Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-01, 16:03   #1441
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

a Duac jak stosujesz?
miejscowo?

a po kuracji smarowałaś jeszcze czymś twarz?
Stary 2010-02-01, 16:18   #1442
goska87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
a Duac jak stosujesz?
miejscowo?

a po kuracji smarowałaś jeszcze czymś twarz?
Duac punktowo na noc, tak jak zalecił lekarz jeszcze w czasie kuracji
A ogólnie twarz przemywam zwykłym tonikiem Garniera. Pytałam się jakich kosmetyków używać do pielęgnacji twarzy: czy te specjalistyczne z apteki o odpowiednich cenach czy takie drogeryjne to powiedział, że mogę drogeryjne tylko odpowiednie do mojego rodzaju cery

13.09.2008r. --> Jestem posiadaczką prawa jazdy
goska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 16:42   #1443
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

a smarujesz tylko raz punktowo czy powtarzasz czynność?
Stary 2010-02-01, 16:47   #1444
gorzka prawda
Zadomowienie

No to i ja natchnę Was nadzieją. Skończyłam terapię tetralysalem 12.02.2009r (rok temu!) i do dziś jestem zadowolona z wyglądu mojej twarzy, a miałam na niej chyba wszystkie rodzaje pryszczy.
Jeżeli chodzi o pielęgnację twarzy po kuracji, nadal mam acnemycin plus (płyn) oraz maść duac. Stosuję te dwa specyfiki na zmianę, miejscowo, na noc, jak mi coś wyskoczy.
Twarz myję żelem babydream (jest bardzo delikatny i nie wysusza), przecieram hydrolatem (zamiast toniku), mam oczarowy, cytrynowy i z kocanki. Zamiast kremu stosuję olejek z witaminą c lub olejek z kocanki wymieszany z żelem hialuronowym. Raz na pół roku robię peeling kawitacyjny u kosmetyczki - dobrze eliminuje zaskórniki i raz w roku złuszczanie kwasami.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 19:25   #1445
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ale duaca można ponoć używać tylko 12 tygodni^
Stary 2010-02-01, 19:50   #1446
goska87
Zadomowienie

Cytat:
a smarujesz tylko raz punktowo czy powtarzasz czynność?
Smaruje jak coś wyskoczy i dopóki nie znikinie

Stary 2010-02-01, 19:57   #1447
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ale chodzi mi o to, że smarujesz raz dziennie?
bo ja to najczęściej smaruję całą twarz cienką warstwą, a potem jeszcze przed samym snem (śpię na plecach, nie ma obaw, że maść się zmaże) nakładam grubszą warstwę..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-01, 21:15   #1448
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Nie, nie używam go rok czasu. Miałam na myśli to, że stosowałam go po skończeniu przyjmowania tetry, potem miałam aknemycin (stosowałam przez około pół roku), a teraz mam duac (używam dopiero tydzień), potem wrócę znów do aknemycin, chyba, że derma przepisze mi coś innego.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 22:22   #1449
goska87
Zadomowienie

Cytat:
ale chodzi mi o to, że smarujesz raz dziennie?
bo ja to najczęściej smaruję całą twarz cienką warstwą, a potem jeszcze przed samym snem (śpię na plecach, nie ma obaw, że maść się zmaże) nakładam grubszą warstwę..
Stosuję go TYLKO na noc Duac zostawia taką warstewke i nie wyobrażam sobie funkcjonować z nią w ciągu dnia

A i nie wyobrażam sobie smarować nim całą twarz, bo mnie trochę wysusza Ale może Ty akurat musisz

Edytowane przez goska87
Czas edycji: 2010-02-01 o 22:25
Stary 2010-02-01, 22:54   #1450
Dariaa
Raczkowanie

Cytat:
to w sumie dziwne bo ja używam duacu kilka lat? owszem czasami robiłam przerwe głównie z lenistwa bo musiałam iśc po recepte ale to bardzo sporadycznie. ostatnio chcialam duac na coś wymienić i derma sie zdziwiła bo powiedziała mi że w duacu jest jakaś tam substancja, która powoduje , że skóra nie powinna przyzwyczaić się do tego antybiotyku. Ale zapisała mi Aknemycin w płynie i po 2 tygodniach odrazu pobiegłam po Duac bo jest O NIEBO LEPSZY !

a tetry używam już 2 tygodnie, pierwsze 8 dni 300mg, no i potem 1 kapsułka dziennie(150mg). a wy jak dawkujecie/dawkowałyście dziewczyny? ja sie musze przyznać do tego, że kiedy brałam te 2 tabletki pomimo iż to było tylko 8 dni zauważyłam znaczną różnice, teraz gdy biore jedną jakby troszke sie pogorszyło - tzn nadal jest fajnie, ropne pryszcze mi przestały wyskakiwać ale zaskórniki nadal są, tydzień temu mam wrażenie że było ich troche mniej ale pewnie to normalne bo zmniejszyłam dawke. poza tym to dopero 2 tygodnie kuracji a i tak moja skóra jest o niebo lepsza. czytając wasze posty często widze że prawdziwe efekty pojawiają sięd dopiero po miesiącu dlatego cierpliwie czekam za 2 tygodnie mam wizyte u dermy i ciekawa jestem ile w ogóle taka kuracja powinna trwać

poza tertą stosuje jak już wspomniałam ulubionego już duacu a na zaskórniki mam locacid. ale i tak największe nadzieje pokładam w tetrze

Edytowane przez Dariaa
Czas edycji: 2010-02-01 o 22:56
Dariaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 20:00   #1451
metamorfoza
Rozeznanie

Dziś mija równo 4 tygodnie jak biorę tetralysal i jak na dzień dzisiejszy to jestem niezadowolona. Już było ładnie i znowu zaczęły mi wsykakiwać ropne krosty Mam teraz ich kilka na żuchwie i policzkach... masakra jakaś. I oczywiście znowu dobrałam się do nich i wydusiła i kilka wągrów wyhaczyłam przy okazji... kiedy ja się oduczę wyciskania a już szło mi tak dobrze Jestem na siebie zła jak osa. A w nagrode za to wyciskanie poszłam sobie jeszcze na zakupy i obkupiłam się w ciuchy jakbym ich miała mało. Powinnam sobie lepiej jakąś kare wymyślić za ten mój cholerny nałóg. Dziewczyny dajcie mi po łapskach za to babranie przy mordce A i jeszcze dodam, że kupiłam sobie takie extra lusterko w kształcie serca, srebrne całe w cekinach (chyba tylko po to by lepiej się przyglądać tym syfkom) Ale nie ma co zakupki mi dziś poprawiły humorek więc nie jestem tak negatywnie nastawiona do leczenia i obiecuję sobie na nowo zero wyciskania bo nigdy nie pozbędę się tego dziadostwa..

metamorfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 20:06   #1452
goska87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez metamorfoza Pokaż wiadomość
Dziś mija równo 4 tygodnie jak biorę tetralysal i jak na dzień dzisiejszy to jestem niezadowolona. Już było ładnie i znowu zaczęły mi wsykakiwać ropne krosty Mam teraz ich kilka na żuchwie i policzkach... masakra jakaś. I oczywiście znowu dobrałam się do nich i wydusiła i kilka wągrów wyhaczyłam przy okazji... kiedy ja się oduczę wyciskania a już szło mi tak dobrze Jestem na siebie zła jak osa. A w nagrode za to wyciskanie poszłam sobie jeszcze na zakupy i obkupiłam się w ciuchy jakbym ich miała mało. Powinnam sobie lepiej jakąś kare wymyślić za ten mój cholerny nałóg. Dziewczyny dajcie mi po łapskach za to babranie przy mordce A i jeszcze dodam, że kupiłam sobie takie extra lusterko w kształcie serca, srebrne całe w cekinach (chyba tylko po to by lepiej się przyglądać tym syfkom) Ale nie ma co zakupki mi dziś poprawiły humorek więc nie jestem tak negatywnie nastawiona do leczenia i obiecuję sobie na nowo zero wyciskania bo nigdy nie pozbędę się tego dziadostwa..
Wyciskanie to najgorsze co możesz zrobić dla swojej twarzyczki I żeby mi się to więcej nie powtórzyło

Stary 2010-02-03, 09:14   #1453
metamorfoza
Rozeznanie

postaram się.

A powiedzcie mi czy lepiej takie bulwy ropne co widać pod skórą i są bolesne:
1. zostawiac w spokoju i nie wyciskac- tyle że to u mnie trwa bardzo długo zanim one znikają a i tak zostawiają po sobie ślad
2. wyciskać bezpośrednio jak wyjdzie za pomocą chusteczek
3. na noc posmarować maścią ichtilową, rano ropka jest na wierzchu i ją lekko wycisnąć- też zostaje ślad ale wszystko się szybciej goi niż jakbym miała ją zostawić samą sobie

Każdy opisany sposób i tak pozostawia na mojej twarzy ślad albo w postaci przebarwienia, albo strupeczka i po nim również przebarwienia

metamorfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 16:34   #1454
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ja tam robię zawsze zgodnie z pierwszym numerem.
bo czasami jest tak, że gula jest, a ropa wcale nie wychodzi.. ;]
Stary 2010-02-03, 16:41   #1455
Korael
Przyczajenie

Czy jak dermatolog przepisał mi tetralysal 300mg 1 kaps. co 2 dzień
od razu i żel epiduo to mam rosacea? Zapomniałem sie zapytać
a mam rumień w strefie T oprócz czoła i jest to tłuste mocno.
Jak myślicie to jest rosacea czy wyprysk łojotokowy?

Edytowane przez Korael
Czas edycji: 2010-02-03 o 16:42
Korael jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-03, 23:20   #1456
tavia
Przyczajenie

JAAAAAAAA! ale jestem wkurzona! zrobilam to! powyciskalam sie i wygladam jak debil...z tetralysalu nie jestem zadowolona...biore ponad 2 tyg i nie widze poprawy..do tego przeszlam na diete lykam tabsy z bratkiem i dupa...ropne bulwy na policzkach jak byly tak sa...i to nawet jakby wiecej...teraz od piatku siedzialam w domu smarowalam namietnie oxy 10, clindacne i na to jeszcze pasta cynkowa chcac sie zluszczyc cala i zdjac ta skore z twarzy jak waz...ale efekt sredni.. teraz mam skorupe na mordce a pod nia i tak sa pryszcze do ktorych sie wlasnie dobralam...teraz musze to jakos nawilzyc.. nie wiem juz czy mam wysuszac czy nawilzac twarz i czekac na efekt antybiotyku...aaaaaaaa pomocyyy!
tavia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 23:27   #1457
twizzy
Zadomowienie

witam tetralysalki,jestem na kuracji od dwoch tygodni
twizzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 08:47   #1458
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tavia Pokaż wiadomość
JAAAAAAAA! ale jestem wkurzona! zrobilam to! powyciskalam sie i wygladam jak debil...z tetralysalu nie jestem zadowolona...biore ponad 2 tyg i nie widze poprawy..do tego przeszlam na diete lykam tabsy z bratkiem i dupa...ropne bulwy na policzkach jak byly tak sa...i to nawet jakby wiecej...teraz od piatku siedzialam w domu smarowalam namietnie oxy 10, clindacne i na to jeszcze pasta cynkowa chcac sie zluszczyc cala i zdjac ta skore z twarzy jak waz...ale efekt sredni.. teraz mam skorupe na mordce a pod nia i tak sa pryszcze do ktorych sie wlasnie dobralam...teraz musze to jakos nawilzyc.. nie wiem juz czy mam wysuszac czy nawilzac twarz i czekac na efekt antybiotyku...aaaaaaaa pomocyyy!
Nie wyciskać!! Nawilżać!! Po 2 tyg. to może być gorzej, a efekty dopiero po miesiącu, 1,5 miesiącu.
Stary 2010-02-06, 21:32   #1459
ioannah
Raczkowanie

a ja niestety z Tetralysalem mam potworne wspomnienia :/ bralam po 300mg 2x na dobe przez bodajze 2 tygodnie, potem kolejne dwa tygodnie 1x, pozniej kolejny miesiac raz na dobe 150mg (juz pod opieka innego dermatologa). niestety po niedlugim czasie od rozpoczecia dawkowania zaczal mnie uczulac :/ i dawal mi bardzo niemile objawy, m.in. nagle poczucie, ze jest mi slabo, niemrawo, mrowienie reki, uczucie niepokoju, okropne zmeczenie i 'zmulenie' kilka godzin po wzieciu.. mam jeszcze wykupione cale opakowanie Tetralysalu 150mg, wiec jesli ktos ma to wypisane i chcialby kupic taniej niz w aptece, to sluze.. mnie niestety ten lek nie posluzyl, wrecz przeciwnie
ioannah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-07, 01:58   #1460
Olixxx
Raczkowanie

Ja stosuję Tetralysal prawie miesiąc, do tego differin na noc, regularnie chodzę do kosmetyczki na serie różnych zabiegów. Poczytałam tutaj trochę i zaczynam się obawiać...Zastanawiam się czy nie przerwać stosowania tego Tetralysalu skoro po zakończeniu kuracji taki mega nawrót i wysyp ma być ;/ Obecnie mam ładną cerę, nie mam ani jednego pryszcza tylko małe blizny i przebarwienia. Wszyscy mówią, że mam już super cerę.

Z drugiej strony po odstawieniu chodziłabym nadal regularnie do kosmetyczki (rodzice do tego czasu na tym wszystkim zbankrutują ale jakoś może dadzą radę) i stosowała differin lub coś podobnego więc może nie będzie tak źle? Muszę zapytać o to "mojego" dermatologa.

Właściwie to dlaczego tak się dzieje po odstawieniu? I dlaczego do cholery dermatolodzy o tym nie mówią?
Olixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 08:28   #1461
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Olixxx, nie zawsze jest nawrot. Wielu ludzi zostaje wyleczonych z tradziku i on nigdy do nich nie wraca... Nie ma co przekreslac Tetralysalu tylko dlatego, ze niektorym on nie pomogl.
Jesli bedziesz wlasciwie pielegnowac twarz i wlasciwie sie odzywiac, to moim zdaniem nie powinnas miec nawrotu. Jeszcze zalezy z jakim tradzikiem zaczynalas..
Stary 2010-02-07, 09:17   #1462
Olixxx
Raczkowanie

Cytat:
Olixxx, nie zawsze jest nawrot. Wielu ludzi zostaje wyleczonych z tradziku i on nigdy do nich nie wraca... Nie ma co przekreslac Tetralysalu tylko dlatego, ze niektorym on nie pomogl.
Jesli bedziesz wlasciwie pielegnowac twarz i wlasciwie sie odzywiac, to moim zdaniem nie powinnas miec nawrotu. Jeszcze zalezy z jakim tradzikiem zaczynalas..
Mam obsesję na punckie twarzy więc z pielęgnacją nie będzie problemu, obsesję mam też na punkcie tego co jem, na każdym kroku zwracam uwagę na to żeby nie zaszkodzić cerze ale też jej pomóc tym co jem.

Trądziku nigdy nie miałam poważnego. Stany zapalne miałam tylko na brodzie, broda to moja zmora, pamiętam okres kiedy miałam ją gładziutką...na miesiąc po codziennych zabiegach u kosmetyczki, nie pamiętam co to było. Potem znowu broda zaczęła mi spędzać sen z powiek.

A jak długo trzeba to brać? Bo moja dermatolog zaleciła mi tak jak jest w ulotce, najpierw brałam 300 mg dziennie (15 dni) teraz biorę 150 mg dzienne (8. dzień), ciekawa jestem co dalej mi zaleci jeśli chodzi o antybiotyk...Bo tak szybko chyba nie każe mi go odstawić.
Stary 2010-02-07, 10:34   #1463
justxbe
BAN stały

GG do justxbe

chciałabym się zapytać czy stosował ktoś te filtry i jakie efekty .
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...jsca-SPF50.htm
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...wej-SPF-30.htm
justxbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 10:51   #1464
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

nie stosowalam tego z Evy, a drugi link nie chce mi sie otworzyc.
uzywalam z Avene 50, ale chyba mnie zapychal.. xd
Stary 2010-02-07, 10:54   #1465
maix
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Uwaga na TETRALYSAL!!!

Nie wiem czy już ktoś to napisał, bo nie miałam czasu przeczytać uważnie całego wątku, ale ja mam BARDZO BARDZO ZŁE doświadczenia z tym lekiem moja córka gdy miała lat około 16 dostała od dermatologa receptę na ten lek i wiązała z nim bardzo wielkie nadzieje, choć trądzik miała bardzo słaby, ale wiadomo jak jest w tym wieku - dramaty z powodu każdego pryszcza. Zaczęła brać, chyba 2 razy dziennie, czuła się coraz gorzej. Trądzik nie schodził - ona słabła. Zrobiłyśmy wyniki, nic w nich nie wyszło, a ja jeszcze wtedy zupełnie nie kojarzyłam tego z Tetralysalem. Kazałam jej na wszelki wypadek odstawić ten antybiotyk, żeby zrobić kolejne wyniki bez wpływów żadnych leków, nie posłuchała i po kryjomu brała go dalej, bo wiadomo - pryszcze najważniejsze. Nie będę się rozpisywać, ale po 2 tygodniach córka trafiła do szpitala z ciężkim, toksycznym uszkodzeniem nerek, w stanie zagrożenia życia!!! Groził jej przeszczep nerek! Okazało się, że ma uczulenie na tetracyklinę, co podobno wcale nie jest takie rzadkie. Wyzdrowiała, ale uważajcie na siebie i nie lekceważcie złego samopoczucia po tym leku. To trucizna.
maix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 10:59   #1466
justxbe
BAN stały

GG do justxbe

ale jest tani , a ma dobre opinie
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...wej-SPF-30.htm ten drugi jeszcze raz
Stary 2010-02-07, 11:06   #1467
Olixxx
Raczkowanie

Dot.: Uwaga na TETRALYSAL!!!

Cytat:
Napisane przez maix Pokaż wiadomość
Nie wiem czy już ktoś to napisał, bo nie miałam czasu przeczytać uważnie całego wątku, ale ja mam BARDZO BARDZO ZŁE doświadczenia z tym lekiem moja córka gdy miała lat około 16 dostała od dermatologa receptę na ten lek i wiązała z nim bardzo wielkie nadzieje, choć trądzik miała bardzo słaby, ale wiadomo jak jest w tym wieku - dramaty z powodu każdego pryszcza. Zaczęła brać, chyba 2 razy dziennie, czuła się coraz gorzej. Trądzik nie schodził - ona słabła. Zrobiłyśmy wyniki, nic w nich nie wyszło, a ja jeszcze wtedy zupełnie nie kojarzyłam tego z Tetralysalem. Kazałam jej na wszelki wypadek odstawić ten antybiotyk, żeby zrobić kolejne wyniki bez wpływów żadnych leków, nie posłuchała i po kryjomu brała go dalej, bo wiadomo - pryszcze najważniejsze. Nie będę się rozpisywać, ale po 2 tygodniach córka trafiła do szpitala z ciężkim, toksycznym uszkodzeniem nerek, w stanie zagrożenia życia!!! Groził jej przeszczep nerek! Okazało się, że ma uczulenie na tetracyklinę, co podobno wcale nie jest takie rzadkie. Wyzdrowiała, ale uważajcie na siebie i nie lekceważcie złego samopoczucia po tym leku. To trucizna.
Jezu, przeraziłaś mnie. Wcześniej nie zwracałam uwagi na to, że jestem słabsza i bolą mnie kości (chyba od Tetralysalu), bóle w klatce piersiowej i bóle serca mam już od dłuższego czasu więc to nie od tego. Ogólnie to ja cała jakiś słaby organizm chyba mam chociaż nie palę, nie piję, nie biorę narkotyków, stosuję zdrową dietę i staram się ćwiczyć...

Co do filtru to dobre opinie ma La Roche Posay Anthelios AC SPF 30+, sama zamierzam go kupić bo nie mam żadnego kremu ochronnego a ten jako jedyny podobno nie świeci się na twarzy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-07, 11:19   #1468
justxbe
BAN stały

GG do justxbe

tylko , że umnieostanio słabo z funduszami i szukam czegoś raczej tańszego (;
Stary 2010-02-07, 11:20   #1469
maix
Przyczajenie

Podobno tetracyklina ze względu na skutki uboczne została już dawno wycofana, dopuszczalne są jednak jej pochodne np Tetralysal. Po prostu obserwuj, może odstaw na tydzień i zobacz czy poczujesz się lepiej... Nie mam już zaufania do leków na trądzik odkąd się dowiedziałam od ordynatora, że w ciągu każdego roku mają kilka takich ciężkich przypadków, po różnych doustnych lekach na trądzik. Moja panna wyrosła z pryszczy, ale do końca życia musi uważać na antybiotyki i oszczędzać nerki
maix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 12:30   #1470
Olixxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maix Pokaż wiadomość
Podobno tetracyklina ze względu na skutki uboczne została już dawno wycofana, dopuszczalne są jednak jej pochodne np Tetralysal. Po prostu obserwuj, może odstaw na tydzień i zobacz czy poczujesz się lepiej... Nie mam już zaufania do leków na trądzik odkąd się dowiedziałam od ordynatora, że w ciągu każdego roku mają kilka takich ciężkich przypadków, po różnych doustnych lekach na trądzik. Moja panna wyrosła z pryszczy, ale do końca życia musi uważać na antybiotyki i oszczędzać nerki
Nie mogę teraz odstawić bo za krótko biorę, jeszcze dostałbym wysypu ale zapytam dermatologa o to.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości