Tabletki a libido - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-19, 14:47   #121
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25
Dot.: Tabletki a libido

Cytat:
Napisane przez Weronisia
Ja teraz biorę jednofazowe. Biorę Valette (polska nazwa Jeanine).

Niestety nie mogę sobie pozwolić na 3-fazowe ze względu na problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi.

Odkąd pamiętam to zawsze się odchudzałam. Jestem szczupła i nie chcę ryzykować. Jestem wysoka, więc każdy kilogram bardzo mnie 'powiększa'

Poza tym moje Valette leczą mi moją cerę - po poronieniu strasznie się rozregulowałam hormonalnie i tylko te Valette mi pomogły (działanie podobne jak Diane 35).

Ale jeśli chodzi o libido, to zdecydowanie wolałabym wrócić do Trinordiol 21, bo po 1-fazowych seks nie musi dla mnie istnieć
Własnie słyszalam ze one super sa na cere, ja jak sprobuje te trojfazowe i bede tyla też je odstawie bo to bez sensu, rozumiem Cie doskonale, ale ja musze najpierw sprobowac moze mi sie upiecze i nie przybedzie mi kg.
Jakie to straszne niby maja nam pomagać a robia z nas kaleki te wstretne tabsy, ciekawe kiedy w koncu wejdą w życie te zastrzyki dla mężczyzn wtedy zobaczymy role sie odmienia, mam nadzieje ze ja tego doczekam slyszalam ze gdzies w japoni juz 2 lata badania trwaja i nie ma skutkow ubocznych
Stary 2006-05-19, 14:51   #122
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Ja to kiedyś juz tak sobie myslalam ze jak urodze dzieci gora dwoje chcę to se jajniki podwiąże i bedzie z glowy.Tylko że to już na zawsze i nieodwracalnie
Stary 2006-05-19, 14:53   #123
Vomitoriael
Przyczajenie

A ja mam pytanko, troszke z innej beczki, widze, ze w tym temacie wiecie dokladnie o czym piszecie Chodzi mi i o ceny pigulek, dlaczego one az tak bardzo sie roznia?? przykladowo tabletki II generacji: EE + norethisteron Jednofazowe kosztują około 25 zł a już taki Microgynon 21- 21 tabl.-15,80 cena po refundacji- 9,16 - i właśnie czemu one sa akurat refundowane?? Nie mowiac juz np. o Loveston ktory kosztuje tylko 3,00...
Oczywiscie rozumiem - inny sklad, inne ceny i sposob otrzymywania poszczegolnych hormonow?? Ale to chyba zbyt duze ronice, nie wierze w to, ze jedne tabletki dzialaja lepiej od 2gich, albo, ze ktorestam powoduja jakies skutki uboczne, ale patrzac na takie rozbirznosci cenowe, latwo jest tak pomyslec
dzieki i pozdrawiam
Vomitoriael jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 15:00   #124
Weronisia
Zakorzenienie

Ceny są różne, bo różnią się producentami Niektóre uznane za leki są refundowane.

Jeśli tabletki nie różnią się składem a mają inną cenę, to nie oznacza różnic w jakości. Działają dokładnie tak samo.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 15:21   #125
Weronisia
Zakorzenienie

A jeśli lekarz nie chce dać skierowania na badanie hormonów to powinien bardzo dokładnie się o wszystko wypytać, a nie zapisać tego co aktualnie jest modne na rynku.

Może określenie swojego fenotypu pomoże...

Cytat:
"twój fenotyp

Kobiety dzieli się na trzy typy hormonalne: estrogenny, gestagenny i zrównoważony. To, do którego z nich należysz, pokaże badanie krwi na poziom hormonów. Powinien je zlecić lekarz przed wypisaniem tabletek. Nawet bez wizyty u lekarza możesz jednak z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, czy jesteś estrogenna czy raczej gestagenna. Pozwoli ci to ustalić twój wygląd i przebieg cyklu miesiączkowego.

typ estrogenny

drobna, typowo kobieca budowa ciała; duże, okrągłe piersi; suche włosy i skóra; silny zespół napięcia przedmiesiączkowego (nerwowość, płaczliwość, bolesność sutków, migrenowe bóle głowy); cykl poniżej 28 dni, miesiączka trwająca 5-7 dni, obfita, bolesna; obfita wydzielina z pochwy; skłonność do żylaków; nudności i wymioty w ciąży

zalecane tabletki Marvelon, Mercilon, Microgynon 21, Rigevidon, Stediril 30

typ gestagenny

męska, dość mocna budowa ciała; małe płaskie piersi; włosy tłuste, skóra tłusta, ze skłonnością do trądziku; łagodny zespół napięcia przedmiesiączkowego (smutek, bóle podbrzusza); długi cykl (do 36 dni), miesiączka trwająca 2-4 dni, skąpa, bezbolesna; skąpa wydzielina z pochwy; częste skurcze łydek; w ciąży duży przyrost wagi ciała

zalecane tabletki Loveston, Gravistat 125, Gravistat 250, a także preparat Diane 35, stosowany przy androgenizacji i problemach skórnych (np. intensywny trądzik) a przy okazji zabezpieczający przed ciążą

typ zrównoważony

jeśli dostrzegasz u siebie trochę cech jednego, a trochę drugiego typu (np. kobieca budowa ciała przy jednoczesnych skąpych, krótkich miesiączkach), prawdopodobnie jesteś tzw. fenotypem zrównoważonym

zalecane tabletki możesz łykać niemal wszystkie dostępne na rynku pigułki"
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 15:40   #126
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez eve_malutka
Mi libido po tabletkach sie tak podniosło , ze mnie własny chłopak nie poznaje
Co do tabletek ja biore jednofazowe
A jak dlugo bierzesz tabletki i jakie???
Stary 2006-05-19, 18:39   #127
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

No to muszę Ci przyznac że mnie wystraszyłaś.Ja stosuję antykoncepce tez juz 6 lat i obawiam sie co bedzie jak je odstawie.Natomiast z libido jest różnie bo jedne dziewczyny maja duże a u innych jej brakuje.Ja stosuje plasterki evra teraz i wydaje mi sie że po nich libido mam wzmozone .Nie wiem co Ci poradzic może musiałabyć iśc do db lekarza po poradę co dalej z tym zrobić
Podobno są juz spirale dla nieródek.Chyba że mechanicznie zaczniecie sie zabezpieczac prezerwatywą

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-19, 19:47   #128
Ray
Zakorzenienie

no wiec juz wrocilam od lekarza hmm.... nie wiem czy trafilam znow na jakeigos dziada ale trudno juz nie chce mi sie szukac innych lekarzy.... bylam u lekarza wydaje mi sie byc w miare ok... starszy pan sympatyczny ma chyba doswiadczenie wiec rozmawialam z nim miedzy innymi na temat mojej nadzerki nie wiem czy to co powiedzial jest w porzadku ale powiedzial ze nadzerek sie nie usuwa tylko w stanach zagrozenia nowotworem itp bo u kobiet ktyore nie rodzily zabieg usuniecia powoduje ze w tym miejscu szyjka macicy sie gorzej rozciaga i sa problemy ... a co do libido.. chcialam wymusic od niego badania mowilam ze nikt mi badan zadnych nie robil co do libido powiedzial ze badania hormonalne nie wykaza niczego w tym kierunku nie wiem czy to prawda ale 5 lekarz mowi mi to samo... powiedzial ze tabletki trojfazowe nie sa dla mlodyuch kobiet w wiekszosci i ze dla mlodych kobiet powinny byc hormony o jak najmniejszej dawce.. a co do libido powiedzial ze to roznie bywa wiekszosc fakt spada niektorym podnosi ale tego nie da sie wyregulowac poprzez badania poprzez badania hormonalne mozna tylko sprawdzic odnosnie tarczycy a tabletek i tp :/

mi zaproponowal plastry badz regulon echhh...... za 2 tyg bede znow u niego to sie znow bede dowiadywac i klocic....nie wiem czy z warszawy jestescie mi kolezanka polecial super lekarza wizyta 140 zl ale podobno niezawodny ma swoj gabinet i w ogole jak odloze pieniazki to wybiore sie do niego i zrobie u niego badania za 500 zl ale bede pewna ze wszystko w porzadku..
Stary 2006-05-19, 19:57   #129
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez asia26
No to muszę Ci przyznac że mnie wystraszyłaś.Ja stosuję antykoncepce tez juz 6 lat i obawiam sie co bedzie jak je odstawie.Natomiast z libido jest różnie bo jedne dziewczyny maja duże a u innych jej brakuje.Ja stosuje plasterki evra teraz i wydaje mi sie że po nich libido mam wzmozone .Nie wiem co Ci poradzic może musiałabyć iśc do db lekarza po poradę co dalej z tym zrobić
Podobno są juz spirale dla nieródek.Chyba że mechanicznie zaczniecie sie zabezpieczac prezerwatywą

pzdr
asia26
Ja jak bede u lekarza o spirale też spytam jak to dokladnie jest, tylko u mnie jest jeszcze dodatkowy problem, nie moge miec z metalem jestem alergiczką, wiec nie dosć ze dla nierodek musi być, to bez metalu jeszcze nie orietuje sie w temacie spiral wiec sie nie wypowiadam. A co do libido to rozumiem że sa rożne u rożnych kobiet ale ja zauważyłam totalny spadek, nie skarzyłabym sie jakbym tak miala zawsze ale niestety tak nie jest. A Ty Asiu nie musisz sie obawiać mysle że nic sie nie stanie jak odstawisz hormony, na poczatku jest burza w organiżmie a po ok 3 miesiacach wszystko wraca do normy, mam znajome ktore odstawialy tabletki po ok 4 latach jedna tylko mila problemy z trądzikiem bo leczyla go przez hormony i jak je odstawila to on wrocił.
Stary 2006-05-19, 20:04   #130
Ray
Zakorzenienie

hmm tak ja wiem ze od tabletek on tez potwierdzil ze to mozliwe ale ze badania hromonalne nie wykaza ktore tabletki mam wziasc zebym miala duze libido i to kwestia prob i bledow w tzym wypadku ech...................... ......... ja chyba odstawiam dokoncze te opakowanie i odstawiam chyba ze mi cos sensownego powie jeszcze za dwa tyg... bo teraz glownie sie skupilismy na mojej grzybicy(
Stary 2006-05-19, 20:11   #131
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez Ray
no wiec juz wrocilam od lekarza hmm.... nie wiem czy trafilam znow na jakeigos dziada ale trudno juz nie chce mi sie szukac innych lekarzy.... bylam u lekarza wydaje mi sie byc w miare ok... starszy pan sympatyczny ma chyba doswiadczenie wiec rozmawialam z nim miedzy innymi na temat mojej nadzerki nie wiem czy to co powiedzial jest w porzadku ale powiedzial ze nadzerek sie nie usuwa tylko w stanach zagrozenia nowotworem itp bo u kobiet ktyore nie rodzily zabieg usuniecia powoduje ze w tym miejscu szyjka macicy sie gorzej rozciaga i sa problemy ... a co do libido.. chcialam wymusic od niego badania mowilam ze nikt mi badan zadnych nie robil co do libido powiedzial ze badania hormonalne nie wykaza niczego w tym kierunku nie wiem czy to prawda ale 5 lekarz mowi mi to samo... powiedzial ze tabletki trojfazowe nie sa dla mlodyuch kobiet w wiekszosci i ze dla mlodych kobiet powinny byc hormony o jak najmniejszej dawce.. a co do libido powiedzial ze to roznie bywa wiekszosc fakt spada niektorym podnosi ale tego nie da sie wyregulowac poprzez badania poprzez badania hormonalne mozna tylko sprawdzic odnosnie tarczycy a tabletek i tp :/

mi zaproponowal plastry badz regulon echhh...... za 2 tyg bede znow u niego to sie znow bede dowiadywac i klocic....nie wiem czy z warszawy jestescie mi kolezanka polecial super lekarza wizyta 140 zl ale podobno niezawodny ma swoj gabinet i w ogole jak odloze pieniazki to wybiore sie do niego i zrobie u niego badania za 500 zl ale bede pewna ze wszystko w porzadku..
Mydlą oczy tylko oczywiscie ze nie wykazą takie badania nic na temat libidi ale wykazują poziom znaczacych w tych sprawach hormonow i wtedy dokladnie wiadomo jakie brac tabletki bo wiadomo czego jest malo a czego dużo i jaki sklad hormonalny lepiej pasuje, ja nie jestem z Warszawy i mam do niej cos ok 1600km, wiec dzieki kochaniutka ale raczej nie skorzystam, A co do plastrów wlasnie Asia na dole pisze że ma ok libido po nich. Weronisia natomiast pisa;a ze duzo lekarzy uwaza trojfazowe za tabletki dla kobiet starszych, ale ona dostala je jak miala 19 lat i bylo ok dopoero po jednofazowych miala problem z libido wiec zalezy od lekarza co mysli. Ja mam 25 lat to już chyba starsza jestem wiec mam nadzieje że moj nie bedzie robil problemow na jednofazowe nawet nie zmieniam jak coś to spirala albo te plastry, bo to bez sensu.
A co do nadzerki to ja milam robiony zabieg ok 1,5 roku temu wypalanke jeszcze jak mieszkalam w Polsce i lekarka mi powiedziala że pieknie sie zagoiła i mam teraz mniejsze problemy z grzybicą, i nie mam krwawienia po stosunku, nie wiem czy ci dobrze poradzil ja mysle ze nie, masz tam otwarta rane i przy każdym wspolżyciu ja draznisz jak jeszcze nie masz krwawien po stosunku to to przyjdzie ja też od razu nie mialam a przez dwa lata z malenkiej ranki zrobila mi sie nadzerka II stopnia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-19, 20:12   #132
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

A może brała któraś z Was REGULON? Ja dzis wzięłam pierwsza tabletke i nie bardzo wiem czego sie spodziewać...Ilu fazowe one sa?
Wczesniej brałam Rigevidon i Stediril, cięzko mi powiedzieć jak z moimi libido było bo nawet jak nie biorę to jest marne

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 20:16   #133
Ray
Zakorzenienie

mi chce lekarz dac teraz regulon to napisz jak sie bedziesz czula za jakis czas chetnie sie dowiem echhh:///
Stary 2006-05-19, 20:26   #134
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa
A może brała któraś z Was REGULON? Ja dzis wzięłam pierwsza tabletke i nie bardzo wiem czego sie spodziewać...Ilu fazowe one sa?
Wczesniej brałam Rigevidon i Stediril, cięzko mi powiedzieć jak z moimi libido było bo nawet jak nie biorę to jest marne
http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=...ek=2730&menu=4
jak wszystkie tabletki sa takie same to jednofazowy, jak masz trzy rodzaje tabletek to trzyfazowy.
Stary 2006-05-19, 20:29   #135
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

No luz napisze
Dodam tylko ze po Rigevidonie czułam sie fatalnie, a po Stedirilu bylo spoko
Tylko to moje cholerne LIBIDO

dzastina/25 No dzięki, racja

Stary 2006-05-19, 20:34   #136
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
No luz napisze
Dodam tylko ze po Rigevidonie czułam sie fatalnie, a po Stedirilu bylo spoko
Tylko to moje cholerne LIBIDO
Mi własnie po stedirilu tak drastycznie spadło libido że zaczelam to dostrzegac
Stary 2006-05-19, 20:41   #137
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Ja nie wiem czy ogóle posiadam takie coś jak LIBIDO, albo poprostu przyczyny tkwią w technice bądź...partnerze...
Brutalne ale prawdziwe...

Stary 2006-05-19, 23:35   #138
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie wiem czy ogóle posiadam takie coś jak LIBIDO, albo poprostu przyczyny tkwią w technice bądź...partnerze...
Brutalne ale prawdziwe...
moze ci w czyms pomoc?
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 23:42   #139
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Jestes okrutny

Stary 2006-05-19, 23:44   #140
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c
Konto usunięte

wiem, ze to powazny watek, ale lubie jak sie wsciekasz

"" -slodki emot
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-19, 23:45   #141
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Doceniam Twoją troskę

Stary 2006-05-20, 01:04   #142
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

A ja biorę od 4 lat Cilest, i nie mam żądnych problemów z libido, a przydałyby się czasami, bo od jakiegoś czasu jestem samotna W każdym razie cieszę się że mnie to jak narazie nie dotyczy.
Pozdrawiam, trzymajcie się ciepło
Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 04:47   #143
CMT
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do CMT

Pytanie do Dzastina25:
Cytat:
Napisane przez dzastina25
Podział tabletek antykoncepcyjnych

Tabletki podzielono na 4 grupy:
I generacja
II generacja
III generacja
IV generacja

Inny podział to tabletki jedno, dwu i trójfazowe.
I generacja:
obecnie nie stosowane ze względu na zbyt poważne działania niepożądane i androgenizację

II generacja:
preparaty mało wybiórcze, z objawami ubocznymi pod postacią androgenizacji
Nazwy leków:
jednofazowe - Microgynon 21, Minisiston, Rigevidon, Restovar, Stediril 30, Gravistat 125, Gravistat 250, Loveston
dwufazowe - Anteovin
trójfazowe - Tri Novum, Trinordiol, Triquilar, Tri Regol, Trisiston

III generacja:
preparaty selektywne, wybiórczo pobudzające receptory progesteronowe, minimalnie działają na receptory androgenowe.
Nazwy leków:
jednofazowe: Mercilon, Marvelon, Logest, Femoden, Minulet, Cilest
trójfazowe: Milvane

IV generacja:
preparaty pobudzające receptory progesteronowe, o działaniu antyandrogennym
Nazwy leków:
jednofazowe Valette

Natomiast w zależności od stałości lub zmienności składu hormonalnego tabletki antykoncepcyjne dzieli się na jednofazowe, dwufazowe i trójfazowe.

Tabletki dwufazowe nie są praktycznie już używane. Tabletki trójfazowe charakteryzują się zmiennym składzie hormonalnym przypominającym wahania fizjologiczne hormonów w trakcie prawidłowego cyklu miesięcznego. Uważano je jako bardziej fizjologiczne nie zmniejszające obfitość krwawień, rzadziej dające plamienia i krwawienia. Niestety przy ich stosowaniu u części kobiet nasilają się migrenowe bóle głowy i zmiany nastroju. Przy ich stosowaniu mamy również większy wskaźnik zawodności Pearl?a. Wniosek jest taki, że najczęściej stosowane są tabletki jednofazowe, które charakteryzują się stałym składem hormonów sterydowych w całym cyklu.
Czy mozesz mi powiedziec skad masz te informacje?
To znaczy te dotyczace "receptorow progesteronowych" wybiorczo pobudzanych (III generacja).
Co rozumiesz przez "androgenizacje"?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-20, 08:18   #144
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Ray wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę i przespałam super noc Po Rigevidonie pierwszych kilka nocy spędziłam nad kolozetem, a w dzień bylam pół przytomna Ave Regulon!

Stary 2006-05-20, 08:51   #145
Ray
Zakorzenienie

no to fajnie cytrynowo piaskowa... ja chyba z tz zdecydowalismy ze odstawie pigulki tylko musze te opakowanie (2tyg) wziasc do konca zeby nie wywolac teraz mc bo mam leczyc grzybice i dostalam leki ale za 2 tyg to rzucam albo ten regulon wezme..... ogolnie jest zle ostatni raz kochalam sie tydzien temu.... wczoraj wieczorem nie mialam ochoty dzis rano mimo ze sie wyspalem weekend moj tz ma a ja nie przykre a chcialabym czuc to co kiedys czulam jak bylam mlodsza... po przemysleniu stwierdzilam ze u mnie to tabletki bo kiedys zanim zacelam brac je.. mialam innych chlopakow i czesto sama chcialam sie calowac i piescic a teraz kaplica :/ rzucam to
Stary 2006-05-20, 10:56   #146
km
Rozeznanie

GG do km

Cytat:
Napisane przez Weronisia
Ja teraz biorę jednofazowe. Biorę Valette (polska nazwa Jeanine).

Niestety nie mogę sobie pozwolić na 3-fazowe ze względu na problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi.

Odkąd pamiętam to zawsze się odchudzałam. Jestem szczupła i nie chcę ryzykować. Jestem wysoka, więc każdy kilogram bardzo mnie 'powiększa'

Poza tym moje Valette leczą mi moją cerę - po poronieniu strasznie się rozregulowałam hormonalnie i tylko te Valette mi pomogły (działanie podobne jak Diane 35).

Ale jeśli chodzi o libido, to zdecydowanie wolałabym wrócić do Trinordiol 21, bo po 1-fazowych seks nie musi dla mnie istnieć
hej mozesz cos wiecej napisac o Valette ? chyba sa drogie co?
km jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-20, 11:19   #147
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Ja niestety o kwesti libido jeszcze nie moge nic powiedzieć, ale obiecuje że jak tylko coś zaobserwuje zaraz napisze

Stary 2006-05-20, 11:53   #148
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez CMT
Pytanie do Dzastina25:

Czy mozesz mi powiedziec skad masz te informacje?
To znaczy te dotyczace "receptorow progesteronowych" wybiorczo pobudzanych (III generacja).
Co rozumiesz przez "androgenizacje"?
http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=157&pok=4430
Wiadomości są z tej strony internetowej.
Androgenizacja, czyli nadmiar męskich hormonów u kobiet, objawia się:
- zwiększonym owłosieniem
- zaburzeniem miesiączkowania
- zmianami skórnymi z łojotokiem
- trądzikiem na twarzy i plecach
- otyłością
- nie płodnością
- niekiedy stanami depresyjnymi

a na tej stronir jest wiecej o androgenizacji
http://medycyna.onet.pl/112983,351563,placowka.html
Stary 2006-05-20, 11:54   #149
dzastina/25
Raczkowanie

GG do dzastina/25

Cytat:
Napisane przez km
hej mozesz cos wiecej napisac o Valette ? chyba sa drogie co?
Teraz sie dokladnie nie oriętuje ale pol roku temu kosztowaly 43zł bo moja koleżanka je brala, mysle ze wiele nie podrożaly.
Stary 2006-05-20, 14:45   #150
Vomitoriael
Przyczajenie

Czytam czytam i czytam, i strasznie posmutniałem, myslalem, ze medycyna juz jakis czas temu uporala sie w jakis tam sposob z antykoncepcja, ale niesteety bylem w bledzie, pigulki to wiecej problemow niz korzysci ide sie chyba wysterylizowac choc moze warto poczekac na tabletki 6 czy tam 9 generacji...
Vomitoriael jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości