![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Architekura wnętrz - studia
Czeeeeść. Ja to szczerze mówiąc powoli nadzieję tracę. Nie wiem czy się tak rozwinę w ciągu czterech lat (tzn. do matury).
1. Mieszkam w małej miejscowosci w podlaskim. 1000 mieszkańców. Podstawówka, gimn., GOK. I nie ma tu nic ! Zupełnie nic ! W tym roku szkolnym nawet plastyki nie mam , a kółka plastyczneo też nie ma ! 2. Z plastyki zawsze miałam dobre oceny. Na świadectwach przeważnie "celujący". Z techniki "bardzo dobry". Za rzuty zwykle miałam piątki, 6tki się zdarzały nawet. 3. Co mam zrobić, jeśli chcę w jakimś stopniu przyszłość wiązać z architekturą (wnętrz) ? Zapisać się na jakieś kursy (tylko gdzie ?! )? I problem jeszcze w tym, że czasu nie ma. Nie wiem co mam robić. A liceum ? Co z liceum ? Czy może technikum ? Jestem dobra z matmy, fizyki, ogólnie zawsze średnia ocen to 5 albo więcej. Więc z liceum nie miałabym problemu. Ale czy po humanie będzie możliwość na ASP ? W ogóle mam taki mętlik w głowie, że ... ochhhh ! Mam koleżankę w plastyku w Łomży. Ale jak czytałam zasady rekrutacji to jakoś tak nie mam wiary w to, ze moze mi się udać... Chociaż wszyscy mówią, że coś mam w sobie, zebym sie rozwijała. I co ja mam robić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
![]()
ja myślę, że powinnaś spróbować. Ja chodzę na rysunek w Gliwicach ( stąd też jestem ) W mojej grupie są osoby z Bytomia, Katowic , Jastrzębia ale też z różnych innych małych miejscowości. Znajomi którzy chodzą na inne kursy też mają w grupach wiele osób z miasteczek oddalonych on Gliwic.
Zapisz się gdzieś na rysunek im wcześniej tym lepiej (ale 3 lata powinny starczyć), poświęć sobotę a może ciężka praca zaowocuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic na tym nie tracisz. A czy się dostaniesz.. coż ... dopóki nie spróbujesz to sięnie dowiesz. W kwestii egzaminów na ASP: w moim mieście to nie ma na egzaminach znaczenia czy jesteś po porfilu humanistycznym, biologicznym czy matematycznym, możesz być nawet po technikum mechanicznym - egzamin jest z rysunku. rysować rysunki techniczne i rzuty nauczysz się na studiach, na starcie też nie musisz tego umieć. ważne żebyś dobrze rysowała i orientowała się trochę w historii sztuki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Ja chodziłam do liceum ogólnokształcącego, profil biologiczno-chemiczny
![]() Dalunia, chcesz się dostać na ASP czy na politechnikę, wydział architektury? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
na politechnike
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
I jak się studiuje architekture, Asiuk? Bo ja właśnie w tym roku chce zdawać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Serdecznie zapraszam - wiadomo, na początku może jest trochę stresów, ale potem się człowiek rozkręca. Jest dość dużo roboty, nieprzespane noce są nieuniknione, ale naprawdę warto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
A studiujesz w Krakowie czy może Gliwice? Zmieniłabyś teraz uczelnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Chcę zdawać do Krakowa i Gliwic... Bardziej jestem nastawiona na Kraków i chyba tylko i wyłącznie dzięki urokowi miasta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Studiuję/studiowałam w Gliwicach. Nie wiem, jak jest na innych uczelniach, każda ma swoje słabe i mocne strony. Jestem rodowitą Ślązaczką, a pracuję w Katowicach - niepotrzebny nył mi do tego Kraków
![]() Niekoniecznie jakoś strasznie ciężko, ale wiadomo, jak jest na uczelniach artystycznych - trzeba się postarać i mieć dużo szczęścia. Ja jestem z tego rocznika, w którym z ok. 400 osób zdających przyjęto 90. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masz mgr czy inz? Bo ja planuję zrobić z architektury wnętrz tylko inżyniera a magistra z architektury i urbanistyki. U mnie na politechnice jest możliwa taka "migracja" więc chyba w przyszłości skorzystam, chyba że nastąpią jakieś zmiany ![]() Ja od połowy stycznia zamierzam jeździć na zajęcia z rysunku. Tylko zastanawiam się czy pobierać takie lekcje od indywidualnych osób czy też specjalnych szkół, tylko, że te drugie są o wiele droższe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na egzaminie były do wykonania dwa rysunki na formacie 50x70 cm, jeden w ołówku drugi w technice dowolnej (ale to nie była reguła). Każdy trwał 3 godziny. Nie wiem, jak jest teraz - ja zdawałam ponad 5 lat temu ![]() Po obronie pracy będę mieć tytuł magistra inżyniera architekta. Na razie nie mam nic - u mnie obowiązywały studia jednostopniowe (bez osobnego dyplomu inżynierskiego). Zastanawiam się, po co tytuł inżyniera z architektury wnętrz? Ten kierunek z inżynierią ma chyba niewiele wspólnego ![]() Ja chodziłam na zajęcia z rysunku przez jeden rok szkolny, prywatnie. Dużo osób z mojego roku chodziło na wydziałowy kurs rysunku - najważniejsze, aby prowadząca osoba uczyła na danym wydziale i orientowała się w corocznych tematach i sposobach oceniania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w Żywcu, 90 km od Gliwic, 100 od Krakowa
![]() ![]() Dalunia, a jak twój rysunek? uczysz się konkretnie pod Gliwice? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A mi się wydaje, że to bardzo dobrze gdy otrzymamy tytuł inżyniera, zawsze to milej widziane na rynku pracy. Chciałabym jeszcze zapytać jak wygląda Twoja praca tzn, stworzenie takiego projektu dla potencjalnego klienta? W sumie to mało kto wie jak to wygląda, bo np. architekt czy budowlaniec tworzy komputerowo lub odręcznie projekt domu czy budynków itd...to jest jasne ale architekt wnętrz.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Architekt wnętrz tworzy projekt tak samo komputerowo lub odręcznie. Rysuje takie same rzuty podłogi, ścian w skali, tworzy zestawienie materiałów. Dostosować wszystko do ergonomii, trzeba zawsze, czy to projektując wnętrze czy kompleks hotelowy. Edytowane przez dirt Czas edycji: 2008-12-22 o 18:11 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
hej!
ja zamierzam zdawac w tym roku na politechnike warszawska na architekture ![]() chodze juz drugi rok na rysunek (do labiryntu) i jest ciezko, biorac pod uwage przygotowanie jeszcze do matury. rysuje ok 16h tygodniowo i chyba jest to za malo :/
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A Ty gdzie wogóle chodzisz na rysunek ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
W Krakowie nie ma postaci
![]() Na rysunek chodze do znajomego, który skończył pk, teraz jest architektem i uczy rysunku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W Gliwicach zalicza się rysunek na przeglądzie prac z całego semestru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jak u Ciebie z matmą ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
O matmę się nie boję, bo jestem na profilu o rozszerzonej matematyce, już w 2 klasie skończyliśmy program, a ten rok to same powtórki
![]() A co ty na to, żebyśmy przeszłały sobie swoje prace, tak dla porównania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
4h kursu tygodniowo i 12 sama w domu.
dziewczyny ile wam sie zazwyczaj schodzi z rysunkiem w ciagu tygodnia? z geometri na ryswanie calej pracy wraz z rzutami, cieniami i calkowicie wszystkim ile czasu? z niczym sie nie wyrabiam w 1,5h, czy to geometria czy architektura ![]() zostalo tylko 5miesiecy!!! ![]() ![]()
_________________________ _________________________ ___ Odchudzam się i zapuszczam włoski! Waga 54 a będzie: 50 ![]() potem 48 ![]() a potem wymarzone 45 ![]() Edytowane przez Kallisto Czas edycji: 2008-12-25 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Gdy rysuje bryły bez tła, z cieniowaniem to jakies 1,5 h, czasem dłużej czasem krócej, zależy od nastroju
![]() Kiedyś też malowałam ok. 3 godziny jeden i tak z dnia na dzień mi wyszło na 1,5 więc nie przejmuj się ![]() No czasu to troche zajmuje, ale czego się nie zrobi by studiować na wymarzonym kierunku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
mi sie podoba takie cos jak był kiedys program "urzadz moje moieszkanie" ja moglabym ludziom urzadzac chatki bez konca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. na zajęciach z Historii Architektury będą omawiane po kolei epoki i na ćwiczeniach trzeba rysować jakieś kolumny czy np.Partenon itp. Przynajmniej tak jest na " mojej"politechnice. Studia są ciężkie i wymagają samozaparcia, bo trzeba bardzo dużo ćwiczyć ale myślę, że warto. Dlatego tak zacięcie staram się dostać. Szkoda, że nie mieszkam gdzieś w woj. Śląskim, tam nie ma problemu z zebraniem odpowiedniej ilości kandydtaów i kierunek zawsze był uruchomiany ![]() W tym roku z obydwu części rysunku trzeba było zdobyć minimum 50pkt i na wnętrza przyjmowali wszyskich, natomiast na AiU zrobili próg punktowy. A zadania były następujące: ustawiono 3 różne krzesła i trzeba było wybrać sobie jedno i narysować z natury ze światłocieniem itp. obok trzeba było położyć to krzesło w wyobraźni i narysować linearnie, a potem wyobrazić sobie zwierciadło za tymi krzesłami i narysować ich odbicie. Drugie zadanie to był fragment z Pana Tadeusza i trzeba było na podstawie tego tekstu narysować dworek szlachecki. Wydają się niezbyt trudne ale tak czy siak, po nowym roku zaczynam szukać dobrego nauczyciela rysunku i będe jeździć 100km, bo oczywiście u mnie nie ma ![]() Ps. Wracając do rysunku do szczerze powiedziawszy w pracy aż tak bardzo się nie przydaje....nie wiem jak z arch. wnętrz ale w projektach budowlanych robi się techniczne rysunki, rzuty a elewacje to chyba każdy po skończeniu studiów powinień jako tako narysować. Zresztą teraz projektanci mają większe pole do popisu, bo jest wiele programów komputerowych, gdy mój Tato zaczynał tak dobrze nie było, w sumie do dzisiaj robi wszystko ręcznie. Ja narazie też bo, jeszcze mało umiem korzystać z AutoCadu ![]() ![]() Kod:
plotkara0804 a jaka prace znalazłas konkretnie?? mi sie podoba takie cos jak był kiedys program "urzadz moje moieszkanie" ja moglabym ludziom urzadzac chatki bez konca ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.