![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik
Cytat:
![]() A jeśli nie będzie Ci się dobrze rozprowadzał - mówię po sobie, bo mam bardzo odwodnioną skórę i u mnie roztarcie podkładu na twarzy nie funkcjonuje - to roprowadź go przez wklepanie. Ja tak robię i jest świetnie. Na prawdę ![]()
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#123 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Zanim Beliczek odpisze, to sama ciut pomogę:
Cytat:
Wklejam tylko niektóre; zajrzyj do wyszukiwarki ![]() http://www.wizaz.pl/forum/search.php...1&pp=50&page=2 http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Roaccutane http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Roaccutane http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Roaccutane http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Roaccutane http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=Roaccutane ![]()
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czytam ten wątek już któryś raz i za każdym płakać mi się chcę. Tyle bóle i cierpienia... ![]() Pozdrawiam Was serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Shad, wiem że może to Cię nie pocieszy i wyda sie głupie i małostkowe, ale cały czas mam w pamięci Twoje zdjecia z avatarków i naprawdę jesteś śliczna dziewczyną i jak mówi rodzina "nic nie widać" ale rozumiem Cie w 100%
![]()
#129 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Mimo, że trądziku nie mam pozwole sobie wypowiedziec się w tym wątku.Miałam kilka znajomych o silnym trądziku jednak nigdy nie przywiązywalam do tego wagi.Nigdy by mi do głowy nie przyszło szykanowac kogoś.Ale starałam się też nie radzić bo nie chciałam dotykać delikatnego tematu(jak widze słusznie).Osoba z trądzikiem, jedna krostą, dwoma pryszczami czy ktos bez pryszczy liczyły się dla mnie tak samo.I na pewno nie postrzegałam ich przez pryzmat tego jaka mają skóre
Cytat:
I wcale nie dało mi to lepszego startu.Jako nastolatka byłam zakompleksiona jak cholera-znam strach przed samotnością, poczucie niskiej wartości i tym podobne.Mam również za sobą toksyczny związek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
no własnie idę ulicą i widzę, że mało ludzi ma porblemy z cerą, a nawet jeśli to tak jakby sie tym nie przejmowali...(?) nie wiem, czy to ja juz mam taką obsesję, że ciagle gapię się w lustro i tylko sobie wmawiam, ze jest tak źle, bądź, że jest całkiem dobrze? Czemu ja o tym cały czas myślę, może ta cała psychika ma na TO jakiś wpływ? Ehhh chyyba dopiero teraz zauważam jaki to ma na mnie wpływ, na moją duszę....
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj przechodzę mega załamanie filtrowe
![]() ![]()
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mam nadzieje, ze my wszystkie doczekamy sie tej ladnej cery, ale kiedy to nastapi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Łzy mam w oczach czytając posty.
Z trądzikiem walcze już 9 lat , to jeszcze nie koniec ale już nie jest tak źle za to mam dużo blizn na twarzy , ramionach ,plecach. Co mnie moje smutne życie nauczyło ? Stałem się bardziej wyczulony na krzywdę innych , na to jak inni traktują ludzi , na żarty typu że ktoś jest niskiego wzrostu , ma tu czy tu jakąś bliznę , nie zna się na tym czy na tym itd. Jeśli ktoś wypomina innemu jakąś jego niedoskonałość to najchętniej bym mu przywalił albo sam obraził osobę obrażającą , ale powstrzymuję się bo nie wiem czy osoba ‘poszkodowana’ dobrze na to zareaguje czy nie rozdrapie jej psychicznej rany jeszcze bardziej , wiec milczę .Czy dobrze nie wiem. Nigdy nie żartujcie sobie z tego czego dana osoba nie może zmienić , to tak jak by osobie bez ręki wypominać/żartować sobie z jego kalectwa. Ktoś powie trzeba zapomnieć o przeszłości a ja myślę że nie , bo wtedy zapomnę i będę popełniał te same błędy co większość ludzi. Słowa ranią , mogą dużo czasem mogą odmienić życie człowieka pozytywnie lub negatywnie. Zaczęło się pod koniec podstawówki , później liceum i to był najgorszy okres chyba w moim życiu. Głowa w dół cały czas , najlepiej siedzieć w ostatniej ławce. Nie zapomnę jak na lekcjach siedziałem przy złączonych stolikach w kilka osób , każdy każdego widzi , ja spocony, zdenerwowany w ogóle nie myślący co kto mówi czy to nauczyciel czy uczeń , nie mogłem znieść tych spojrzeń , głowa w dół , oczy zamknąć może nie zauważą , jak struś .... Modliłem się tylko aby lekcja się jak najszybciej skończyła , do domu jak najszybciej aby skryć się w pokoju. W liceum zawsze znalazł się ktoś żeby mi zrobić przykrość. Teksty w stylu : no ładny jesteś gdyby tylko nie te pryszcze, nie będziesz miał żadnej dziewczyny przez pryszcze itp. Czasem wystarczyło że ktoś powiedział coś podobnego a nie odzywałem się praktycznie do niego przez długie miesiące. Dobierałem sobie znajomych którzy nie zwracali uwagi na moje problemy z cerą , wtedy wiedziałem że mogę się czuć w ich towarzystwie w miarę normalnie , bez stresu. Imprezy rodzinne to też niezbyt miłe przeżycie , trzeba na chwile wpaść przywitać się a tu znajdzie się jakiś ‘przyjemny’ wuj który na pewno nie umili ci życia. Co robiłem ? Szybko zjeść lub wziąć talerz i uciekać. Jestem już na 4 roku studiów , problemy mam dalej. Liceum to podobno najlepszy okres w życiu , niestety już minął , tyle straciłem L. Czasem jak mam twarz w miarę normalną to czuję się jakbym dostał najwspanialszy prezent pod choinkę , jestem inny – rozmawiam z ludźmi , żartuje , mam 100 razy więcej energi życiowej. Ludzie się mnie wtedy pytają : dlaczego ty taki nie byłeś w liceum ? (nie chodzi o wygląd a o zachowanie). Wtedy znowu mnie dół dopada , myśląc o tym co straciłem. Nie lubię jak ktoś mi się przygląda , słyszę czasem że jestem ładny ale nie wiem czy to żart , czy złośliwa uwaga Jak ktoś przygląda mi się dłużej odwracam się , chowam się traktuję to tak jakby ktoś szukał u mnie wad , nie zalet. Przez większość czasu jestem smutny , czasem szybko załapuje doła , ale są chwile kiedy zapominam o moich bliznach wtedy się śmieje , skacze , chciałbym tak dłużej gdyby tylko moja skóra lub psychika na to pozwalały J K Kiedyś będąc w dużej depresji myślałem , wystarczy mi tydzień , dwa zdrowej skóry i mogę umrzeć K Problem z dziewczynami.. Czasami słyszę że jestem bardzo przystojny (podobno bo ja w lustrze tego nie widzę K ), wtedy jakby mała przyjemność się pojawia ale tylko na chwile , przypomnę tylko sobie jak naprawdę wyglądam , wyglądałem i zamykam się w sobie. Stałem się nie śmiały , często łapiący doła , mało rozmowny. Komplementy traktuję raczej jako oszustwo , komuś mi jest mnie żal to powie coś miłego. Dziewczyny najczęściej patrzą mi w oczy. Lubię takie spojrzenia , czuję się pewniej .Jeśli ktoś się wpatruję w nos , brodę lub inną część ciała to mnie szlak trafia. Jednak przy dalszej znajomości zawsze raczej zniechęcam dziewczyny aby doszło do czegoś więcej . Bo co będzie jak przestanie patrzeć się w oczy i spojrzy gdzie indziej J A wiadomo inne oświetlenie i nagle inna twarz. Boję się że dziewczyna nie zaakceptuje mnie takim jakim jestem. Zresztą ktoś tu pisał że większość dziewczyn nie chciałaby chłopaka z trądzikiem , a ja jeszcze blizny yyy :/ A może mi się tylko tak wydaje że się komuś spodobałem ,może to ona mnie olała , wystarczy spojrzenie w lustro i ... wszystko jasne. Nie wiem , śmieszne i tragiczne. Na nauce w ogóle się nie umiem skupić , wydaje mi się że znam się bardziej na różnych lekach , maściach , kremach i niż na tym co studiuje. Ehh Czego mnie trądzik i moje blizny nauczyły ? hmm wrażliwość , wyczulenie na zachowania innych ludzi ? zrozumienie ? Myślę że taki też byłem będąc dzieckiem a problemy z skórą tylko wzmocniły te cechy. Biorąc na wagę po jednej stronie to co zyskałem a po drugiej to co straciłem to na pewno nie ma stanu równowagi. Chociaż kto wie co by było gdyby ..... Najgorsze co może być to pozbawić człowieka śmiechu i radości zwłaszcza w tak młodym wieku. A wszystkim tym którzy się śmieją z zmian skórnych zaaplikował bym trądzik przynajmniej na rok aby zrozumieli o co chodzi. To nie tak że tylko dziewczyny tak bardzo się przejmują trądzikiem , mam kolegów którzy mają nie wielkie zaczerwienienie i nie chcą wyjść z domu , bo niby jak się pokaże dziewczyną. Oczywiście zdarzają się osoby które mają to gdzieś , ale mam kolegów którzy mają mniejsze problemy niż ja , a smutki topią w alkoholu. Co robić ?Trzeba pamiętać , być obecnym w danej chwili i myśleć pozytywnie o przyszłości. Zemsta po latach ? Po co? Mi nawet żal osób które były dla mnie nie miłe a teraz mają problemy ze skórą . Myślę że tak naprawdę osoby ‘piękne’ nie śmieją się , nie szydzą z innych , to tylko te które mają kompleksy dogadują , chcąc pokazać innym lub sobie przez wytykanie Twoich wad że nie jesteś taka fajny/a , lepszy/a. "Nie istnieje druga taka dolegliwość, która powodowałaby większy uraz psychiczny, większą ogólną niepewność i poczucie bycia gorszym, niż trądzik"- Sulzberger & Zaldems, 1948 |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
target po przeczytaniu Twojej wypowiedzi siedze i wpatruje sie w monitor jak zaba w gnat
![]() Boze, czy ten horror w koncu sie skonczy? czy bedzie nam dane cieszyc sie ladna = znosna cera, dzieki ktorej nasze zycie bedzie lepsze? czy bedziemy w koncu usmiechnieci i szczesliwi? czy bedziemy mogli usmiechnac sie do siebie, widzac rano swoja buzie w lustrze? czy przestaniemy w koncu oceniac siebie przez pryzmat tego pieprzo**** tradziku? ![]() i tak moglabym pisac i pisac.... |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
chciałam coś napisać, ale nie mogę, łzy zamaują mi literki....ja już nie mam siły...
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje Wam za ten wątek. Dzięki Wam wiele osób (tak jak ja) może zrozumieć co naprawdę dzieje się w głowie "trądzikowych dusz". W kręgu moich znajomych są osoby dotknięte trądzikiem. Sprawiają wrażenie, pogodnych, otwartych ludzi, ale kto wie co kryje się w środku. Nigdy ich nie szykanowałam, bo przecież nie ocenia się człowieka po stanie jego cery. Nie udzielałam rad, słysząc,że chodzą do kosmetyczek na jakies specjalne oczyszczania (zarówno chłopacy jak i dziewczyny), używają róznych maści, które po prawdzie pomagały na krótko, albo wcale. Sądziłam, że wiedzą co robią, ale zarazem dziwiłam się, że to nie pomaga(oczywiście nie mówiłam o tym głośno) i zastanawiałam czy naprawdę nie ma na to żadnego lekarstwa. Widzę teraz jak wiele osób musi prowadzić ciągłą wojnę o "zachowanie twarzy" i od dzisiaj doceniam to co mam, przecież parę pryszczy to nie tragedia.
Na koniec chciałabym powiedzieć, żebyście uwierzyli w ludzi. Nie wszyscy oceniają powierzchowność. Nie dla wszystkich liczy się tylko piękna buzia i zgrabne nogi. Na pewno jesteście wartościowymi osobami, które warto poznać ![]() ![]() Trzymajcie się i jeszcze raz dziękuję, za ten mądry wątek, których ostatnio coraz mniej na Wizażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Niestety nie moge powiedzieć że moje przeżycia z trądzikeim należą juz do wspomnień i zamierzchłej przeszłosci... z reguły problem ten pojawiał mi sie standardowo przed okresem, ale najgorzej było jesienią i zimą
![]() ![]() ![]()
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Zadomowienie
|
zgadzam się z "POTWOREM " ale chciałam żeby nie brzmiało zbyt groźnie...
![]()
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Witam was serdecznie. Beliczku oraz wszystkie osoby wypowiadające się w tym wątku -
![]() ![]() Też postanowiłam, że będę mądra, jeśli nie mogę być piękna. Skończyłam dzienne studia na dobrej uczelni, dostałam pracę, zawsze jednak po głowie kołatała się myśl - może dobra ocena to z litości? może pracę też dostalam z litości? dlaczego właściwie moj mąż mnie kocha? Przecież mógłby znaleźć sobie inną/ładniejszą/itd. Cały czas jestem pod opieką dermatologa, choć na twarzy niespodzianki pojawiają się sporadycznie. Pozostała tłusta cera, rozszerzone pory, przebarwienia potrądzikowe i kompleksy. Moja twarz wygląda o niebo lepiej niż rok czy półtora temu - zawdzięczam to kwasom i filtrom. Ciągle jestem drażliwa na punkcie wyglądu i stanu twarzy. Wolę na ten temat z nikim nie rozmawiać (na szczęście jest wizaż). Nie lubię oglądać swoich starych zdjęć, choć robię sobie czasem taki sadomasochistyczny seans, aby docenić to co mam teraz. Jeszcze raz dziękuję za piękny wątek. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Drogie Forumowiczki i Forumowicze!
Dziękuję Wam bardzo za ten wątek. Pokazał mi że to co przezywam nie jest odosobnione, choć nikomu tego nie życzę! Z trądzikiem borykam się z przerwami od 7 lat (mam 21). Na początku wizyty u dermatologa za namową mamy, które nic nie dały, więc sobie odpuściłam i zaczęłam manię wyciskania - bo przecież jak wycisne to zniknie. To pogorszyło tylko sytuację. W ostatnich klasach podstawówki czułam sie jak brzydkie kaczątko, podobnia jak Wy opuszczona głowa, byłam takim niepozornym "kujonkiem" w okularach i z czerwonymi kropami. Potem w liceum, gdy zanalazłam mojego Ukochanego , którego nie interesowało jaką mam cerę ale jaka jestem naprawdę trochę odżyłam, ale presja koleżanek, czasopism i coś we mnie mowiło mi że powinnam się chować z moim wyglądem. I zaczęłam sie chować - tak wpadłam w kosmetykomanię, której szczątki siedzą we mnie do dzisiaj. Zaczęłam sie malować- twarzy nie umiałam, bo zawsze wyglądałam jak w masce, więc zaczęłam od oczu. Myślę że jakbym spojrzała na tamte moje zdjęcia to bym się mocno zdziwiła jak wyglądam... Najgorsze jednak były wakacje po 4 klasie liceum. Pojechałam jako opiekunka kolonijna z dziećmi nad jezioro. Pech chciał, że właśnie wtedy trądzik stwierdził, że pora zatakować. Nie potrafiłam sobie poradzić z byciem autorytetem dla maluchów jeżeli miałam kilka wielkich "rogów" na czole. Poza tym dzieci potrafia być okrutne... Po zadomowieniu sie w Gdańsku na studiach szybko znalazłam bardzo miłą Pania dermatolog, która pomogła mi sie pozbyć problemu. Brałam ponad rok z przerwą antybiotyki. Teraz wyglądam raczej jak każdy przeciętny człowiek, mam może troche blizn i zaczerwień, ale staram się je ukrywać pod (lepszym juz ) makijażem. Trądzik miał duży wpływ na poczucie mojej wartości, przez wiele lat czułam się brzydka i pomimo to że nie byłam sama - miałam Matiego - nieatrakcyjna. Ciągle dziwię się że czasem oglądają się za mną mężczyżni (w pozytywnym znaczeniu), albo że jestem w stanie po prostu podobać się facetom... Zyczę wszystkim żeby udało Wam się jak najszybciej pozbyć tego zatruwacza duszy, a Tym, które przez to przeszły życze duzo siły i wiary w siebie ![]()
#149 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolicie,ze sie przylacze
![]() Ja walcze 8 lat z roznymi efektami.Po ostatnim wysypie w kwietniu tego roku powiedzilam sobie,ze moze nie wygram z tradzikiem,ale wygram z tym co on robi z moja psychika.Udaje mi sie.Zamiast coraz bardziej przykrywac twarz w miare przybywania pryszczy-coraz bardziej ja odslaniam,nie zasalniam sie tona tapetki (tylko oczka maluje).Patrze ludziom prosto w oczy,wlosy ograniam do tylu.Udalo mi sie zrozumiec,ze tradzik nie jest moja wina,nie jest choroba z brudu,z zaniedbania.Nie roznie sie niczym od innych ludzi.Niektorzy nie maja rak,niektorzy sa lysi,niektorzy sa albinosami,a ja?Ja mam tradzik.I tak jak oni nie zawinili,a jednak zyja szczesliwi z tym co im dano(lub czego im zabraklo)tak i ja bede. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.