|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: książki książki książki
Cytat:
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie i w rodzinnym mieście i w osiedlowej tu we Wrocławiu w środe jest zamknięte
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Tokarczuk uwielbiam Prawiek i inne czasu
ahhhh super ksiazeczka ![]() tak Asiu u mnie na wsi w Gdyni biblioteki w srody sa close ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#124 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Jako, że zaczęłam wczoraj 4-miesięczne wakacje, to zaraz wybywam do biblioteki coś niecoś wynaleźć (u mnie w środy jest czynna
). Miałam zamiar zacząć od nadrobienia czegoś ze Świata Dysku Pratchetta - zaraziła mnie siostra, spodobał mi się "Wiedźmikołaj", ale nie miałam czasu poczytać więcej. Dziwne, jak za fantastyką dotychczas nie przepadałam, tak Pratchett coś w sobie ma Nie mam niestety luksusu dostępu do wszystkich części...Maniaczką książek nie jestem, w roku szkolnym raczej przeciętnym czytaczem autobusowo-tramwajowym, ale przez ostatnie zaniedbania czytelnicze czuję, że jak tak dalej pójdzie to zidiocieję doszczętnie, więc lecę już do tej biblio
|
|
#127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
haima - we wszystkich trzech bibliotekach, w ktorych jestem zapisana, nie ma wiekszych problemow z dorwaniem Pratchetta
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz czasem czytam "na sucho", to jednak przynajmniej z jedzeniem albo chociaz z herbatą
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mnie będziecie tak zniechęcać, to się chyba nigdy nie zabiorę
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja szefowa, juz chyba 10 lat temu zniosła te "dni wewnetrzne". One były teoretycznie po to, żeby uporządkowac księgozbiór, (pracowałam w bibliotece w której czytelnicy mają dostep do pólek) ale takie porządki to robiło sie na bieżąco i w te dni kiedy biblioteka była zamknęta, to prawde mówiąc trochę się nudziłysmy w pracy. Zawsze coś tam było do roboty, ale jednak ucieszyłyśmy się, jak "dni wewnetrzne" zostały zlikwidowane. Pratchetta czytam nie po kolei i tez sie dobrze bawię. Mnie "Ptasiek" powalił na kolana, ale czytałam go kiedy miałam 16 lat. Może dlatego. Każdy wiek ma swoje odkrycia i fascynacje, czasami ksiązki które były odkryciem dla nastolatki dla osoby dorosłej nie są już takie "powalające".
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie nie ma zadnych dni wewnetrznych , mam biblioteke otwarte codziennie z wyjatkiem niedzieli
ja jakos polubilam lalke oraz nad niemnem,nie luboe przyczepiac do ksiazek metek ze sa glupie bo sa lekturami, niestety wiele osob tak robi |
|
|
|
|
#133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#134 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(niektóre biblioteki tak robią jak jakaś ksiażka jest bardzo popularna)Świat Dysku ma to do siebie, że każda książka stanowi oddzielną całość, więc można "skakać". Ale jeżeli są jakieś serie jak np. o czarownicach czy nocnej straży to lepiej czytać po kolei bo są aluzje do poprzednich części. I pamiętajcie: "NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ZA DUŻO PRATCHETT'A"
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zadomowienie
|
osatnio pod wływem przeczytanego kiedyś "Oskara i panią Różę" Erica Emenuela Schmitta sięgęłam po "ewangelię według Piłata" tego autora. przeczytałam w jeden wieczór i mogę stwierdzic ze ukazuje tą całą historię w bardziej "ludzki" sposób, tak,że naprawdę zaciekawia-po tytule nie liczyłam na wiele
|
|
|
#136 |
|
Rozeznanie
|
"Oskar i pani Róża" to przepiękna książka
![]() Dziś udało mi się dorwać "Upiora w operze" Po latach poszukiwań w końcu mam go na własność
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dziś mi z allegro przyszły "Sceny z zycia pozamałżeńskiego" Gretkowskeij i Pietuchy. POstanowiłam ze najpierw zrobie cos pożytecznego, troche posprzątam, a potem w nagrode zasiąde z książką
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Pratchetta to ja zawsze rezerwuję sobie wcześniej - bo na półkach w każdej bibliotece stoją same nędzne resztki.
A jest tu ktoś, kto czyta Łysiaka albo Marka Hłaskę? Bo znam tylko jedna osobę, która czytuje pierwszego, i jedną jedyną, która czyta drugiego. Ja sama przeczytałam po 2 książki każdego i jakoś niebardzo. Nie wiem, niedojrzała jestem a może za dużo polityki...
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#139 |
|
Zadomowienie
|
Mój kolega, wujek i troche moja siostra czytają Łysiaka.
Dla mnie też za dużo polityki, a ja jej nie lubie. Ale lubie tak "poprzerzucać" jego książki, czytac wybrane kawałki. Uważam że Łysiak jest bardzo inteligentnym i spostrzegawczym człowiekiem. |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem w trakcie czytania " Pozwólcie nam krzyczeć " Stanisławy Fleszarowej-Muskat...bardzo Mi sie podoba
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Hłaski nie lubię, więc za dużo z niego nie znam, a Łysiaka nie czytałam.
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to nie jest opowiadanie? Ja czytałam tylko "Drugie zabicie psa" i "Sowę, córkę piekarza".Teraz zabieram się za "Ewę Lunę" Allende
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
widocznie jestem nieczula :P ale jakos mnie nie wzielo ;Pwhartona bardziej podbalo mi sie "rubio", romans..o 30letnim amerykaninie i 17letniej hiszpance
|
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
A mam pytanie - czy oddajecie niektóre z własnych książek, w ramch daru, do biblioteki? Ja kupuję sporo książek. Wiadomo, że czasem można trafić na książkę z serii "przeczytałam - i - wiem - że - do - niej - nie - wrócę". I takie książki zawsze zanoszę do mojej rejonowej. Przyjmują z pocałowaniem ręki, a ja mam pocucie, że zrobiłam coś miłego
Same korzyści A skoro miałoby się kurzyć u mnie na półce Aczkolwiek 80% zostaje ze mną
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym oddałam kilka kryminałów, które dostałam (nie lubie kryminałów)... Za to moja osiedlowa biblioteka utrzymuje się tylko i wyłącznie z datków czytelników, miasto nas nie dotuje, dzięki czemu po pierwsze panie bibliotekarki traktują nas po królewsku, dzieci z osiedla mają codziennie kółko małego czytelnika, cała biblioteka jest w ich rysunkach z bohaterami książek Panie znają każdego po imieniu i wiedzą co mniej więcej czyta, co miesiąc kupują jakieś nowości, a oprócz tego robią co roku zbiórki podręczników, więc każdy, kto jest zapisany w naszej bibliotece, jakąś cegiełkę w jej rozwój włożył
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
Ja też oddaję książki do których wiem, że nie wrócę
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lubię tego pana czytać. Pod warunkiem, że nie opowiada się akurat za wojną w Iraku... "Flet z mandragory" i "Kielich" - polecam |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytałam Hłaskę w liceum, tak więc wiele nie pamiętam, ale pamiętam, że niektóre opowiadania były bardzo poruszjące. I moim zdaiem do Hłaski właśnie nie trzeba być dojrzałym, trzeba być takim trochę "zielonym", bo jego się odbiera bardzo emocjonalnie
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Flet.." czytałam (to tam były opisy tych różnych narzędzi tortur, dobrze pamiętam?) i "Statek". O "Kielichu" nie słyszałam, ale chętnie sięgnę Pozdrawiam!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.

buuuuuuu

U mnie i w rodzinnym mieście i w osiedlowej tu we Wrocławiu w środe jest zamknięte
ahhhh super ksiazeczka ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

A to nie jest opowiadanie? Ja czytałam tylko "Drugie zabicie psa" i "Sowę, córkę piekarza".