![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: maszyna do szycia
wiecie co kobitki wlasnie dowiedzialam sie ze w realu jest promocja i maszyna Arka Radom 653 jest po 300zl stoke w dol. I tak sie zastanawiam nad nia tak jak 1goska poradzila. ma ktos jakies opinie ciekawe o niej??
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
ja wprawdzie dopiero zaczynam szyc ale polecam Tobie maszyne firmy Janome. U nas w NIemczech ( i na calym swiecie) sa one bardzo chwalone jesli chodzi o "wewnetrze" zycie maszyny.
Poza tym ta firma obchodzi wlasnie 85-te urodziny! Ja sobie kupilam taka mala Janome 720 platinum, wazy tylko 5,5 kg a potrafi stracsznie duzo! I mozesz ja super transportowac i zabierac ze soba na kursy szycia bo nie jest ciezka. Pozdrawiam tosia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Witam!
Mam taki problem: próbuję uszyć torbę ze sztucznego, lekko śliskiego materiału (chyba nazywa się lama ![]() Dodam, że maszyna nie jest zepsuta i na innym materiale działa prawidłowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliski materiał (?), a maszyna do szycia.
Jeżeli na innym szyje dobrze,spróbuj szyć przez papier,podłóż go pod szyty materiał.Możesz też szyć lekko ciągnąc tył materiału,trzymając za stopką do szycia.(Ale lekko-by nie złamać igły) Spróbuj też ustawić maszynę na ścieg zygzak.Sprawdz czy igła jest nie uszkodzona-na innym materiale mniej wymagającym może szyć ale niektóre tkaniny są na to wrażliwe.A czasami jest tak że poprostu taki urok maszyny,jeżeli jest to niezbyt dobra jakościowo maszyna-nie będzie szyć i już.Czego Ci nie życzę oczywiście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach
|
Dot.: POMOCY - instrukcja obsługi maszyny do szycia!!
podbijam stary watek, wie ktos moze w necie sa jakies instrukcje po polsku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
virtual_reality a może powiedz z czym masz problem to udzielę ci pomocy, większość maszyn mają bardzo zbliżoną, niemalże identyczną obsługęm. Jeśli możesz to dodaj też zdjęcie maszyny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ustawienie gęstości ściegu w tej maszynie o ile dobrze pamiętam jest po prawej stronie,jest albo taka metalowa "wajcha" którą operujesz w dół i w górę(w ten sposób regulując gęstość ściegu) lub pokrętło z podziałką.U mnie jest pokrętło,wkleję ci skan gdzie się to znajduje w mojej,powinnaś się domyślić o co chodzi.A jeżeli chodzi o to że nie możesz wyczuć tego łucznika...no cóż albo pozostaje trochę poćwiczyć i nabędziesz wprawy lub możesz mieć rozregulowaną maszynę.Moja teściowa miała taką która nawet po zdjęciu nóg z pedała-szyła dalej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
No cóż, Iza sporo już wyjaśniła, ja dodam tylko od siebie zdjęcie jeszcze starszego łucznika, na wypadek gdybyś nie wiedziała o jaką wajhę chodzi. U Izy jest pokrędło, a na tej wajha. Kułeczkiem przekrzęcasz jaką gęstość masz (od 1 - do 5) jeśli ustawisz na 0 maszyna będzie szyła w miejscu, co jest przydatne np przy przyszywaniu guzików, gdy już ustawisz kułeczko na zadowalającym numerze, to przesuwasz wtedy wajhę, w górę to będzie szyć do przodu, w dół - będzie szyć do tyłu.
Co do tego że nie możesz wyczuć maszyny, to niestety kwestia wprawy. Jeżeli szyje ci za szybko proponuję w trakcie szycia prawą ręką trzymać koło napędowe to z prawej strony. Jeśli będzie za szybko, po prostu będziesz ręką hamować. Trochę to trudne ale pomaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o automatyczne szycie możesz mieć uszkodzony pedał,po jakimś czasie użytkowania nie powraca on do pierwotnej pozycji nawet po zdjęciu nogi z niego(tam jest chyba coś jak sprężyna) i tym samym,już bez naszego uczestnictwa-powstaje szew...Ale niewiem jaki dokładnie jest Twój problem,opisz go może coś jeszcze doradzimy.Na początek radzę zapoznać się z maszyną,wyczuć ją,szyć na niepotrzebnych ścinkach materiału.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym automatycznym szyciem, w starych łucznikach takie coś istnieje??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
Kawa80 mi się wydaje że chodzi tu o możliwośc szycia jak maszyna jest podłączona do prądu-przez pedał (czyli tak najnormalniej w świecie),bo w tych starych maszynach można było jeszcze szyć "ręcznie" bez prądu.Rozpędzało się maszynę taka ruchomą płytą pod nogami.Ale niefachowo to określiłam...W każdym razie tak mi się coś przypomina.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() No i dzieki za opis powyzszy i fotke, sie przydało juz wiem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
ja to rozumiem bo sama zaczynałam uczyć się szyć na takiej napędzanej pedałem kiedy chodziłam do szkoły odzieżowej, ale automatyczne szycie to mi się kojarzy jedynie z taką mini maszyną jaką kiedyś w Mango sprzedawali za niecałe 100zł i tam mieli taki przycisk że gdy go wcisnełaś to maszyna cały czas szyła dopóki go nie wycisnęłaś palcem, co wydaje mi się że nie jest do końca bezpieczne, bo gdybyś przez nieuwagę podłożyła palec pod igłę, mając nogę na pedale zdejmujesz ją i maszyna stoi w miejscu, a w tym automacie jedzie dalej po palcach. Wiem jak to jest bo kiedyś igłą przesyłam sobie naskurek z brzegu palca, ale to było na maszynie przemysłowej, nie miałam wtedy jeszcze sprawy, a teraz mam w domu stębnówkę i owerloka przemysłowego, jak się przesiądę na małego łuczniczka 785 (wieloczynnościowy) to przysypiam przy niej bo wydaje mi się że tak wolno szyje. Miałam już ją sprzedać ale pozostawiłam i teraz wyszywam na niej tylko dziurki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Wtajemniczenie
|
No to wszystkie nieźle zamieszałyśmy..haha,no tak bo różnie można to zrozumieć.Ważne że może wspólnymi siłami uda się komuś pomóc.Czasami ciężko jest wytłumaczyć w pytaniu o co chodzi,czasami trudno jest odpowiedzieć i wychodzą takie dziwne rzeczy,ale przynajmniej zabawnie jest.Ja mam instrukcje do maszyny łucznik 834/884,jeżeli ktoś będzie z niej coś potrzebował chętnie wkleje.Już wkleiłam dwa skany do wątku o szyciu lycry,i w tym jeden.W domu szyję (choc już rzadko) na maszynie "singer",sprawuje się dobrze już od chyba 15 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Może ktos mi pomoże? nie wiem dlaczego chwytacz wciąga mi górna nitke?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
Porady Dotyczące Usuwania Uszkodzeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
dzieki za instrucje Iza,ale niestety nie ma tam nic o wpątywaniu sie nici do
chwytacza(miejsce w którym siedzi bębenek ),może ktoś będzie wiedział? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
bo masz za luźną górną, musisz ją przyciaśnić!!!
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Dot.: Maszyny przemysłowe - stebnówka i overlock
Jest wiele marek przemysłowych maszyn do szycia. Sama szyłam na Juce i Minerwie i są to dobre maszyny.Uważam że szkoda pieniędzy na nową maszynę ,można kupić używane w dobrym stanie. Na co zwrócić uwagę? Otóż trzeba wypróbować maszynę i ktoś kto szyje wyczuje czy maszyna chodzi lekko.Możesz też zabrać ze sobą na zakupy jakiegoś mechanika maszyn który podpowie Ci czy maszyny są w dobrym stanie.
Moja Mama prowadzi zakład z usługami krawieckimi .7lat temu kupiła dwie maszyny przemysłowe używane minerwy i do tej pory nie było z nimi problemów.Często zakłady krawieckie wyprzedają maszyny i można kupić całkiem dobre.A na maszynie przemysłowej szyje się szybciej i wygodniej.Pozdrawiam i życzę udanych zakupów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Dot.: zakup maszyny
nie chce zakładać nowego tematu wiec tu napisze ... chce kupić maszyne do szycia i nie wiem co wybrać może wy coś doradzicie
![]() - przewaznie szyje z grubszych materiałow (jeans i takie tam) - hmm chciałabym mieć automat do dziurek - jakiś ścieg elastyczny (nie wiem co by jeszcze było potrzebne) chce kupić dobrą maszyne , która nie padnie po paru miesiącach , ale nie mam na to aż tak dużo pieniążków (gdzieś okolice 1000zł) do tąd szyłam na starym łuczniku i wszystko było ok ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
pomocy!
maszyna petelkuje mi od spodu wymienilam nawet bebenek poniewaz stary mial pekniety chwytacz jednak problem nie zniknal.czytam waszeposty i wywnioskowalam ze moze trzeba ja przeczyscic.............a le czym oprocz smaru do maszyn i jak ja oczyscic z kurzu.a jesli to nie pomoze??????? czy ktoras z pan moglaby przeslac mi na maila instrukcje obslugi lucznika 884??????bylabym ogromnie wdzieczna :kasial@witnet.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Instrukcja obsługi do Singera
Witam,
moża któraś z Wizażanek posiada instrukcję do Singera?. Ja mam Singera 631 G bez instrukcji i szukam jakiegos papierka opisującego jak się zabrać do szycia, chociaż najbardziej zbliżonego do tego modelu. Gdyby były potrzebne zdjęcia (nawet "rentgen" środka maszyny) to jestem w stanie dołączyć zainteresowanym pomocą zdjęcia. Pozdrawiam Może być w języku angielskim, niemieckim, francuskim no i oczywiście najlepiej w polskim ![]() Jestem już w posiadaniu opisu części Singera 631. Mam też instrukcję pasującą z grubsza do maszyny polskiej podobnej do mojego Singera. Teraz ja mogę pomóc ![]() Edytowane przez Audi Czas edycji: 2007-05-22 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Pomocy\!! Dopiero Zaczynam Szyc Maszyą I Nie Mam Pojęcia Jak Założyć Bębenek Z Czułenkiem... Jak To Zrobić?? Może Mały Instruktarz??
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mini maszyna do szycia- jest sens?
pomocy!! dopiero zaczynam szyć maszyną i nei mam pojęcia jak włożyc bebenek ze szpulką... czy mozecie mi udzielic jakiegos SZYBKIEGO insruktażu?? pozdrawiam
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
A ja sobie kupiłam tydzień temu taką http://www.allegro.pl/item204828118_...m_902_06_.html - arka radom 902-06 (ale normalnie, w sklepie za 249,-). Pewnie, że może cud to nie jest ale jak na moje niewielkie szycie co jakiś czas to mi wystarczy. Nie wiem jak inne części ale kupiłam szpulkę do łucznika i do mojej też pasuje. A przyznacie, że cena jak za maszynę z 20 ściegami (nie wszystkie - przynajmniej mi - wychodzą takie śliczniutkie jak na rysunku), na metalowych częściach (nie plastik z tvmarketu) to chyba nie jest dużo. No i 2 lata gwarancji.
Generalnie jak narazie jestem zadowolona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
witam, też mam pyt odnośnie maszyny
niektórzy piszą,że lepiiej kupić jakąś starą porządną maszynę - jakiś łucznik stary za 100 zł, a jeśli nową to za minimum 1000 mam okazję kupić używaną maszynę sprowadzaną z niemiec. wszystkie sa po 150 zł, mają trochę stopek i są na chodzie. są to: singer samba 5 victoria 4808 f victoria fashion 2200 edu tec eva 3001. sęk w tym, że nie znalazłam o nich informacji. nie chodzi mi o jakieś specjalne ściegi, już nawet nie pamiętam, czy takie miały. bardziej chodzi mi o to, by móc dokupić ewentualne części, czy stopki - o serwis. firmę singer znam ![]() ![]() dzięki za pomoc pozdrawiam Marta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Instrukcja obsługi do Singera
Cytat:
Witaj. Jestem nowa na forum. Mam w domu Singera niestety nie wiem jaki typ. Przyznam szczerze że jest to maszyna nieco "przedpotopowa" napędzana siłą mięśni ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanie... mam problem z maszyną pffaf 380.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.