|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
Agusia-dzieki za kolejne sztuczni ułatwiające nam kuchenne prace
![]() Tylko jakoś z tymi orzechami mi się nie widzi... na serio aż tak sie rozdrobnią od zwykłego uderzania o stół? |
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znam inny sposób na orzechy:
Wrzucić je do foliowej rorebki, przykryć ściereczką i tłuc tłuczkiem do mięsa, zmiela się na pył
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
z tymi orzechami to naprawde dziala morzna terz sprubowac wedlug pomysłu Sathi
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
1agusia1 - ortografia
a orzechy zdarzyło mi się tak maltretować, działa, a jak można się wyżyć !!!
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#126 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Babcia owijala sciereczke na szyi - wiecej z przodu zwisalo
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie wystarczy minutnik
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Natomiast walenie tluczkiem działa I prosze nie wysmiewac moderatorki bo wam dupska spiorę
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Przyczajenie
|
No to ja jako nowa podam moje sztuczki
![]() 1.biszkopt czy ciasto, które ma zostać przełożone np masą przekrajam za pomocą nitki.Pięknie i równo wychodzi ![]() 2.Makaron po ugotowaniu zostawiam na 2-3 min w tej gorącej wodzie pod przykryciem.Dzięki temu nawet jeśli był niedogotowany robi się mięciutki. 3.brzydkie zapachy w lodówce "pochłaniam" za pomocą proszku do pieczenia.Należy wysypać proszek na talerzyk i postawić w lodówce. Mi działa ok 2 dni.
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
sposob nigelii
jezeli zostaje jakies wino w butelece, zamraza je w woreczku i potem jak cos gotuje z winem to rozmraza i dodaje
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
BAN stały
|
Potwierdzam trzymanie zapalki w zebach pomaga nie tylko przy tym (moze kobiety inaczej reaguja na zapalki)
|
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
jak jest już ciepło, to ja cebulę kroję na balkoniku
nie dość ze przyjemnie tak na powietrzu, to i nie szczypie w oczy, bo zapach z wiatrem odchodzi , za to w zime mam problem, i zaganiam do krojenia rodzenstwoa i jeszcze do ugotowanych juz ziemniaków dodaję nóż masła, po tym ziemniaki są pycha! (moja siostra gdzieś wyczytała i tak nam w rodzinie zostało)
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2006-08-15 o 10:13 Powód: 2 posty jeden pod drugim |
|
|
|
|
#134 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mój sposób na cebule jest taki: trzymać ja w lodówce, po wyjęciu szybciutko kroje i nic nie szczypie
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Oto moje porady kuchenne
![]() Cytryna czyni cuda Zapach w mikrofalówce Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeśli włożysz do środka kilka plasterków cytryny i włączysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy. Zapach w zmywarce Jeśli w koszyczku na sztućce umieścisz plasterek lub skórkę cytryny, unikniesz specyficznego zapachu wewnątrz urządzenia. Zapach na dłoniach Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem „umyj" plasterkiem cytryny. Zapach ryby na naczyniach Woń ryby zniknie z naczyń w których były przyrządzane po przetarciu ich skórką cytryny. Kamień w czajniku Aby usunąć kamień z czajnika możesz użyć kwasku cytrynowego, wsyp 3-4 łyżeczki do czajnika, wlej wodę i zagotuj. Odstaw na godzinę, lepiej na całą noc, i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i kilkakrotnie wypucz czajnik. Możesz też użyć specjalnych tabletek do odkamieniania (np. Kamix). Czyszczenie baterii Z baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody, pocierając ją szmatką nasączoną sokiem z cytryny. Zabarwione dłonie Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskają swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny. Sól czyniący cuda Pryskający olej Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli. Gdy przypali się garnek emaliowany należy nalać do niego wody z solą i pozostawić na kilkanaście godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie. Sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe. Pozdrawiam Marta
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Diabeł tkwi w szczególe
piszcie jeszcze!!!! prawie wszystkie sztuczki były mi znane, ale chętnie poznam jeszcze cos , jak choćby co robić, żeby mięso wieprzowe było mięciutki i delikatne ( podlewam goraca wod, ale i tak nie wychodzi tak jak w restauracji)
|
|
|
|
|
#137 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#138 |
|
Zadomowienie
|
czym posmarować?
|
|
|
#139 |
|
Rozeznanie
|
Rada przede wszystkim dla dietetyczek, smażąc na patelni teflonowej zupełnie bez tłuszczu:
-dopilnujcie by zawsze była bardzo mocno rozgrzana -nie stawiajcie na ogniu tylko poruszajcie patelnią jakies 0,3 cm nad nim, by zawartość patelni byla caly czas w lekkim ruchu, to wtedy nic nigdy nie przywiera. Istotne szczególnie w przypadku placuszków i naleśników bo przyklejać się niestety lubią. |
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Up!
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Podbiłam 3stronicowy wątek pt. Nasze kuchenne sztuczki.Jest na ten sam temat i wlaściwie możnaby je połaczyć.
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- kiedy blanszuję brokuły/ brukselkę/ zielony groszek dodaję szczyptę cukru - aby zachowały swój soczyście zielony kolor - steki rozbijam przez folię tępym ostrezm noża a brzegi nacinam do środka na głębokośc ok 1-2cm - dzięki temu mięso nie "fałduje sie" podczas smażenia i nie odstaje od patelni [sposób Makłowicza] - hehe, sposób Nutki z rzucaniem spaghetti o kafelki jest boski, ale u mnie w domu nie przejdzie. Ja po prostu wyłąwiam jednego kluska i przełamuje na pół - jesli nie ma juz białego,, mącznego sladu to odcedzam ![]() - moja mama rozsypuje w lodówce trochę ziaren kawy - pochłaniają one zapach i nie dopuszczająo tego, aby np. serek przejął zapach śledzi ![]() - i jeszcze jedna sprawa, mama mojego TZ pół życia spędziła we Francji i tam sie nauczyła, ze wszyscy szanujacy sie Francuzi przecinają ząbek czosnku na poł wzdłóż i wycinają nożem ten rdzeń. Po pierwsze - dlatego że właśnie ten rdzeń najszybciej się przypala i gorzknieje, a po drugie - co niedawno się dowiedzieliśmy od koleżanki-chemiczki, ten rdzeń zawiera jakieś substancje, ktore pod wpłuwem temperatury [np smazenia] staja sie toksyczne .
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
Mój przepis jest mojego autorstwa, bo go sama zmodyfikowałam i udoskonaliłam. A 'prototyp' mojego przepisu przywiozlam z Anglii. I szczerze mówiąc jakoś nie zauwazylam żeby ten przepis krążył po forum wcześniej.
A z resztą ja nawet nie napisałam 'wg przepisu mojego autorstwa' tylko 'wg mojego przepisu'. A przepis jest mój bo jest wpisany w mój magiczny zeszycik już conajmniej jakieś 3 lata. Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-01-08 o 17:40 |
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na gazetowym forum zrobił furorę Jest tam już od conajmniej 3 lat.Nie baw się w słówka, bo wyraźnie napisałaś "według mojego przepisu"
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Olciu od jakiegos czasu Cie obserwuje
narazie milczę ,ciagle twierdzisz ze "twoje" przepisy przywiozłaś z Angli ale wiedz że my jako wielbicielki jedzonka bywamy tez czynnie na innych forach..Potraktuj moj post jako prośbe -ostrzezenie |
|
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
Nie odwiedzam żadnego gazetowego forum, to po pierwsze. Po drugie mam jeszcze nawet angielską gazete z której ten przepis wzięlam, po trzecie też juz go widzialam wiele razy np na forum cin cin, ale to nie znaczy że go z tamtad zwalilam drogie panie. Mam prawo mieć swoje przepisy i jesli ich tu nie ma to chyba mam prawo je tu zamieszczac. No chyba że sie mylę. A przed czym mnie ostrzegasz? I za co? Bo nie bardzo rozumiem.
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pod pojęciem mój przepis rozumiemy przepis, który same wymyślilyśmy, w innym wypadku należy podać jego źródło. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=157688 |
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Nie widze sensu dalszego wyzłosliwiania sie i dyskusji na ten temat bo regulamin obowiazuje wszystkich bez wyjatku. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.

MIŁEGO DNIA
!!!

narazie milczę ,ciagle twierdzisz ze "twoje" przepisy przywiozłaś z Angli ale wiedz że my jako wielbicielki jedzonka bywamy tez czynnie na innych forach..