|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rock progresywny....
o, razem!
Ja natknęłam się na jedno starsze gdzie byli razem (ale tylko Portnoy i Myung + Rush + jacyś nieznani mi Panowie, może fani). Reszta - osobne. Będę szukać, 'zjem bilobil' by odświeżyć tok myślowy szukania i ciąg słów w googlach ... że też nie zapisałam ![]() ps. prawdziwy z Ciebie kolekcjoner materiału!! Zdradź mi proszę (tylko się nie śmiej ![]() ), bo głowimy się ...czy utwór "out of the cradle" jest specjalnie tak nagrany?
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Lubuje sie w Tool, Anathema, lubie sie zasluchac w Opeth... to sa specjalne kapele na specjalne moje dni. Takie lekko zjechane, melancholijne...
|
|
|
|
|
#123 | ||
|
Raróg
|
Cytat:
W jakim formacie słuchasz Vapor Trails? W ogóle ta płyta najmocniej podzieliła fanów, jedni są zachwyceni i uważają, że taki efekt brzmienia był zamierzony, inni psioczą. Podobno to własnie Northfield wziął wszystko na siebie, ale do końca nie jest to jego winą. Czytałam, że wszystko posypało sie przy masteringu i potem trzeba było z tego wychodzić, stąd taki efekt. Więc do końca nie wiem, jak to właściwie było ![]() Mi ta płyta pasuje w każdym razie ![]() Jeszcze co do "Out of the Cradle" - słucham głównie jako mp3, ponieważ nie chcę zdzierać sobie oryginałów i poza tym tak jest wygodniej, ale trafiłam na wesję z jakimś dziwnym powtórzeniem - jeśli to miałaś na myśli, to owszem, chyba błąd osoby, która wrzuciła to dziwo na p2p
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie to powtórzenie mam na myśli. Słuchamy na komputerze (dyskografia dość wiekowa) i w samochodzie, więc też mp3. Do porównywania brzmień płytowych R. jeszcze mi baaardzo daleko ![]() Byłam kiedyś na jakiejś stronie, tam 'leciał' ten utwór. Byłam przekonana, że to wycinek puszczony w pętli (jak to na stronkach różnych). Na mp3 mam tak samo. Wpisałam w cduniverse.com, ale tam leci tylko kawałeczek. Był jednak inny. Dziękuję więc za informację! To trzeba zaktualizować ![]() ps. swoją drogą, takiego pomysłu to chyba jeszcze nikt nie miał, żeby utwór składał się z kilkanaście razy powtórzonego motywu ![]() pozdrawiam
|
|
|
#125 | |
|
Raróg
|
No to jesteśmy "w domu"
![]() Ja się tego pozbyłam, nie szło słuchać, nie wiem, co to miało być, ale to jakiś bezsens. Na oryginalnej płycie utwór jest jak najbardziej normalny, żadnej pętli, musisz rozejrzeć się za takim (Myślałam, że może chodzi Ci ogólnie o tzw. brudny dźwięk VP, stąd ten mój mały wywód )
|
|
|
|
#126 |
|
Wtajemniczenie
|
laura, dopiero teraz odkryłam skąd wzięły sie numerki przy twoim nicku
na początku kombinowałam coś z datą urodzenia i innymi dziwactwami, ale dzisiaj kumpela podrzuciła mi płytkę rush i "zakapowałam" słucham po raz pięćdziesiąty 'temples of the syrinx' i odpływamm. (dlaczego wcześniej nie powiedziałaś, że rush jest taki fajny?!) |
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Przypadkiem tu wpadłam, nie przeczę. Nawet nie wiedziałam, że muzyka która potrafi dać mi takiego kopa i poprawić humor (z małymi wyjątkami, ale o tym później) to właśnie rock progresywny ![]() Dream Theater Porcupine Tree A Perfect Circle Tool King Crimson Anathema Ostatnio zgadałam się z kumplem z roku, że coś nas łączy - a konkretnie rock progresywny. Dzięki niemu poznałam Pain of Salvation, którego ostatnio namiętnie słucham Właśnie szukałam jakichś informacji o zespole, bom zielona w tym temacie, i tutaj mnie przygnało. Coś mi się wydaje, że czeka mnie dokładne przekopanie się przez ten wątek, żeby wiedzieć, o co kumpla męczyć ![]() Pozdrawiam ![]() P.S. Jedno pytanie - Opeth jest rockiem progresywnym? No to mnie zadziwiłyście. Przeważnie siedzę w cięższej muzyce, metal, doom-metal, gotyk. Prędzej bym Opeth do metalu przypisała. A Lacrimosę do gotyku, ale.. w sumie w ich przypadku wszystkie granice są płynne
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
cecha charakterystyczna, choc dosc ogolna rocka progresywnego to np. kilkuminutowe kawalki
ech te cudowne dluzyzny ![]() zreszta nawet na wikipedii mozesz znalezc rozroznienie i charakterystyke, chociaz podzial jest bardzo umowny
|
|
#129 | |
|
Raróg
|
"We have assumed control"
![]() Przecież ciągle mówię, nickiem, avatarem, lokalizacją, podpisem; ledwo ktoś choćby zahaczy o okolice, to już jestem Na serio, to staram się trochę opanować i nie zanudzać ludzi swoim entuzjazmem, bo sama mam wrażenie, że to już zakrawa o jakieś maniactwo, TŻ z dziesięć razy dziennie puka się w głowę, ale zaraził mnie - to teraz ma za swoje Bardzo się cieszę, że Ci się podoba Poprzednio miałam 2112 w podpisie (Overture i Temples of Syrinx z Rio) http://www.youtube.com/watch?v=jPMT-2p8NBU , teraz też wszystko z R. Miłego słuchania
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Lauro, nie martw się, ja tak mam z Marillion
Lata nieustającej i namiętnej miłości wciąż trwają, pomimo iż zakochałam się z M mając jakieś 15 - 16 lat Miewałam różne pasje, które pojawiały się i czasem znikały, ale ta jedna wciąż trwa. Mam dużo szczęścia, że Marillion wyjątkowo polubił Gród Kraka i często mogę liczyć na jakiś koncert, niekoniecznie w ramach regularnej trasy Jest to jeden z powodów dla którego mam nadzieję, że moje rozstanie z tym miastem nie będzie na zawsze...Acha, jeszcze dziękuję Ci za pomysł na sygnaturkę
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.independent.pl/muzyka/wyd...02313210004600 Pozdrawiam
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
A ja ostatnio, po dlugim przymierzaniu sie wsluchama sie w Porcupine Tree i sie nie moge 'odsluchac'
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
porcupine tree, in absentia
okropny jest ten wątek, przecież wszystkiego naraz sobie nie włącze ![]() lauro, przyznam się szczerze, że zraziłam się do rush po ich pierwszej płycie, która wpadła mi w ręce -presto. potem było długo długo nic. na szczęście żyłka detektywa kazała mi rozszyfrować magiczne 2112 przy twoim nicku i tym sposobem zakochałam się w rush od drugiego wejrzenia ![]() jeżeli chodzi o progresywne maniactwa, w moim przypadku rozpoznane jako 'genesisowe', to ja to przemilczę, bo mnie wyślecie do wariatkowa
|
|
|
|
|
#134 |
|
Rozeznanie
|
Rachelko kochana czyżbym tekścik z REMEDY LINE dojrzała w twoim podpisie
No to co rozumię,że widzimy się w lutym na koncercie Painów.Ja już nie mogę się doczekać. A swoją drogą ciekawe co z basistą POS ???
|
|
#135 |
|
Wtajemniczenie
|
ale o co chodzi z tymi wariactwami powiedz powiedz
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba Daniel będzie grał, z tego co wiem (na płycie).
Czyżby na koncercie również? ![]() 'Krzyś' póki co, definitywnie pożegnał się z zespołem. Potwierdzam!
|
|
#137 | |||
|
Raróg
|
Cytat:
Najbliżej mnie będą 22.05, może zorganizuję ekipę i się wybiorę, skoro jest okazja ![]() Nie ma za co z tym podpisem, ja odgapiłam od Ciebie, żeby z lewej było ![]() Cytat:
![]() Presto jest dość spokojną płytą, to już któryś z kolei etap w twórczości Gdybym pierwszą w ręce dostała właśnie Presto, pewnie też by entuzjazmu nie było Z niej wprost uwielbiam The Pass! Nie potrafiłabym w ogóle wybrać ulubionej płyty, kocham wszystkie, ale zaczynałam od jeszcze późniejszej Counterparts ![]() Z kolei mój znajomy oszalał właśnie od Presto. Podobnie jak jakiś facet (gra chyba z Kayah lub Bartosiewicz, nie pamiętam), TŻtowi opowiadał, że jak ktoś przy nim skrytykuje Rush, to od razu dostaje w mordę bez zbędnego gadania Tak więc drogie panie, chyba z nami nie jest jeszcze tak najgorzej ![]() Taszkin, hehe Cellaris, już się martwiłam, dawno Cię nie było widać
|
|
|
|
#138 |
|
Rozeznanie
|
Oj jestem jestem i mam się dobrze, tylko że końcówka roku u mnie taka jakaś zabiegana.W ramach relaxu jutro idę na koncercik
Obiecuję już bywać tutaj systematycznie. A co do basisty na koncert Painów to też się nad tym zastanawiam, już to widzę "oczyma wyobraźni": Daniel za klawiszami z gitarą na jednym ramieniu, basem na drugim i mandoliną na stojaku, oczywiście jeszcze przy tym wszystkim śpiewa Nie no tego to nawet on nie jest w stanie zrobić... chyba
|
|
#139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
a tak się 'PoS'i' na 'Drimach' zabawiają...
(od połowy)http://www.youtube.com/watch?v=8dUlW5OxjVc jakość dla wytrwałych.
|
|
#141 | |
|
Raróg
|
"Na nowej płycie Porcupine Tree gościnnie pojawi się gitarzysta zespołu Rush - Alex Lifeson.
Premiera nowego albumu Porcupine Tree przewidziana jest na kwiecień 2007 roku i wyda ją wytwórnia Atlantic Records. Gościnnie na płycie zagra gitarzysta Rush - Alex Lifeson, a także Robert Fripp z King Crimson. (...)" http://muzyka.onet.pl/0,1448257,newsy.html
|
|
|
|
#142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo chciałam od siebie dodać, że bardzo cenię bowie i budgie (parents.. mmmm). ale po co się przemęczać, skoro mogę zacytować ahinse i powiedzieć, że się pod nią podpisuje ![]() dodam tylko od siebie coś krótkiego, ale ooooch!: http://www.youtube.com/watch?v=d1tnSiPbFgQ DAVID TAKE ME HOME
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
David Bowie - bardzo świetny. Zwłaszcza 'Space Oddity', wyżej przytoczone.
Oglądałyście Velvet Goldmine? Jest to film o nurcie glam rocka i całej palecie barw, którymi się mieni. [W większości na granicy sztuki i kiczu] Po obejrzeniu go będziecie miały jasność, co zastąpiło długie, czarne płaszcze i plyty Led Zeppelin pod pachą. Właśnie, słuchacie Led Zeppelin, The Doors? |
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś sporo
Od jakiegoś czasu oddaję się jednak pochłanianiu progresywności ![]() i zapełnia to niemal całe muzyczne pole wyboru (z niewielkimi odchyleniami , żeby nie było, że się ograniczam )
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2006-12-21 o 00:56 |
|
|
|
|
#145 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak samo jak Porcupine Tree - Light Bulb Sun. Ah-ah
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżozwierze
![]() Szczerze mówiąc, bardzo działa mi na wyobraźnię fakt, ze Fripp ma sie udzielać na ich nowej płycie. Dzięki Laura ![]() Doorsy - si. Led Zeppsy - bardzo si. Zeppelini to jedna z moich najulubieńszych kapel w ogóle, w historii. Coś czuje że sie robie nudna i się do wykichania powtarzam A wspominałam , ze lubie Uriah Heep? Baaardzo lubie Uriah Heep
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
uriah heep
|
|
|
|
|
#148 |
|
Wtajemniczenie
|
uhm, podbijam nieśmiało.
w machinie jest artykuł o Davidzie Bowie. |
|
|
|
|
#149 | ||
|
Raróg
|
O, jaki fajny wątek! Muszę się tu wpisać
![]() Ahinsa, miło mi, że mogłam Cię "pożywić" ![]() Cytat:
W oczekiwaniu na płytę zafunduję sobie odwyk... :/Peart ostatnio stwierdził, że jeszcze nigdy nie był tak zadowolony z efektów nagrań. Niech oni już skończą i wydają tę płytę, bo się wścieknę chyba :/
|
|
|
|
#150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z mojej strony będzie stwierdzenie, że nie wierzę? ![]() Cytat:
![]() Ostatni czas sprawił (i nie powiem, w ogromnej mierze 'przez kogo' ![]() ), że również czekamy z niecierpliwością, łapiąc okruszki pozostawione po zrobionym chlebie, rzucone przez internet ps. chyba czas coś zjeść
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

... że też nie zapisałam 

okropny jest ten wątek, przecież wszystkiego naraz sobie nie włącze 

piwo wsłuchując sie w Crimsonów, Procol Harum, Led Zeppsów, PF, Black Sabbathów, Budgie (mi lajk Budgie!) i było mi fajnie. Hej!