Antykoncepcja w Anglii - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-18, 21:32   #121
baby_luv_gold
Raczkowanie

GG do baby_luv_gold
Dot.: Antykoncepcja w Anglii

Dzis dosatala smsa z potwierdzeniem daty wyjecia implantu podskornego . W końu !!!!! Wlaśnie dobiega konca moje 3letnie doswiadczanie z tym produktem. Powiem ze nigdy nie wloze go znowu .
Do roku bylo cudownie , skape okresy , cera piekna bez zadnych niespodzianek ( nigdy nie mialam z tym problemow ale przed okresem wyskakiwalo co nieco) , a pozniej juz bylo tylko gorzej i gorzej . Dokładnie tak jak wczesniej czytalam na forach , choc bylam zadopwolona i ludzilam sie ze nie omijaja skutki uboczne.
Wlosy leca garsciami , przytyc przytylam odrobine choc w moim wypadku to zaleta bo nabralam ksztaltow , w koncu !!. Po kolejne zero , doslownie zero popedu seksualnego (u mnie ???? jak to mozliwe???) no i przez to zaczely sie klopoty malzenskie bo penie gdzies cos kombinuje na lewo . Az doszlo do tego ze maz mnie prosil zebym wyjeła to dziadostwo bo moje zachowanie tez stawalo sie nieco irracjonalne ale jak mozna nie wariowac jak ma sie po dwa okresy w ciagu miesiaca??
Okres regularny , ktory trwa jak normalny ,powiedzmy, bo ja zwyklam miec 3 dni okresu , mniej wiecej tydzien a potem zaczynaja sie, po 3 dniach przerwy ,plamienia trwajace 2 - 3 tygodnie .
Nie wyciagalam tego usterojstwa tylko dlatego , ze nie moge brac tabletek , pozostaja gumki no i czekanie na meska antykoncepcje
Stary 2010-04-27, 14:18   #122
spiniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez baby_luv_gold Pokaż wiadomość
Dzis dosatala smsa z potwierdzeniem daty wyjecia implantu podskornego . W końu !!!!! Wlaśnie dobiega konca moje 3letnie doswiadczanie z tym produktem. Powiem ze nigdy nie wloze go znowu .
Do roku bylo cudownie , skape okresy , cera piekna bez zadnych niespodzianek ( nigdy nie mialam z tym problemow ale przed okresem wyskakiwalo co nieco) , a pozniej juz bylo tylko gorzej i gorzej . Dokładnie tak jak wczesniej czytalam na forach , choc bylam zadopwolona i ludzilam sie ze nie omijaja skutki uboczne.
Wlosy leca garsciami , przytyc przytylam odrobine choc w moim wypadku to zaleta bo nabralam ksztaltow , w koncu !!. Po kolejne zero , doslownie zero popedu seksualnego (u mnie ???? jak to mozliwe???) no i przez to zaczely sie klopoty malzenskie bo penie gdzies cos kombinuje na lewo . Az doszlo do tego ze maz mnie prosil zebym wyjeła to dziadostwo bo moje zachowanie tez stawalo sie nieco irracjonalne ale jak mozna nie wariowac jak ma sie po dwa okresy w ciagu miesiaca??
Okres regularny , ktory trwa jak normalny ,powiedzmy, bo ja zwyklam miec 3 dni okresu , mniej wiecej tydzien a potem zaczynaja sie, po 3 dniach przerwy ,plamienia trwajace 2 - 3 tygodnie .
Nie wyciagalam tego usterojstwa tylko dlatego , ze nie moge brac tabletek , pozostaja gumki no i czekanie na meska antykoncepcje
a probowalas spirale? ja na temat implantu tez moge duzo powiedziec (9 miesiecy plamien) ale spirale narazie sobie chwale na poczatku 3 tygodnie plamien teraz spoko i libido wraca
spiniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 21:10   #123
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
O kurcze dobrze ,ze pozbywasz sie tego szajsu.
Wiecej to szkod przynioslo Tobie niz zalet.
Wspoluczuje przejscia takich przezyc.
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 21:20   #124
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez spiniaa Pokaż wiadomość
a probowalas spirale? ja na temat implantu tez moge duzo powiedziec (9 miesiecy plamien) ale spirale narazie sobie chwale na poczatku 3 tygodnie plamien teraz spoko i libido wraca
Baby_luv_gold ja mialam dokladnie takie same objway przy braniu tabletek i obiecalam sobie nigdy wiecej
Zaproponowali mi bezhormonowa wkladke i mam ja juz ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolona
Pierwsze pare miesiecy krawienie moze byc zwiekszone, ale s]to syzbko ustepuje i zapomina sie, ze sie ja ma. Do wymiany po 5 latach (przynajmniej moja tak ma).
Polecam szczera rozmowe z doktorka, moze akurat znajda cos dobrego dla Ciebie bo szkoda abys sie meczyla

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 20:19   #125
baby_luv_gold
Raczkowanie

GG do baby_luv_gold

Cytat:
Napisane przez bellebelle Pokaż wiadomość
Baby_luv_gold ja mialam dokladnie takie same objway przy braniu tabletek i obiecalam sobie nigdy wiecej
Zaproponowali mi bezhormonowa wkladke i mam ja juz ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolona
Pierwsze pare miesiecy krawienie moze byc zwiekszone, ale s]to syzbko ustepuje i zapomina sie, ze sie ja ma. Do wymiany po 5 latach (przynajmniej moja tak ma).
Polecam szczera rozmowe z doktorka, moze akurat znajda cos dobrego dla Ciebie bo szkoda abys sie meczyla
O tak , juz jestem uwolniona i jest cudnie , wracam do siebie , czuje sie bardzo dobrze choc lekarka nameczyla sie zeby mi to wyjac , trwalo to godzine !!!!! Wlozenie to 5 sekund ale z wyciagnieciem bylo gorzej .

Ale juz jestem wolna i plodna

Zamierzam wlozyc wkladke z miedzia to jedyne wyjscie dla mnie , ze wzgledu na chora watrobe nei poinnam uzywac zadnej hormonalnej antykoncepcji , a dzieci nie moge juz wiecej miec , zdrowko nie pozwala , a mam juz dwoje , wiec moge rozwazyc tylko spiralke miedziana lub podwiazanie ale to 2 wydaje mi sie okkkropne wiec narazie spiralka .
Stary 2010-04-29, 09:29   #126
spiniaa
Rozeznanie

Cytat:
O tak , juz jestem uwolniona i jest cudnie , wracam do siebie , czuje sie bardzo dobrze choc lekarka nameczyla sie zeby mi to wyjac , trwalo to godzine !!!!! Wlozenie to 5 sekund ale z wyciagnieciem bylo gorzej .

Ale juz jestem wolna i plodna

Zamierzam wlozyc wkladke z miedzia to jedyne wyjscie dla mnie , ze wzgledu na chora watrobe nei poinnam uzywac zadnej hormonalnej antykoncepcji , a dzieci nie moge juz wiecej miec , zdrowko nie pozwala , a mam juz dwoje , wiec moge rozwazyc tylko spiralke miedziana lub podwiazanie ale to 2 wydaje mi sie okkkropne wiec narazie spiralka .
mozesz pomyslec tez nad hormonalna spiralka(ja taka mam wlasnie)jej zaleta jest minimalna dawka hormonow ktora dziala miejscowo wiec omija watrobe przy wchlanianiu poczytaj o mirenie
Stary 2010-04-29, 17:22   #127
baby_luv_gold
Raczkowanie

GG do baby_luv_gold

Spiniaa hormony u mnie totalnie odpadaja wiec tylko albo miedziana wkladka albo ostatecznosc
Stary 2010-11-01, 19:29   #128
Niambie
Zadomowienie

Ok, już się dowiedziałam. Jednak, że nie należy kasować postów - zostawiam go.

Witam, i od razu mam pytanie
Byłam dzisiaj u GP, który dał mi tabletki Cilest. Oczywiście pani objaśniła mi wszystko, ale po późniejszym przeczytaniu ulotki mam wątpliwości.
Mianowicie; miesiączkę dostałam w zeszły wtorek 26.10, krwawienie trwało 5 dni. Oczywiście poinformowałam o wszystkim panią doktor. Powiedziała mi ona, że pierwsze opakowanie mogę zacząć od jutra, i wtedy muszę zabezpieczać się jeszcze dodatkowo przez tydzień.
Wróciłam do domu, przeczytałam ulotkę, poszperałam w internecie. Wszędzie jest napisane, że powinno się zaczynać opakowanie pierwszego dnia okresu i jest się chronioną od razu albo 5 dnia i wtedy trzeba dodatkowo zabezpieczać się przez tydzień. Późniejsze zaczynanie w czasie cyklu nie ma sensu.
Pytam na tym wątku, dlatego że może angielscy lekarze mają inny system? A może zwyczajnie pani była niedoinformowana?

Edytowane przez Niambie
Czas edycji: 2010-11-01 o 21:00
Niambie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 00:20   #129
2018070520180950
Konto usunięte

mi kazal GP tez w pierwszym dniu okresu wziac
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 21:12   #130
Gasienica
Raczkowanie

Chcialam sie podzielic moim doswiadczeniem z tabletkami antykoncepcyjnymi w Anglii, moze komus sie przyda. Biore logest, jak przyjechalam, to zaszlam do kilku aptek i spytalam czy maja logest, przeszukali ksiazki z lekami i odpowiedzi byly negatywne. Przez dluzszy czas mama mi przysylala tabletki z Polski, nie chcialam zmieniac. Ostatnio przeszlam sie do mojego GP z opakowaniem logest i powiedzial mi, ze maja odpowiednik - Femodette. I dostalam recepte na 6 opakowac, nie trzeba nic za to placic, tylko odebrac w dowolnej aptece. A do tych dziewczyn, ktore sie wahaja isc do lekarza, bo nie czuja sie pewnie z angielskim - jest mozliwosc dostania tlumacza.
Gasienica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 21:21   #131
sheepka
Rozeznanie

Hej dziewczyny Mam takie pytanie, bo jestem zielona co do tych recept U lekarza byłam tylko dwa razy. Otóż w maju musiałam iść do mojego GP po tabletkę 72 po...(niestety miałam wypadek z prezerwatywą ) lekarz przepisał mi ją i dodatkowo zapisał tabletki antykoncepcyjne Yasmin Dostałam receptę i jeszcze druczek na kolejne 2 opakowania. I tak za bardzo nie wiem co z tym druczkiem robić. Datę mam na 3/11. Czy iść z tym do apteki czy po prostu wrzucić to do pudełka w przychodni i po jakiejś chwili iść odebrać tabletki w aptece? Nie rozumiem tego systemu Bo gdy siedziałam w poczekalni zauważyłam, że ludzie przychodzą i wrzucają tylko do kartonika jakieś wypełnione druki. I wychodzą. Jak to działa? Czy ktoś mógłby to wyjaśnić? Przepraszam za moją ciemnotę Ale nigdy wcześniej się tym tutaj nie interesowałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-28, 21:52   #132
Kinqaa
Zakorzenienie

sheepka Ja za bardzo nie znam się z tymi druczkami, ale raz podeszłam do przychodni, te druczki leżały, koleżanka mi powiedziała, że jak mi brakuje jakiegoś leku to nie muszę się umawiać na wizytę z GP , tylko wypełniam ten druczek, zostawiam w tym pudełeczku i na następny lub 2 dni po idzie się z powrotem do przychodni, i pytasz się babeczek w recepcji czy już lekarz wypisał receptę i swoje imię i nazwisko, a jak tak to Ci daje i idziesz do apteki z receptą już.

Może coś pokręciłam - jak tak to pewnie inne dziewczyny sprostują ale wydaje mi się, że dobrze

A weszłam tu z myślą, że mam na 9 września zakładanie Mireny , spiralki o której wcześniej wspominały niektóre wizażanki parę postów wyżej.
Jestem trochę zmartwiona, szczególnie jak pomyślę o samym procesie wkładania stracha jakiegoś mam... .

Urodziłam jedno,zdrowe dziecko, więc pocieszam się, że poród jest gorszy hehe.
Pytanko do tych wizażanek co mają już założoną spiralkę: sam ten proces wkładania Mireny bolał??? i czy długo miałyście plamienia??

GP dała mi kartkę na której napisane są skutki uboczne i ogólnie na czym polega ten cały proces i jest napisane, żeby wziąć ze sobą jakieś podpaski ...
Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 23:17   #133
sheepka
Rozeznanie

Kinqaa dziękuję za odpowiedź Ale czy można te druczki wypełniać jeśli chodzi o tabletki anty?

Edytowane przez sheepka
Czas edycji: 2011-08-28 o 23:20
sheepka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-28, 23:23   #134
2018070520180950
Konto usunięte

u mnie na stronie poradni mozna ponowic recepte i zqa 2 dni idziesz i masz

albo do familly planning centre idziesz i dostaniesz ale wtedy daja co maja xhyba
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 00:03   #135
blackdaisy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sheepka Pokaż wiadomość
Kinqaa dziękuję za odpowiedź Ale czy można te druczki wypełniać jeśli chodzi o tabletki anty?
Mozna wypelniac na tebletki anty tez. Jesli pare razy pod rzad mialas wtedy pewnie kaza Ci zrobic jakies badania, typu cisnienie (na pewno nic powaznego) i zapytaja, czy czujesz sie w porzadku skoro juz tyle czasu bierzesz.
W Bootsie jest opcja przedluzania receptyc- oni sami kontaktuja sie z Twoim lekarzem, kiedy koncza Ci sie tabletki i prosze go o nastepna partie. To jest bezplatne oczywiscie.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Pytanko do tych wizażanek co mają już założoną spiralkę: sam ten proces wkładania Mireny bolał??? i czy długo miałyście plamienia??

GP dała mi kartkę na której napisane są skutki uboczne i ogólnie na czym polega ten cały proces i jest napisane, żeby wziąć ze sobą jakieś podpaski ... [/QUOTE]

Kinga jest caly dluugasny watek o spirali, poczytaj tam. Mozesz zapobiegawczo wziasc jakis lek przeciwbolowy, na pewno zaproponuja Ci znieczulenie miejscowe tez, ktore powinno dzialac do 3h po zabiegu. Jednak wydaje mi se, ze skoro rodzilas to nic nie jest dla Ciebie teraz bolem juz
blackdaisy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 11:29   #136
travis
Zakorzenienie

GG do travis

dokladnie tak, te skrzyneczki w przychodniach sa po to jak brakuje ci tabletek i chcesz recepte ale nie musisz isc do lekarza, w przypadku tabletek anty kazda recepta jest na 6 opakowan czyli pol roku z czego raz wymagana jest wizyta u lekarza osobiscie a raz mozesz wyplenic wlasnie karteczke i tak na zmianie
Stary 2011-08-29, 12:30   #137
spiniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
sheepka Ja za bardzo nie znam się z tymi druczkami, ale raz podeszłam do przychodni, te druczki leżały, koleżanka mi powiedziała, że jak mi brakuje jakiegoś leku to nie muszę się umawiać na wizytę z GP , tylko wypełniam ten druczek, zostawiam w tym pudełeczku i na następny lub 2 dni po idzie się z powrotem do przychodni, i pytasz się babeczek w recepcji czy już lekarz wypisał receptę i swoje imię i nazwisko, a jak tak to Ci daje i idziesz do apteki z receptą już.

Może coś pokręciłam - jak tak to pewnie inne dziewczyny sprostują ale wydaje mi się, że dobrze

A weszłam tu z myślą, że mam na 9 września zakładanie Mireny , spiralki o której wcześniej wspominały niektóre wizażanki parę postów wyżej.
Jestem trochę zmartwiona, szczególnie jak pomyślę o samym procesie wkładania stracha jakiegoś mam... .

GP dała mi kartkę na której napisane są skutki uboczne i ogólnie na czym polega ten cały proces i jest napisane, żeby wziąć ze sobą jakieś podpaski ...
hej, ja mam ta spirale juz od ok 2 lat, samo wkladanie boli troche cos porownywalnego do malo bolesnego zastrzyku, ja wzielam paracetamol przed ale nie byl konieczny. mozesz wziac wkladki ze soba bo bedziesz plamic tak jak w ostatnich dniach okresu, ogolnie baaaaardzo polecam ten srodek antykoncepcji, jak masz jakies pytania to pisz

a co do tych pudeleczek to przewaznie odklada sie do nich probki moczu, prosby o leki(ale tylko w przypadku gdy jestes zwolniona z oplat i przypisana do jakiejs tam apteki to moga byc do odbioru) i przede wszystkim prosby o recepty jezeli Ci sie koncza leki ktore masz brac przez dlugi okres czasu

Edytowane przez spiniaa
Czas edycji: 2011-08-29 o 12:39
Stary 2011-08-29, 16:30   #138
sheepka
Rozeznanie

dziękuję dziewczyny za odpowiedź
Stary 2012-06-15, 22:27   #139
CatGirl92r
Rozeznanie

Dziewczyny mam pytanie. przyjechalam tu na wakacje do pracy (jezdze tak juz od 3 lat).mam numer NIN, jestem zarejestrowana w przychodni ale jeszcse nigdy nie bylam tam u lekarza. w chwili obecnej nie mam pracy, ostatni payslip jest sprzed roku. czy moge isc po tabl antykoncepcyjne czy sobie darowac bo ich nie dostane?

Edytowane przez CatGirl92r
Czas edycji: 2012-06-15 o 22:29
CatGirl92r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 08:14   #140
rybkie
Rozeznanie

Ja mysle ze dostaniesz,skoro NIN masz i jestes zarejestrowana a jak nie to idzdo Family palnning centre tam dostaniesz bez niczego
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 10:51   #141
CatGirl92r
Rozeznanie

Dzieki za odpowiedz )
CatGirl92r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 22:18   #142
Kinqaa
Zakorzenienie

A ja szykuję się aby Mirenę jednak wyjąć
bardzo dużo przytyłam i mam częste bóle głowy i wydaje mi się , że przez to...

Jednak zostaną tylko gumki, bo żadnych hormonów nie chcę ...

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 20:25   #143
Kamila_Blondi
Zadomowienie

Cytat:
U mnie było identycznie. Miałam implant przez rok i 9 miesięcy. Wyjęłam go 13 czerwca. Też przez pierwszy rok było super: ogrom energii, ładniejsza cera, regularne miesiączki. Jakieś 4-5 miesięcy temu zaczęło się psuć. Miałam napady złości lub płaczu, jakbym miała depresję, okres 2-3 razy w miesiącu, cera masakra, zero ochoty na seks. Jedyny plus to to, że nic nie przytyłam, a na początku nawet schudłam. Też skończyło się na tym, że mąż prosił żebym pojechała wyjąć implant. Według niego stałam się przybita i samolubna i nie szło ze mną wytrzymać.
Teraz od 3 dni biorę tabletki Loestrin 20. Nie chciałam czekać aż dostanę "normalny okres", a i lekarz nie widział przeciwskazań.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579956
Śmierć jest spokojna...Łatwa. Życie jest trudniejsze...
Kamila_Blondi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 13:51   #144
avocado21
Raczkowanie

Question Dot.: Antykoncepcja w Anglii

Witam,

Czy któraś z Was kupowała kiedyś tabletki osłonowe, coś podobnego do Asequrelli i podobnych suplementów diety w UK? Czy tutaj w ogóle coś takiego istnieje?

Niestety na chwilę obecną nie mam możliwości sprowadzenia leków z Polski a ebay odpada bo to jedne wielkie ździerstwo.
avocado21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 22:37   #145
spiniaa
Rozeznanie

Hej, niestety nie znalazlam nic oslonowego tutaj pod zadna postacia, nawet oslonowe w inny sposob cos jak lactovaginal tez tu nie istnieje, pytalam kilku lekarzy, ale oni tylko patrzyli na mnie jakby ze mna bylo cos nie tak, a jedna lekarka powiedziala ze dziwi sie ze w polsce tyle ludzi to kupuje jak to tylko sciema jest... wiec ja nie wiem w co wierzyc...
Stary 2013-04-13, 06:57   #146
avocado21
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź, tak też właśnie słyszałam, że tutaj nawet do antybiotyków nie dostaję się żadnej osłony... Jak dobrze, że niedługo zjeżdżam
avocado21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-13, 22:01   #147
blackdaisy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez avocado21 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź, tak też właśnie słyszałam, że tutaj nawet do antybiotyków nie dostaję się żadnej osłony... Jak dobrze, że niedługo zjeżdżam
Jesli chodzi o antybiotyki to pomagaja jogurty i maslanka jako oslona.
My sie troche przyzwyczailismy do lykania tabletek na wszytsko i jak przyjechalam pare lat temu tez bylam przerazona, ze oslonowych nie moge znalezc.

A teraz po zaklimatyzowaniu nie biore juz antybiotykow i przezylam cala i zdrowa
blackdaisy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości