Czy Ktoś Studiuje Socjologię?? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-13, 20:20   #121
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Czy Ktoś Studiuje Socjologię??

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
Nic dziwnego, 80% to osoby, które nie dostały się na psychologię lub prawo, pozostałe 20% to osoby które są naprawdę zainteresowane socjologią i reklamę, one jakoś nie mają problemu ze zdawaniem egzaminów
U mnie jest identycznie, tyle, że oprócz mnie to chyba nie ma nikogo kto chciałby kontynuować socjologię na magisterskich W każdym razie ja wybrałam kierunek zgodny z moja pasją i nie zrezygnuję, choć dodatkowo na pewno coś wybiorę

Cytat:
Napisane przez kocuria Pokaż wiadomość

moja opinia: koła, konferencje, działania pozaprogramowe.
sama tak robię, mam średnią oscylującą między 3,5 a 4
Ja też jestem w kole, a ponadto jestem zapisana do projektu unijnego zleconego dla mojej uczelni, zaczyna się w lutym i będziemy przeprowadzać badania dotyczące niepełnosprawności. Jestem bardzo zadowolona, bo nie dosć, że w ten sposób zdobywam doswiadczenie, to jeszcze okazało się, że będą z tego pieniądze niewielkie, ale jednak

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-13, 21:11   #122
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Ja też jestem w kole, a ponadto jestem zapisana do projektu unijnego zleconego dla mojej uczelni, zaczyna się w lutym i będziemy przeprowadzać badania dotyczące niepełnosprawności. Jestem bardzo zadowolona, bo nie dosć, że w ten sposób zdobywam doświadczenie, to jeszcze okazało się, że będą z tego pieniądze niewielkie, ale jednak
To pewnie musi być ciekawe Fajnie jest się w coś takiego zaangażować, nawet jak się nie ma z tego wymiernych korzyści to ma się takie poczucie spełnienia
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-14, 08:53   #123
Vivienne
... choć nie Westwood

No właśnie, ja się zgłosiłam kiedy jeszcze nie wiedziałam, że to jest z wynagrodzeniem w lutym mamy szkolenie, projekt zaczyna się w marcu. Są 3 miasta do badań, każde inaczej płatne, więc mam twardy orzech do zgryzienia, które wybrać

Stanisław Lem

Stary 2010-01-14, 16:52   #124
kobieta_wamp
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny, mam nadzieję, że nie przeszkadzam, ale potrzebuję pomocy z socjologii wychowania szukam informacji na temat technik lubienia i sympatii, autorytetu, niedostępności itd. Przeszukałam cały net i nie ma :/ dlatego zgłaszam się do was o pomoc, w sensie czy znacie jakaś książkę w której byłoby opisane te techniki? dziękuje z góry za jakiekolwiek informację na ten temat
Stary 2010-02-17, 22:19   #125
Vivienne
... choć nie Westwood

A co tu tak cicho? Jak poszła sesja?

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2010-02-17 o 22:29
Stary 2010-02-17, 23:21   #126
Rarita
Wtajemniczenie

Zdana
Teraz mam oczywiście rozwalony plan, ale na szczęście prowadzący są mili więc mam nadzieję, że jakoś to pójdzie
Stary 2010-02-18, 11:51   #127
kwiatuszekos
Raczkowanie

witam Dopiero dzisiaj znalazłam ten wątek Też studiuje socjologie,7 ostatni semestr. Co dalej? Nie wiem Na razie sesja jeszcze nie zakończona,w niedziele ostatni termin oddania konspektu i pierwszego rozdziału pracy,a ja dopiero wczoraj ostatecznie zdecydowałam na jaki temat będę pisać

Nie wierzę w cuda...ale wierzę że się uda!!
kwiatuszekos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 21:46   #128
Vivienne
... choć nie Westwood

Czy któraś z Was ma metodologię w małym palcu (albo chociaż dużym ) i pomogłaby mi? Mam do oddania kwestionariusz, już go właściwie zrobiłam, ale samej trudno obiektywnie spojrzeć i znaleźć błędy. Bardzo przydałoby mi się świeże spojrzenie na sprawę

Cały ten semestr mam pełen badań... masakra jakaś. Znaczy się jest to dla mnie mega interesujące, ale już nie nadążam za projektami, kwestionariuszami i realizacją badań, no i SPSS. A na dodatek biorę udział w projekcie realizowanym przez moją uczelnię i ganiam jako ankieterka. No żyć, nie umierać...

Stanisław Lem

Stary 2010-03-01, 21:55   #129
suve
Zakorzenienie

ja także studiuję socjologię.
Stary 2010-03-01, 22:42   #130
Camarilla
Zakorzenienie

Vivienne - jak bede mogla to pomogę, pisz śmialo

Camarilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 15:31   #131
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Camarilla Pokaż wiadomość
Vivienne - jak bede mogla to pomogę, pisz śmialo
Byłoby fajnie Mogę Ci po prostu wysłać kwestionariusz na meila (najlepiej podaj na PW), możesz w nim pozaznaczać co do zostawienia, skreślenia, nie do przyjęcia itp

Stanisław Lem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 08:43   #132
marricka
Raczkowanie

też studiuję socjologię
marricka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-15, 17:56   #133
miissy
Przyczajenie

witam studentki socjologii widzę, że ostatni post był dosyć dawno, ale mam nadzieję, że ktoś odpiszę na moją wiadomość mianowicie - mam pytanie, czy któraś z Was studiuje socjologię zaocznie?? ja mam taki zamiar, nie wiedziałam kompletnie na co iść (tzn. przez pół roku planowałam iść na europeistykę, ale coś mi się odwidziało :/) i przeszukując różne strony w poszukiwaniu czegós ciekawego, co będę chciała studiować - trafiłam na socjologię (oczywiście miałam pojęcie o istnieniu tego kierunku wcześniej) - potem dotarłąm tu na wątek i czytając Wasze relacje upewniłam się, że socjologia jest dla mnie
jednak w grę wchodzi tylko socjologia w trybie niestacjonarnym - mam poważne powody, że by iść do pracy, ale na szczęście takowa już jest, także spokojnie będę mogła je opłacać
dzięki z góry za jakąkolwiek odpowiedź ^^

ps. aa i jeszcze pytanie w kwestii nauki języków - ile godzin (nawet na dziennych), jaki poziom, itd.?
miissy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 12:43   #134
Rarita
Wtajemniczenie

Co do języków - na stronie internetowej uczelni którą wybierzesz na pewno będzie siatka studiów i tam będzie wszystko napisane, a poziom języka zależy od uczelni - jednak nigdy od nikogo nie słyszałam żeby miał problemy przez lektorat, zazwyczaj można sobie samemu wybrać odpowiedni poziom
Poza tym ja jestem już dawno po sesji, naprawdę się zdziwiłam że aż tak szybko i bezproblemowo mi poszło zważywszy na fakt iż ponoć była to najtrudniejsza sesja na socjologii na UŚiu a jak tam u was dziewczyny??
Stary 2010-06-18, 13:07   #135
Camarilla
Zakorzenienie

Jesli chodzi o jezyki, to tak jak kolezanka wyzej napisala- zalezy wszystko od uczelni. Jest zawsze kilka dostepnych poziomów. U mnie był angielski i mala grupa nimieckiego. Sami ocenialismy swoj poziom i sie zapisywalismy. Dodatkowo na II roku bylo translatorium czyli zwroty zwiazane przede wszystkim z naukami spolecznymi.
U mnie juz koncowka licencjatu, zostala tylko obrona no i dostac sie na magisterskie
A powiedzcie jak tam u Was ze spacjalizacjami, na licencjacie i magisterce? sa jakieś czy jedna ogólna?

Stary 2010-06-18, 14:20   #136
Totylkokasia
BAN stały

GG do Totylkokasia

jak pisałam tu pierwsze wiadomości na początku roku akademickiego to z podziwem czytałam wypowiedzi tutaj o jakims Szackim, znanieckim, Sztompce i wiele rzeczy z nimi związanych a teraz koncze 1 rok i mam podstawowe rzeczy w małym palcu! wiem - to głupie ale naprawde patrzyłam z zazdrością na te posty a teraz wiem ze to wcale nie takie trudne i tez to ogarnełam, ha!

no ja jeszcze jeden egzamin mam przed sobą... ale to masakra bedzie. całoroczny niestety.
Totylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 13:21   #137
miissy
Przyczajenie

ooo to elegancko, dzięki za informacje a jeszcze jedno - studiujecie dziennie, prawda? a znacie może kogoś, kto jest na zaocznych?? chodzi mi głównie, żeby się dowiedzieć, czy materiał ten sam, co na dziennych, i czy w weekendy da się radę wszystko spokojnie "rozpracować"?
miissy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 15:05   #138
Rarita
Wtajemniczenie

Nie znam nikogo z zaocznych, ale wiele zajęć prowadzonych jest przez tych samych wykładowców, prowadzących itp, z rozmów z nimi wynika że na zaocznych realizuje się 60-80% materiału studiów dziennych, no i jest to raczej bardzo napięty plan, nie ma też w nim wielu ciekawych elementów (np. na mikrostrukturach oglądaliśmy filmy o rodzinach patologicznych, środowiskach prostytutek, jakichś małych specyficznych grupach społecznych typu dresiarze czy kibice drużyn piłkarskich, a potem na tych przykładach omawialiśmy zagadnienia - na zaocznych było tylko omawianie zagadnień, bo na filmy nie wystarczyło czasu), no i przede wszystkim musisz sobie zdawać sprawę że socjologia to nie są studia od godz. 8 do 15 tylko jest mnóstwo tekstów, które trzeba przeczytać, przygotowywać się na zajęcia z zadanych zagadnień, wyszukiwać wielu informacji, więc raczej się nie nastawiaj że w weekend wszystko rozpracujesz, na pewno będziesz musiała przysiąść wieczorami, ale jak już się wciągniesz to będziesz wchłaniać wszystko
Stary 2010-06-20, 21:51   #139
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miissy Pokaż wiadomość
ooo to elegancko, dzięki za informacje a jeszcze jedno - studiujecie dziennie, prawda? a znacie może kogoś, kto jest na zaocznych?? chodzi mi głównie, żeby się dowiedzieć, czy materiał ten sam, co na dziennych, i czy w weekendy da się radę wszystko spokojnie "rozpracować"?
Ja znam. Sama studiuję socjologię zaocznie
Jeśli chodzi o zajęcia, to zależy od uczelni - na jednych jest tak, że są tylko soboty i niedziele co dwa tygodnie, a na innych zajęcia zaczynają się już od piątkowego popołudnia (tak jest u mnie - Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie), więc trzeba kombinować ze zwalnianiem się z pracy.

Jeśli zaś chodzi o zakres materiału - nam powtarzają, że zakres mamy dokładnie ten sam co dzienni, tylko więcej musimy zrobić sobie sami, bo godzin jest oczywiście mniej.

Tak więc nie ma lekko - praca, po pracy nauka, w weekend szkoła

Dziewczyny pisały wcześniej o bimbaniu - kto ma fart, to się przebuja bez większego wysiłku i zrobi jakoś ten dyplom, ale moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto i strata czasu.

Na pierwszy rok przyjęto nas 75, obecnie jest jakieś 45 osób. Sporo się wykruszyło, stwierdziło, że to jednak nie to. A pewnie jeszcze troszkę się wykruszy po wrześniowych poprawkach...

PS. Jestem na... hmmmm... Właściwie na drugim roku, bo sesję na pierwszym już zakończyłam

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Totylkokasia Pokaż wiadomość
jak pisałam tu pierwsze wiadomości na początku roku akademickiego to z podziwem czytałam wypowiedzi tutaj o jakims Szackim, znanieckim, Sztompce i wiele rzeczy z nimi związanych a teraz koncze 1 rok i mam podstawowe rzeczy w małym palcu! wiem - to głupie ale naprawde patrzyłam z zazdrością na te posty a teraz wiem ze to wcale nie takie trudne i tez to ogarnełam, ha!

no ja jeszcze jeden egzamin mam przed sobą... ale to masakra bedzie. całoroczny niestety.
Z czego?

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2010-06-20 o 21:49
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-20, 22:22   #140
Rarita
Wtajemniczenie

papryka85, macie na studiach zaocznych jakieś ciekawe specjalizacje?
Stary 2010-06-20, 22:34   #141
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rarita Pokaż wiadomość
papryka85, macie na studiach zaocznych jakieś ciekawe specjalizacje?
Nie macie u nas na razie są tylko licencjackie - socjologia ogólna. Mieli zrobić mgr w ciągu najbliższych 2 lat, ale coś im się popierniczyło i chyba nic z tego na razie nie będzie.

Co do mgr i specjalizacji - mają je 3 uczelnie w Krakowie, z czego jedna to uczelnia techniczna, więc raczej nie dla mnie, druga to dość drogi UJ z pracą socjalną (chyba, bo głowy nie dam) - też nie dla mnie i zostaje jedna prywatna uczelnia z socjologią ogólną i psychosocjologią.
Nie wiem, co wybiorę, ale mam jeszcze trochę czasu
Stary 2010-06-21, 17:19   #142
Camarilla
Zakorzenienie

U mnie z kolei nie bedzie konkretnych specjalizacji, ale samemu sie wybiera przedmioty według swoich zainteresowań w ramach odpowiedniej liczby punków ECTS. Teraz na wiekszosci uczelni wprowadza sie taki system.

Stary 2010-06-21, 20:40   #143
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie z kolei nie bedzie konkretnych specjalizacji, ale samemu sie wybiera przedmioty według swoich zainteresowań w ramach odpowiedniej liczby punków ECTS. Teraz na wiekszosci uczelni wprowadza sie taki system.
Tak, u nas też są przedmioty do wyboru
Stary 2010-06-22, 09:42   #144
Camarilla
Zakorzenienie

Ciekawa jestem jak to wyjdzie bo na mojej uczelni to dopiero pierwszy rok bedzie prowadzony na takich zasadach, no i kazdy sie zastanawia jak to bedzie fukcjonowalo.. Jakie beda przedmioty i jakimi sposobami bedziemy je wybierać.

Stary 2010-06-22, 11:29   #145
karotka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miissy Pokaż wiadomość
Ja studiuję zaocznie socjologię i materiał który musimy umieć jest ten sam praktycznie co na dziennych tyle że (tak jak ktoś tu już napisał) więcej materiału musimy sami opracować. W każdym razie egzaminy mamy prawie takie same czasem nawet zdarza się że pytania też są takie same :P więc czasem jest nam łatwiej

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Ja znam. Sama studiuję socjologię zaocznie
Jeśli chodzi o zajęcia, to zależy od uczelni - na jednych jest tak, że są tylko soboty i niedziele co dwa tygodnie, a na innych zajęcia zaczynają się już od piątkowego popołudnia (tak jest u mnie - Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie), więc trzeba kombinować ze zwalnianiem się z pracy.

Jeśli zaś chodzi o zakres materiału - nam powtarzają, że zakres mamy dokładnie ten sam co dzienni, tylko więcej musimy zrobić sobie sami, bo godzin jest oczywiście mniej.

Tak więc nie ma lekko - praca, po pracy nauka, w weekend szkoła

Dziewczyny pisały wcześniej o bimbaniu - kto ma fart, to się przebuja bez większego wysiłku i zrobi jakoś ten dyplom, ale moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto i strata czasu.

Na pierwszy rok przyjęto nas 75, obecnie jest jakieś 45 osób. Sporo się wykruszyło, stwierdziło, że to jednak nie to. A pewnie jeszcze troszkę się wykruszy po wrześniowych poprawkach...

PS. Jestem na... hmmmm... Właściwie na drugim roku, bo sesję na pierwszym już zakończyłam

O widzisz ja też studiuję zaocznie na UP socjologię tylko ja już kończę II rok

Cytat:
Ciekawa jestem jak to wyjdzie bo na mojej uczelni to dopiero pierwszy rok bedzie prowadzony na takich zasadach, no i kazdy sie zastanawia jak to bedzie fukcjonowalo.. Jakie beda przedmioty i jakimi sposobami bedziemy je wybierać.
My ostatnio sobie wybieraliśmy te przedmioty i u nas to był totalny chaos... właściwie nie było czasu na zastanowienie się jaki przedmiot by nas interesował bo wybieranie było na zasadzie kto pierwszy ten lepszy;/:P
karotka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 11:29   #146
wronkaa19
Przyczajenie

hej. dziś dowiedziałam się, że dostałam się na UWM na socjologię i resocjalizację...tylko nie wiem, który kierunek wybrać, chodzi mi głównie o perspektywy pracy. Może mi ktoś coś doradzić..?
wronkaa19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 13:15   #147
Rarita
Wtajemniczenie

Wiadomo, że na tym forum wszyscy doradzą ci socjologię wszystko zależy od tego, co TY chcesz w przyszłości robić, my za ciebie nie zadecydujemy...
Stary 2010-07-16, 08:43   #148
Camarilla
Zakorzenienie

Moim zdaniem socjologia lepsza, ale nie ze względu, że ją studiuję tylko, że jest więcej po niej mozliwosci. Wiecej ofert pracy. Resocjalizacją mam wrazenie ze troche zamyka sie sobie drzwi. Na socjologii tez czesto mozna wybrac specjalizacje problemów spolecznych i miec przedmioty z tym związane. Chyba, że jestes od razu nastawiona na prace związaną z resocjalizacją i widzisz siebie w jakimś ośrodku czy więzieniu to wtedy od razu idz na ten kierunek bo wiadomo prostsza droga do celu
Udanego studiowania!

Stary 2010-07-24, 09:29   #149
ferus
Przyczajenie

Witam wszystkich

W tym roku zaczynam przygodę z socjologią, ale mam mały problem. Otóż nie mogę się zdecydować czy lepiej studiować na Uniwersytecie Wrocławskim bądź Mikołaja Kopernika w Toruniu. Sprawdzam, porównuję, mam jeszcze czas, jednak jeżeli ktoś z Was ma jakieś sugestie, doświadczenia z jedną albo drugą uczelnią to chętnie się z nimi zapoznam. Póki co większość doradza Wrocław - duże miasto, więcej możliwości itp, a jak to jest w praktyce?
ferus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 13:52   #150
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ferus Pokaż wiadomość
Witam wszystkich

W tym roku zaczynam przygodę z socjologią, ale mam mały problem. Otóż nie mogę się zdecydować czy lepiej studiować na Uniwersytecie Wrocławskim bądź Mikołaja Kopernika w Toruniu. Sprawdzam, porównuję, mam jeszcze czas, jednak jeżeli ktoś z Was ma jakieś sugestie, doświadczenia z jedną albo drugą uczelnią to chętnie się z nimi zapoznam. Póki co większość doradza Wrocław - duże miasto, więcej możliwości itp, a jak to jest w praktyce?
Na twoim miejscu nie kierowałabym się wielkością miasta, bo miejsce zamieszkania możesz zmienić po studiach a wiesz jakie są specjalizacje na tych uczelniach? Może na którejś jest coś, co szczególnie cię zainteresuje, no i sprawdź siatkę studiów, porównaj przedmioty, może coś cię zafascynuje albo odrzuci.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości