NIE dzieciom neostrady na Wizazu (?) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-24, 20:12   #121
Madzia007
Zadomowienie

Dot.: NIE dzieciom neostrady na Wizazu (?)

Cytat:
Napisane przez Iwona31
Madzia007 - jeśli jesteś przystojnym brunetem - to napisz podanie ze zdjęciem, a na pewno nie zostanie odrzucone!
Jaka szkoda że nie jestem. Ale nie przekreślałabym swoich szans
Stary 2006-04-24, 20:28   #122
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Madzia007
Jaka szkoda że nie jestem. Ale nie przekreślałabym swoich szans
Ja też nie przekreślam, tylko co do tego "wsadu, czy połyku?" wolałabym ponegocjowac.
Stary 2006-04-25, 09:47   #123
demetria
Rozeznanie

GG do demetria

mówicie tu dziewczyny głównie o błędach ortograficznych, a ja chciałabym coś powiedzieć na temat powtarzanych wątków

mianowicie troszkę mnie to irytuje w niektórych przypadkach np przykład z Wizażowego Fitnessu: przychodzi nowa dziewczyna i z miejsca zakłada watek pt "jak schudnąć" mimo iż w podwieszonych tematach jest obszerna linkownia w której właściwie znajduje się wszystko. Inaczej sprawa przedstawia jeżeli zakłada ten wątek z konkretnym pytaniem, bo przestudiowała wszystko i ma pewne pytania co do szczegółów.

Irytują mnie za to odpowiedzi: przejrzyj wątek "...." który jest najobszerniejszy na fitnesie i liczy kilka tysięcy postów. Jeżeli znam odpowiedź to jej udzielam a nie kieruję do wątku który jest zbyt obszerny by wyłapać jakieś drobne niuanse które nas interesują.

Rozumiem, że zarówno moderatorzy jak i użytkowniczki są zmęczone odpowiadaniem cały czas na te pytania, szczególnie jeżeli po wpisaniu w wyszukiwarce tytułu wątku wyskakuje 7 innych takich samych
Ale trzeba też zrozumieć osoby (w głównej mierze nowe), które nie potrafia odszukac interesujących informacji.

Za to u użytkowników troszkę mnie denerwuje zakładanie nowego wątku zamiast podbicie starego.

I jeszcze jedno, o ile na plotkowym taka sytuacja nie powinna miec miejsca o tyl na forach specjalistycznych jest dużo osób, które sa laikami. Przykład? mam teraz kilka problemów komputerowych, odwiedziłam forum komputerowe i co? i nic. Przesiedziałam 3 godziny przed komputerem szukając odp. na swoje pytania przeglądając wątki podwieszone i używając wyszukiwarki, odniosłam wrażenie, że przejrzałam połowę forum, a nic z tego nie wynikło.
Zakładając watek prawdopodobnie otrzymałabym odp. "uzyj wyszukiwarki". Co mi to da? nic

Pozdrawiam
Stary 2006-04-25, 10:36   #124
natii4
Zakorzenienie

Jak tak czytam te wasze wypowiedzi to stwierdzam,że zbyt często albo wcale nie chodzicie na fora intenetowe, gdzie średnia wieku jest niższa niż na Wizażu gdzie przesiadują dzieciaki, którym się w domu nudzi i bawią się w hejtering, zachowują się agresywnie, wulgarnie, wyładowują swoją złość w necie. Anonimowość pozwala im robić co im tylko do głowy przyjdzie. Pal licho błędy ortograficzne, nie korzystanie z wyszukiwarki,ale jeżeli takie osoby pozwalają sobie na coraz to agresywniejsze zachowania to dla mnie to zaczyna się stawać problemem. Poza tym wiele z was zbyt dosłownie podchodzi do nazwy tej akcji,bo myślę,że ona ma nie tylko na celu pokazywanie zachowań ludzi,którzy posiadają neostradę. Piszcie sobie co chcecie,nabijajcie się z tego co ta osoba napisała,ale ona napisała prawdę i to nie tylko o fora internetowe chodzi,ale również np. o czaty.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-25, 11:14   #125
Albertyna
Zakorzenienie

A co to jest hajtering?
Stary 2006-04-25, 11:23   #126
kiciulka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natii4
Jak tak czytam te wasze wypowiedzi to stwierdzam,że zbyt często albo wcale nie chodzicie na fora intenetowe, gdzie średnia wieku jest niższa niż na Wizażu gdzie przesiadują dzieciaki, którym się w domu nudzi i bawią się w hejtering, zachowują się agresywnie, wulgarnie, wyładowują swoją złość w necie. Anonimowość pozwala im robić co im tylko do głowy przyjdzie. Pal licho błędy ortograficzne, nie korzystanie z wyszukiwarki,ale jeżeli takie osoby pozwalają sobie na coraz to agresywniejsze zachowania to dla mnie to zaczyna się stawać problemem. Poza tym wiele z was zbyt dosłownie podchodzi do nazwy tej akcji,bo myślę,że ona ma nie tylko na celu pokazywanie zachowań ludzi,którzy posiadają neostradę. Piszcie sobie co chcecie,nabijajcie się z tego co ta osoba napisała,ale ona napisała prawdę i to nie tylko o fora internetowe chodzi,ale również np. o czaty.
Swojego czasu gralam w TheCrims - co sie z tym wiazalo przesiadywanie na czacie aby wsysko grupowo ustalic. Zdazaly sie takie dzieciaki co to tylko wyzywaly...:/
Dlatego mnie nie raza bledy ort ale zachowanie.
Przede wszystkim chamskie zachowanie.
Stary 2006-04-25, 11:54   #127
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Albertyna
A co to jest hajtering?
Hejtering, hejter są to określenia pochodzące od ang. hate,czyli nienawidzieć. Hater (spolszczona wersja hejter) jest to osoba nienawidząca kogoś lub czegoś, a hejtering jest to zjawisko określające ludzi,którzy przychodzą do netu i nieustannie wypisują jakieś zawistne rzeczy dotyczące innych ludzi-nie tylko jednej osoby,że ktoś kogoś nie lubi,ale ogólnie "dowalają" wszystkim, komu tylko popadnie. Bardzo często są to rzeczy wyssane z palca i totalne brednie.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-25, 12:15   #128
Papiszynka
Zakorzenienie

A ja tak sobie czytam, i stwierdzam, ze powinnyscie isc na spacer.
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-25, 12:49   #129
Nati02
Zakorzenienie

Papiszynka to jest mysl!

Cytat:
Napisane przez kiculka1985
Jedyne co mi przeszkadza to ataki
A tak niech kazdy pisze co i jak mu sie podoba
Wazna jest tresc a nie "opakowanie"
Nie do końca. Opakowanie tez jest wazne. Nie mam zamiaru czytać nawet najlepszych dzieł pisanych PoKeMoNaMi czy innymi typu jush, dobrzie, cio, nio bądź z bardzo wyraźnymi i podstawowymi błędami ortograficznymi.

Cytat:
Napisane przez Edwina2111
Przeczytałam ten wątek od początku do końca, zanim coś napisałam (jak zwykle zresztą). Nie mam kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem.

A i tak nadal jestem przeciwko lekceważeniu ą, ę, ł, itp., bo uważam, że są ważne i ułatwiają bardzo czytanie wypowiedzi.
Ogonki są ważne- w końcu z jakiejś przyczny istnieją, jednak ja osobiście nie zawsze mam możliwość korzystania z polskich znaków (często wyjeżdzam za granice gdzie mam dostępu do polskiej klawiatury). Jednak to jest mniej znaczące. Pisanie bez ogonków znacznie przyśpiesza ową czynność, zatem mnie czasu spędzamy przed moniotrem (wiem, że nie jest to jakiś superpowód, ale jednak).
Moje wypowiedzi bywają różne- gdy się nie spieszę, zajęcia nie wzywają (a moim nałogiem jest to forum) to piszę z ogonkami, jednak gdy wiem, ze jeszcze masa pracy przede mną, a koniecznie chce podzielić się swoją opinią, to zapominam o ogonkach.

Cytat:
Napisane przez demetria
(...)mianowicie troszkę mnie to irytuje w niektórych przypadkach np przykład z Wizażowego Fitnessu: przychodzi nowa dziewczyna i z miejsca zakłada watek pt "jak schudnąć" mimo iż w podwieszonych tematach jest obszerna linkownia w której właściwie znajduje się wszystko. Inaczej sprawa przedstawia jeżeli zakłada ten wątek z konkretnym pytaniem, bo przestudiowała wszystko i ma pewne pytania co do szczegółów.
Irytują mnie za to odpowiedzi: przejrzyj wątek "...." który jest najobszerniejszy na fitnesie i liczy kilka tysięcy postów. Jeżeli znam odpowiedź to jej udzielam a nie kieruję do wątku który jest zbyt obszerny by wyłapać jakieś drobne niuanse które nas interesują.

Rozumiem, że zarówno moderatorzy jak i użytkowniczki są zmęczone odpowiadaniem cały czas na te pytania, szczególnie jeżeli po wpisaniu w wyszukiwarce tytułu wątku wyskakuje 7 innych takich samych
Ale trzeba też zrozumieć osoby (w głównej mierze nowe), które nie potrafia odszukac interesujących informacji.
Przykład jak dla mnie, gdyż jestem zadomowiana na tym forum. Swego czasu sumiennie odpowiadałam na takie wątki o jakich piszesz. Obecnie bardzo drażni mnie, gdy znów coś takiego się pojawi. Rzecz jasna, że wątku który ma nawet kilkaset odpowiedzi trudna znaleźć informację dla siebie. Jednak jako, że jestem na tym forum dość długo, czytałam większość wątków, często korzystam z tamtejszyj wyszukiwarki to wiem również jakie wątki powstawały i ile oraz jakie były odpowiedzi- nie mówie tu, ze jestem jakimś geniuszem, ale pamięć mam dobrą.
Drugą sprawą jest to, że wątki podwieszone przez redakcje (a jest wspaniala, na prawdę) zawierają wszelkie podstawy dotyczące zdrowego żywienia oraz odchudzania.
Jak piszesz moderatorzy oraz użytkownicy są zmęczeni ciąglym odpisywaniem na takie same posty- musiałabym raz spisać co zrobić by schudnąć i poźniej do każdego wątku to wklejać. Lepiej odkierować do wątku podwieszonego przez redakcję niże n-ty raz pisać to samo i się denerwować z wiadomych przyczyn.

Ps. Wiele dziewczyn, ktore nie znajdują odpowiedzi na swoje pytania, kierują je osobiście do innych użykowniczek poprzez pw czy gg. Sama juz wiele razy tak odpowiadalam i jest to doskonaly przyklad, ze nie trzeba zakladac nowego watku, a użytkownicy nie muszą wskazywać paluchem wyszukiwarki czy wątków redakcyjnych
Stary 2006-04-25, 14:22   #130
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwona31
To zapewne zauważylaś, ze mój post dotyczył kogoś, kto zwraca uwagę komuś innemu, że nie pisze poprawnie, podczas, gdy sam autor tego postu gubi "ogonki i kreseczki" i dla niego to może są "*****oły, podczas, gdy inni mają problem z odczytaniem...
A komu ta osoba zwrocila uwage? Wydawalo mi sie,ze napisala tylko, co ją irytuje - czy dziewczyna, ktora wczesniej napisala,ze denerwuje ją jak ktos pisze 'wizarz' tez wytykala kogos palcem? Przepraszam,ale mam wrazenie,ze sie przyczepilas, a tak naprawde nie masz do czego. Nie chcę się z Tobą kłocić, ani Cie obrazić, ale Ty tez tego nie rób.

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-25, 15:23   #131
Iwona31
Rozeznanie

[quote=lir391]A komu ta osoba zwrocila uwage? Wydawalo mi sie,ze napisala tylko, co ją irytuje - czy dziewczyna, ktora wczesniej napisala,ze denerwuje ją jak ktos pisze 'wizarz' tez wytykala kogos palcem? Przepraszam,ale mam wrazenie,ze sie przyczepilas, a tak naprawde nie masz do czego. Nie chcę się z Tobą kłocić, ani Cie obrazić, ale Ty tez tego nie rób.[/quot

Ja już dawno zapomniałam o tamtym poście (skleroza w moim wieku chyba ) Przytyk był ogólny do osób, które wytykając komuś błędy - popełniają je same. Jeżeli poczuwasz się adresatem..... .
I nie obraziłam Cię. I nie chcę się kłócic. I znowu zapomniałam co jeszcze......
Osoba, ktorą denerwował "wizarz" nie zrobiła w upominającym poście błędów..., a tamta Osóbka ...
Pozdrowionka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-26, 22:00   #132
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
Przeczytałam ten wątek od początku do końca, zanim coś napisałam (jak zwykle zresztą). Nie mam kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem.

A i tak nadal jestem przeciwko lekceważeniu ą, ę, ł, itp., bo uważam, że są ważne i ułatwiają bardzo czytanie wypowiedzi.

Wiesz co Edwinko? Za ten pościk początkowo miałam ochotę Cię udusic......., ale już następny rozbroił mnie......
Stary 2006-04-28, 04:42   #133
Edwina2111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iwona31
Ja je ochrzciłam *****ołami, ale wyjęłaś to z kontekstu. Przeczytaj kilka moich postów wstecz...... Wtedy zrozumiesz sens tego, co tu jest napisane.
Mnie znarowiło i ruszyło to .
Ot, chyba trafiła kosa na kamień . Przyznaję się, że trochę złośliwa małpa ze mnie. Ale po kolejnym poście poczułam rozbawienie i całość wspominam z uśmiechem na paszczy.

A tobie się biednej oberwało po głowie...

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 04:49   #134
Edwina2111
Raczkowanie

A tak w ogóle, to chyba jesteśmy przykładem na to, że trzeba uważać nie tylko co się pisze, ale też jakich słów się używa. Małe nieporozumienie (w końcu obu nam właściwie chodziło o to samo), nie takie sformułowanie myśli, mylna interpretacja i pyskówka na forum gotowa.

Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność.

Mój wirtualny psiurek - Mundek http://dajmudom.pl/futro.php?id=1210
Edwina2111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 10:08   #135
kiciulka1985
Zakorzenienie

Wlasnie
Pyskowki zdazaja sie dosc czesto... jak ktos za duzo emocji wklada w to wszysto i nie ma szacunku dla osob ktore maja inne zdanie.
Inne zdanie to wrog ktorego trzeba tepic

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 10:16   #136
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
Mnie znarowiło i ruszyło to .
Ot, chyba trafiła kosa na kamień . Przyznaję się, że trochę złośliwa małpa ze mnie. Ale po kolejnym poście poczułam rozbawienie i całość wspominam z uśmiechem na paszczy.

A tobie się biednej oberwało po głowie...

Uczę się stoicyzmu od rodzonego Męża Mojego, ale jak napisałam "uczę się" i czasem mnie ponosi, ale generalnie mam b. pogodne usposobienie i trudno jest mnie wkudlic.
Stary 2006-04-28, 10:21   #137
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
Wlasnie
Pyskowki zdazaja sie dosc czesto... jak ktos za duzo emocji wklada w to wszysto i nie ma szacunku dla osob ktore maja inne zdanie.
Inne zdanie to wrog ktorego trzeba tepic

Pyskówka - pyskówką, ale mnie razi najbardziej, kiedy ktoś mi robi prywatne wycieczki, choc mnie w ogóle nie zna.

Popyskowac czasem nawet trzeba, ale bez ubliżania partnerowi dyskusji.

Kiciulka - po jednej akcji na wizażu dot. EG - nie mogłam dojśc do siebie, ale Ty złagodziłaś we mnie wściekłośc. Za to bedę Ci długo wdzięczna.

A z Edwiną "pysowało" mi się rewelacyjnie, bo w pewnym momencie poczułam, że to zmierza w dobrym kierunku .
Stary 2006-04-28, 10:43   #138
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
A tak w ogóle, to chyba jesteśmy przykładem na to, że trzeba uważać nie tylko co się pisze, ale też jakich słów się używa. Małe nieporozumienie (w końcu obu nam właściwie chodziło o to samo), nie takie sformułowanie myśli, mylna interpretacja i pyskówka na forum gotowa.
Droga Edwino, pozwól, że się z Tobą nie zgodzę w kwesii tego, że my jednak jesteśmy przykładem na to, iż pyskówka łączy pokolenia.....

Po prostu nie zacietrzewiłyśmy się jedna na drugą, tylko obiektywnie spojrzałyśmy na to, co, która z nas napisła, bo oczywiście pisałyśmy o tym samym, ale ja to przechodziłam PSM i diabeł ze mnie wylazł.....
Stary 2006-04-28, 14:28   #139
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwona31
Droga Edwino, pozwól, że się z Tobą nie zgodzę w kwesii tego, że my jednak jesteśmy przykładem na to, iż pyskówka łączy pokolenia.....

Po prostu nie zacietrzewiłyśmy się jedna na drugą, tylko obiektywnie spojrzałyśmy na to, co, która z nas napisła, bo oczywiście pisałyśmy o tym samym, ale ja to przechodziłam PSM i diabeł ze mnie wylazł.....
Lubie takie konwersacje o których piszesz. Zawsze mozna czegos sie nauczyć od drugiej osoby, a przynajmniej spojrzeć na daną rzecz z innej perspektywy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 16:08   #140
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez Nati02
Tak, zgadzam się, że internet nie jest dla żadnej elitarnej grupy, ale czy wlasnie zakladanie n-ty raz takiego samego wątku nie jest brakiem poszanowanie pracy drugiego użytkownika, który założył wcześniej wątek?
Pomysł popieram - sama niejednokrotnie na początku byłam besztana za to ze robiłam coś nie tak (podwójne wątki wypowiedzi na forum bez wiedzy na temat itp!), a teraz tez drazni mnie takie same zachowanie!

Moim osobistym zdaniem powinno sie takie osoby na samym początku przyuczyc do życia na wizażu
aprzybyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 18:48   #141
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aprzybyla
Pomysł popieram - sama niejednokrotnie na początku byłam besztana za to ze robiłam coś nie tak (podwójne wątki wypowiedzi na forum bez wiedzy na temat itp!), a teraz tez drazni mnie takie same zachowanie!

Moim osobistym zdaniem powinno sie takie osoby na samym początku przyuczyc do życia na wizażu
Ja jako nieśmiałe dziecko z początku bałam sie zakładać wątki, by właśnie nie skrzyczano mnie, bo nie wiedziałam jakie są zasady....

Wydaje mi sie, ze wyrosłam na porządną Wizażanke
Stary 2006-04-28, 18:58   #142
Iwona31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nati02
Ja jako nieśmiałe dziecko z początku bałam sie zakładać wątki, by właśnie nie skrzyczano mnie, bo nie wiedziałam jakie są zasady....

Wydaje mi sie, ze wyrosłam na porządną Wizażanke
A mi oststnio (wczoraj) zdarzyła się wpadka. Otóż na forum o zwierzakach założyłam wątek pt:" Jak poznałyście Waszą Najwiekszą Miłośc".
Jedna z dziewczyn zapytała czy mój facet jest zwierzakiem, to jeszcze oburzona, dałam Jej odp., że gdyby tak było to wątek założyłabym na zwierzęcym....... i wtedy zobaczyłam, że ..........
Dziewczyny ryczały ze śmiechu, a ja błagałam YenneferD, aby to przeniosła na inne.......
Stary 2006-04-28, 19:00   #143
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwona31
A mi oststnio (wczoraj) zdarzyła się wpadka. Otóż na forum o zwierzakach założyłam wątek pt:" Jak poznałyście Waszą Najwiekszą Miłośc".
Jedna z dziewczyn zapytała czy mój facet jest zwierzakiem, to jeszcze oburzona, dałam Jej odp., że gdyby tak było to wątek założyłabym na zwierzęcym....... i wtedy zobaczyłam, że ..........
Dziewczyny ryczały ze śmiechu, a ja błagałam YenneferD, aby to przeniosła na inne.......
Wpadki zdarząją sie nawet najlepszym
Stary 2006-04-28, 21:29   #144
kiciulka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwona31
Hahaha
dobra jestes
Stary 2006-05-16, 15:56   #145
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla
Unhappy Dot.: NIE dzieciom neostrady na Wizazu (?)

podnosze temat ... bo mnie jusz to denerwuje ;( wrrrrr....
nowe osóbki piszą po 10 postó na raz.... kiedy ty starasz sie zmiescić w jednym.... i po co to wszystko, i czy któś tego nie może połączyć..... wrrrrr
nie podaje nazw ani ników bo to by było wredne, ale fakt faktem.... wrrrrrr
Stary 2006-05-16, 16:09   #146
cattt
Mrs Mrau

taki mini off top
Podejrzewam,że Neo z "Matrixa" jest dzieckiem Neostrady
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 16:29   #147
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez cattt
taki mini off top
kto był ojcem?
Stary 2006-05-16, 16:34   #148
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez aprzybyla
kto był ojcem?
Ojcem był tatuś Neo-senior, a mamusia Strada.Słynna rodzina wywodząca się z rodu TpSa
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 17:07   #149
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cattt
taki mini off top

Aprzybyla mnie tez to drazni- zwlaszcz na fitnesie gdzie moje pierwotne miejsce. Juz są 4 wątki odnosnie a6w i wszystkie założone przez nowe osoby... ale dziś u dermatologa nauczylam sie cierpliwosci
Stary 2006-05-16, 17:42   #150
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez cattt
Ojcem był tatuś Neo-senior, a mamusia Strada.Słynna rodzina wywodząca się z rodu TpSa
a ja myślałam ze Neo-angin
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości