|
|
#121 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nalesniczki... ;)
a my dzis zrobilismy naleśniki szarlotkowe
do ciasta naleśnikowego dałam odrobinę cynamonu i więcej niz zwykle cukru. Jabłka starłam na grubej tarce, wymieszałam z cynamonem i cukrem waniliowym. Nalesniki zawiniete razem z jabłkami w trójkąty obsmazylismy na masełku. Mąz polał na talerzu jogurtem Otekera szarlotkowym. PYCHA było!!
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
oj Elu twoje naleśniki kuszą
szczególnie jak się kocha naleśniki, jabłka i cynamon
|
|
#123 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Ja jednak nie lubie na slodko,zadnych obiadów na slodko (ryżu,makaronu) a naleśniki preferuje z mięskiem,pieczarkami,szpi nakiem,żółtym serem,warzywkami itp itd..w zależności od nastroju i natchnienia
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
a my na sniadanie zrobilismy dzisiaj nalesniki amerykanskie wg. przepisu Sylwii-ciasteczkowego potwora
![]() ja jadlam z waniliowym serkiem homogenizowanym, TZ z serkiem i nutella, wyszly bajeczne
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wariacje naleśnikowe :)
Cytat:
Nie masz pojecia ile czasu przez to zaoszczedzilam, kiedy mojej rodzince zachcialo sie pierogow ruskich. Wszyscy byli zachwyceni, moj syn skosztowal i krzyknal: mama tam sa ruskie w srodku (mowa o pierogach ), normalnie zjada ok 15 pierogow a tu wystarczyly 2 nalesniki i byl zapchany ![]() Naprawde polecam, pychota
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(tak sie nie nazywaja ale ja je tak nazywam ze wzgledu na farsz z pierogów ruskich )
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
A ja robie naleśniki z bakaliami zawsze smakuja. Podaje je czasem z nadzieniem owocowym tzn mus pomaranczowy lub jabłkowy. na wierzch zalezy co mam pod reką albo sos czekoladowy lub bita śmietana z odrobiną wanilii. Pysiota. |
|
|
|
|
#129 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tez z reguly biore ruskiego z sosem koperkowo-jogurtowym, ale przepyszny jest ze szpinakiem,czosnkiem i serem y sosem czosnkowym - ale to taka mocno aromatyczna wersja , a ze słodkich gruszka,czekolada i adwokat, albo banan, migdaly i adwokat, chyba ze cos pomylilam
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Moje ostatnie odkrycie to naleśniki z bananem podduszonym uprzednio na masełku z brązowym cukrem i kapką soku z cytryny
Zawijamy taki farsz w naleśnik i na to kleks z bitej śmietanki. |
|
|
|
|
#131 |
|
Przyczajenie
|
ja tam preferuje nalesniki na slodko no i koniecznie chrupiace :P proponuje wam wymieszac swieże owoce (a poza sezonem mrożone) z jogurtem o ich smaku
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Naleśniki na pikantnie...
Ostatnio zakochałam się w tych naleśnikach...
Wystarczy usmażyć naleśniki , przygotować farsz i sos... Niestety nie podam przepisu na naleśniki, bo robie je na oko... NADZIENIE: 2 puszki tuńczyka 4 puszki kukurydzy 25 dag korniszonów 4 cebule Tuńczyka osączyć na sitku, rozdrobnić widelcem, kukurydzę osączyć i wymieszać z tyńczykiem. Ogórki pokroić w plasterki, cebule w cienkie talarki. Wszystko dodać i razem wymieszać.Doprawić przyprawami do smaku ![]() SOS: 25 dag majonezu ( ja oczywiście na oko ) curry, sól, pieprz. Wymieszać Przygotowanie : Usmażyć naleśniki, ostudzić. Każdy naleśnik posmarować sosem i nałożyć farsz. Zwinąć, udekorować natką i plasterkami pomidora... Zaraz pędzę smażyć naleśniki mam nadzieję, że będzie Wam smakowało
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Naleśniki na pikantnie...
o!o!
Wszystkie skladniki, lacznie z cebula, uwielbiam ![]() Wyprobuje w poniedzialek i zdam relacje. Mam nadzieje, ze bedzie to odkrycie na miare Twoich lodow
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zadomowienie
|
Mmmmm... musi być pycha! zrobię jutro na obiadek
bo ja też uwielbiam naleśniki na ostro robiłam do tej pory ze szpinakiem (szpinak,ser żółty,czosnek granulowany,sól,papryka w proszku,przysmażone i udekorowane paskami rozpuszczonego sera bądź szpinak, ser feta,pomidory,przyprawy) lub z czerwoną fasolą (czerwona fasola w sosie pomidorowym - roztarta, cebulka,ser zółty). Teraz dojdzie tuńczyk, którego też uwielbiam . Czy ktoś zna jeszcze jakieś przepisy na pyszne naleśniki?
|
|
|
|
|
#135 |
|
Nutka nie gryzie!
|
byl tu juz wielgachny watek o naleśnikach ale tej wersji z tuńczykiem chyba tam nie ma...niech sobie dziewczyny poczytaja
potem połączę PS Ja też zrobię ! |
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Twój farsz brzmi smakowicie tylko że ...ja właśnie nigdy nie robiłam naleśników więc może jednak podacie przepis na same naleśniki
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki!mama bardzo zadko robi naleśniki a chciałabym ją zaskoczyć
|
|
|
|
|
#139 |
|
Wtajemniczenie
|
ja zazwyczaj nalesniki jadam z takim oto farszem: pieczarki scieram na tarce (na tym oczku co marchewka) lub miele w maszynce do mielenia miesa, wrzucam do garnka dodaje celukle pokojona w mala kosteczke i rozne przyprawy wg uznania ( sol, pieprz ziarenka smaku itp) wszystko to dusze pod przykryciem( nie smaze) nastepnie nakladam na nalesniki, skladam na wierzch keczup i mniam mniam...
|
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
zrobiłam dzisiaj na obiad, naleśniki zaje..... no boskie po prostu. Aga01 dzięki bardzo za przepis
|
|
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Naleśniki...
Czesc Wam
![]() poniewaz uwielbiam nalesniki,a u nmei w domu pojawiaja sie dosc czesto,zeby sie nei powtarzac jak zwykle eksperymentuję No i oto co wymysliłam...zrobiłam nalesniki na piwie i odrobinie mleka zamiast wody i dodałam rozkriuszona przyprawy w kostkach knorra:czosnek i chili i troszke słodkiej papryki!wyszło mniamusne!jestem fanką czosnku,wiec nie oszczedzalam podobnie zreszta jak z papryką ![]() Jako farsz dałąm szpinak,który dla mnie jest ok,bardziej neutralny ktory polaczyłam z jajkiem i jakzwykle czosnkiem i cebulką.Dodałam pomidora i troszke koncentaru i niebo w gebie Kolejnie polozylam na to wszystko sera zoltego i wrzucilam do piekarnika...mmmmmmmmmmmm mmm niebo w gebiE!warto experymentowac ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#142 |
|
Wtajemniczenie
|
Naleśniki... różne
Właśnie znalazłąm na interii i przepisy bardzo mnie zainteresowały
http://elle.interia.pl/przepisy_elle/news/id/100056532 http://elle.interia.pl/przepisy_elle/news/id/100056500 http://elle.interia.pl/przepisy_elle/news/id/100056499 http://elle.interia.pl/przepisy_elle/news/id/100056495 |
|
|
|
|
#143 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Naleśniki... różne
sanderku jest wielgachny wątek o różnych nalesnikach ..
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Specjalnie dla Rhiannon:
Naleśniki z mąki gryczanej 20dag mąki pszennej 5dag mąki gryczanej 4 jajka 3/8l mleka sól 3dg masła Przygotować ciasto i odstawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor na maśle. Podawać z nadzieniem z twarogu na ostro, do ciasta można dodać posiekane zioła [4 łyżki] Naleśniki pomidorowe 1 jajko 1/4l mleka 5dag mąki żytniej razowej 2dag przecieru pomidorowego sól, pieprz, olej do smażenia Przygotować ciasto i odstawić na 20 minut. Smażyć cienkie naleśniki na średni ogniu. [dobre jako kluseczki np. do kremu szpinakowego] Naleśniki razowe 9dag mąki pszennej razowej 1dag mąki gryczanej 1 jajko 2 łyzki śmietany sól, 2 dag masła do smażenia, skórka z cytryny otarta Przygotować ciasto z mąki, jajka, śmietany, soli, 1dag masła i skórki z cytryny. Wyrobić i odstawić na 30 minut. Smażyć na reszcie masła cienkie naleśniki. Podawać z duszonymi z miodem i koniakiem śliwkami. A tak w ogóle gdy chcę użyć razowej a nie zwykłej mąki, to dolewam trochę więcej płynu [wody gazowanej lub piwa] i odstawiem żeby ciasto spęczniało. Do środka trochę oleju i smażę już bez tłuszczu. Mają obrobinę inną konsystencję ale są równie smaczne. |
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
ja na przykład oprócz "tradycyjnych" naleśników jadam także z mozarellą, zapiekane i potem polane sosem czosnkowym
a ostatnio jadłam francuskie crepes i galettes galettes z jajkiem sadzonym, szynką i serem, posypane szczypiorkiem .... mmmhhhmmmm... a crepes z dżemem morelowym i truskawkowym lub z cukrem, jak kto woli to jest to! palce lizać!
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Te galettes, czy one są podobne do tunezyjskich "bricków" tzn. cieniutkie naleśniki, na to farsze, składane w trójkąt i zapiekane? Pychota!!!
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem jak bricki smakują i wyglądają, ale galettes to danie bretońskie, naleśniki z mąki ciemnej, smażone na takiej specjalnej patelni (w zasadzie maszynie do smażenia crepes), jak sie taki naleśnik z jednej strony już usmaży, to się go przekłada na drugą i daje jajko na środek, po bokach szynka i ser, i to zawijane jest w kopertę. na koniec odrobina sałaty z sosem vinegret i szczypiorek. dobre ![]() a tu zdjęcie : |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
tamten naleśnik był bez jajka, bo niestety nie udało mi sie znaleźć w necie zdjęcia z jajkiem, a zdjęć podczas uczty nie robiłam, czego teraz żałuję...
a tu jeszcze jedno zdjęcie, tylko że crepe
|
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
a zasadzie to tez galettes tylko, że z samym jajkiem
ogólnie crepe to po FR naleśnik, a galettes to bretońska nazwa na specjalne crepes z jajkiem, szynką i serem ![]() troche chyba namieszałam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.

do ciasta naleśnikowego dałam odrobinę cynamonu i więcej niz zwykle cukru. Jabłka starłam na grubej tarce, wymieszałam z cynamonem i cukrem waniliowym. Nalesniki zawiniete razem z jabłkami w trójkąty obsmazylismy na masełku. Mąz polał na talerzu jogurtem Otekera szarlotkowym. PYCHA było!!

szczególnie jak się kocha naleśniki, jabłka i cynamon

), normalnie zjada ok 15 pierogow a tu wystarczyly 2 nalesniki i byl zapchany

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)