|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Piekny to sport,ale niebezpieczny...
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że jazda konna nie jest najniebezpieczniejszym sportem porównując np. do skoków narciarskich. A nawet w bieganiu sportowcy ulegają dość częstym kontuzjom naciagnięciom itd.Wiadomo upadki się zdarzają ale takie naprawdę groźne raczej rzadko.
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie. Kasiuniu - nie generalizujmy.
Nie jest to sport wybitnie niebezpieczny lezy na pograniczu extremalmnych a zwyklych. moim zdaniem, jazda konna daje wiecej, niz kazdy inny sport. Wymaga tez wiecej.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
O matko Kiya, przepraszam Cię najmocniej!! Na początku miałam Papiszynka, ale póxniej stwierdziłam że się pomyliłam. Jeszcze raz przepraszam, już to zmieniam
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
swego czasu jezdzilam konno...preferowalam jazdy w terenie...w lesie czy cos...najmilej wspominam teren w bieszczadach mmm...
|
|
|
|
|
#126 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale poza tym doswiadczenie jakies nikle Cytat:
![]() 1. otóz dla mnie jazda konna to jest zawsze przyjemnosc mimo otarc (kiedys po ponad dwugodzinnym terenie na oklep myslalam ze nigdy wiecej normalnie nie bede mogla siedziec 2. nie musze sie przed nikim tlumaczyc z tego kiedy mam ochote wsiasc na konia. ![]() 3. ciesz sie ze nie masz odmrozonych rak - a jezeli bedziesz miala to zrozumiesz jaka to frajda wyjsc na zimno - mimo rekawiczek Cytat:
jezdzilam juz i zima i latem, w dzien a takze na nocne tereny (co prawda niewiele wtedy widzialam, ale nic to ![]() Cytat:
Chociaz fakt - wtedy mialabym wieksza motywacje do jazdy w zimie ![]() pozdrawiam
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#128 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to później nie boisz się ewentualnych upadków czy skoków z siodła gdy zaczyna się robić niebezpiecznie... Najpoważniejsze urazy zdarzają się gdy jeżdziec panikuje i kurczowo trzyma się siodła. Też kiedyś trenowałam chodzenie na jednej nodze ![]() Cytat:
Dla mnie jazda to również sama przyjemność i bardzo wiele można znieść z uśmiechem - ale nie dajmy się zwariować - po jakimś urazie nie jest mi do śmiechu. Mimo to z bolącymi kończynami biegnę do koników i uradowana znowu wskakuję w siodło - ku zdziwieniu i przerażeniu moich bliskich Na szczęście jednyne urazy jakie mam od dłuższego czasu to głównie siniaki na rękach po bardzo zgryźliwym źrebaku i czasami obolała stopa po jakimś kopytku Po jeździe na oklep fajnie się chodzi.. Ad 2. Masz trochę racji - gdy nie ma się ochoty jeździć to lepiej nie wsiadać na konika bo on to wyczuje i trening może być zbyt nerwowy. Ale z drugiej strony nie polecam długotrwałej przerwy bo jednak traci się wtedy pewność siebie.. Ad 3. Rąk odmrożonych nie miałam i nie mam tego w planie Następnym razem wypróbuj metodę na cebulkę - ja wkładam 2 lub 3 pary rękawiczek, w zależności od temperatury na zewnątrz. Do tego grube skarpety, termobuty, szalik i w teren Polecam... Nie ma jak poszaleć w dużym śniegu Cytat:
![]() Cytat:
- czasami, gdy są roztopy z jazdy nici.. Na padoku trochę mokro, w lesie ślisko i pozostaje równie przyjemna zabawa z końmi z ziemii. Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałam, że konik, na którym jeździsz w zimie stoi - jeśli tak nie jest to cofam moje słowa..Pozdrawiam serecznie ![]() p/s Miło spotkać na niekońskim forum innych jeźdźców...oby nas było więcej
|
||||
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
Rybcia, znam twój ból co do krytej. Tej zimy (wyjątkowo długiej i mroźnej) musiały wystarczyć powolne spacery z koniem w ręku po pół oblodzonej ulicy- na ujeżdżalni albo była taka gruda, że strach wyjechać, żeby sobie koń nóg nie połamał, później błoto po stawy skokowe.
|
|
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
No tak.. Ja na szczęście chociaż w lesie i na łąkach mogę pojeździć podczas śniegu - ale roztopy tez mnie unieruchamiają.. Tobie Stromanthe serdecznie współczuję, bo to jednak męka tak długo chcieć a nie móc..koniś też pewnie chętnie by pobrykał.. Może kiedyś Twoja stajnia dorobi się krytej ujeżdżalni... W mojej pierwszym niezbędnym zakupem ma być karuzela - na ujeżdżalnie już nie wystarczy funduszy
Sama się dziwię jak właściciel wiąże koniec z końcem..Teraz za to możesz się delektować trawką i bezpieczną nawierzchnią i tego Ci serdecznie życzę. Przychylnej aury!Pozdrowionka
|
|
|
|
|
#131 |
|
Wtajemniczenie
|
Niestety nie mam czasu na to. Nieukrywam tego, że chętnie bym spróbowała
|
|
#132 |
|
Rozeznanie
|
może jakieś nowe dyskusje odnośnie tematu ?
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#133 |
|
Konto usunięte
|
ale jakie ???
|
|
|
|
|
#134 |
|
Wtajemniczenie
|
To moze teraz właścicielki koni pochwalą się, jakie mają konie?
Mój to gniado-srokaty SP (pół arabek z Janowa) 4 letni wałach. Zdjecie wkleję jak znajdę ![]() I pochwlacie się, jaką dysyplinę uprawiacie
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ja tez jezdze konno od jakis 6 lat (ale ten czas szybko mija ). Swojego konika niestety nie mam, ale moze kiedys w przyszlosci. Chwilowo mam przerwe, zlamalam palec u nogi. Tak to jest jak sie w japonkach wyprowadza konia z koniowozu Wlasna glupota i nieuwaga. Jak tylko sie zagoi wskakuje w siodlo
|
|
|
|
|
#136 |
|
Rozeznanie
|
a jezdzicie sportowo czy moze taki dla wlasnej przyjemnosci relreacyjny sport ? ja to drugie z powodu braku takiej kasy no i samo zaporcia tez
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Ja generalnie mam teraz przerwe. studia + pekajace naczynka na udach skutecznie mnie trzymaja z daleka od siodla.
a jezdze - bardziej sportowo, pracuje z konmi sportowymi na ziemi. takze czasem trzeba poobjezdzac. acz generalnie zawodow nie jezdze. na to przyjdzie czas z wlasnym koniem. albo dziecmi
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A teraz na serio. Mam w domu tradycja jeździeckie, moja mama i jej brat startowali w WKKW a ich ojciec (czyli mój dziadek) był szefem stadniny w Kędzierzynie-Koźlu i to on koordynował projekt "odrestaurowania" po wojnie rasy konia śląskiego, króra po wojnie praktycznie nie istniała. Ale to inna bajka. Ja osobiście swego czasu dużo jeździłam, ale zawsze był jakiś niedosyt. Najbardziej podoba mi się praca z koniem z ziemi, powiedzmy metodami klikerowo-Roberts'owo-Parelli'owskimi. Natomiast po spędzeniu wakacji ze stadem hucułów trzymanych w chowie bezstajennym i zaprzyjaźnieniu z całą watachą, obawiam się że już na konia nie wsiądę. To bezczeszczenie wolnej natury konia Nie mam swoich koni, moi przyjaciele maja 7 i są fantastyczne. Kilka fotek Gardy jest na mojej stronie, www.ajutkowo.dog.pl bo tak w ogóle to bardziej pasjonuję się psami.
|
|
|
#139 |
|
BAN stały
|
A możecie polecić jakieś naprawde fajne Hubertusy?
Ja niestety muszę przyznać ,że zazwyczaj w siodle, na dobrym koniu mnie ponosi i lubie poszaleć... Na szczęscie w 12 letniej "karierze" jezdzieckiej miałam jedynie nogę w gipsie - nic powazniejszego dzięki bogu - własnie na Hubertusie ( urocza klaczka, półkrwi, 2 latka, walnięta w glowe porządnie ).Co nijak mnie nie zniecheciło do przypływów adrenaliny - gwarantowanych w mojej ukochanej stadninie w Białogórze. Jak Szeryf poprowadzi teren po przeszkodach 1,30, na kretej sciezce o kącie nachylenia 50 st i więcej, to człowiek tylko się modli zeby przezyc.... Znacie miejsca gwarantujące takie przezycia?
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
na 2 latce....
pogratulowac
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
generalnie powinno sie zaczac prace z konmi 4 letnimi.
sa bardziej dojrzale psychicznie i fizycznie. na dłuzej tez straczaja im nogi ![]() u nas jest glupio, bo championaty sa 5 latkow, wiec od 3 roku zycia kon musi byc ostro robiony. to o sporcie a w wiekszosci, ludzie maja pojecie o pojeciu, i zajezdzaja 1.5 roczne dzieci to pedofilia jest wrecz!
|
|
|
|
|
#143 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Od dzs rowniez zacznę się czepaić wszelkich literówek i nieprawidłowych klepnięc w klawisze skoro to takie przyjemne i zasadne ![]() Cytat:
Bo w praktyce nawet 2 latki nie raz zaczynają pracę z ziemi. Nawet i z probami wprowadzneia lekkiej wagi sie spotkalam. Co delikatnie mowiac jest malo humaitarne. Ale 3 latki chodzące pod siodlem są w duzej liczbie stadnin normą. |
||
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Paulo - spokojnie.
zbulweroswalysmy sie, poniewaz bardzo czesto widzi sie pozajezdzane dzieci(jak pisalam 1.5 roku, 2 latka) dlatego nie myslalam, ze to literówka jako koniarze nóz sie w kieszeni otwiera. to wszytsko. ale skoro miala powyzej 3 to ok naprawde, nie denerwuj sie tak...
|
|
|
|
|
#145 |
|
BAN stały
|
No nie denerwuje sie!
Ale rypnął mi się paznokiec na klawiszu a tu już wielkie oburzenie. Co jednak nie zmiania faktu ,ze naprawde świeze, mlodziutkie 3 latki juz pare razy dojezdzalam.. "Bo tak jest najlepiej" Poki taki konik pracuje w przyzwoitym wymiarze czasowym ( albo w gre wchodzi tylko lonzowanie) to chyba jeszcze ujdzie..ale w=bywały i takie sytualcje ,ze chodziły rano w teren na 2 godziny, poznej manez w poludnie i wieczor znow tern.. |
|
|
|
|
#146 |
|
Przyczajenie
|
Jeżdżę może ze 3 lata. Ostatnio mialam dluugą przerwe, wczoraj pierwszy raz od nie wiem kiedy wsiadlam na konia. Nie bylo zle, troche problemow z przeszkodami, poza tym raczej ok. Myslalam, ze bedzie o wiele gorzej ^^ Teraz zamierzam ostro wziac sie za jazdy - jak dobrze pojdzie to moze jakies male zawody w skokach
|
|
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
a ma ktoś brązową odznakę albo wyżej ? (srebrna albo złota ?)
|
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
odznaki w naszym kraju to jak narazie pic na wode.
przepasc miedzy breazowa a srebrna, srebrna a zlota sa niesamowite brazowa to gleboka rekreacja osobiscie szkoda mi czasu i pieniedzy by zdobywac te "odznaczenia"
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Eh, myslę, że ze srebrnąbym sobie 'poradziła'... Jednak mnie tak samo - szkoda czasu i pieniędzy.
|
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
tez jezdze konno - praktycznie od dziecka. Czasem bywam przez 3 m-ce w stajni codziennie, bywalo ze mialam roczne przerwy...
Zawsze jednak do koni wracalam - pasja w koncu.. Nigdy nie mialam ambicji sportowych, czerpie przyjemnosc z samego obcowania z konmi... teraz mam swojego, jeszcze zrebie, ale juz przysparza mnostwo radosci ![]() Pochwale sie nim a co ![]() A propo koni, jest tu moze ktos stosujacy techniki naturalne?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

**

Ale poza tym doswiadczenie jakies nikle 
mimo otarc (kiedys po ponad dwugodzinnym terenie na oklep myslalam ze nigdy wiecej normalnie nie bede mogla siedziec 

Dla mnie jazda to również sama przyjemność i bardzo wiele można znieść z uśmiechem - ale nie dajmy się zwariować - po jakimś urazie nie jest mi do śmiechu. Mimo to z bolącymi kończynami biegnę do koników i uradowana znowu wskakuję w siodło - ku zdziwieniu i przerażeniu moich bliskich
- czasami, gdy są roztopy z jazdy nici.. Na padoku trochę mokro, w lesie ślisko i pozostaje równie przyjemna zabawa z końmi z ziemii. Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałam, że konik, na którym jeździsz w zimie stoi - jeśli tak nie jest to cofam moje słowa..