|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Ile zarabiasz na rękę w przeliczeniu na pełen etat? | |||
Poniżej 1500 zł. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
6 | 4,58% |
Co najmniej 1500 zł, mniej niż 2000 zł. |
20 | 15,27% |
Co najmniej 2000 zł, mniej niż 2500 zł. |
25 | 19,08% |
Co najmniej 2500 zł, mniej niż 3000 zł. |
24 | 18,32% |
Co najmniej 3000 zł, mniej niż 4000 zł. |
21 | 16,03% |
Co najmniej 4000 zł, mniej niż 5000 zł. |
15 | 11,45% |
Co najmniej 5000 zł, mniej niż 6000 zł. |
9 | 6,87% |
Co najmniej 6000 zł, mniej niż 7000 zł. |
3 | 2,29% |
Co najmniej 7000 zł, mniej niż 8000 zł. |
3 | 2,29% |
Co najmniej 8000 zł, mniej niż 9000 zł. |
1 | 0,76% |
Co najmniej 9000 zł, mniej niż 10000 zł. |
0 | 0% |
Co najmniej 10000 zł. |
4 | 3,05% |
Głosujący: 131. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Zarobki Wizażanek i Wizażanów w 2017 r.
Cytat:
Sama obecnie chciałabym dorabiać w ten sposób (za granicą) i już się martwię, bo pracowałam tak wcześniej i wiem jak trudno znaleźć zlecenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale generalnie to wolny zawód, nie ma tu formalnych wymagań. No chyba że chcesz być przysięgłym, wtedy bez magistra do egzaminu Cię nie dopuszczą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Zgadza się
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Myślałam, że na wizażu tylko ja interesuję się tłumaczeniami
![]() Podsumowując: W branży tłumaczeniowej liczą się: -doświadczenie -talent -sieć kontaktów -konkurencyjność na rynku (stawka za stronę itp.) -specjalizacja (przekład języka prawniczego, medycznego itp.) Czy mogłabym dopytać, gdzie zdobyłyście pierwsze doświadczenia zawodowe? Gdzie słać CV by zdobyć ostrogi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony żaden poważny klient nie przyjmie oferty od "tłumacza", który zechce kilkanaście złotych za stronę specjalistycznego tekstu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
BAN stały
|
Cytat:
Można próbować na portalach dla freelancerów typu useme czy oferia, ale ja nie przepadam. Raz się tam zarejestrowałam, przestraszyłam się, co ludzie wyrabiają, i natychmiast wyrejestrowałam. ![]() ![]() O wiele lepsze są międzynarodowe portale dla tłumaczy Globtra i proz, zwłaszcza ten drugi, bo ma fajne forum z poradami, co jakiś czas organizuje też grupowe zakupy CAT-ów. Ostatnio tak zaoszczędziłam 120 euro. No i ogłaszają się tam zagraniczne biura, a one o niebo lepiej płacą. (Warto wiedzieć, że zagraniczne biura nie rozliczają się za stronę w postaci 1800 zzs, ale za słowo. pi razy drzwi strona polskiego tekstu ma tak z 250 słów, a angielskiego 300). Oferty pojawiają się też w facebookowych grupach dla tłumaczy, choć mam wrażenie, że tam przeważają oferty od osób fizycznych, więc raczej dla mających działalność. Niemniej warto się zapisać: https://www.facebook.com/groups/tlum...oup_browse_new https://www.facebook.com/groups/prac...oup_browse_new https://www.facebook.com/groups/tlum...oup_browse_new https://www.facebook.com/groups/wars...oup_browse_new Polecam też wszelkiego rodzaju akcje spamowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
2000 brutto + 300 złotych "do ręki" zajmuje się hmmm w sumie wszystkim po trochu trochę kadrami, fakturami, spedycją.
Edytowane przez Takion94 Czas edycji: 2017-10-29 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
4tys netto, międzynarodowe korpo, miasto wojewódzkie, koordynator projektów. Liczę na podwyżkę, bo pracuję już 1,5 roku i właśnie zmieniłam stanowisko.
Benefity standardowe, multisport + opieka zdrowotna, premia uznaniowa roczna (może być, a może nie być). Mam 4,5 roku doświadczenia w PM, teraz to moje drugie korpo, myślę nad zmianą, ale nie szukam aktywnie - jak ktoś się odezwie na linkedin to przemyślę, odezwę się ![]() Mąż jest QA, rok doświadczenia, też 4tys.
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Do października pracowałam w małej firmie prywatnej, miałam 2300 zł netto bez żadnych benefitów, stanowisko ciężko określić. Teraz (od października) praca w spólce miejskiej 2500 zł netto bez benefitów, stanowisko: analityk kosztów. Mam nadzieję, że pensja wzrośnie po okresie próbnym, choć ciężko z tym będzie. Na tę chwilę mam 3,5 lat doświadczenia zawodowego, obie prace bez języków obcych. Miasto wojewódzkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w korpo w Katowicach i moge powiedzieć, że dużo zależy od tego jak bardzo pracodawca w danej chwili potrzebuje pracownika. Jeśli się tka trafi to da się wynegocjować dobre stawki na start. Jednakże ja 4k zł netto nie miałam nawet po 3 latach pracy w korpo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Ludzie czasem w tych samych miastach i na tych samych stanowiskach potrafią zarabiać zupełnie różne pieniądze. Ba, w tej samej firmie nawet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
To fakt. Na przykład obcokrajowcy w moim ez korpo zarabiali znacznie więcej na początek niż Polacy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#139 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
On mówił biegle 2 językami obcymi, każdy z nas 2-3. Pomijając, że z tym facetem nikt nie potrafił pracować, tak był trudny (co wyjaśnia też historię krótkich zatrudnień). Edytowane przez 476bc3dbac029ec3a9e93a7df5eb47c70ae0ad31 Czas edycji: 2017-11-01 o 08:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;7844262 6]U mnie był taki szokujący przypadek. Koledze z zagranicy, tylko z licencjatem z zupełnie nieznanego uniwersytetu i z historią kilku bardzo krótkich zatrudnień zaproponowano lepszy stopień i więcej kasy niż naszym ludziom z kilkoma magistrami, nierzadko skończonymi za granicą i dobrą historią zatrudnienia. On mówił biegle 2 językami obcymi, każdy z nas 2-3. Pomijając, że z tym facetem nikt nie potrafił pracować, tak był trudny (co wyjaśnia też historię krótkich zatrudnień).[/QUOTE] A czym się pracodawca kieruje, że Polakowi nie da lepszej stawki, chociaz ma większe doświadczenie i wykształcenie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;78442856]
A czym się pracodawca kieruje, że Polakowi nie da lepszej stawki, chociaz ma większe doświadczenie i wykształcenie?[/QUOTE] Nie wiem, czy w ogóle istnieją ku temu racjonalne przesłanki. W Polsce w ogóle często "zagranicę" się gloryfikuje, więc możliwe, że po prostu korpo uważają takich pracowników za prestiż albo sądzą, że obcokrajowiec ochłapów nie zaakceptuje. Ten facet, o którym wspomniałam był na projektach najsłabszym ogniwem i każdy, dosłownie każdy, nieważne czy Polak czy Niemiec czy Francuz (pracuję na międzynarodowych projektach), każdy na niego narzekał. Piszę w czasie przeszłym, bo jak sprawdziłam teraz to nie figuruje już na liście pracowników. Czyli pewnie kolejne krótkie zatrudnienie i po paru miesiącach fru ![]() Edytowane przez 476bc3dbac029ec3a9e93a7df5eb47c70ae0ad31 Czas edycji: 2017-11-01 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzeniona
|
Bardzo słusznie napisałaś, niestety jest to prawda. Najbardziej mnie bawiło, jak kontaktowała się ze mną rekruterka przez LinkedIn przesyłając bardzo lakoniczny opis stanowiska, nie podając nazwy firmy i pytając, ile chcę zarabiać.
To prawda, że najczęściej bywa tak, że dostaje się pytanie, ile chce się zarabiać, po czym rekruter zapisuje stawkę i nie ma komentarza. Ja w takich sytuacjach zawsze mówiłam, że rozumiem tę stawkę jako kwotę, którą są w stanie mi zaoferować. Czasem następowała wymiana spojrzeń i tekst, o ile byłabym w stanie negocjować tę mimimalną stawkę - wtedy wiedziałam, że nie ma co tracić czasu. Ale to niestety fakt, że firmy "negocjacje płacowe" rozumieją tylko jednostronnie - na zasadzie, że oni dzwonią z ofertą i to pracownik ma się ugiąć, a to jest totalna beznadzieja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
BAN stały
|
Wcale nie jestem pewna, czy ten rozstrzał płacowy to coś dobrego. Często jest tak, że ludzie się boją prosić o więcej, bo byli już w paskudnych firmach, które rzucały ochłapy, i nawet nie wiedzą, że mogą dostać więcej. I ta cała atmosfera tajemnicy przy tym. Ja jestem jednak za jawnością, chciałabym wiedzieć, na ile mogę liczyć, zanim wyślę CV.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Po 1,5 roku pracy w jednej firmie (wcześniej na umowie zlecenie jeszcze jako studentka, od października umowa o pracę) dołożyli mi znacznie więcej obowiązków, a stawka została ta sama ;/
To moja pierwsza praca i myślę, że nie wyceniłam się dobrze i już na początek mogłam prosić z 300 zł netto więcej w przeliczeniu na pełen etat. A teraz jak spytałam o podyżkę w związku ze zwiększonym nakładem pracy, to mnie odesłali z kwitkiem. A uważacie, że zarobki w firmie powinny być jawne? U nas niby nie są, ale porozmawiałam z koleżanką i jak widać to rzeczywiście różnice są spore i zależy w dużej mierze od wymagań finansowych, które ktoś przedstawi na rozmowie.
![]() |
#147 |
BAN stały
|
Ja bym chciał nawet więcej - żeby PIT-y każdego mieszkańca były po prostu widoczne w internecie. Moim zdaniem zrobiłoby by się jakoś zdrowiej w społeczeństwie i oczywiście na rynku pracy też - łatwo byłoby sprawdzić znając czyjeś stanowisko i firmę, ile zarabia.
PS pomysł nie jest zupełnie od czapy, tak jest choćby w Norwegii. PS2 bo zaraz się na mnie rzuca ze czegoś nie wiem. Tak wiem, że w Norwegii nie wszystkie informacje z PIT-U są jawne a jedynie cały dochód i podatek i wiem też, że jak kogoś się sprawdza, to on o tym wie. W Polsce bym chciał by nawet takich ograniczeń nie było. Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2017-11-01 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.