![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Stephen King
uwielbiam książki Kinga,mam
'Czarny dom' ; 'Stukostrachy' ; 'Miasteczko Salem' ; 'Cztery pory roku' 'Martwa strefa' ; 'Carrie'; 'Christine' ; 'Nocna zmiana' ; 'Ostatni bastion Barta Dawesa' , 'Dolores Claiborne' ; "Sklepik z marzeniami" ;"Marzenia i koszmary" , "Wszystko jest względne " -większość zakupiłam na allegro - najbardziej lubię Dolores Claiborne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek, mam nadzieję, że znajdą się chętni do dyskusji
![]() Po przebrnięciu przez To, najlepszą wg mnie książkę Kinga, choć nie czytałam wszystkich, miałam chwilowy, a nawet dłuższy zastój w czytaniu, co było spowodowane pewnie po części wrażeniem jakie na mnie ta książka zrobiła, po części magisterką, do której się musiałam przygotować. Dziś skończyłam Worek kości. Wyprowadziła mnie z równowagi ta książka. Już wczoraj spałam przez nią niespokojnie. Ale dobra. Smutna. Podobała mi się pierwszoosobowa narracja. Dowiedziałam się, że ekranizacja Worka kości jest w zapowiedziach na 2007. Ciekawa jestem filmu. Scenariusz będzie pisał autor scenariusza do Urodzonych morderców. Jeszcze bardziej jestem ciekawa, również czekającej na ekranizację, Mgły. co najważniejsze, autorem secnariusza jest Frank Darabont, który tak wspaniale zekranizował Skazanych na Shawshank i Zieloną milę - dwie najlepsze chyba ekranizacje Kinga.
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Cheer
![]() ![]() ![]() Natomiast próbowałam ostatnio przebrnąć przez "Grę Geralda" i nie dałam rady. Ehhh dla mnie to strasznie nudne, nie doczytałam do końca. ![]() Natomiast przyszła mi ochota na powtórne przczytanie "Miasteczka Salem" to moja ulubiona książka Kinga ![]()
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ooo rany Cujo tez jeszcze nie czytalam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Cujo mnie ciekawi, bo jakoś nie wyobrażam sobie opowieści o morderczym psie, natomiast co do Christine (morderczego samochodu
![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze, że jak dla mnie Christine nie była zbyt ciekawą książką, ale moze tobie sie spodoba
![]() ![]() Podreslam, ze najpierw przeczytalam książkę, a potem obejrzalam film ![]()
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Chyba większość ekranizacji Kinga jest taka sobie. A przecież to gotowe scenariusze, dlatego napawa mnie nadzieją ekranizacja Mgły.
Ostatnio, choć wiedziałam, że to nienajlepszy pomysł, sięgnęłam po ekranizację To (Tego), już po przeczytaniu książki rzecz jasna. Przebrnęłam przez półtoragodzinne CD1, i aktualnie staram się zapomnieć, że to widziałam...Myślę, że tego filmu nie da się godnie zekranizować. I już. Myślę też, że ci, którzy książkę czytali, zgodzą się ze mną.
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam wczoraj dodać, że w międzyczasie, pomiędzy skończeniem Tego, a rozpoczęciem Worka kości, w wakacje, miałam jedno podejście do Bezsenności, ale skończyło się na kilkunastu stronach. Po prostu w ogóle mnie nie wciągnęła...Podobnie miałam przy Lśnieniu. Pierwsze podejście, kilkaset stron (niewiele ponad 100), po czym odłożyłam książkę na jakiś czas. Wróciłam później i poszło już gładko. Tyle, że chciało mi się wracać. Do Bezsenności na razie nie chcę.
Na amerykańskiej, oficjalnej stronie Kinga przeczytałam, że producentem Worka kości ma być Willis, mam tylko nadzieję, że nie zechce się on wcielić w głównego bohatera...po pierwsze kompletnie nie pasuje, po drugie jest za stary... ![]()
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
Ach-"Worek kosci"-jedna z moich ulubionych.Tylko zeby ekranizacja nie wypadla tak kiepsko jak np.moim zdaniem ekranizacja "Cmętarza Zwieżat"."Tego"nie ogladalam i nie czytalam.Z latwoscia przebrnelam przez te powiesci,ktore wymienilyscie,natomiast "Czarny Dom"-ledwo dalam rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Dziś znowu wyczytałam na jednym z amerykańskich for, że ekranizacja Worka kości nie tyle została odwołana, co zawieszona/wstrzymana...także nie wiadomo jak to będzie na razie. Już zaczęłam sobie wyobrażać kogo w jakiej roli bym chętnie zobaczyła, lubię takie zabawy
![]() Little Angel, polecam To z całego serca, wielkie to jest, ponad 1200 stron, ale warto, warto, warto, piękna historia. Zwłaszcza jak ktoś ma taką nostalgiczno-dramatyczną duszę... ![]()
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ja również przyłączam się do grona fanek Kinga
![]() Moja pierwsza przeczytana książka to była "Carrie" jeszcze w szkole podstawowej. Później miałam przerwę i mój mąż znowu mi o Kingu przypomniał ![]() Moje ulubione książki to "Podpalaczka" i "Cujo". Kocham też jego opowiadania np.: "Cztery pory roku"- o rodzącej kobiecie bez głowy ![]() Teraz czytam "Martwą strefę" i jestem również w ciężkim szoku, rewelacja!!! Polecam. Ten film oglądałam, po części pokrywa się z książką, jednak są pewne różnice. Polecam jednak, bo jest naprawdę świetny! http://www.filmweb.pl/Film?id=162980 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
raczej chyba nic na to sie juz poradzi, zawsze mial slaby wzrok, teraz ponoc juz nie widzi praktycznie nic, ale pisze dalej ![]() za to ciekawi mnie czy ktoras czytaka ksiazke jego syna ? przymierzam sie zeby kupic ot z ciekawosci czy ma podobne pioro do ojca ![]() btw. pod choinke dostalam 5 ksiazek Kinga co mnie nie zmiernie ucieszylo ![]()
![]() |
#137 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Dokładnie tutaj: http://www.stephenking.com/pages/FAQ...King/blind.php Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sie chwale ![]() ![]() mam w domu jeszcze jakies jego ksiazki , musze teraz poszukac i zaczac zbierac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() bede u kuzyna to pstryke fotke jak to super wyglada.. wiekszosc ma w twardej oprawie i w takich samych okladkach -blyszczacych bialych ![]() ![]() ja za to zbieralam Koontza (mam kolo 15-18 jego ksiazek(musze je zwiesc z domu rodzinnego) to chyba u nas jakies zboczenie rodzinne na horrory(chociaz Koontz pisze bardzo prosto) ![]()
![]() |
![]() |
#141 | |
KWC
|
Cytat:
a To Ci się gratka trafiła ![]() Wszystkie co prawda czytałam i większość mam, ale mimo wszystko gratuluję zakupu, bo prawie darmo ![]() Wypatrzyłam wśrod tych zdobyczyBezsenność i tej jednej, jedynej nie polecam. Nudna przez pierwsze 500 stron, a potem po prostu głupia. Historia o ufoludkach z innego wymairu mnie nie przekonała. Ledwo zmogłam tę opowieść, chyba tylko z szacunku dla Stephena. U mnie Bezsenność wywoływała senność ![]() Ja dostałam na Gwiazdkę Biuck 8 i stwierdzam, że to jedna z lepszych książek Kinga. Czyta się rewelacyjnie i łyknelabym ją spokojnie w jeden dzień, ale dozuję sobię tę przyjemnośc małymi rozdzialikami. Rozkoszuję się po kawałku, jak kostkami czekoladki. A grubaśne TO sprawił mi TŻ, jak szłam w październiku do szpitala. Hehe, tak lubię Kinga i taką miałam ochotę na tę ksiązkę, że się wręcz nie mogłam doczekać aż mnie położą, rodzina się rozejdzie, a ja się zagrzebię pod kołdrą z moim horrorem. ![]() a Koontz niezły jest. To nie King, ale dobrze się go czyta. W każdym razie wolę zdecydowanie od Mastertona. OT- moee, rozwalający avatar |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() za to nie moge sie przegrysc za "chiny" przez cykl ksiazek z serii "Mroczna Wieza" no-zesz probowalam kilka razy i nie idzie ![]() btw. co do ava to juz kiedys wisial u mnie ![]()
![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
Niekoniecznie. Moim zdaniem książka jest bardzo dobra, o ile tylko czytało się Mroczną Wieżę. Ma z MW mnóstwo powiązań i bez ich zrozumienia wydaje się głupia i bezsensowna. Zwłaszcza zakończenie. A karmazynowy król to już zupełnie.
![]() |
#145 | |
KWC
|
Cytat:
![]() a Mrocznej Wiezy tez nie mogę przejść. Nie wciąga mnie jakoś. W Talizmanie i Czarnym Domu jest nawiązanie do Mrocznej Wieży i Rolanda= nie podobało mi się |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Gdyby to kogoś interesowało - a warto wiedzieć, bo czasem łatwo zwątpić z talent Kinga - to jest oficjalna lista (z okładki piątej części) wszystkiego co powiązane z Mroczną Wieżą i co w związku z tym może niezorientowanym czytelnikom wydawać się momentami głupie i zupełnie bezsensowne.
http://www.stephenking.pl/roznosci/powiazania/lista.jpg
![]() |
#148 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() musze znowu przeczytac i zobacze jak odbiore to teraz po sporym czasie ![]() Cytat:
jedynie czego nie lubie i to szczerze to filmow na podstawie ksiazek i staram sie omijac jak widze ze cos na podstawie Kinga jest ![]() dopiska: chociaz widzialam kiedys-Carrie i z tego co pamietam film mi sie podobal, ale moze przez to ze stary film ![]() no alE... przegryze i chyba po nowym roku zawezme sie i przeczytam cykl z Mrocznej wiezy ot co , to mam juz jakies postanowienie noworoczne ![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
KWC
|
Cytat:
![]() Ksiązki nie czytałam, ale już wiem, że musi być dobra. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.