Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-18, 20:04   #121
zkrainyoz
Raczkowanie

Dot.: Pyszne prawdziwe placki Tortilla!!!

Cytat:
Napisane przez Agat123 Pokaż wiadomość
Właśnie skonsumowałam tortillę z sałatką gyros. Sałatka troszkę zmodyfikowana bo dodałam pomidora, a przed nałożeniem sałatki posypałam podgrzaną
tortillę żółtym serem.

A tortillę zawijam tak: najpierw od dołu składam potem boki od dołu zawijam folią aluminiową.
jak robiłaś ta sałatkę gyrosową?
Stary 2008-07-11, 10:35   #122
ewakuacja
Zadomowienie

Czesc .
Jadlam tortille w restauracji z kurczakiem i serem zoltym i mi bardzo smakowalo. Wiecie jak to zrobic w domu?
ewakuacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 13:36   #123
evela28
na drugie mam Irena

może zajrzyj na pierwszy post

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-11, 14:24   #124
ewakuacja
Zadomowienie

Wlasnie nie ma tam tego o co mi chodzi. Chcialabym krok po kroku, co zrobic z miesem, z serem itd. Ale mniej wiecej juz wiem i dzis zrobie to danie Dodam jeszcze pieczarek , bo je uwielbiam
ewakuacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 14:49   #125
Zdzicha1991
Przyczajenie

Ja zrobiłam drugi raz tortille, i tym razem wyszły mi o wiele lepsze Polecam danie więcej masła, wtedy ciasto będzie miękkie i fajnie będzie się wałkować. Do środka dałam sos czosnkowy, sałatę z pomidorem, ogórkiem i kukurydzą oraz kurczaka w przyprawie gyros Cudo!
Zdzicha1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 15:38   #126
evela28
na drugie mam Irena

zrobię kiedy w końcu znajdę tą mąkę

bijesz się jak ciota
Stary 2008-07-17, 17:54   #127
nice6irl
Zakorzenienie

Ja zrobiłam wczoraj znów tortille. Wyszła świetna i smaczna.
Mój kochany truteń też był w niebowzięty, jak zwykle kiedy robię coś dla niego

Mój przepis na ciasto:
1-1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
stopiona margaryna ok 0.5 kostki
woda ok 0.5 szklanki
1 jajko

Mąki mieszamy, dodajemy wody oraz jajko. Ugniatamy i dodajemy do tego stopioną i ciepłą margarynę. Ponownie ugniatamy. Jeżeli w cieście brakuje wody to jej dolewamy. Chłodzimy ciasto przez około 30 minut. Dzielimy na części, wałkujemy i smażymy na suchej patelni (preferuję tą od naleśników) placki. Placki nie powinny pękać (mi nic podobnego się nie działo). Ponieważ tż wrócił późno z pracy, a placki już twardniały i wysychały to wsadziłam je do mikrofalówi i podgrzałam po 10 sekund z każdej strony. Znów były miękkie.

W środku umieściłam kawałki piersi kurczaka smażonego na głębokim oleju w panierce z płatków kukurydzianych oraz warzywa, które miałam pod ręką.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 16:55   #128
evela28
na drugie mam Irena

a to z krupczatki też wychodzą to super bo kukurydzianą to ciężko u mnie dostać

bijesz się jak ciota
Stary 2008-07-25, 11:13   #129
angel001
Zakorzenienie

Wczoraj robilam placki na tortille, i musze przyznac ze wyszly mi niezbyt dobre. Ogolnie smak maja taki jak placki na pierogi, tak jak kiedys pieklo sie na piecu, byly strasznie twarde (a nie dalam duzo maki) i niezbyt smaczne, bardziej wolalabym miec zawinieta tortille w placek od nalesnika. Probowalam je zwilzac woda, ale to tez nie za duzo pomagalo. Oczywiscie po upieczeniu przykrywalam je sciereczka i talerzem, ale to tez za wiele nie dalo. Ogolnie przepis mi nie podpasowal, ale moze inne Wizazanki lubia jesc tortille w takich nalesnikach, ale ja juz tego przepisu nie powtorze.
Stary 2008-08-19, 17:04   #130
paputek00
Raczkowanie

GG do paputek00

hejka, zrobilam tortille wg przepisu na pierwszej stronie i wyszla super.

Dalam 2 sosy do wyboru
1) podgrzany sosik Meksykanski z Łowicza do ktorego dodalam troche pokrojonych oliwek i przecieru pomidorowego - PYCHA
2) smietana 10% (taka do salatek - bardzo lekka) + majonez kielecki + 2 zabki czosnku + sol i pieprz

Naprawde swietne danie!

Aha znalazlam swietny filmik na You Tubie gdzie pokazane jest jak sie robi tortille. Wystarczy w wyszukiwarke wkeic nazwe filmiku tj "How to Make corn tortillas at home" (bez cudzyslowia ;P) i pierwszy filmik to ten ktory ja ogladalam. bardzo pomocne
paputek00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-19, 17:32   #131
paputek00
Raczkowanie

GG do paputek00

aha chcialam dodac ze ja, tak samo jak Pani w w filmiku, tez tak jakby "wyciskam" placki. Tzn zamiast ja walkowac (co jest dla mnie troche trudne) klade uformowana kulke ciasta na drewnianej desce, na ktorej wczesniej klade kawalek folii do zywnosci, potem taka kulke przykrywam drugim kawalkiem i całosc mocno dociskam ciezka i duza drewniana deska. Wychodzi idealnie okrage planuszek. Od tego z jaka sila nacisniemy zalezy grubosc placka, ja dociskam pare razy z kazdej storny i wychodza cieniutki i nic sie nie rwie
paputek00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-27, 20:23   #132
aqqA
Rozeznanie

Próbowałam zrobić dzisiaj tortille z przepisu z pierwszego posta. Niestety nie wyszła mi. Ciasto sie kleiło i nie mogłam go rozwałkować a z kolei jak walnelam wiecej maki to sie połamało beztalencie jestem.. ale sie nie poddam tak łatwo. Sprobuje za jakis czas z innym przepisem.
aqqA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 00:37   #133
Kucharzyk
Przyczajenie

Polecam sos do tortilli:
Majonez dekoracyjny winiary
Mleko 2% (smietana dla tych ktorym kalorie nie szkodza)
Czosnek granulowany

Proporcje wedlug uznania - mniej mleka = gesty sos
wiecej mleka = rzadki sos
z czosnkiem nalezy uwazac granulowany ma to do siebie ze musi sie przegryzc z majonezem i mlekiem...dlatego nalezy odstawic sos po zmieszaniu wszystkich skladnikow na ok 20-30 minut i dopiero probowac smaku i ponownie wg swojego uznania albo dosypac albo konsumowac
Smacznego zycze.
Kucharzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 21:25   #134
melleczka
Zakorzenienie

a ja uwielbiam to ciasto do tortilli jakie maja w mc donaldsie pyszne jest ale pewnie sama chemia... a tak wogole to zawsze jak robie tortille to te placki wychodza mi wielkosci patelni wiec sa za male.. i nawet jak zloze tylko na pol i w srodek nadzienie to wszystko wychodzi... ja tam robie ciasto na zwyklej mace i dodaje wszystkiego ile wlezie tzn maslo i woda to jak mi wyjdzie w sumie to wszystko na oko robie a nadzienie... robie kawalki piersi kurczaka w panierce, takie jak kotlety schabowe tylko male... salatke z roznych warzyw najczesciej oczywiscie pomidor i ogorek plus rozne ziola i majonez zmieszany ze smietana oczywiscie przyprawy takze. taka salatke daje w srodek, na to owe male fileciki, polewam musztarda i ketchupem, posypuje szczypiorkiem i zawijam gotowe wszyscy sie zawsze zachwycaja ale najwiekszy problem to ciasto... trzeba je cieniutko rozwalkowac bo inaczej sie lamie... i lepiej dodac wiecej masla niz wody jesli jest za suche..

przeciez oryginalna tortille robi sie na wielkiej rozgrzanej blasze wiec sucha patelnia obowiazkowa
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-04, 21:41   #135
sabbatha
Zakorzenienie

pyszne sa bo sa odgrzewane parą więc inaczej wygladaja

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 22:31   #136
monk111
Raczkowanie

ja probowalam robic raz ciasto na tortille ale wyszlo mi strasznie kruszace sie i w ogole nie dalo sie go wałkowac... nie wiem gdzie zrobilam bląd... może woda byla za ciepla, albo za duzo oleju...
monk111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 12:47   #137
_Gosiaczek_
Rozeznanie

A u mnie zostały naleśniki ze śniadania. Straaasznie zachciało mi się tortilli, a że przy tym troszkę zabawy skorzystałam z naleśników
Do tego sosik czosnkowy, kurczaczek wymieszany w ziołach prowansalskich i curry, ogóreczek konserwowy, mrożone warzywka pokrojone w cieniutkie i długie paseczki.
Wyszło rewelacja, chociaż odbiega znacznie od normalnej tortilli
_Gosiaczek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 06:49   #138
Ewi
Raczkowanie

a to moja pyszna tortilla
Ciasto:
-400 g mąki pszennej
-1 łyżka soli
-6 łyżek smalcu
-280ml gorącej wody
przygotowanie
Przesiać mąkę,dodać sól,mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego,elastycznego ciasta.Ciasto dokładnie wyrobić tak by było gładkie.Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na jakiś czas.
Następnie oderwać porcję ciasta i rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką ,wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza(ja doszłam już do wprawy i nie używam talerza)resztę ciasta należy przykrywać ścierką aby nie wyschło.
Tortille ułożyć w stos,posypując mąką i przykryć ściereczką.Rozgrzać patelnię o grubym dnie.Smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony.Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć.
Nadzienie:
-500 g mielonej łopatki
-olej 2-3 łyżki
-duża cebula
-koncentrat pomidorowy
przygotowanie
Na patelnię wlewam olej,dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulkę,podsmażam lekko ,dodaję mięsko a następnie dodaję przecier pomidorowy i doprowadzam do miękkości na wolnym ogniu (można dodawać niewielką ilość wody podczas smażenia aby nie przypalić) ok.30 min
teraz doprawiam przyprawami z kuchni meksykańskiej czyli
-papryka slodka
-chili
-oregano
-kminek mielony
-kolendra mielona
-sól
-czosnek granulowany lub roztarty ząbek
-troszkę wegety
można jeszcze jeśli ktoś lubi doodać goździki i cynamon ,ja nie dodaję
surówka :
-kapusta pekińska
-pomidor
-ogórek zielony,konserwowy
-zielona pietruszka
-cebulka
-sól,pieprz,olej do smaku
układam tortilllę
1.placek
2.mięsko
3.smaruję 1 łyżką śmietany gęstej z kubka
4.surówka
zawijam w rożek
można również najpierw utwożyć rożek i nadziewać do środka jak kto woli
jedzonko miodzio
Stary 2009-04-03, 09:30   #139
possiblymaybe
Raczkowanie

mi nie wyszły te tortille z przepisu z pierwszego posta. ciasto kleiło się do blatu i wałka (chociaż obficie posypałam mąką) gdy już jakoś mama je dorobiła (dodając więcej mąki) to po upieczeniu tortilla łamała się i była mało elastyczna i smakowała conajmniej dziwnie. byłaby wdzięczna gdyby ktoś powiedział mi co zrobiłam źle bo jutro zamierzam zrobić drugie podejście

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-14, 10:52   #140
thecla
Raczkowanie

Witam, ale naszła mnie ochota na torille, buuuu w weekend ma zamiar spróbować zrobić w domku

thecla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 11:28   #141
tija11
Przyczajenie

ja zawsze do tortilli robe taki sos:
sos koperkowo ziolowy (najlepszy z Knor) mieszam z olejem, do tego dodaje smietany, ząbek czosnku i wegette. Wychodzi wysmienity, szczegolnie z tortilla, bardzo polecam
tija11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 21:53   #142
Apsik
Rozeznanie

GG do Apsik

Hmm... Właśnie zrobiłam te placki i totalna porażka a w kuchni nie mam zwykle problemów. I jeśli chodzi o pieczenie na patelni także, często robię chlebek naan. Ale ta tortilla w moim wykonaniu to totalna pomyłka. Placuszki zrobione idealnie wg przepisu, ciasto sprężyste, nie za suche, rozwałkowywane z odrobiną mąki nie przyklejało się do stolnicy. Smażenie na suchej patelni. Ale placek jakby surowawy, mimo plamek przypieczonych, do tego pękało. Heh... skończyło się na kupnej tortilli.
Zastanawiam się co zrobiłam nie tak...
Apsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 12:34   #143
lyncis
Raczkowanie

wyprobowalam wczoraj przepis z pierwszego postu..efekty srednie - ciasto wygladalo dosc ladnie,konsystencje mialo fajna,jednak zeby nie przyklejalo sie do stolu ani walka musialam mocno podsypac maka..i tu wlasnie robil sie problem,bo maka byla potem baaaardzo wyczuwalna w smaku.nie dalo sie calkowicie otrzepac plackow z maki przed ani po usmazeniu.bez podsypywania nie da rady,bo klei sie wtedy niemilosiernie.
jeszcze w kwestii smaku - mialam problem z tym ile dodac soli,bo w przepisie nic na ten temat nie ma.najpierw dalam wieksza szczypte by nie przesadzic,ale wtedy ciasto nie mialo w ogole smaku..potem wsypalam ok pol lyzki,ale moim zdaniem to i tak nadal bylo malo..ciasto bylo nieslone no i wlasnie zbyt maczne.

jesli chodzi o przenoszenie ciasta z blatu na patelnie - mam dobra rade,co zrobic by sie nie rwalo.dobrze jest nawinac placuszka po prostu na walek i wtedy dopiero przenoscic.
lyncis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 22:15   #144
Sonata_ona
Rozeznanie

a czy może ktoś wkleić zdjęcia ;]
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 01:39   #145
ayumi88
Rozeznanie

Od jakiegoś czasu chodziły za mną tortille.Wiadomo,zawsze lepsze swoje,bo się wie,co się tam wrzucało.Znalazłam w internecie kilka wariacji przepisowych,ostatecznie skorzystałam z przepisu z pierwszego postu.W zasadzie nie miałam większych problemów-ciasto ładnie się wyrobiło,miało fajną konsystencję,wałkowałam przy podsypaniu mąką.Smażyłam bez tłuszczu na teflonowej patelni,ładnie się przyrumieniło.Z przemyśleń co do ciasta- miałam problem z przenoszeniem go na patelnię-ktoś już powiedział,żeby nawinąć na wałek-tak,to dobry pomysł.Ciasto szybko zasycha,więc jeśli pracujemy przy nim powoli,warto przykryć naczynie z ciastem ściereczką.Placki po upieczeniu należy przekładać na talerz,a następnie przykryć z góry drugim talerzem-pod wpływem ciepła zmiękną.
Nadzienie zrobiłam z papryki,kurczaka,pomidora ,ogórka i sosu(majonez,śmietana,ket chup i czosnek).
Pycha!I jedynym problemem dla mnie było to,że miałam za małą patelnię i ciężko mi było to zlożyć...
ayumi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 09:18   #146
frodo75
BAN stały

Tortilla to pychotka ;-) Osobiście pierwszy raz jadłem ją w knajpie i była na prawdę dobra, ale daleko jej do smaku jaki uzyskałem samodzielnie. Dodałem troszeczkę więcej warzyw, przykładowo ogórka. Smak tamtej tortlii psuł prawdopodobnie najtańszy z możliwych keczup - w knajpach kupują je chyba całymi wiaderkami, zamieniłem go na mój ulubiony Keczup Develey`a (taki z napisam McDonalds) i od razu lepiej ;-) Tortillą zaraziłem swoich znajomych, którzy próbują dodać jeszcze coś od siebie, ale wątpię żeby jeszcze coś wskurali...
frodo75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 16:42   #147
kopciuszka
Przyczajenie

Widziałam że komuś też nie udały się placki z pierwszego przepisu.Ciasto wyglądało ładnie, przyklejało się do blatu ale zaradziłam mąką, pierwszy wyglądał jak krążek do frisbee, dodałam trochę masła ale i tak zamiast tortilli musiałam zrobić sałatę z kurczakiem. Placki po prostu pękały...Co poradzić?

Ps. Do farszu polecam fetę, fajnie wszystko połączy.
kopciuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-11-28, 18:20   #148
mezatka78olsztyn
Przyczajenie

Ciasto wyprobuję na dniach - przepis wygląda calkiem obiecująco

A jesli chodzi o sos to ja szczerze polecam tzatziki... zadne tam sosy ze sloików....,

śmietaną posmarowac podgrzany placek, na to sypka przyprawa tzatziki (polecam firmy Prymat).... tak do smaku, trochę, nie duzo.....

nastepnie sałata....

Potem pokrojona w kostkę i podsmazona piers kurczaka (przyprawiona przyprawa do kuchni meksykanskiej, tureckiej lub do gyros'a)

Na to papryka, pomidor, ogorek.... co tam nam na mysl przyjdzie

i tzatziki na górę... te moga byc juz na bazie jogurtu naturalnego (bardziej plynne wiec idealne na sosik na górę).... czyli jogurt wymieszany z przyprawą Prymat....

To oczywiscie jesli ktos lubi czosnek i ostre jedzonko

Pozdrawiam!

Edytowane przez mezatka78olsztyn
Czas edycji: 2009-11-28 o 18:25
mezatka78olsztyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 09:57   #149
platynowa
Raczkowanie

ja wczoraj na obiadek zrobiłam te placki i wyszly przepyszne!!!
TYLKO musialam troche zmodyfikowac przepis.
zrobilam placki wg przepisu z pierwszego postu i ciasto było twarde i mało elastyczne wiec dodalam jajko i odrobine oleju wyrobiłam na elastyczna mase i było SUPER . aha zamiast kukurydzianej dalam 1 szklanke maki krupczatki i 2 szklanki maki zwyklej.

placki latwo sie walkowaly nie przywieraly (a zaznaczam ,ze wałkował mąż a córeczka 2 letnia wyrabiała swój placek) wiec musiały być super ,a ja zajełam sie farszem który robię tak:

piers z kurczaka smażę w przyprawie do kurczaka plus jakies tam inne przyprawy do smaku,
na usmazonego kurczaka na patelniue wrzucam ananasa z puszki pokrojonego i cały ten sok ananasowy wlewam.podkrecam gaz zeby soso sie zredukował a w tym czasie kroje ogoreczki korniszonki i CEBULE oraz robie sos to juz różnie wg smaku

placki smaże chwile z kazdej strony i GOTOWE

Jest PRZEPYSZNE i mojej rodzince bardzo smakowało.

Dziekuje autorce przepisu na poddanie pomysłu na szybki smaczny i sycacy obiadek
platynowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 15:07   #150
carolciaaa
Przyczajenie

naszła mnie dziś ochota na te pyszne placuszki, a że tak zachwalaliście postanowiłam sama wziąć się do roboty i je zrobić. poleciałam do sklepu po mąkę kukurydzianą i składniki do nadzienia i do dzieła. na początku zrobiłam farsz, w którego skład wchodziły:
1 cebula, pierś z kurczaka obtoczona w przyprawie złocistej do kurczaka Kamis, trochę kukurydzy z puszki, 2 pomidorki, 2 ogórki kiszone i papryka. Wszystko to podsmażyłam, a żeby nie było zbyt 'suche' dodałam troszkę sosu włoskiego Winiary i troszkę ketchupu włocławskiego.
Następnie zabrałam się do robienia ciasta. Wszystko według przepisu wyszło pięknie ładnie do czasu wałkowania, ale po kilku podejsciach jakoś sobie z tym poradziłam (próbowałam podsypywać mąką później olejem i dodałam trochę więcej masła). No ale niestety po usmażeniu placki były twarde i strasznie się łamały. Miałam zrezygnować ale spróbowałam sposobu ze ściereczką i talerzem ale to tez nie pomogło. W końcu wymyśliłam żeby placki uparować nad garnkiem z gotującą się wodą. Dopiero po tym zabiegu mogłam cieszyć się placuszkami
Także polecam tą metodę na łamiące się placki, ewentualnie wydaje mi się, że mikrofala to też dobry pomysł ale niestety takowej nie posiadam
carolciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości