |
#1450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To znaczy, że jesteś nauczycielką, tak? Czego? ![]() Ja to wolę nic nie planować, bo myszy rachunek zjedzą, ale moim marzeniem jest Australia -> Hobart. ![]() Troszkę tu off-top robimy, heh. --------------------------------------- Evo, latałaś kiedyś liniami EITHAD AIRWAYS?
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-11-10 o 17:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1451 | |
|
Tak latam tymi liniami i uważam linie Abudhabijskie ETIHAD AIRWAYS za najlepsze na świecie pod każdym względem.
![]() EMIRATES AIRLINE są Dubajskie.... nimi leciałam tylko raz. ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
DotyOC.... byłaś dzisiaj w Interconie na National Day???
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1452 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1453 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
rzeczywiscie off top trochę, ale trzeba o czymś gadać :P u mnie narazie nic się nie rusza z przeprowadzką, tylko codziennie gadam z moim facetem który juz siedzi w Izraelu i pozostaje nam tylko czekać.. eh, teraz tam jest 28 stopni, u mnie mrozy, chcę żeby już czas minął. tak swoją drogą, to chciałabym kiedyś pojechać do jakiegoś arabskiego kraju, żeby zobaczyć jak tam jest. ale chyba w najbliższym czasie to się nie stanie ![]() Edytowane przez BenBai Czas edycji: 2010-11-10 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1454 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że uczysz, bo tak piszesz, że 'z moim facetem przeprowadzamy się do Izraela', no to... Klopsik jednym słowem. ![]() ![]() A swoją drogą jak już będziesz mieszkac w Izraelu to będziesz miała blisku do krajów arabskich, więc będziesz mogła sobie jeździc na wycieczki częste. ![]()
![]() |
![]() |
#1455 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Ja rowniez jestem w AD juz od miesiaca z rodzina. Mam takie pytanko, czy ktoras z was jest moze z dzieckiem? Bo moj maz pracuje, a ja i moj prawie 2 letni synek strasznie sie nudzimy. Jezeli ktoras z was bedzie miala ochote na przegaduchy to napiszcie, bo ja chetnie porozmawiam sobie po polsku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1456 |
Przyczajenie
|
Czesc Joanno,
Tez mieszkam w Abu Dhabi,nie pracuje,mam 2 corki 9-letnia i 3,5-letnia,bardzo chetnie sie spotkam,mozesz pisac na maila:ivona74@vp.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1457 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bylam z mezem, ale bylo troche za duzo ludzi, aby sie odnalesc. Poszlismy potem na piwo do Belgiun Cafe. Trzeba zorganizowac sie i spotkac sie "na miescie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1458 |
|
![]()
14 Listopad, Niedziela..... Grand Prix Abu Dhabi Formula 1 już drugie w historii tego miasta, a wraz z nim cała masa imprez towarzyszących już od kilku dni.
Kulminacją jest dzisiejszy koncert Prince dla tych którzy mają bilet na wyścig, bo to dwa w jednym. Qualifying Top 5 1. Sebastien Vettel (Germany) Red Bull-Renault 2. Lewis Hamilton (Britain) McLaren 3. Fernando Alonso (Spain) Ferrari 4. Jenson Button (Britain) McLaren 5. Mark Webber (Australia) Red Bull- Renault. Who win this year???
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-14 o 05:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1459 |
|
1. Sebastien Vettel (Germany) Red Bull-Renault 2. Lewis Hamilton (Britain) McLaren-Mercedes 3. Jenson Button (Britain) McLaren-Mercedes 4. Nico Rosberg (Germany) Mercedes 5. Robert Kubica (Poland) Renault
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-14 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1460 |
Przyczajenie
|
W tym roku wyścig oglądaliśmy w TV ale postanowiliśmy, że w przyszłym roku już na żywo w AD
![]() Do zobaczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1461 |
Przyczajenie
|
witam dziewczyny,
mieszkam w dubaju od 2 miesiecy i wczoraj sie tutaj zarejestrowalam. bedzie milo nawiazac nowe znajomosci i dzielic sie doswiadczeniami z nowej rzeczywistosci. dobrego dnia ![]() K. @dotyOC - zarejestrowalam sie Dorotko. @ emigrantki: czy ktos ma wiedze nt. wizy do Omanu dla rezydenta uae z polskim paszportem? jutro chcemy wyskoczyc na kamping samochodem.... mam nadzieje, ze nie robia nam problemow i mozna wszystko zalatwic na granicy i potem spokojnie na naszego rezydenta wrocic... ![]() podzielcie sie doswiadczeniami please ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1462 | |||
|
![]() Cytat:
![]() Jeżeli jedziecie blisko granicy to nie potrzebujecie żadnej wizy, jeśli jednak dalej, do Muscatu to na granicy zgłaszacie wjazd, a potem jakąś godzinę od granicy jest posterunek, gdzie wypełniasz druczek i wykupujesz wizę. Nie pamiętam już jaka kwota, ale to w granicach 200 Dh od osoby chyba było. Płaci się Omańską walutą. Uważajcie, jeśli jedziecie na kamping, ma padać deszcz i nawet jeśli go nie widać, to Wady potrafią w kilka minut napełnić się szeroką i bardzo wartką rzeką płynącą z gór. Wiele śmiertelnych wypadków zanotowano w Wadach. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
![]() Wtedy już pewnie bedziesz gdy będą Targi ADIPEC 2011: Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1463 |
Przyczajenie
|
Cytat: Eva ID
[QUOTE] Jeżeli jedziecie blisko granicy to nie potrzebujecie żadnej wizy, jeśli jednak dalej, do Muscatu to na granicy zgłaszacie wjazd, a potem jakąś godzinę od granicy jest posterunek, gdzie wypełniasz druczek i wykupujesz wizę. Nie pamiętam już jaka kwota, ale to w granicach 200 Dh od osoby chyba było. Płaci się Omańską walutą. Uważajcie, jeśli jedziecie na kamping, ma padać deszcz i nawet jeśli go nie widać, to Wady potrafią w kilka minut napełnić się szeroką i bardzo wartką rzeką płynącą z gór. Wiele śmiertelnych wypadków zanotowano w Wadach. Dzieki Eva! po gorach to troche pojezdzimy + jeziorka chce zobaczyc ale nocowac mamy na kampingu na plazy ![]() ![]() miejmy nadzieje, ze na tym posterunku nie bedzie tlumow, znajomi w zeszlym roku stali 4h !... a jakies polskie spotkania w Dubaju sa planowane?? ![]() Edytowane przez kurkawodnaPL Czas edycji: 2010-11-15 o 09:19 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1464 |
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1073
Nie wiem czy nadal się odbywają spotkania w Barasti, ale to było dość popularne miejsce spotkań Polaków w Dubaju od kilku lat.
![]() |
![]() |
#1465 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a tak...czytałam coś na facebooku, chyba w czwartki ... ale nikt o tym aktualnie nie pisze, wiec trzeba bedzie podpytac kogos z tej grupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1466 |
Wtajemniczenie
|
tak myślałam że dziś na tym wątku pojawi sie info o GP f1...czekałam na to. ale jakieś własne odczucia i podsumowania co do organizacji ...mile widziane
![]() |
#1467 | ||
|
Cytat:
Polskie czwartki w Barasti - Reaktywacja 2010 <-KLIK Cytat:
Organizacja F1 była dość dobra, myślę, że nawet lepsza niż rok temu, od kliku tygodni przebiegała akcja promocyjno-informacyjna, a szereg towarzyszących imprez była za darmo. Bardzo znaczącym gestem było to, że na Grand Prix w Niedzielę pojawił się sam Prezydent Emiratów Arabskich His Highness Shaikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan wraz z Premierem UAE i władcą Dubaju His Highness Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, a także książę Abu Dhabi i Szef Sił Zbrojnych UAE General Shaikh Mohammad Bin Zayed Al Nahyan. Z nimi niemal cały rząd w komplecie i wiele gości z zagranicy: Król Hiszpanii Juan Carlos, Prezydent Seychelles James Michel, były Francuski Premier Jean-Pierre Raffarin, Książę Albert III z Monako, Libański Premier Sa'ad Hariri, Prezydent Czeczeni Ramzan Kadyrov, Książę z Bahrainu Salman Bin Hamad Al Khalifa.... i wielu, wielu wspaniałych gości z całego świata. Najważniejsze jednak było uczestnictwo Prezydenta Emiratów, bo to ogromnie podnosi rangę tej imprezie na rynku międzynarodowym. Z gwiazd/gwiazdek itp. którzy mieli tu podczas tych dni swoje występy byli: Prince, The Sugababes, Linkin Park, Kelis, Kanye West, Sophie Ellis-Bextor, Haifa Wehbe, Fares Karam, Sean Paul, Melheim Zein, Melissa, Mighty 4, Kelly Rowland.... kolejność przypadkowa, nie wiem czy kogoś pominęłam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1468 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1469 | |
|
Cytat:
Ich zasada działalności opiera się na zarobku od Pracodawców, którzy płacą im za przedstawienie wyselekcjonowanych już Pracowników. Jaką kwotę żądają?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1470 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.