|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?
Cytat:
...
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... i byly jeszcze krowki i galaretka w czekoladzie ...
|
|
|
#124 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja poprosze po 0,5 kg wszystkiego szczegolnie z alkoholem
![]()
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Mloda przeciez u Ciebie na 100% sa polskie sklepy... no co jak co ale ta czesc Niemiec nie ma z tym problemu
... co innego Jola gdzies tam na wygwizdowie ...
|
|
#126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wlasnien napisalas "szatanskiego posta" (666)
![]() Kurcze najpierw mi tu o wampirach teraz "to"...Hmmm... a skad wiesz jakie ja mam tu sklepy, co??? Masz racje, ale wszystko bez akloholu ![]()
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... grubego i leniwego kota tez mam ...jak to skad wiem jakie sklepy masz ... w sieci wszystko mozna wyszukac ;-p ... i szlag mnie trafial jak szukalam takiego co bym miala w miare blisko i znalazlam jeden... a zachodnia czesc Niemiec... NRW i okolice maja ich na peczki ... i polskie knajpy/restauracje tez znalazalam... o! ... ...
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ano sie ma
![]() No bo gdzie cie tam na Bawarie wywialo
|
|
|
#129 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, nie znam sie Bo ich nie jadam Cytat:
Kiel toz to piekne miasto jest Chyba mam pomysla na jakiegos biznesa
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Mloda bo tu jest ladnie, zielono i spokojnie
... jak mam mieszkac w de to tylko tu ...
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... w Kiel jeszcze nie bylam ale i tak wygwizdow ;-p ... gdzies tam na czubku ... w ogole nie znam wybrzeza niemieckiego... kiedys to bede musiala nadrobic ... a w ruskich sklepach bardzo czesto mozna polskie produkty spotkac ...a po mnie cholercia teraz te pyzy z miesem chodza
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mowisz, ze w ruskich sklepach polskie produkty tez sa?? To chyba bede musiala zajrzec
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Vegeta to u mnie w Netto nawet juz jest
...a u mnie w ruskim sa pierogi produkowane w pl... piwa, wodki, slodycze w tym michalki i rozne inne cukierki... kasza, musztardy... nawet makaron babuni jest hihi... no i ruscy maja calkiem dobry twarog ...
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Netto
Co Ty tam za sklepy masz?? Ja o ich istnieniu nawet nie slyszalam Michalki tez maja?? To ja na pewno ich odwiedze
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... ale to taki zwykly, nieduzy spozywczy... w ktorym malo co jest
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
[quote=Luba]Isia ja jeżdżę czasami do Pilzna na zakupy, bo mieszkam blisko granicy i tam w sklepach maja normalny chleb. Niezbyt dobry, bo strasznie sie kruszy i jest taki trochę bułkowaty, ale jest. Za to faktycznie stwierdzam, że maja odloty z kminkiem, patrzę nawet podejrzliwie na ichnie cukierki, bo moze i tam go dodali...
[/quote=Luba]Witam po Świętach ![]() Przy granicach, to jeszcze jest trochę normalnie. Albo tamtejsze piekarnie się dostosowują do klienta z zagranicy, albo sprowadzają produkty z krajów sąsiednich. Ja normalnie w Polsce mieszkam bardzo blisko granicy z Czechami. Np. w Karvinej sklepy, które importują od nas pieczywo, wystawiają tabliczki z napisami "Pečivo z Polska" albo "Uzeniny z Polska"(czyli wędliny ), bo wiadomo, że wybór pomiędzy pieczywem czeskim a polskim jest raczej oczywisty ![]() Niemożliwością też jest tutaj kupienie takiej zwyczajnej bułki, jakie są u nas-np. takie te z dziurką, albo paskiem przez środek Są tylko te durne rohliki, które jak się lekko ściśnie, mają grubość kartki papieru niemalże... I bardzo tęsknię za naszymi drożdżówkami. Z budyniem, marmoladą, czekoladą... Tu pączki i wszystko co ewentualnie mogłoby być drożdzówką jest ze słonego ciasta... Mieszkam tu już drugi rok a jeszcze ani razu nie kupiłam pączka, czy jakiegoś rogalika, który by był słodki i dobry. Naprawdę w Czechach pieczywo czy to słodkie, czy zwykłe to największa tragedia kulinarno-gastronomiczna, z jaką się w życiu spotkałam.Dobrze, że ze Świąt sobie przywiozłam babkę i piernika ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
A mi ostatnio przypomniały się gołabki i sobie w domku zrobiliśmy, razem z chłopakiem i bratem, bardzo dobre wyszły
|
|
|
|
|
#138 |
|
Wtajemniczenie
|
Danio danio danio... waniliowe lub straciatella
![]() a tak to teraz chodza mi po glowie golábki
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Nas tez czasem nachodzi ochota na gołąbki, niestety jesteśmy zbyt leniwi, wstyd sie przynac ale zadawalamy sie tymi ze sloika
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo tęsknie za
Łazankami pierogami kluskami śląskimi parówkami Za mięsem mielonym Polskim bo tutaj mi nie smakuje jest ochydne. wedlinami |
|
|
|
|
#141 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie tesknie, poniewaz gotuje po polsku
.Zreszta kuchnia Danii wcale tak nie odbiega od polskiej, mięcho, ziemniaki i salatka. Roznia jest tylko taka ,ze tutaj kochaja nad wszyytsko sosy .Co do golabkow , pierogow , bigosu itd. to zawsze jak jade na swieta do Polski to objadam sie na calego, pozniej mam dosyc do nastepnych swiat .
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zadomowienie
|
a ja tesknie za wszystkim co polskie i zjadliwe
. nienawidze angielskiego jedzenia
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie nawidze miesa angielskiego jest dziwne w smaku
reszta moze byc Ja też gotuje Polskie dania , ale tu w Anglii bynajmniej tu gdzie ja jestem ciężko dostac nie które produkty pozatym jak tak patrze to oni maja bardzo ubogi asortyment ( strasznie malo jest artykułów zdrowych ) Najwiekszy wybór jest frytek , dan gotowych do mikrofali , pizz , rzeczy puszkwych bleee Ale naszczescie raz na miesiac jade do Londynu i tam kupuje wszystko co mi potrzebne . |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
mnam! ale smaka mi narobilyscie!
juz liste zaczelam spisywac co kupic jak bede w Polsce na poczatku grudnia! |
|
|
|
|
#145 |
|
Raczkowanie
|
pierogi ruskie , cos co zawsze w ,,domu,, smakowalo inaczej lepiej..ehhh
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich! alez mnie dzis napadlo na bialy ser. chociaz wlasciwie to nie dzis ale juz chodzi za mna od dluzszego czasu. mam juz dosc zastepowania wszystkiego ricottą
rozwazlam nawe gdzies nabycie zwyklego mleka i zrobienie sera w domu![]() niestety kazdy pobyt w pl jest zbyt krótki żeby sie najeść polskich dobroci na zapsa
|
|
|
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich a ja tesknie na pieczywem polskim.bo tak to ogulnie wszystko jest w sklepach ale polskiego chlebka,czy buleczek nie ma,za pizzo na grubym ciescie.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Zadomowienie
|
tesknie za:
-chlebem i buleczkami -za ogorkami korniszonymi (no ale sama moge sobie zrobic )-za kawa -za pierogami -za salatkami polskim -za majonezem -za przyprawami -za golabkami -za bigosem -za wedlinkami -za sernikiem, makowcem i innymi ciastami -za wszystkim chyba
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Tesknie za polska kuchnia , ale niektore potrawy mozna samej wykonac , jak golabki, pierozki , pampuchy ! coz takie jest zycia emigranta - nasze mozgi pracuja na dwie strony , sa juz po czesci zmienione , CUDZE CHWALICIE , A SWEGO NIE ZNACIE !!! pozdrawiam wszystkie emigrantki .
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
Owszem mozna wykoncac samemu jak najbardziej, ale nie dostaniemy w zadnej restauracji, knajpie itp polskich dan. Mi np szwedzkie jedzonka nie podchodza juz wole isc na kebaba, pizze lub do chinskiej restauracji
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

-> co sroce w oko wpadnie 

...

...
... w sieci wszystko mozna wyszukac ;-p ... i szlag mnie trafial jak szukalam takiego co bym miala w miare blisko i znalazlam jeden... a zachodnia czesc Niemiec... NRW i okolice maja ich na peczki 

Kiel toz to piekne miasto jest
Chyba mam pomysla na jakiegos biznesa 

Co Ty tam za sklepy masz?? Ja o ich istnieniu nawet nie slyszalam
To ja na pewno ich odwiedze 
I bardzo tęsknię za naszymi drożdżówkami. Z budyniem, marmoladą, czekoladą... Tu pączki i wszystko co ewentualnie mogłoby być drożdzówką jest ze słonego ciasta... Mieszkam tu już drugi rok a jeszcze ani razu nie kupiłam pączka, czy jakiegoś rogalika, który by był słodki i dobry. Naprawdę w Czechach pieczywo czy to słodkie, czy zwykłe to największa tragedia kulinarno-gastronomiczna, z jaką się w życiu spotkałam.
zębole