Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2 💕 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-20, 14:06   #121
BielinkaO
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2 💕

Cytat:
Napisane przez _toja Pokaż wiadomość
Fiolek współczuję. Ja jestem przewrażliwiona i nawet na chwilę jak dziecko odkładam to do łóżeczka/ wózka/ na podłogę. Ale mnie tresowali w szpitalu jak bylismy i wiele razy wspominali że chwila wystarczy. Dobrze, że na nosku się skończyło.

My dziś w centrum handlowym bylismy i jakas baba zaczęła mi dziecko po nodze macać. Nosz kurde a jak jej uwage zwróciłam żeby dziecka nie dotykała to z mordą na mnie że wielka mamusia się znalazła. No hellou wypadałoby przeprosić a nie... Co za ludzie :/
Ale głupie babsko :/

Nie lubię jak ktoś nocy zaczepia moje dziecko.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
BielinkaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 14:10   #122
_toja
Zadomowienie

Dziewczyny chciałam kupić książki o karmieniu- czym się różni alaantkowe blw od nowe alantkowe blw?
_toja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 14:16   #123
agaciaaas
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny chciałam kupić książki o karmieniu- czym się różni alaantkowe blw od nowe alantkowe blw?
Nie wiem czy wiesz, ale tam są głównie przepisy. Mam tylko pierwsza ale podejrzewam, że ta druga to po prostu nowe przepisy.

agaciaaas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 14:16   #124
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez fiolek7317 Pokaż wiadomość
A polecacie te naczynia z IKEA? Ja narazie kupilam kubeczki o ktorych pisalam, dwie lyzeczki TT i jedna Smiki.

Przyszla paczka z H&Mu, takie maja wielkie te rozmiary, ze nie wiem kiedy Filip cos z tych rzeczy założy, a żal zwracać.

Porządne, kolorowe, ładne, bez BPA, do mikrofali i zmywarki. Dla mnie super

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Może spróbuj faktycznie

A radzi sobie z kubeczkiem? To jest taki normalny? Nie potrafię ugryźć tego tematu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Normalny. Ja jej daję, trochę siorbie, próbuje łapać kubek, trochę się zalewa, ale to nic

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 14:17   #125
Majka1503
EDUkator

Cytat:

https://alaantkoweblw.pl/nasze-ksiazki-kucharskie-blw/ tu masz porównanie

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 14:39   #126
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agaciaaas Pokaż wiadomość
Nie wiem czy wiesz, ale tam są głównie przepisy. Mam tylko pierwsza ale podejrzewam, że ta druga to po prostu nowe przepisy.

Dokładnie tak. Mam obie o to po prostu książki z przepisami.

Stary 2018-06-20, 14:56   #127
_toja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaciaaas Pokaż wiadomość

Właśnie o przepisy mi chodzi
Stary 2018-06-20, 15:48   #128
zori86
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Styczniowe 2018r. cz. 2

O tak naczynia z Ikei są super. Moje juz maja ponad 4 lata dluga i krótka biało zielona lyzke tez mam. Zresztą nocki z tej serii tez jest super

Fiołek dobrze ze Filipowi nic się nie stało. Syn mi nigdy nie spadł Ale za to jak zaczął stawać przy meblach to nie raz upadł głową, a w wynajmowanym mieszkaniu byly wszędzie płytki.

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

A nie wiecie czy w tych książkach są te same przepisy co na stronie? Chodzi mi o te alaantkowe blw .

zori86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 15:55   #129
Demeter_
Zadomowienie

Zori tu masz spis treści z tej starej książki, tzn alaantkowe blw
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180620_165305.jpg (101,2 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180620_165257.jpg (89,7 KB, 29 załadowań)
Demeter_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 15:56   #130
Demeter_
Zadomowienie

Później odniosę się do reszty

Fiołek, dobrze że tylko na tym się skończyło. To tylko pokazuje jak bardzo trzeba mieć oczy dookoła głowy i że mimo uwagi, każdej z nas może się to przytrafić
Stary 2018-06-20, 15:58   #131
Ewka788
Raczkowanie

My dzisiaj cały dzień śpimy. Rano pobudka o 7 drzemka id 9:15 do 11:40 potem parę godzin aktywności i kokosem leją drzemka 14:30 do 16:30. Ale nockę mieliśmy kiepską przez zęby w natarciu więc młody pewnie odsypia a ja z nim. Rana tylko chatę ogarnęłam i obiad ugotowałam i jeszcze go nawet nie zjadłam. Biedny ten mój misio męczą go te zęby. Jeszcze babka z przychodni dzwoniła że dzwonili z laboratorium że badanie krwi musimy powtórzyć bo jedna probowka do bani, w sensie skrzep był. Czyli źle pobrane. Nosz q...a!
Ewka788 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 18:54   #132
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter_ Pokaż wiadomość
To tylko pokazuje jak bardzo trzeba mieć oczy dookoła głowy i że mimo uwagi, każdej z nas może się to przytrafić
a i to nie wystarczy czasem wyobraźcie sobie, że stałyśmy z mamą obok wózka (na wyciągnięcie ręki dosłownie) między nas weszła córa i jak zwykle chwyta pałąk tak się na nim powiesiła. Dosłownie sekunda jak przeważyła wózek, wózek poleciał na nią razem z Kubą na szczęście Kubuś jak długi położył się na niej więc miękko wylądował ale oboje się wystraszyli a wszystko to dosłownie kilkanaście cm obok (próbowałam chwycić ręką ale za duża siła była i go nie utrzymałam w locie). Także oczy dookoła głowa i niezły refleks jak nic

Edytowane przez LittleBeetle
Czas edycji: 2018-06-20 o 18:55
LittleBeetle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 18:57   #133
_toja
Zadomowienie

Dziewczyn a po jedzeniu papek przemywacie buzie? Dajecie cos do picia? Myjecie dziasla?
Stary 2018-06-20, 19:02   #134
Kimitri
Zakorzenienie

Dziewczyny mam nadzieję że maluchom nic n8e jest po tych upadkach.

U nas nigdy się nie zdarzyło ale jak was czytam to wszystko jest możliwe... Muszę uważać

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 19:05   #135
Kimitri
Zakorzenienie

Wiem że musi siedzieć stabilnie do blw. Ale wtedy musi być trzymany na kolanach 8 wtedy dla mnie bardziej niewygodnie. Ale ma jeszcze miesiąc - zobaczymy czy w ogóle pociągnie się do siadania...

Ostatnio fizjo na kontroli pochwaliła i powiedziała że młody ma umiejętności dziecka ponad polrocznego czyli 1.5 msc do przodu.

Nadrabiam na bieżąco choć dużo piszecie.

A się dzis wkurzyłam.. Była umówioną na mani i pedi... Przychodzę a zakład zamknięty na 4 spusty a telefonu nikt nie odbiera... A myślałam że na chrzciny sobie ładnie zrobię dłonie i stopy...

Kimitri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 19:10   #136
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LittleBeetle Pokaż wiadomość
a i to nie wystarczy czasem wyobraźcie sobie, że stałyśmy z mamą obok wózka (na wyciągnięcie ręki dosłownie) między nas weszła córa i jak zwykle chwyta pałąk tak się na nim powiesiła. Dosłownie sekunda jak przeważyła wózek, wózek poleciał na nią razem z Kubą na szczęście Kubuś jak długi położył się na niej więc miękko wylądował ale oboje się wystraszyli a wszystko to dosłownie kilkanaście cm obok (próbowałam chwycić ręką ale za duża siła była i go nie utrzymałam w locie). Także oczy dookoła głowa i niezły refleks jak nic
W tym momencie chyba bym dostała zawału albo chociaż biegunki nerwów

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Dziewczyn a po jedzeniu papek przemywacie buzie? Dajecie cos do picia? Myjecie dziasla?
Ja daje Klusce wodę do picia no więc oczyścić sobie buzię i dziąsła samodzielnie.

Stary 2018-06-20, 19:26   #137
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majaaaaa Pokaż wiadomość
W tym momencie chyba bym dostała zawału albo chociaż biegunki nerwów
oj powiem Ci, że to była dosłownie sekunda tyle dobrze się, że wylądował na córce le nawet teraz wiem,że tutaj zero mojej winy bo wózek stał obok i córa z nienacka się na nim zawiesiła (chyba się pohuśtać chciała)...

Kuba dziś półdupkiem próbował z czworaka usiąść jeszcze mu sporo brakuje ale agnecik z niego więc myślę, że na pół roku będzie siadał. Rozgadł się okropnie, tata powtarza po mężu a ten oczywiście zadowolony to musiał być wielki skok bo tak spał z (.) w buzi tylko. Na szczęście w tym temacie mała poprawa.
Stary 2018-06-20, 19:38   #138
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
oj powiem Ci, że to była dosłownie sekunda tyle dobrze się, że wylądował na córce le nawet teraz wiem,że tutaj zero mojej winy bo wózek stał obok i córa z nienacka się na nim zawiesiła (chyba się pohuśtać chciała)...

Kuba dziś półdupkiem próbował z czworaka usiąść jeszcze mu sporo brakuje ale agnecik z niego więc myślę, że na pół roku będzie siadał. Rozgadł się okropnie, tata powtarza po mężu a ten oczywiście zadowolony to musiał być wielki skok bo tak spał z (.) w buzi tylko. Na szczęście w tym temacie mała poprawa.
No to zdolniacha z niego, super

Az muszę sprawdzić w przybliżeniu kiedy u nas jakiś skok, bo od kilku dni mamy wieczorne histerie

No tak. Kalendarz skoków pokazuje, że aktualnie jesteśmy w trakcie, a najgorsze dopiero przed nami

Edytowane przez Majaaaaa
Czas edycji: 2018-06-20 o 19:41
Majaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 19:40   #139
Ajtra
Raczkowanie

LittleBeetle straszne przeżycie, dobrze że skończyło się bez obrażeń.
No i gratuluję Kubusiowi wbitych leveli moja córa od dłuższego czasu cały czas mówi to samo (plus jakieś straszne dźwięki ), a szkoda, bo ma taki fajniutki głosik i lubię jej słuchać

W ogóle to tak sobie myślę, że taki zdrowy noworodzio to było to spał, jadł, pieluszkował i nie w głowie mu były wygibasy, a teraz człowiek tylko w stresie, a będzie coraz "gorzej"
Ajtra jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-20, 19:42   #140
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ajtra Pokaż wiadomość
LittleBeetle straszne przeżycie, dobrze że skończyło się bez obrażeń.
No i gratuluję Kubusiowi wbitych leveli moja córa od dłuższego czasu cały czas mówi to samo (plus jakieś straszne dźwięki ), a szkoda, bo ma taki fajniutki głosik i lubię jej słuchać

W ogóle to tak sobie myślę, że taki zdrowy noworodzio to było to spał, jadł, pieluszkował i nie w głowie mu były wygibasy, a teraz człowiek tylko w stresie, a będzie coraz "gorzej"
Właśnie przed chwilą o tym pomyślałam, że brakuje mi tych chwil kiedy podstawą było jedzenie, spanie i czysta pielucha A najbardziej to mi brakuje brzuszka

Stary 2018-06-20, 19:45   #141
Ajtra
Raczkowanie

Majaaaaa ja tam za ciążą jakoś strasznie nie tęsknię teraz nie dosypiam, nie zawsze dojadam a i tak się czuję o niebo lepiej, mam więcej siły i jestem w stanie zrobić duuużo więcej niż w ciąży. Ale to też zależy od tego jak kto przechodzi. A na zdanie "ciąża to nie choroba" w dalszym ciągu mam alergię
Ajtra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 19:50   #142
zori86
Zadomowienie

Demeter dziękuję

Ewka jaki śpiący dzień mieliście. Szkoda ze musicie powtarzać badanie.

LittleBeetle o matko. Dobrze że się na strachu skończyło.

Kimitri tez bym się wkurzyła.

zori86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 19:50   #143
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
No to zdolniacha z niego, super

Az muszę sprawdzić w przybliżeniu kiedy u nas jakiś skok, bo od kilku dni mamy wieczorne histerie

No tak. Kalendarz skoków pokazuje, że aktualnie jesteśmy w trakcie, a najgorsze dopiero przed nami

ja myślę, że on się dobrze dostosowuje do funkcjonowania z siostrą (kiedyś słyszałam, że zwykle drugie dziecko rozwija się szybciej) bo wszystko co jest jej mu zabiera a on biedaczek akurat najbardziej zafascynowany jej zabawkami. Ona krzyczy 'nie' a ten się śmieje i pędzi za tym co odłożyła myśląc, że się z nim bawi

gdzie sprawdzasz? u nas dalej chyba jest ale już nie tak intensywny bo ostatnio sporo płaczu było (jak nie on bo on mega pogodny) a dziś już mniej płaczu i więcej gadania i śmiania.
Cytat:
Napisane przez Ajtra Pokaż wiadomość
moja córa od dłuższego czasu cały czas mówi to samo (plus jakieś straszne dźwięki ), a szkoda, bo ma taki fajniutki głosik i lubię jej słuchać

najpiękniejsze dźwięki
oj tak, ja to jak czasem sobie pomyślę, że córa ma już 3 latka a była mniejsza od Kuby przeraża mnie to i obawiam się, że kiedyś przez to będę 3 chciała mieć bo zatęsknie za takim noworodziem
Cytat:
Właśnie przed chwilą o tym pomyślałam, że brakuje mi tych chwil kiedy podstawą było jedzenie, spanie i czysta pielucha A najbardziej to mi brakuje brzuszka
oj mi brzucha w ogóle nie brakuje, zrzuciałam właśnie w 2msc 40cm z obwodów i w końcu się czuje dobrze w swojej skórze a swoją drogą, że druga ciąża była totalnym przeciwieństwem pierwszej i naprawdę źle ją przeszłam.
Stary 2018-06-20, 19:58   #144
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:

ja myślę, że on się dobrze dostosowuje do funkcjonowania z siostrą (kiedyś słyszałam, że zwykle drugie dziecko rozwija się szybciej) bo wszystko co jest jej mu zabiera a on biedaczek akurat najbardziej zafascynowany jej zabawkami. Ona krzyczy 'nie' a ten się śmieje i pędzi za tym co odłożyła myśląc, że się z nim bawi

gdzie sprawdzasz? u nas dalej chyba jest ale już nie tak intensywny bo ostatnio sporo płaczu było (jak nie on bo on mega pogodny) a dziś już mniej płaczu i więcej gadania i śmiania.

najpiękniejsze dźwięki
oj tak, ja to jak czasem sobie pomyślę, że córa ma już 3 latka a była mniejsza od Kuby przeraża mnie to i obawiam się, że kiedyś przez to będę 3 chciała mieć bo zatęsknie za takim noworodziem

oj mi brzucha w ogóle nie brakuje, zrzuciałam właśnie w 2msc 40cm z obwodów i w końcu się czuje dobrze w swojej skórze a swoją drogą, że druga ciąża była totalnym przeciwieństwem pierwszej i naprawdę źle ją przeszłam.
https://skoki-rozwojowe.pl

A ja się tak dobrze czulam w ciąży (pomijając 1trym) i tak się sobie podobałam... A teraz znowu dupa.

Stary 2018-06-20, 20:02   #145
cooos_ik
Zadomowienie

Kurcze little tez bym zawału dostala, dobrze, że miał chlopak miękkie lądowanie
Kimitri też bym sie wkurzyla
majaaaa a pamietasz jak chciałysmy wszystkie jak najszybszej urodzić bo te nasze kochane brzuszki już przeszkadzały? a juz tęskno
Ja drugą ciążę duzo gorzej zniosłam niż pierwszą więc podziekuję
U mnie dzisiaj dzien super, przyjechała moja mlodsza siostra i mi dziecko na 2h wzięła na place zabaw. Miałam chwile dla Siebie jeśli tak można nazwać opiekę nad jednym dzieckiem

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Co do wagi to ja jestem terax mega zadowolona (chociaż muszę zacząć ćwiczyć żeby ujedrnic) bo waze teraz 11kg mniej niż sprzed zajścia w ciążę

Edytowane przez cooos_ik
Czas edycji: 2018-06-20 o 20:01
cooos_ik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 20:34   #146
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cooos_ik Pokaż wiadomość
tak można nazwać opiekę nad jednym dzieckiem
Co do wagi to ja jestem terax mega zadowolona (chociaż muszę zacząć ćwiczyć żeby ujedrnic) bo waze teraz 11kg mniej niż sprzed zajścia w ciążę

oj myślę, że można. Ja też jak zostaje z córą to taki luksus
jak Ty to robisz mega!
ja zobaczyłam 4 z przodu i mi to wystarczyć musi, teraz byle utrzymać ale się bujałam trochę z kg ciążowymi

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Cytat:
dziękuje
u mnie chyba się wyjątkowo nie zgadza bo jest napisane, że początkiem lipca będziemy mieć mega skok a teraz niby tylko bardziej wybredny był

wiecie co pochwale się, a co! 3 lata czekałam i nadszedł wielki dzień, moje starsze dziecko zasnęło samo w pokoju niesamowite, nie myślałam, że taki czas nastąpi
Stary 2018-06-20, 20:46   #147
cooos_ik
Zadomowienie

Cytat:
oj myślę, że można. Ja też jak zostaje z córą to taki luksus
jak Ty to robisz mega!
ja zobaczyłam 4 z przodu i mi to wystarczyć musi, teraz byle utrzymać ale się bujałam trochę z kg ciążowymi

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

dziękuje
u mnie chyba się wyjątkowo nie zgadza bo jest napisane, że początkiem lipca będziemy mieć mega skok a teraz niby tylko bardziej wybredny był

wiecie co pochwale się, a co! 3 lata czekałam i nadszedł wielki dzień, moje starsze dziecko zasnęło samo w pokoju niesamowite, nie myślałam, że taki czas nastąpi
Co do kg to chyba karmienie pomaga, bo ja jem strasznie duzo, niestety dużo slodkiego. Muszę sie później pamiętać, żeby kg nie wróciły
Co do usypiania dziecka to koniecznie mi powiedz jak to zrobiłaś, właśnie bardzo bym chciała żeby starsza sama zasypiala

cooos_ik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-20, 20:52   #148
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Ale zdupilam. Klusek zasnął w samych bodach bo tak mieliśmy nagrzane w pokoju od słońca. A teraz się zrobiło chłodniej, on się ciągle rozkopuje z kocyka... Boję się go ruszyć żeby ubrać śpiworek

Stary 2018-06-20, 20:55   #149
Demeter_
Zadomowienie

Cytat:
Ale zdupilam. Klusek zasnął w samych bodach bo tak mieliśmy nagrzane w pokoju od słońca. A teraz się zrobiło chłodniej, on się ciągle rozkopuje z kocyka... Boję się go ruszyć żeby ubrać śpiworek

Jak usnie mocno, to przestanie się rozkopywać

Stary 2018-06-20, 21:18   #150
LittleBeetle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cooos_ik Pokaż wiadomość
Co do kg to chyba karmienie pomaga, bo ja jem strasznie duzo, niestety dużo slodkiego. Muszę sie później pamiętać, żeby kg nie wróciły
Co do usypiania dziecka to koniecznie mi powiedz jak to zrobiłaś, właśnie bardzo bym chciała żeby starsza sama zasypiala

U mnie kp w ogóle nie pomaga. Musiałam się trochę namęczyć ni ale na szczęście ruszyło.
Aj no właśnie nic nie zrobiliśmy. Jestem w szoku do teraz ona bez tulenia nigdy nie zasnęła, zawsze wolała a dziś naprawdę niespodzianka bo tak jak Wam pisałam ostatnio ona nigdy sama nie zasnela. Chyba na każdego pora przychodzi (choć jestem ciekawa czy tak zostanie )

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości