Duphaston - wątek zbiorczy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-27, 23:21   #121
Nelllcia
Raczkowanie

Dot.: duphaston

Jaga - dzieki za odpowiedz, trochę sie uspokoiłam, ale na wszelki wypadek zamówiłam czas do lekarza na środę, jesli krwawienie nie przejdzie do tej pory to tak czy siak bym sie denerwowała...

Ukrycior - Nie wiem sama juz co o tym wszystkim myslec, opisałam moja historie w wątku "zly ginekolog", wiem tylko tyle, ze drugi lekarz mnie zbadał, obejrzał wynik zdjęcia usg, które zrobiono mi po tym jak tamta lekarka chciała mnie wysłać do szpitala, no i stwierdził on, ze tam nic takiego nie ma...nawet powtórzył usg wewn i powiedział, ze nie ma potrzeby robić tych badan krwi. Dostałam leki, nadal nie wiem skąd te zaburzenia cyklu, no i nadal mam problem z zaparciem i taki jakby ucisk, ale miałam ostatnio dużo stresów (sesja itp)...wiec tak sobie mysle, ze moze to na tle nerwowym, albo jakies hormonalne zaburzenia...
Ale powiem Ci, ze tamta babka zasiała mi taki strach, ze przedwczoraj dostałam atak lęku i paniki kiedy byłam w sklepie, nagle poczułam jakby ze mnie lała sie krew, weszłam później do toalety i okazało sie, ze nie było tak źle, ale ja to autentycznie czułam. A nigdy wcześniej nie miałam takiego czegoś. Nie jestem przewrażliwiona, ale to co usłyszałam na tej pierwszej wizycie bardzo mnie zniszczylo...

Dzieki raz jeszcze za wsparcie i słowa otuchy kiedy byłam naprawdę w kiepskiej formie
Stary 2008-03-11, 12:16   #122
trufelka
Raczkowanie

duphaston na wywołanie okresu, bardzo posze o pomoc

witam!
bardzo bym prosiła Was o pomoc. pisałam juz w innym watku, ale niestety bez odpowiedzi.
dostalam jakis czas temu duphaston na przywrocenie okresu. mam go brac 10 dni raz dziennie. jutro mam ostatnia tabletkę, a okresu jak nie bylo - tak nie ma.
okresu normalnego nie mam juz dlugo, ponad miesiac temu mialam plamienia. o prawda okres zawsze mialam bardzo nieregularny i dlugi, ale teraz to juz przesada.
i tutaj moje pytanie czy mam czekac i jest szansa, ze okres pojawi sie kilka dni po zakonczeniu brania czy cos jest nie tak i zapisac sie do lekarza?
trufelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 12:17   #123
wisniowaa
Raczkowanie

Dot.: duphaston na wywołanie okresu, bardzo posze o pomoc

A nic na ten temat nie ma napisanego w ulotce?
wisniowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 12:41   #124
trufelka
Raczkowanie

Dot.: duphaston na wywołanie okresu, bardzo posze o pomoc

a włąsnie w tym problem, ze nie...
trufelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 14:17   #125
karolcia1983
Przyczajenie

duphaston

witam serdecznie jestem tu nowamam problem bo odstawiłam w lutym duphaston tzn brałam ostatni raz w marcu dostałam @ a teraz mi się spóznia 5dni niewiem czy to wina odstawienia duphastonu prosze o odpowiedż;]
karolcia1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 14:20   #126
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez karolcia1983 Pokaż wiadomość
witam serdecznie jestem tu nowamam problem bo odstawiłam w lutym duphaston tzn brałam ostatni raz w marcu dostałam @ a teraz mi się spóznia 5dni niewiem czy to wina odstawienia duphastonu prosze o odpowiedż;]
witamy
ja też kiedyś brałam duphaston na uregulowanie cyklu i efekt był niestety taki, że jak brałam lek to okres jak w zegarku... odstawiłam, okresu 3 miesiace brak, no to znowu duphaston i tak w kółeczko;/
teraz biorę tabletki anty wiec problem zniknal ale jak odstawie to pewnie sie pojawi znowu;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 14:22   #127
karolcia1983
Przyczajenie

mąz mówi a może to ciąża? a ja cos ty prędzej to przez duphaston i chyba mam racje;[
Stary 2008-04-01, 15:15   #128
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
mąz mówi a może to ciąża? a ja cos ty prędzej to przez duphaston i chyba mam racje;[

jeżeli współżyłaś bez zabezpieczenia to możebyć to ciąża bo duphaston nie ma działania antykoncepcyjnego,)

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-01, 17:05   #129
karolcia1983
Przyczajenie

Dot.: Duphaston - wątek zbiorczy!

bez zabezpieczenia juz od lipca 2007 ale duphaston brałam od listopada do lutego tego roku narazie mam tylko bóle podbrzusza nieweim czy robić test czy poczekac az okres sam przyjdzie tylko niewiadomo kiedy??
Stary 2008-04-01, 17:08   #130
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
bez zabezpieczenia juz od lipca 2007 ale duphaston brałam od listopada do lutego tego roku narazie mam tylko bóle podbrzusza nieweim czy robić test czy poczekac az okres sam przyjdzie tylko niewiadomo kiedy??
myślę, że możesz zrobić test
okres się spóźnia? Spóźnia.
Także zrób teścik

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-01, 17:14   #131
karolcia1983
Przyczajenie

jutro zrobie i dam znać;]
Stary 2008-04-10, 12:05   #132
Wildflower
Raczkowanie

Hej Dziewczyny

Chcialabym się dowiedzieć co myślicie o mojej sytuacji: od września zeszłego roku starałam się z mężem o dzidziusia, po bożonarodzeniowych starankach nie dostałam @ ale testy wychodziły negatywne. Poszłam do lekarza - okazało się że mam torbiel. Dostałam silne hormony (primolut nor), torbiel się wchłonęła, dostałam @ i zaczęłam się starac od nowa. Moja gin w związku z tym przepisala mi Duphaston - jako pomoc przy zajściu i na skrócenie cykli - 37-38 dni. Miałam go zażywać 2xdziennie od 16 dnia cyklu ale nie przez 10 dni, tylko aż do pojawienia się @. Nie zastanowiło mnie to wtedy bo nigdy nie miałam z tym lekiem do czynienia, dopiero po wizycie wyczytałam na forum, że wszystkie dziewczyny biorą inaczej niż ja. W pierszym cyklu @ przyszła w 27 dniu - jak w zegarku. W tym cyklu jestem w 36 dniu, @ jak nie było tak nie ma, testy negatywne (ostatni robiłam dziś rano), tabletki mi się kończą i i tak bedę musiała iść do lekarza, ale przedtem chciałam spytać czy któraś z Was też tak może miała?
Wildflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 19:36   #133
madame tissot
Raczkowanie

moje drogie panie, a ja jestem w piątym tygodniu ciąży, nareszcie po 6 latach starań udało mi się drugi raz zaciążyć!!!! momo że pierwsza ciąża obumarła, druga przyszła sama!!!
niestety krwawienie dopadło mnie, tak samo, jak za pierwszym razem.
wiedziona przeczuciem poleciałam do ginekologa tego samego dnia i dostałam duphaston 10, z zaleceniem, by brać w dniu wizyty 2x2 tabl i potem 2x1 tabl, przez 14 dni.

krwawienie miało ustąpić, i w sumie od poniedziałku ustało, ale wczoraj wieczorem znów zaczęłam krwawić, i to dużo mocniej niż poprzednio.

pytanie mam: czy po tym duphastonie to normalne?
czy wy tez podczas brania duphastonu na podtrzymanie też miałyście plamienia?
lekarz kazał przyjść za 14 dni na kontrolę, ale ja tak panikuję, że może powinnam pójśc wcześniej?
skurcze macicy nie ustają, czuję że ćmi mnie w brzuchu...

poradźcie coś, bo nie dam sobie odebrać kolejnej ciąży!
madame tissot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-15, 14:55   #134
natavi
Raczkowanie

GG do natavi

A

Edytowane przez natavi
Czas edycji: 2008-04-15 o 15:02 Powód: Bardzo proszę o usunięcie tego postu, bo ja nie potrafię;)
natavi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-15, 14:55   #135
natavi
Raczkowanie

GG do natavi

A ja mam pytanie do dziewczyn. które brały Duphaston na zbyt długie i trochę nieregularne cykle (ja mam cykl ok. 36,37,38 dni). Czy leczenie okazało się skuteczne? Bardzo proszę o pomoc
Stary 2008-04-15, 23:04   #136
flybird
BAN stały

w moim przypadku tak.
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-16, 14:55   #137
natavi
Raczkowanie

GG do natavi

Cytat:
Napisane przez flybird Pokaż wiadomość
w moim przypadku tak.
A jak długo brałaś ten lek? I ile razy dziennie? No i kiedy pojawiły się regularne cykle? Bo ja wybrałam już całe opakowanie i na razie zero efektów
Stary 2008-04-16, 21:26   #138
flybird
BAN stały

brałam przez kilka miesięcy od 16-25 dc i za każdym razem były cykle jak w zegarku
Stary 2008-04-17, 08:29   #139
Wildflower
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez flybird Pokaż wiadomość
brałam przez kilka miesięcy od 16-25 dc i za każdym razem były cykle jak w zegarku

A odkąd przestałaś brać to nadal są regularne?
Wildflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 14:24   #140
flybird
BAN stały

no, powiem Ci, że regularne są tylko cykl mi się skrócił na 24dniowy.. ale regularność jest zachowana
Stary 2008-04-18, 19:28   #141
Sara_m7
Rozeznanie

Hejka dziewczyny- moze wy mi poradzicie. Biore Duphaston od 2 miesiecy (miałam problemy z jajnikami czy czyms takim ) . Pierwszy okres mialam po 28 dniach - w czasie miałam plamienia, a teraz mam juz 34 dzien cyklu (plamnienia w polowie tez wystapily) ale okres nie nadchodzi. I tak zastanwaiem sie czy nie jestem przypadkiem w ciazy (testu jeszcze nie zrobiłam , czekam do poniedzialku) Moje objawy - brak okresu, podwyzszona temperatura ok 37, 4 (czesto jest mi zimno) , mdłości - chodz nie wymioty. Czy możliwe to tych obajawach ze to ciaża czy to moga byc skutki uboczne brania Duphastonu (chociaz wczeniej nie wystepowały? Jak ktos sie orientuje to poprosze o jakies odp.
Sara_m7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 14:13   #142
Żabiczka
Przyczajenie

GG do Żabiczka

Witajcie!

Ja biorę Duphaston 3 miesiąc i w zasadzie organizm dobrze go znosi poza niewielką ilością wyprysków na dekolcie i czymś jeszcze: mianowicie po Duphastonie (który biorę od 16 do 25 dc)okres dostaję jak w zegarku po 25 dniach! Nigdy nie miałam tak krótkiego cyklu (normalne cykle, przed stosowaniem antykoncepcji to 31-33 dni). To mnie trochę martwi.
Chciałabym jednak prosić o wypowiedzenie się dziewczynę, która być może miała podobną sytuację do mojej.Otóż Duphaston mam brać w celu zajścia w ciążę. Moja sytuacja pokrótce wyglada tak,że przez jakieś 8 lat stosowałam antykoncepcję. Ze 2-3 razy, dla pewności,że organizm sam sobie radzi, przerywałam to na jakieś 2 miesiące. Wtedy zawsze miałam problem z dostaniem okresu w pierwszym cyklu po odstawieniu. Lekarka przepisywała mi luteinę, okres występował i w drugim cyklu było już OK, tzn. dostawałam okres samoistnie.
W 2006 r. zaczęłam stosować plastry Evra i brałam je niecałe 2 lata. Zaplanowałam sobie,że odstawię je w listopadzie 2007 (tak też zrobiłam)i za 2-3 miesiące zajdę w ciążę. Oczywiście po odstawieniu miałam problem z miesiączką- po luteinie dostałam. Byłam przekonana,że, tak jak kiedyś, w następnym cyklu wszystko się wyreguluje, tymczasem okres za nic nie chciał wystąpić i wystąpił znów po luteinie (60 dni...)Lekarz wytłumaczył mi,że brak okresu i brak ciąży to zapewne brak owulacji.Miał chyba rację, bo ciąży dotąd nie ma...Przeniosłam się wtedy do endokrynologa.Zrobiłam podstawowe badania (USG,badania hormonów, które wyszły dobre poza odrobinę za wysokim FSH wskazującym na pracę jajników. Pani doktor powiedziała jednak,że jest OK i żebym do wakacji starała się o dzidzię, a w przypadku niepowodzenia zrobimy dalsze badania. Na razie,po 3 cyklach z Duphastonem, w ciąży nie jestem i już mnie ogarnia strach,że nie mam jajeczkowania,albo coś gorszego...Przychodzi mi do głowy myśl,że plastry mimo podobnego do tabletek składu hormonalengo, uwalniały te hormony w inny sposób (przez ciągły kontakt ze skórą) i przez to teraz mam takie problemy i kiedy da się to odwrócić...
Ciężko mi być cierpliwą i...same wiecie - wszędzie wokół młode mamy. Ja też chcę nią być!
Dziewvczyny, czy któraś z Was miała podobną sytuację po odstawieniu antykoncepcji? Czy Duphaston wtedy pomógł?Czy może było potrzebne coś jeszcze,np. Clostinbergyt?
Nie wiem,czy cieszyć się,że mam okres jak w zegarku po 25 dniach czy nie...?Jeśli nie zajdę w ciążę do czerwca, to chyba muszę zrobić badanie owulacji, prawda?Jakoś ciężko zaufać mi lekarzowi, choć pani endokrynolog wydaje się w porządku.

Jestem panikarą i martię się, że jeszcze nie zaszłam, może dlatego,że poprzedni lekarz ginekolog (teraz wiem,że nieuk) nastraszył mnie bez sensu,mówiąc,że mogę mieć problem z zajściem NIE WIDZĄC NAWET WYNIKÓW BADAN HORMONALNYCH.

pozdrawiam Was serdecznie

Saro m_7 - myślę, że to może być ciąża! Ale sprawdź to
Żabiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 17:44   #143
MOTYLEK190
Przyczajenie

a czy mogłabym wiedzieć jak dawkuje sie duphaston podczas zagrożonej ciąży? BłAGAM POMOżCIE BO MAM WIZYTE DOPIERO W PONIEDZIALEK WIEC JESZCZE CAłY TYDZIEN A Z TEGO WSZYSTKIEGO ZAPOMNIAłAM A LEKARZ MI NIE NAPISAł NIGDZIE!
MOTYLEK190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 16:41   #144
flybird
BAN stały

ja mam ulotkę duphastonu i wg niej:
poronienie nawykowe (bo to chyba najbardziej odpowiada podtrzymywaniu ciąży): 2 razy dziennie 1 tabl 10mg do 20tego tyg ciąży. następnie należy stopniowo zmniejszać dawkę
jeszcze jest poronienie zagrażające, ale wtedy się stosuje najpierw 4 tabl a potem 1 tabl co 8 godzin do ustapienia objawów. a jeżeli sie utrzymują to dalej stosować 1 tabl co 8 godzin i po ustapieniu objawów taką dawkę przez tydzień

tyle mówi ulotka, którą zapewne masz
Stary 2008-07-22, 06:13   #145
smv
Zakorzenienie

Duphaston-jak on dziala?

kurcze szuakalm na necie odpowiedzi ale nie moge znalesc nigdzie ...
jak dziala duphaston???
bralam go od 18 dnia cyklu przez 10 dni, dzis mija juz 34 dzien i okresu nie ma.
lekarka mi go przepisała ze wzgledu na problemyz miesiaczkami( poprzedni cykl bez duphastony trwał 36 dni)
w 27 dniu cyklu mialam leczona nadzerke solcogynem. czy to moze byc poowodem ze nie mam wciaz okresu?? bo juz sama nie wiem...

prosze o jakies odpowiedzi kolezanke ktore mialy stycznosc z tym lub tym lekiem...
Stary 2008-07-22, 14:33   #146
maggiee24
Raczkowanie

Dot.: Duphaston-jak on dziala?

to co znalazłam w necie o Duphaston:

Działanie
Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego.
Wskazania terapeutyczne
1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.

2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie dydrogesteronu:
  • bolesne miesiączkowanie
  • zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
  • endometrioza
  • wtórny brak miesiączki
  • nieregularne cykle miesiączkowe
  • czynnościowe krwawienia maciczne
  • poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
  • niepłodność związana z niedomogą lutealną
Duphaston ma uzupełnić braki progesteronu w organiźmie. Nie mam pojęcia czy działa już od pierszego opakowania? Wydaje mi się że trzeba go brać dłużej żeby poziom hormonu się wyrównał i cykle były normalne. Co do interakcji z innym lekiem, to radzę zapytać lekarza... Nigdy nic nie wiadomo... Też zaczęłam leczenie duphastonem, ale dopiero za tydzień będę mogła powiedzieć czy uregulował mój cykl już po pierwszym opakowaniu...
maggiee24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 14:38   #147
perfection123
Raczkowanie

Ja tez obecnie powinnam przyjmować Duphaston , ale mam pewnien problem ( post niżej ) ,na ulotce niestety nie pisze w jaki sposób on działa.
perfection123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-22, 14:50   #148
flybird
BAN stały

dziewczyny, poczytajcie wątek o luteinie - to jest odpowiednik duphastonu
Stary 2008-07-22, 16:57   #149
smv
Zakorzenienie

niby tak i niby odpowiednik ale skoro biore duphaston to szukalam o duphastonie. dzis dostalam okres po 34 dniach wiec wcale nie powrocil cykl do 28...mam bac kolejny cykl...zobaczymy. chcialabym zeby to sie uregulowało;/ za mloda jestem na takie chwiania się organizmu;/
Stary 2008-07-23, 09:23   #150
maggiee24
Raczkowanie

z tego co znalazłam w necie duphaston i luteina to nie tosamo, tzn luteina to niby naturalny progesteron, a duphaston syntetyczny, podobno bardziej skuteczny... nie wymagajmy od leków cudu. jak ma się rozregulowane hormony i nieregularne cykle, to trzeba czasu by wszystko wróciło do normy.
maggiee24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości