![]() |
#121 |
hakuna matata
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 16:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
ano wiem, niestety. przesada w żadną stronę nie jest dobra. natomiast jakby mi facet powiedział, że na tym początkowym etapie tak właśnie robi, nie miałabym mu tego za złe, bo sama na jego miejscu robiłabym i myślałabym dokładnie to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A moze on jest nowoczesny i dlaczego ma zapraszać na randkę i jeszcze ma ci ja stawiać. Wiesz jaki jest problem? Ze ty nie musisz bo jesteś kobieta a on musi tylko dlatego, ze jest facetem. I jeszcze te wypominanie rozliczenia PIT 🤪 Nie chciałam zapłaty ale przy pierwszej lepszej okazji wspomnę. Ja wiem, ze jego ten procent nie był ale skoro dostałaś ty na chore dziecko to było w twoim interesie to załatwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Równouprawnienie oznacza prawną równość różnych podmiotów prawnych w ramach określonego systemu prawnego.
W socjologii równouprawnienie oznacza proces prawnego zrównywania ówcześnie nierównouprawnionych podmiotów prawnych w ramach danego systemu prawnego. Zarówno dyskryminacja jak i uprzywilejowanie są wykroczeniami przeciwko zasadzie równouprawnienia. Równouprawnienie jest często zrównywane bądź mylone z równością bądź równym traktowaniem[potrzebny przypis]. Według prawa międzynarodowego oraz praw człowieka równouprawnienie nie oznacza: że wszyscy bądź określona grupa ludzi jest faktycznie równa z natury, że należy dążyć do faktycznej równości wszystkich bądź określonej grupy ludzi, że wszyscy bądź określona grupa ludzi powinni być faktycznie równouprawnieni[potrzebny przypis]. (za Wikipedia) Gdzie w tej definicji rownouprawnienia jest podane cokolwiek bedacego w zwiazku z zasadami savoir-vivre czy kurtuazji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale obie grupy tyle samo zarabiają, więc nie ma logicznego powodu, czemu faceci zawsze mają zapraszać i płacić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie w tej definicji rownouprawnienia jest podane cokolwiek bedacego w zwiazku z zasadami savoir-vivre czy kurtuazji? Nie zawsze. Wtedy, kiedy jest sie zapraszajacym. Lub wtedy, kiedy wyznaje sie zasady kurtuzaji. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2018-04-16 o 18:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym nie chciala miec faceta, ktory nie zna zasad s.-v., oraz nie wykazuje kurtuazji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie mogę zrozumieć kobiet oczekujących równouprawnienia i oburzających się kiedy je mają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
po drugiej stronie szafy
|
Ja niby się nie zastanawiam nad tymi kwestiami, dopóki nie okazuje się że to ja jestem inicjatorem i sponsorem większości spotkań, natomiast gdyby mi ktoś powiedział wprost, że nie chce inwestować w randki, bo to za drogi biznes gdyby się miało posypać, to bym się z takiego układu wymiksowała.
Z tym że ja nie mam problemu z wyjściem z inicjatywą spotkania, z zapłaceniem za zorganizowane przeze mnie wyjście. Wręcz nie lubię jak tylko facet zaprasza.
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy tylko tych paru, które ci pasują? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#132 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie chodzi o równo a o wychodzenie z inicjatywa. W dodatku zaprosiła go nie na randkę a imprezę firmowa. Gdzie nawet nie musiała nic płacić 🤣 No bo skoro ktos zaprasza to musi płacić 🤣 tak wiec autorka to cwaniara 🤣 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Znajdź sobie chłopaka Turka oni zawsze płacą za kobietę . Tak serio jak chodziłam na randki to zawsze za mnie płacili.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja bym mogła takiego mieć ![]() jeszcze dodam, że osobiście uważam za absurdalne, że facet ma za mnie płacić i otwierać mi wszędzie drzwi tylko i wyłącznie dlatego, że urodził się z siusiakiem. jeśli tego chce - no problemo. ale nie będę wymagać tego od niego, bo ma chromosom Y. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-04-16 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Btw, tutaj jest kwestia obu rzeczy - czyli i s.-v. i zwyczajnie kurtuazji/zdobywania kobiety (chodzi glownie o taki relikt, ktory brzmi lepiej w oryginale i ksztaltowal pokolenia cale, czyli ang. courtship). Dlatego ja bym kolesia nie chciala i to radze Autorce, jesli na tych rzeczach jej zalezy. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2018-04-16 o 18:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
po drugiej stronie szafy
|
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Kiedys tak, teraz jest po prostu pozostalosc reliktowa kilku 'kurtuazyjnych zachowan' na randce, np. zaproponowania zaplacenia za kobiete
![]() Raczej chodzilo mi tez o to ciagle odnoszenie sie do rownouprawnienia, ktora sie ciagle gebe wyciera, a po prostu ten koncept ma konkretne znaczenie. Podzial obowiazkow w domu fifty-fifty tez nie mozna rownouprawnieniem nazwac, bo nie ma praw nakazujacych rowny podzial obowiazkow. To po prostu partnerstwo. Ostatnio termin rownouprawnienie to wytrych do uzasadniania wszystkiego. Nieslusznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Autorko daj znać po wszystkim!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez tak mam. A autorka wymaga czegos tylko dlatego, ze on ma siusiaka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niewątpliwie ten rozrachunek przegrywa. Matematyki nie da się oszukać. ![]() Na początku znajomości byłoby mi łatwiej zaprosić faceta na randkę niż na imprezę firmową. Edytowane przez wlosomaniaczkaaa Czas edycji: 2018-04-16 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie by się nie chciało, ale doceniam twoje zaangażowanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
I nie zamierzasz pracować, tylko zajmiesz się domem i dziećmi. Skoro tak ci się relikty przeszłości podobają. Żeby nie było, ja nie mam nic do takich kobiet, ale takie wybieranie, kiedy mi pasuje i powoływanie się na dawne kurtuazje jest śmieszne, kiedy kobieta chce być w każdym innym względzie niezależną jednostką.
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Idàc tym tropem, za chwilke bedziemy mezczyzn puszczac przodem, otwierac im drzwi, wstawac kiedy wracaja do stolika i jeszcze odsuwac im krzeslo aby sobie wygodnie siedlisko, bo przecież mamy równouprawnienie . Staram się sobie wyobrazić, jakiego pokroju mezczyzna, czulby sie ze soba dobrze, gdyby placila kobieta na tych pierwszych randkach. Albo jestem starej daty, albo zyje w basni, ale ci mezczyzni ktorych w zyciu mam i znam i ktorych szanuje (bracia, tata, przyjaciel) , ktorzy maja w swoich slownikach pojecia jak szarmancki, kulturalny, obyty i z etykietà, nigdy by nie pozwolili kobiecie zajmowac sie rachunkiem, tylko dlatego że mamy równouprawnienie. Mimo równouprawnienia, jakieś zasady w nich zostały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;82974316]Nie chodzi o równo a o wychodzenie z inicjatywa.
W dodatku zaprosiła go nie na randkę a imprezę firmowa. Gdzie nawet nie musiała nic płacić 🤣 No bo skoro ktos zaprasza to musi płacić 🤣 tak wiec autorka to cwaniara 🤣[/QUOTE] Skoro nie chodzi o równo, to wszystko gra. Jak już wspomniałam dla niektórych impreza firmowa może być większym wydarzeniem niż randka, bo z tą cwaniarą, to chyba sobie żartujesz? Dziewczyna szuka szarmanckiego faceta, a ten na takiego nie wygląda. Nawet jej do domu nie zaprowadził, a to fajna sprawa i miłe zakończenie randki chociaż pewnie niektóre dziewczyny mogłyby poczuć się urażone, bo przecież nie są kulawe, żeby je odprowadzać. Co kto lubi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu nie chodzi o to aby za niego cos robic (chociaż mozna) ale jak facet nie otworzy drzwi, nie odsunie krzesła, nie zapłaci za kobietę to nie obrażać sie o to. Nie wymagać od facetów bo ma siusiaka. Ja tam kiedyś mojemu koledze kupiłam kwiatka na spotkanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.