|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wychowca kolonijny
Dziewczyny...tak tęsknię za moim pobytem w Rowach
![]() MImo tego, że byłam tam w pracy i przygód było co nie miara bez zastanowienia bym tam wróciła- no za rok wrócę, ale teraz już nie mam takiej możliwości, bo mam pracę w miejscu zamieszkania ![]() Tęsknię za morzem, za ludźmi których tam poznałam, no za wszystkim ![]() Co do telefonów- ja miałąm dziewczynkę, która dzwoniła do domu średnio co 30 minut i takie bajki czasami pisała, że hej ![]() Jeśli chodzi o zagubiebnie na początku zrobiłyśmy listy dla każdej z grup i każde dziecko musiało się podpisać- jedna lista, że akceptuje regulamin kolonii i że się z nim zapoznało, druga lista: że jeśli wszelkie cenne i wartościowe rzeczy nie znajdują się w posiadaniu Pań opiekunek samo za nie odpowiada, trzecia lista: że za każde przekleństwo zobowiązane jest wrzucić do słoiczka 50 groszy- te pieniądze potem były przeznaczane na herbaty i gorące kubki i głodne dzici i młodzież mogły wieczorkiem przyjść i poprosić o co chciały. W związku z tym przed każdym wyjściem na plażę dzieciaki zostawiały u mnie komórki i czasami aparaty- w ten sposób uniknęliśmy problemów że ktoś coś zgubił ![]() No tylko jedna dziewczynka zgubiła majtki w pokoju, hihi
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
ja wróciłam z obozu wypoczynkowego pod patronatem harcerstwa w zeszły czwartek
miejscówka wspaniała, w Mrzeżynie, namioty- po 5-6 osób w namiocie 10 osobowym, toi-toie, natryski i pełny wypas w sprzęcie nic na tym nie zarobiłam poza doświadczeniem bo był to wolontariat. A z dziećmi bywało różnie. Miałam mieszaną grupę bo i chłopców i dziewczynki, od 8 do 15 lat ciężko było znaleźć im zajęcie żeby coś razem robiły ale było ok. Kłopoty miałam jedynie z chłopcami, ale wiadomo jak to chłopcy, bójki, przekleństwa, wyzwiska i inne wybryki ![]() np chłopiec najmłodszy stwierdził że nie musi sprzątać w namiocie bo jest pierwszy raz i niech inny to za niego zrobią. Załatwił się on również na namiot w środku tak dla zabawy ![]() Wspominam bardzo miło. Nie wiem jednak co z przyszłym rokiem bo planuje ślub więc nie wiem jak z czasem. A co dalej to nikt nie wie
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapraszam na forum Panny Młode 2009
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
katka świetny pomysł z tymi listami
i dowieźc je na miejsce ehh 800 km do przejechania, czuje że to będzie dłuuuga podróż dziś dopiero facet przyslal mi liste dzieciaków: jest ich 16 w wieku gimnazjalnym przewalone |
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
puk puk odezwijcie się
nie pozwólmy umrzeć wątkowi śmiercią naturalną
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy można zacząć szukać czegoś na następny rok?
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
taak i już po koloniach
nad morzem było swietnie, ale juz na poczatku zaliczyłam wpadke spóźniając sie na pociag, ale facet na szczeście jakoś go zatrzymal tylko 4 dni ciepla, które spedzilismy nad morzem ale naprawdę było świetnie, opiekunowie młodzi, wiec swietnie zesmy sie dogadywali, dzieciaki tez spoko choć było trochę akcji z nimi za rok mam nadzieje, że kolejne...
|
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
kitty dobre pytanie
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nigdzie nie byłam jako wychowawca, w tym roku nie miałam na to czasu (prawko:P), ale za rok chciałabym gdzieś pojechać. Tylko zastanawia mnie, czy jeżeli bym sobie coś np. wlutym znalazła, a potem okazałoby się, że jednak mam inne plany i nie mogę jechać, to czy bylyby tego jakieś konsekwencje? Bo umowy chyba się nie podpisuje w lutym?
|
|
|
#130 |
|
Rozeznanie
|
Byłam w Tunezji jako wychowaca kolonijny w dniach 9-23 lipca. Ogolnie wspominam bardzo milo te 2 tygodnie. Chociaz zdarzaly sie kradzieze, wypadki typu : bolace brzuchy, biegunki, rozciecia, i uwaga --> upadek dziewczyny z balkonu z pierwszego pietra na marmurowa posadzke , oczywiscie karetka szpital itp, bylo na prawde strasznie (podejrzenie zlamania kregoslupa) ale na szczescie okazalo sie ze brak zlaman, tylko ogolne potluczenie i krwiak na udzie. Przez pierwsze kilka dni bylo ciezko (za duza kolonia za malo wychowawcow) , duzo rzeczy niedogranych i wszelakie zalatwienia na miejscu zrzucone na karb wychowawcow. Dogadanie sie z obsluga hotelowa i arabami po angielsku bylo czasem ciezkie bo nie rozumieli o co chodzi. Ale generalnie mlodziez fajna, raczej grzeczna, mimo ze cala 70-tka , to jakso wszyscy wrocili cali zdrowi i zadowleni. Pogoda bajeczna, widoki tez, wycieczka na Sahare rewelacja. Takze to wynagrodzilo wssytko i cale kolonie wspominam bardzo milo. POmimo tego ze spalam od 3 do 8 rano zwykle ...czyli po 5 h dziennie
no ale taka praca wychowawcy
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ona to zrobiła że spadła z tego balkonu ?
pozabijałabym chyba
|
|
|
|
|
#132 |
|
Rozeznanie
|
Heh no niestety nasza kochana kolonistka stwierdzila ze przejdzie przez barierke i siegnie sobie po recznik ktory jej spadl z barierki. A pol metra pod balkonem byl taki budyneczek zrobiony z cieniutkich plyt cos ala pleksi, w srodku ktorego byl maly basen (pusty tymaczasowo). I stanela na tej niepewnej konstrukcji jedna noga i siegala po recznik, i jej sie zeslizgnela reka ktora sie trzymala barierki, i przeleciala przez ten daszek w rogu gdzie nie byl przymocowany mocno i upadla z wysoka z posadzke pol metra od pustego basenu (jakby spadla do tego basenu pustego o glebokosci gdzies 1,5 metra to nie chce nawet myslec co by sie stalo....). oczywiscie dziewczyna 16-sto letnia i jej kolezanki nie pomyslaly ze to niebezpieczne i raz sie jej udalo tak siegnac po ten recznik a za drugim razem - spadla. Tyle co sie strachu najadlysmy przez to zdarzenie to nasze. Mogla zlamac kregoslup ...z reszta tak krzyczala po tym upadku ze ja sie modlilam zeby "tylko" sie polamala, ale zeby kregoslup byl caly. Na szczescie dla niej i dla nas - po przeswietleniu i USG okazlo sie ze jest cala i jedynie potluczona.
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
taak, rózne choroby dzieciaków typu ból glowy, brzucha, bigunki, skaleczenia sa na porzadku dziennym
u nas nad morzem po meczu pilki noznej z inna kolonia chłopaka zawiexli do szpitala z podejrzeniem zlamania żeber (takgo sfaulowali) ale na szczęscie tylko silne sluczenie![]() Suzi a gdzie znalazlaś kolonie za granica?? to z jakiegoś biura podroży??ile ci zaplacili??a ang na jakim poziomie trzeba znac?? |
|
|
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
Odświeżę wątek;)
Mam zamiar w marcu zrobić kurs na wychowawcę :) Po przeczytaniu wszystkich komentarzy nie mogę się doczekać, aż wyjadę gdzieś z dzieciaczkami :) Mam nadzieję, że mi się uda... Chociaż mam dopiero 18 lat i nie wiem, czy jakieś biuro chciałoby tak młodego opiekuna :( Mam pytanie. A mianowicie, zgłoszenia do biur wysyłacie przez neta? Czy też chodzicie osobiście z papierkiem o ukończeniu kursu po biurach podróży? ;) Bo zastanawiam się, czy do pośredników też się udać... W moim mieście, o ile sobie przypominam, są sami pośrednicy... I nie wiem, czy z tych biur bezpośrednio organizują wyjazdy... Jak to z Wami, kochane, było? Pozdrawiam:)
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
Aggie125 Dziękuję za odpowiedź :)
Mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć na te wakacje :))) Bardzo bym chciała pojechać z takimi dzieciakami. Byłaby to dla mnie wielka frajda, a za razem przygoda :)
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
kolejny odświeżacz
![]() ![]() dawno tu nie zaglądałam ![]() w tym roku też jadę na kolonie, ale niestety trochę późno sobie o tym przypomniałam, ale na szczęście znalazłam ![]() jadę na kolonie organizowane przez Polskie Towarzystwo Krajoznawcze, czy ktoś był na takich koloniach? może powiecie mi cos o tym towarzystwie?? chciałaby jeszcze jechać na kolonie z Caritasu, ale na razie jeszcze nie wiem czy dam radę
|
|
|
|
|
#139 |
|
Przyczajenie
|
I kolejne odświeżenie.
![]() Przeczytałam właśnie cały temat i mam mieszane uczucia. Za tydzień jadę pierwszy raz na kolonie jako wychowawca. Cieszę się z tego i jednocześnie strasznie się boję. Najbardziej chyba tego, że zabraknie mi pomysłów, stanę przed moja grupą, spojrzę na nich i nie będę wiedziała co robić. Teraz oczywiście jestem w trakcie czytania podręczników, informacji z Internetu i książek o grach. Zbieram już wszystkie przydatne rzeczy, myślę nawet nad opracowaniem planu dnia by pomysłów nie zabrakło. Pamiętam jak jeździłam na kolonie, to wychowawcy mieli dużo czasu dla siebie i my dla siebie, pozwalali samodzielnie chodzić po mieście... i wtedy się myślało "jak to fajnie jest być wychowawcą". Teraz jak mam jechać to myślę zupełnie odwrotnie. Biuro z którego jadę trzyma się żelaznej zasady - grupy nie można zostawić samej. Z jednej strony dobrze, bo będę miała cały czas dzieciaki na oku, ale czy ja to zniosę psychicznie? Pewnie zależy jaką będę miała grupę. A propos grupy, boje się, że trafią mi się chłopacy - im zawsze przychodzą do głowy jakieś głupie pomysły i kompletnie nie wiem co mogłabym z nimi robić. Mam masę pomysłów czym zająć dziewczynki, ale wydaje mi się, że orgiami i większość gier zespołowych nie nadaje się dla chłopców, że szybko się znudzą. Napiszcie proszę jakie zabawy i zajęcia najbardziej podobają się chłopaczkom w wieku 7-14lat, jakie przyjęły się na Waszych koloniach.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
Halooo, Drodzy wychowawcy, zagladacie tutaj jeszcze?
![]() Za kilka dni wyjeżdżam, więc usilnie szukam choćby najdrobniejszego wsparcia.
|
|
|
|
|
#141 |
|
Wtajemniczenie
|
I znow odświeżam
![]() Czytałam gdzieś, że osoby 17letnie mogą jeżdzić na kolnie, jako taki "pomocnik opiekuna", oczywiście w ramach wolontariatu. Czy ktoś coś o tym wie? Byłabym w stanie nawet zapłacic za kolonię jak normalny uczestnik. Bardzo lubię dzieci Na obóz jako uczestnik również się wybieram, ale chciałabym pojechać też jako wolontariusz.
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba trzeba zacząć się rozglądac za jakimiś koloniami na wakacje
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
kolejny odświeżacz
![]() szukacie już jakichś kolonii?? bo ja coś szukałam wczoraj i znalazłam tylko kilka ofert, a najwięcej się ogłasza PTK, ale w tym roku mniej płacą już |
|
|
|
|
#144 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam do Was pytanie. Wiecie może gdzie we Wrocławiu prowadzą kursy na wychowawców kolonijnych? Szukałam w internecie, ale nie udało mi się znaleźć nic aktualnego. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#145 |
|
Raczkowanie
|
Ja robiłam taki kurs w "Oświacie"
![]() http://turystyka.oswiata.wroc.pl/CMS...a_kolonii.html
|
|
#146 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
tez planuje zrobic teraz kurs na wychowawce kolnijnego. Napisalam wstepnego maila do Caritasu , bo i tak bym musiala jechac w ramach praktyk. Ale kurcze przyznaje ze jestem osoba niewierzaca i modlityy i msze troszke nie bardzo mi pasuja. Jak by mi odpisali to myslicie ze warto o takim czyms powiedziec ??
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() więc zastanów się, czy możesz tę godz. dziennie się poświęcić ![]() a z jakiego Caritasu chcesz jechać?? |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zrobiłam taki kurs na uczelni. Był organizowany wraz z kursem pierwszej pomocy przedemdycznej. Chciałabym w tym roku pojechać jako taki wychowawca, ale zupełnie nie wiem, gdzie mogłabym się na coś takiego zapisać.
|
|
#149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jak mowisz ze to sa takie msze bardziej dla dzieci to dalabym rade wytrzymac moze ma ktoras z Was jakies wskazowki jak taki pierwszy wyjazd sobie zalatwic ??
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
jutro ide wsprawie pracy jako wychowawca <jupi> czego moge sie spodziewac na takiej rozmowie ??
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

miejscówka wspaniała, w Mrzeżynie, namioty- po 5-6 osób w namiocie 10 osobowym, toi-toie, natryski i pełny wypas w sprzęcie
nic na tym nie zarobiłam poza doświadczeniem bo był to wolontariat. A z dziećmi bywało różnie. Miałam mieszaną grupę bo i chłopców i dziewczynki, od 8 do 15 lat
ciężko było znaleźć im zajęcie żeby coś razem robiły ale było ok. Kłopoty miałam jedynie z chłopcami, ale wiadomo jak to chłopcy, bójki, przekleństwa, wyzwiska i inne wybryki 

i dowieźc je na miejsce ehh 800 km do przejechania, czuje że to będzie dłuuuga podróż
tylko 4 dni ciepla, które spedzilismy nad morzem

05.06.2015