Chłopak wyjeżdża za granicę - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-22, 20:31   #121
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985
Dot.: Chłopak wyjeżdża za granicę

Cytat:
Napisane przez Hapsiiiiik Pokaż wiadomość
Też tak zawsze myślałam, miałam jechac w tym roku z nom do pracy do Włoch, ale raczej nie będe mogła jechać, strasznie sie boję że on pojedzie sam, narazie mówi ze nie, że ja musze jechać z nim, ale jak nie bede mogła, to boje sie że pojedzie sam... wiem jak bardzo mu zalezy na tej pracy, tam zarobi w tydzień tylko co tu musi si4e meczyć miesiąc... Nie moge odebrac mu takiej szansy, szczególnie ze on zarabia na samochó dla nas, na wynajem mieszkania, za tydzień zabiera mnie na wakacje, wiem ze pracuje i zarabia dla mnie, ale jesli zosatanie w Polsce nie kupi samochodu... Nie chce żeby jechał beze mnie, nie wytrzyamam, mimo że to "tylko 5 tyg", dla mnie to cała wieczność, najdłuzej nie widzieliśmy sie tydzieni bardzo zle to znosilismy.... Nie moge powstrzymac sie od płaczu jak pomysle ze spedze reszte wakacji sama....
Z własnego doświadczenia wiem, że na prawdę warto wyjechać. Te 5 tygodni bardzo może podbudować Wasz budżet i dzięki temu możecie spełnić swoje marzenia (kupić auto czy wyjechać na wakacje). Ja rozumiem że będziecie tęsknić, że się kochacie ale to tylko 5 tygodni. Dla Ciebie to cała wieczność, wiele nieprzespanych nocy i łzy ale ... ani się obejrzysz a znowu będziecie razem
Mój TŻ jak wyjechał we wrześniu za granicę to widzieliśmy się dopiero w święta Bożego Narodzenia. I wytrzymaliśmy ten czas rozłąki, bo człowiek jest istotą tak skonstruowaną, że wiele potrafi przetrwać i przetrzymać.

Powodzenia

"Idź własną drogą

Bo w tym cały sens istnienia
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
jelonek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 10:53   #122
saandy
Wtajemniczenie

....

Edytowane przez saandy
Czas edycji: 2011-11-12 o 10:41
saandy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 11:40   #123
Hapsiiiiik
Przyczajenie

Smile Dot.: Chłopak wyjeżdża za granicę

Dziękuje wam bardzo za wsparcie i pocieszenie Jest szansa że też pojade do Włoch ! tylko że tydzień po wyjezdzie mojego chłopaka, ale tydzień wytrzymamy najważniejsze ze pózniej bedziemy miesiąc razem i razem zarobimy na nasze autko bo na wynajem mieszkania już mamy odłożone, na wakcaje też - jedziemy 2 sierpnia

Jeszcze raz dziękuje dziewczyny!
Stary 2010-07-23, 23:50   #124
anglistka
Raczkowanie

ja właśnie dzisiaj pożegnałam się z moim chłopakiem... ja wyjeżdzam jutro, on w poniedziałek. Jak to piszecie - hektolitry łez nawet mój nigdy nie płaczący Tż się "przełamał" - a dopiero co wczoraj mnie przepraszał, że ja płacze a on nie i żebym nie myślała, że jemu nie jest smutno
jakoś wytrzymamy te 2 miesiące tym bardziej, że czeka nas później wypad do zakopanego, wynagrodzimy sobie te tygodnie rozłąki
anglistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 13:39   #125
saandy
Wtajemniczenie

....

Edytowane przez saandy
Czas edycji: 2011-11-12 o 10:42
Stary 2010-07-28, 15:22   #126
madzioonia18w
Wtajemniczenie

Mogę do was dołączyć?

Może u mnie sytuacja wygląda trochę inaczej, bo facet który wyjeżdża nie jest moim TŻ ale mogę napisać że raczej nie doszły TŻ. Dziś się dowiedziałam że wyjeżdża na 3 miesiące już niedługo za 2 tyg. cały dzień siedzę i wyje, nie wyobrażam sobie życia bez niego tygodnia a co mówić aż tyle? Jest mi źle i to bardzo. Owszem wiedziałam że ma jechać, ale dopiero gdzieś we wrześniu i tylko na 2 miesiące.. I wiem, że tak długa rozłąka zepsuje to wszystko co teraz jest między nami..
Staram sobie w mówić, że może tak będzie lepiej ale wiem że tak nie będzie. Będę siedziała i wyła przez najbliższe te 2 tyg. kiedy mogę jeszcze się nim nacieszyć...
madzioonia18w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 15:46   #127
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

.

Edytowane przez FioletowyAnanas
Czas edycji: 2016-11-28 o 19:50
FioletowyAnanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 16:17   #128
madzioonia18w
Wtajemniczenie

FioletowyAnanas aż zazdroszcze ci że twój TŻ niedługo wraca.

Co z tego że mój przyjaciel jeszcze nie wyjechał, ale ja chyba zaczynam już tęsknić za nim... I co jest najgorsze, że nie mam oparcia w nikim, tylko usłyszłam że może że lepiej że wyjeżdża to zapomnisz o nim i tak będzie lepiej dla ciebie... Po tych słowach jeszcze gorzej mi było, zamiast pocieszyć zostałam jeszcze bardziej zdołowana... Przecież jak coś się czuje choć troche do drugiej osoby, nie jest tak łatwo jak się mówi, czyli szybko zapomnisz...
Jeszcze jak na złość, jego imie mnie dziś prześladuje, wszędzie je widze i słysze...
Stary 2010-07-28, 17:39   #129
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez madzioonia18w Pokaż wiadomość
FioletowyAnanas aż zazdroszcze ci że twój TŻ niedługo wraca.

Co z tego że mój przyjaciel jeszcze nie wyjechał, ale ja chyba zaczynam już tęsknić za nim... I co jest najgorsze, że nie mam oparcia w nikim, tylko usłyszłam że może że lepiej że wyjeżdża to zapomnisz o nim i tak będzie lepiej dla ciebie... Po tych słowach jeszcze gorzej mi było, zamiast pocieszyć zostałam jeszcze bardziej zdołowana... Przecież jak coś się czuje choć troche do drugiej osoby, nie jest tak łatwo jak się mówi, czyli szybko zapomnisz...
Jeszcze jak na złość, jego imie mnie dziś prześladuje, wszędzie je widze i słysze...
Eeeeee tam. Nie słuchaj co Ci mówią. A zapomnieć to nie jest wcale tak łatwo, skoro się kogoś bardzo lubi, ceni, miło spędza czas czy kocha Najłatwiej tak "dobrze" radzić, jak się samemu nie było w podobnej sytuacji i powiedzieć "zapomnij, nie myśl, bo tak będzie lepiej"... To nie jest takie proste nawet jak chce się o kimś na prawdę zapomnieć.

Ja też się nieźle nasłuchałam jak TŻ po roku za granicą miał wrócić a dalej jeździł. Mówili mi, że na pewno znajdzie sobie inną, tam zostanie i założy rodzinę, że niepotrzebnie na niego czekam i tracę czas. I co? Teraz mogłabym ich wszystkich rozstrzelać, bo niepotrzebnie się martwiłam i stresowałam.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-07-29, 09:40   #130
madzioonia18w
Wtajemniczenie

Jelonek1985 szczęścia wam życzę

Jej, dziś jest jeszcze gorzej niż wczoraj jak się dowiedziałam na serio, ciągle się w nocy budziłam i od razu o tym myślałam, nawet dziś rano wcześnie się obudziłam i zaczęłam wyć. To jest silniejsze ode mnie . Czuje się okropnie, przecież ja go nie kocham(?), sama zresztą nie wiem.. A najgorsze jest to że prawdopodobnie wróci na jakis okres i zostanie tam na stałe i to mnie do końca przybiło..
Stary 2010-07-29, 09:50   #131
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Jelonek1985 szczęścia wam życzę

Jej, dziś jest jeszcze gorzej niż wczoraj jak się dowiedziałam na serio, ciągle się w nocy budziłam i od razu o tym myślałam, nawet dziś rano wcześnie się obudziłam i zaczęłam wyć. To jest silniejsze ode mnie . Czuje się okropnie, przecież ja go nie kocham(?), sama zresztą nie wiem.. A najgorsze jest to że prawdopodobnie wróci na jakis okres i zostanie tam na stałe i to mnie do końca przybiło..
Ale jeszcze nic pewnego, nie martw sie
Moj TŻ jak wyjezdzał w maju to tez twierdzil ze tam bedzie siedzial na stale a tutaj tylko wroci na wakacje... a jednak plany mu sie zmienił, za 10 dni wraca na stałe
Stary 2010-07-29, 18:22   #132
madzioonia18w
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Moj TŻ jak wyjezdzał w maju to tez twierdzil ze tam bedzie siedzial na stale a tutaj tylko wroci na wakacje... a jednak plany mu sie zmienił, za 10 dni wraca na stałe
No wiem że nie jest, ale i tak ta wizja mnie przeraża, że go tu nie będzie , dlaczego nie mogę być twardzielką? Jeszcze wszystko się teraz psuje między nami.. czasami odnoszę wrażenie, że on robi to specjalnie żeby, mi później było łatwo się przyzwyczaić do "nowej sytuacji", sama nie wiem co o tym myśleć...
Stary 2010-07-29, 18:25   #133
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Bo sęk w tym, że to nigdy nie wiadomo jak się wszystko potoczy Mam znajomego co siedem lat już siedzi za granicą, kobietę miał i dla niej nie zjechał a poznał inną i po dwóch tygodniach bycia z nią postanowił, że zjeżdża na stałe, bo nie chce żyć bez niej Są różne powody dla których podejmuje się decyzje o zjeździe do domu ale chyba najczęściej zjeżdża się z powodu ukochanej osoby, tęsknoty za krajem czy rodziną albo po prostu powodem staje się utrata pracy czy znudzenie (często słyszane: "nie chce mi się już tu siedzieć").
Tego czy się zostanie na stałe czy nie chyba się nie da przewidzieć. Moim zdaniem wyjeżdżając za granicę człowiek nie jest w stanie określić czy to będzie na jakiś konkretny okres (np 5 lat) czy na stałe (że obywatelem danego kraju chce się być). Do takiej decyzji chyba trzeba dojrzeć. Mój Tż jest tu 3,5 roku, ja 2 lata i czasami myślimy czy nie zostać na stałe ale to nie jest takie proste

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11

Edytowane przez jelonek1985
Czas edycji: 2010-07-29 o 18:27
Stary 2010-08-03, 19:38   #134
MySSaaa
Zadomowienie

witam czy moge do Was dołaczyc? Moj narzeczony 2 dni temu wyjechal na 3 miesiace do holandii, jak na razie jakoś się trzymam są telefony itp ale nie wiem jak wytrzymam taką rozłąkę.
MySSaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:31   #135
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez MySSaaa Pokaż wiadomość
witam czy moge do Was dołaczyc? Moj narzeczony 2 dni temu wyjechal na 3 miesiace do holandii, jak na razie jakoś się trzymam są telefony itp ale nie wiem jak wytrzymam taką rozłąkę.
A do jakiego miasta lub rejonu Holandii wyjechał, jeśli można wiedzieć?

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-08-03, 20:42   #136
MySSaaa
Zadomowienie

Breda
Stary 2010-08-03, 20:58   #137
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Jakieś 150km ode mnie.

Nic się nie martw. Będzie dobrze Ja też przez to przeszłam i wiem jak boli, jaka jest tęsknota, smutek czy ból. Ale pocieszę Cię, że najgorsze są początki. Później człowiek jakby uczy się z tym żyć, przywyka, zaczyna rozumieć, że widocznie tak miało być, że rozłąka była pisana i trudno.
Jak mój Tż wyjechał pierwszy raz 2 września to widzieliśmy się dopiero na święta Bożego Narodzenia. Przyjechał tylko na same święta, potem był na walentynki i dopiero na tydzień przyjechał na Wielkanoc. Przetrwaliśmy to wszystko, chociaż nie da się opisać słowami co czuliśmy i jakie targały nami emocje.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-08-04, 10:20   #138
MySSaaa
Zadomowienie

wiem,najgorsze sa dla mnie wieczory w dzien jeszcze potrafie sie jakos zorganizowac zajać dzieckiem itp ale kiedy maluch zasnie a ja siedze sama w domu zaczyna mnie ogarniac rozpacz
Stary 2010-08-04, 11:42   #139
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Ooo, kolejna grupa wsparcia

Mój TŻ wyjechał dziś na miesiąc, trzy tygodnie i jeden dzień szalajać się sam po Pirenejach, więc nie dość, że będę musiała znosić rozłąkę i tęsknotę, to jeszcze strach o to, jak sobie radzi, czy nic mu się nie stało i tak dalej. Dziś, jutro, pojutrze pewnie będzie znośnie, ale jak dalej? Po dwóch tygodniach zaczną robić się schody. Boję się, że będę chodzić sfrustrowana z nastawieniem "byle kolejny dzień do przodu", a nie mogę sobie na to pozwolić.

MySaaa, mamy podobnie! Ile razy się z Tżetem kłóciłam albo rozstawałam na czas moich kolonii (aj em wychowawca kolonijny) tyle razy za dnia do przeżycia, a wieczorem/w nocy koszmar. Pamiętam bal pod koniec kolonii 2 lata temu - wszystkie małolaty poprzytulane, zadowolone, a my z wychowawczynią jak kołki pod ścianą. Matko, jak bardzo się wtedy chciałam przytulić!
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 15:57   #140
saandy
Wtajemniczenie

...

Edytowane przez saandy
Czas edycji: 2011-11-12 o 10:43
Stary 2010-08-04, 16:17   #141
MySSaaa
Zadomowienie

tak jesli chodzi o seriale to ja przez te 3 dni juz chyba caly rok nadrobiłam ! Jutro pora sie wybrac do biblioteki i cos poszukac na zabicie czasu. Wiem ze z kazdym dniem bedzie latwiej ze tak musi byc ,bedzie nam lepiej jesli wyjechal bo tutaj nie ma przyszlosci na prace i zycie ale jest ciezko
Stary 2010-08-10, 02:29   #142
SZATUNIA
Przyczajenie

GG do SZATUNIA

Witam...

Czy ktoś mnie może pamięta.. ?

Mam do nadrobienia dwie strony, ostatni raz byłam tu 21 grudnia ubiegłego roku. Nie było mnie, bo byłam i wciąż jestem rozbita całkowicie...

bura kocurka, jeśli to czytasz lub przeczytasz kiedykolwiek ...

Więc wyjechał. Tak jak mówił - tak zrobił. Dałam radę - miłość w końcu wszystko przetrwa - tak mi się wydawało i tak też sobie powtarzałam co wieczór... Nie wiem, kiedy wrócił, ale jakoś na początku stycznia. Niby wszystko było ok i wróciło do normy, niby...

Nawet nie chcę tu opisywać, jak wyglądało nasze rozstanie pamiętnego wieczoru 22 stycznia. Płacz i zgrzytanie zębów... Nie było mnie tu wcześniej, bo - jak już chyba wspomniałam - zbierałam się przez pół roku, boli do teraz. Sześć miesięcy łez, nikt mnie tak nie skrzywdził, jak on... Żaden facet nigdy nie podniósł na mnie ręki, nigdy bym więc nie pomyślała, że MIŁOŚĆ MOJEGO ŻYCIA będzie w stanie mnie przydusić do ściany, zbluzgać, poniżyć... I to jeszcze wśród ludzi, publicznie...

Nie mam sobie naprawdę nic do zarzucenia, dlatego to boli jeszcze bardziej. Po tym całym zdarzeniu dużo można by powiedzieć, m. in. jego najlepsi kumple odwrócili się od niego, wszyscy ludzie, na których mógł zawsze polegać (w tym ja...) przestali się dla niego liczyć.

Nie wiem, co zdarzyło się w tej Holandii. Nie wiem, co było przyczyną jego zmiany na gorsze i już raczej nie chcę wiedzieć...
"Zmarnowałam na niego ponad dwa lata" - powtarzałam zawsze tonąc we łzach, jednak wiem teraz jedno na pewno: wbrew wszystkiemu nie było to marnotrawstwo czasu, a zdobywanie nowego doświadczenia w życiu.

Obecnie próbuję zacząć żyć na nowo pełnią sił...

Remont w życiu, remont w sercu... ;(

Pozdrawiam.
tajemnicą Ty dla mnie,
a w głowie tylko jedna myśl,
że chwilę możemy być,
idealni bo o sobie nic, nie wiemy nic.`

Edytowane przez SZATUNIA
Czas edycji: 2010-08-10 o 02:37
SZATUNIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 17:07   #143
anglistka
Raczkowanie

ehh... ja niestety już wróciłam po 2,5 tygodnia - nieurodzaj w tym roku i nie dość, że w kieszeni nie tyle co mogło być to jeszcze będę czekać na mojego ukochanego tutaj w Polsce ponad miesiąc siedząc bezczynnie w domu. Tam przynajmniej pracowałam i nie miałam czasu myśleć...
Stary 2010-08-14, 00:27   #144
Bajecznaaa
Przyczajenie

To moze i ja sie dolacze... moj TŻ jest od 4 dni w Anglii, a ja juz nie daje rady...
Bajecznaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 09:41   #145
paulina_myszka
Przyczajenie

GG do paulina_myszka
Unhappy Dot.: Chłopak wyjeżdża za granicę

Witam
Chcialabym sie dolaczyc do Was... Wczoraj sie wlasnie dowiedzialam ze moj TZ wyjezdza na pol roku do Anglii do brata i jego dziewczyny... Twierdzi ze chce zarobic troche kasy by moc przyjechac tu i otworzyc cos wlasnego. Strasznie mnie to boli bo nie chce zyc bez niego. moze jest to bardzo egoistyczne podejscie ale nie wiem czy bede potrafiła.
On nie widzi w tym wielkiego problemu bo twierdzi ze to szybko zleci i ze on to robi dla nas... ja nie potrafie zrozumiec dlaczego nie moze sprobowac tu w Polsce... (ostatnio zwolinl sie z pracy). Dla mnie to jest jakas masakra
Pozdrawiam Was serdecznie
paulina_myszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 09:53   #146
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez paulina_myszka Pokaż wiadomość
Witam
Chcialabym sie dolaczyc do Was... Wczoraj sie wlasnie dowiedzialam ze moj TZ wyjezdza na pol roku do Anglii do brata i jego dziewczyny... Twierdzi ze chce zarobic troche kasy by moc przyjechac tu i otworzyc cos wlasnego. Strasznie mnie to boli bo nie chce zyc bez niego. moze jest to bardzo egoistyczne podejscie ale nie wiem czy bede potrafiła.
On nie widzi w tym wielkiego problemu bo twierdzi ze to szybko zleci i ze on to robi dla nas... ja nie potrafie zrozumiec dlaczego nie moze sprobowac tu w Polsce... (ostatnio zwolinl sie z pracy). Dla mnie to jest jakas masakra
Pozdrawiam Was serdecznie
Mój Tż również wyskoczył z decyzją o wyjeździe z dnia na dzień także wiem co czujesz, bo przechodziłam dokładnie przez to samo. Nie wyobrażałam sobie życia bez niego po tylu wspólnych latach bycia razem. Uwierz mi, jemu też na pewno jest ciężko. To trudne dla Was obojga.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-08-15, 10:03   #147
paulina_myszka
Przyczajenie

GG do paulina_myszka
Unhappy Dot.: Chłopak wyjeżdża za granicę

staram sie myslec w ten sposob... ale jest mi tak ciezko jak chyba nigdy w zyciu...
paulina_myszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 13:03   #148
Anomolly
Raczkowanie

Cytat:
Mogę do was dołączyć?

Może u mnie sytuacja wygląda trochę inaczej, bo facet który wyjeżdża nie jest moim TŻ ale mogę napisać że raczej nie doszły TŻ. Dziś się dowiedziałam że wyjeżdża na 3 miesiące już niedługo za 2 tyg. cały dzień siedzę i wyje, nie wyobrażam sobie życia bez niego tygodnia a co mówić aż tyle? Jest mi źle i to bardzo. Owszem wiedziałam że ma jechać, ale dopiero gdzieś we wrześniu i tylko na 2 miesiące.. I wiem, że tak długa rozłąka zepsuje to wszystko co teraz jest między nami..
Staram sobie w mówić, że może tak będzie lepiej ale wiem że tak nie będzie. Będę siedziała i wyła przez najbliższe te 2 tyg. kiedy mogę jeszcze się nim nacieszyć...
Mam baaardzo podobną sytuację - jestem z nim niby miesiąc, ale nie widzieliśmy sie w tym czasie czesto (bo miałam prace w innym miescie).
Wyjechał na miesiąc.
Za miesiąc przeprowadzam sie do jego miasta i tez mam nadzieje, ze o mnie nie zapomni....
Stary 2010-09-14, 13:10   #149
anglistka
Raczkowanie

Jak tam dziewczyny dajecie sobie radę? Mój chłopak wraca za ok tydzień więc jeszcze tylko troszkę... i Kolejny weekend spędzimy już razem tak jak zawsze było
na szczęście od września zaczęłam praktyki i mam dużo pracy z tym związanej więc ten czas jakoś szybciej mijał
mam nadzieję że Wasi chłopcy albo już wrócili albo za niedługo wrócą życzę baaaaardzo miłych powitań
Stary 2010-09-21, 12:40   #150
00Patrycja00
Raczkowanie

Może jestem młoda i mało o życiu wiem, ale byłam w podobnej sytuacji, tylko to ja wyjechałam. Na początku jest żal, godzinami wisi się na telefonie... z czasem idzie się do tego przyzwyczaić. Jeżeli związek jest silny to poradzi sobie z tym... i po powrocie może być jeszcze piękniej.
Lecz w nie każdym przypadku jak widać...
00Patrycja00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości