|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdejmowanie butow
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
W życiu nie ma nic za darmo, ale przecież chyba po coś się pracuje
.
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
W moim domu jest przyjęte,że zdejmuje sie buty w przedpokoju i żadne z moich znajomych nie zerwało z tego powodu ze mną kontaktów
![]() Większość z nas mieszka w ciasnym mieszkanku w bloku gdzie duży pokój jest salonem,sypialnią,jadalni ą i gabinetem,gdybym miała wielki dom a w nim salon przeznaczony dla gości to pewnie by mi było wsio ryba,że mi ktos naniósł piaseczku i błotka ale w sytuacji kiedy w jednym pokoju śpię,jem i przyjmuję gości to naprawdę włażenie w butach sprawia mi pewien dyskomfort. |
|
|
|
|
#124 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Chyba coś Ci się pomyliło, bo dokładnie na odwrót jest. |
||
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Dobre pytanie.
|
|
#126 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie mało kulturalne jest włażenie komuś w buciorach na siłe do mieszkania no ale każdy ma swoje pojęcie kultury...
|
|
|
|
|
#127 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nie mam jednoznacznego zdania w tej sprawie.
W moim domu goście nie mają obowiązku ściągania butów- sami o tym decydują. Czasami też namawiam, żeby nie ściągano butów, np. latem, albo gdy wiem, że podłoga w moim mieszkaniu aktualnie nie jest najczyściejsza ![]() Gdy jestem u kogoś jako gość, również oceniam, czy ściągać czy nie Zależy do kogo idę, czy w domu są dywany i czy gospodarz zachowuje porządek Nie wyobrażam sobie u babci chodzić w butach, gdzie cała podłoga jest w wykładzinie, babcia, starsza kobieta, nie odkurza jej tak często. Na dodatek często leżę na kanapie, więc w butach nie wypada Z kolei, gdy jestem np. u kogoś znajomego i z autopsji wiem, że podłogi nie są pierwszej czystości, nie ściągam butów.W związku z tym przydarzyło mi się kilka niezbyt zabawnych sytuacji. Jedna z nich wydarzyła się 2 lata temu. Kumplel przyszedł do mnie po meczu piłki nożnej- buty miał całe w błocie, w ogóle był brudny jak piorun. Władował mi się do pokoju, paradując przez cały przedpokój. Zapaskudził płytki i panele, dopiero co umyte przez mamę. To tak w ramach zastanowienia się, czy warto zawsze wchodzić komuś do domu w butach, które czasem mogą być niezbyt czyste... |
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
U mnie z domu zawsze zdejmuje się buty. Tak samo u mojej rodziny, znajomych. Pierwsze słyszę, że zdejmowanie butów jest niekulturalne. Buty są chyba do chodzenia po podwórku, a nie po domu.
A tak na marginesie: Co to znaczy zezuć?! Pierwszy raz na oczy widzę takie słowo.
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.sjp.pl/co/zzu%E6
|
|
|
#131 |
|
Zadomowienie
|
u mnie w domu buty sie zdejmuje, u wiekszosci znajomych i rodziny tez wiec uwazam to za normalne. Z reguly przychodzac do kogos oceniam sytuacje bo jesli widze ze domownicy sa bez butow tez zdejmuje, jesli chodza w butach to ja tez. Wedlug mnie kultura tego wymaga zeby dostosowac sie do wymogow czy tradycji panujacych w domu ktory odwiedzam.. jesli ktos sobie nie zyczy zebym chodzila w butach to uszanuje ten fakt.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
BAN stały
|
u mnie w domu nie mam dywanów - mam tylko panele, które łatwo zamieść, czy umyć - sama łażę w butach, lub boso- w zależności od aury, a gości raczej nie przyjmuję, ale jak już ktoś przyjdzie to NIGDY nie każę, a wręcz NIE POZWALAM mu zdiąć butów!!!!!!!!!
sama w gości też nie lubię chodzić - właśnie m. innymi za względu na konieczność zdejmowania butów - zawsze mam buty starannie dobrane do stroju - nie wyobrażam sobie ich zdejmować na spotkaniu towarzyskim - bardzo źle bym się czuła - dlatego właśnie nie lubię "domówek" i preferuję spotkania ze znajomymi w knajpkach na mieście - nikt nie każe sciagać butów - no i palić można |
|
|
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#134 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ktoś wdepnie w rzygowiny a później wejdzie do domu a tam np. raczkujące dziecko wymaca tą podłoge a później obliże palce .... po prostu.... ![]() a ja sobie nie wyobrażam np.codziennie odkużać tony piachu z podłogi. wychodząc np. z wanny czy łóżka depnąć bosą girą w piach bo towarzystwo naznosiło. albo położyć reke na taki uwalony dywan a później dotknąć twarzy. fuj fuj fuj !!!! Cytat:
że im nie wstyd takich brudnych podłóg Cytat:
za granica wielu woli kupic nowe a stare wyrzucic.bo w wiekszości przypadków stać ich na to częsciej niż przeciętnego Kowalskiego. po co maja o cos dbac jak wiedza ze jak sie ubrudzi to wywalaja? zawsze zdejmuje buty u siebie w domu. lubię porzadek. u innych też zdejmuje. - szanuję ich pracę,pieniądze jakie poszły na nowe panele czy cóś i do głowy by mi nie przyszło obrażać sie o to ! moi zjamomi tez zdejmuja sami z siebie buty,ja nic nie musze mówic. Cytat:
gdyby taka dziunia poniszczyła mi podłoge,wiecej nie przekroczyła by progu mojego mieszkania. Cytat:
w muzeum butów sie chyba nie zdejmuje ? ![]() nie chciałabym pracowac tylko po to zeby naprawiac caly czas podłogi po gościach i dziuniach w szpilach .chyba bym spalila sie ze wstydu,jakbym komuś swoimi szpilami zniszczyła podłoge,tak nawiasem mówiąc ![]() co miałabym powiedzieć po takiej wtopie? "panie panie,weź pan kup sobie inne i droższe materiały,bo coś kiepskie pan kupił" ![]() co do parkietów...ciężko znależć coś co przezyje nalot szpil. gumolit - zostają ślady panele - mogą zostać ślady,na pewno co nieco się porysują. przeciętny polak nie zarabia dużo żeby kupować drogie materiały na podloge. nie mam zamiaru w całym mieszkaniu mieć kafelek,bo jakaś dziunia może mnie odwiedzic. dywany też...szkoda mi szczerze mówiąc dywanu. wole grzecznie poprosic o zdjęcie butów niż wydać 400 zł na dywan ![]() ja mam idealnie czyste podłogi u siebie. nikt nie pobrudzi sobie stopy ani nie złapie grzybicy. łażę cały dzien w skarpetach i są białe. zapraszając do siebie gości oczekuje że uszanują moją ciężka prace,i zdejmą buty. na szczęscie wszyscy z moich znajomych to robia i nie ma problemu ostatnio koleżanka NIE pozwoliła mi za chiny zdjąć butów.pierwszy raz w życiu weszłam do kogoś w butach. pech chiciał że miałam szpilki. i chodziłam na palcach,wyglądając zapewne jak idiotka,byle by tylko uszanować ta podłoge i jej nie zniszczyć. bo wiem ile ją kosztowało położenie tej podłogi. ja nie chce jej tego niszczyć.
|
|
|
#135 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas goscie nie sciagaja butow, kiedy sa jakies spotkania w interesach u taty nie wyobrazam sobie zeby jakiegos urzednika prosic o sciaganie butow.
U mnie kolezanki zazwyczaj sciagaja buty bo siedzimy na kanapach i fotelach i lubimy nogi podwijac pod siebie lub klasc na pufe ![]() Babcia nie sciaga ,nigdy butow bo jej nogi marzna, u nas w salonie i czesci domu w ktorej przemieszczaja sie goscie sa kafle wiec dywany sie nie niszcza. Natomiast mamy znajomych u ktorych sa panele i np. przejscie w nich w szpilkach juz robi dziury. Mojej siostry kolezanka musi sciagac buty juz na ganku, maja specjalna szafke przed drzwiami do ktorej ukladaja buty, co kraj to obyczaj...........
|
|
#136 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o mnie, to bardzo, bardzo mnie złości, jak ktoś mi się wchrzania w buciorach do pokoju, czy innych pomieszczeń. Moje dziecko raczkowało po dywanie i podłogach. Teraz już ma 2 latka, ale lubi leżeć i bawić się na dywanie. Dlaczego mam narażać je na kontakt z bakteriami przyniesionymi z chodnika czy innych miejsc. Pewnie ktoś powie, że można odkurzyć. Owszem, ale to nie zmienia faktu, że nie lubię jak się nie zdejmuje butów.
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Aja mam takie zasadzy co do ściągania/ nieściągania butów(wydaje mi sie że są dość racjonalne i w miare zgodne ze zwyczajami):
- ściągam gdy :
pozdrawiam
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie brzydzicie się jak ktos Wam łazi po domu w skarpetkach, albo w lecie goła stopą? Nie myslicie o tym, ze ten ktos iles tam czasu mógł nie myc stóp, mógł nie zmieniac skarpet, moze miec grzybicę itd. A potem po tym dywanie po którym chodził ktoś, kto cały dzień kisił nogi w butach a potem ten pot wytarł w Wasz dywan, po tym dywanie raczkuje Wasze dziecko, albo Wy sobie na nim leżycie...
|
|
|
#139 | |||
|
Zakorzenienie
|
Tonę piachu? Codziennie?
Toż to trzeba taczkami przywieźć tyle piachu, a nie pod podeszwą przynieść. Cytat:
.Przecież do muzeum odnosiły się ochraniacze. ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ Cytat:
Ja w przeróżnych szpilkach po przeróżnych typach podłóg chodziłam i nigdzie nie zostawiłam po sobie pamiątki. No chyba, że problem tkwi w wadze osoby noszącej szpilki, może jak cięższa osoba, to rzeczywiście stawiając stopę w szpilce cieżarem ciała 'dziurkuje' parkiety... Cytat:
i dziękuję Bogu, że u mnie to tylko w butach .
|
|
|
#140 |
|
BAN stały
|
I czy nie można dzieciakowi jakiegoś kocyka położyć, coby nie turlało się po dywanie? I problem z głowy.
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
problem jest zawsze z głowy,jak goście zdejmą buty.
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba przeoczyłaś posta Luby
, bo problemy to się dopiero mogą zacząć po wizycie gości...
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie tylko zastanowiło, że buty to sa fuuuuj, prawie, ze zwymiotować można ![]() A spocona, zagrzybiona i brudna stópka to jakos nie jest fuuuuj ![]() Rozumiem, ze wybieramy mniejsze zło (w zalezności od preferencji dla jednych to buty a dla innych brak butów ) Ale zastanawiam się czy uswiadamiamy sobie, że to tylko wybór między jednym brudem a drugim... edycja: I jak widzę posta anki 85, to raczej nie zdajemy.
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ściągam buty bo inni u mnie ściagają. niestety - jest kilka takich miejsc gdzie lepiej buty zostawić na nodze .... ja waże zaledwie 50 kg. na jakichś miększych podłogach robią się ślady. panele się rysują. co do "bosych stóp" szczerze? nikomu się nie zdarzyło wejść do mnie w sandałach i siedzieć o bosej stopie ![]() raz przyszedł do mnie koleś i jemu tak śmierdziały nogi że dywan w pokoju miałam "zgnity" przez tydzien a póżniej jak wchodził w butacj to przez buty było czuć to ....
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli ktoś bardziej dba o podłogi niż o swoich gości, to nie powinien nikogo zapraszać
Ja nigdy nie powiedziałabym odwiedzającemu mnie, zeby zdjął buty, to jest niedopuszczalne i tyle, narażamy bowiem daną osobę na krępujące i niekomfortowe sytuacje (co np. z dziurą w skarpetce, z ewentualnym "zapachem" stóp ) nie wspominając juz o tym, ze brak obuwia moze popsuć strój, szczególnie ten bardziej elegancki..Ja gdy kogoś witam w moich progach nie poruszam tematu butów, jeśli ktoś ma ochotę to zdejmuje i tyle, mówię tylko "nie zdejmuj butów, no chyba że tak ci wygodniej"
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak się instaluje panele słabej jakości (tanie bele co), to trudno oczekiwać, że następne pokolenie dostanie je w spadku, w idealnym stanie.
Cytat:
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() odn. dotykania przez dzieci to zapewniam cie ze takie turlanie to czyste hartowanie ,a w zlobkach ,przedszkolach dzieci nie takie rzeczy jak piach zjadaja ;-) osobiscie wole odkurzyc piach niz ukiszone smierdzace slady potowe -tutaj odkurzanie nie pomoze.nie wierze ze nie spotkalyscie si enigdy z brudnymi,smierdzacymi skarpetami -mnie sie zdarzylo i to u czlowieka ktory uwaza sie ze "żę,żą" |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.

Nie wyobrażam sobie u babci chodzić w butach, gdzie cała podłoga jest w wykładzinie, babcia, starsza kobieta, nie odkurza jej tak często. Na dodatek często leżę na kanapie, więc w butach nie wypada 

21.06.2014r.