Odrzucenie przez brak matury ? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-03, 21:36   #121
Camilla23
Raczkowanie

Dot.: Odrzucenie przez brak matury ?

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ok, zapomnij.

Jesteś po pierwsze leniwa.

Po drugie te wzory są dokładnie opisane. Pod spodem każda zmienna jest wypisana i po myślniku wytłumaczona.

Na przykład.

F = m*g

F - siła grawitacji
m - masa spadającego obiektu
g - przyspieszenie ziemskie g=9,81m/s

To przepraszam, ale nic przygotowywać nie musisz.

Jak to mówią "złej baletnicy..."
Są opisane, ale ja nie umiem nic z nimi zrobić, czasem tylko podstawić jak nie trzeba nic przekształcać ,gorzej z obliczeniami. Moja wiedza byla/ jest taka ze ta karta wzorow mi w niczym nie byla w stanie pomoc bo nie umialam ich użyć, nic.Jakby to było takie proste dla mnie, że otwieram karte wzorów i już wiem wszystko i to robie to bym już dawno zdała tą mature.

Edytowane przez Camilla23
Czas edycji: 2018-07-03 o 21:38
Camilla23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:37   #122
Hiyori
Zadomowienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;84596116]Daj sobie spokój z tą maturą. Jak jesteś na etapie ułamków, kilka razy nie zdałaś to raczej i tak już nie zdasz. Rozwijaj się zawodowo i ciesz się życiem.[/QUOTE]Zgadzam się

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-07-03, 21:39   #123
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Powtorze po raz setny. Bo nie myslisz. Oczekujesz instrukcji.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nawet jeśli. Robiąc 50 zadań dziennie przez dwa lata nauczyłaby się na pamięć nawet tych rozwiązań.

To jest podstawa z matmy. Nie ma tych typów tak dużo.

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Camilla23 Pokaż wiadomość
Fizyka kiepsko bardzo w gimnazjum, a w liceum mieliśmy fizykę tylko w 1 klasie i cała klasa miała problem z zaliczeniem i dał jakieś projekty i w końcu wszystkim powystawial 2 .
Matko i córko. Co to za szkoła?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:43   #124
Camilla23
Raczkowanie

Cytat:
Nawet jeśli. Robiąc 50 zadań dziennie przez dwa lata nauczyłaby się na pamięć nawet tych rozwiązań.

To jest podstawa z matmy. Nie ma tych typów tak dużo.

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Matko i córko. Co to za szkoła?

No nasz profil był humanistyczny ,a wtedy weszła taka reforma czy coś tam ,że jak jest human to ma tylko rok chemie, fizyke ,biole a potem przez dwa lata tylko ogolne przyrode, a jak byl bio-chem to mial tylko rok historie i wos a potem przez dwa lata przemiot his ( historia i spoleczenstwo ). A facet z fizyki był zawzięty lubiał dawać jakieś przykłady z podręczników na studia.
Camilla23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:45   #125
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
No nasz profil był humanistyczny ,a wtedy weszła taka reforma czy coś tam ,że jak jest human to ma tylko rok chemie, fizyke ,biole a potem przez dwa lata tylko ogolne przyrode, a jak byl bio-chem to mial tylko rok historie i wos a potem przez dwa lata przemiot his ( historia i spoleczenstwo ). A facet z fizyki był zawzięty lubiał dawać jakieś przykłady z podręczników na studia.
Znajdź stronę z zadaniami i rozwiązaniami kok po kroku. Analizuj zadania, miej przed sobą kartę wzorów, porównuj, a potem próbuj rozwiązać zadanie samodzielnie. Na yt są filmiki z zadaniami z matmy.
Kup repetytorium do matury z matmy.Rozwiązuj zadania, dzień w dzień

np. http://matematyka.pisz.pl/index.html

https://www.youtube.com/results?sear...a+z+matematyki

Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Czas edycji: 2018-07-03 o 21:48
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:46   #126
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

Wiedziałam, że ten system to porażka.

Ale teraz nie ma co, zależy ci na tej maturze, czy nie? Bo to w sumie najistotniejsze.

Nie musisz jej mieć, żeby być szczęśliwa, ale jeśli chcesz, jestem prawie pewna, że da się to nadrobić.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:49   #127
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
A czemu? to ze nie moge poradzić sobie z matmą nie znaczy, ze nie ma o czym ze mną rozmawiać.
Z partnerem lubi się też rozmawiać o pracy czy edukacji czasem, tym bardziej jeśli ktoś swój zawód uznaje za pasję. Czasem się lubi porozmawiać o czymś 'branżowym', opowiedzieć czego się tam nauczyło, poradzić się itd. Niektórym mogą problemy z tym przeszkadzać, inni będą to mieli gdzieś.
No i przede wszystkim - student to status tymczasowy, a nie cecha osobowości. Studenci są różni.

Mnie akurat same studia czy raczej ich brak nie przeszkadzają, ale lubię w partnerze dążenie do czegoś. Nie umiałabym być z kimś kto, nie wiem, pracuje sobie w Biedrze, dobrze mu z tym i nie chce tego zmieniać. Możemy się zakolegować, ale nie widzę w tym potencjału związkowego.

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8459303 1]Ale nie mozna z rzucac wszystkiego na nauczycieli i traume. Po mnie nauczycielka od matmy tez jezdzila, udowadniala mi ze niby sie nie nadaje na mature, przez prawie lacznie 1,5 roku nie chodzilam do liceum z powodow zdrowtnych przez co mialam mase zaleglisci i wizje kilku poprawek w sierpniui nauczyciele robili mi problemy, ale mimo strasznej nerwicy, siedzialam na ksiazkami ryczac i uczylam sie dniami i nocami. Wszystko zdalam bez poprawek i mature zdalam bez problemu.

Ja obstawiam jakas dyskalkulie albo inne problemy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

No nie, problemy psychiczne mogą doprowadzić do problemów w szkole i niekoniecznie każdy da radę wszystko dociągnąć. Ale to trzeba zrozumieć skąd się problem bierze i go rozwiązać zamiast zrzucać na nauczycielki, uczyć się bez wiekszego planu i liczyć na szczęście. W matematyce już w ogóle podstawowe zaległości mogą pogrzebać człowieka, więc nie widzę sensu chodzenia na typowo maturalne korki, skoro człowiek ledwo zrozumiał ułamki. A w podstawówce może mieć dziecko problemy z matmą, bo to po prostu nowy materiał, nowe rzeczy sprawiają trudności.
Zakładając, że autorkę ciekawi to czemu sobie z matmą nie radzi (ja po prostu nie wierzę, że dorosły człowiek nie radzi sobie z absolutnymi podstawami, bo tak) i chce ten egzamin zdać czy chociaż dać sobię szansę go zdać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-03, 21:50   #128
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Według mnie poziom matur jest śmieszny i progi zdawalności w ogóle powinny być od 50%. Mówię Ci to jako osoba, która zawsze miała problemy z matmą, w podstawówce dostawała ataków paniki przed pójściem do tablicy i nie zdała próbnej matmy. Tylko jak uświadomiłam sobie jak wielkie braki mam w edukacji to przez bite 3 miesiące w każdy weekend, sobote i niedzielę, od rana do wieczora siedziałam nad arkuszami, a w tygodniu chodziłam na korepetycje. Przerobiłam cały zbiór zadań od deski do deski i maturę ostatecznie napisałam na 70%. Pewnie dałabym radę na więcej, ale z nerwów sprawdzałam wszystko po 3 razy i zabrakło mi czasu. Teraz studiuje nawet studia ściśle i z matmą musiałam się zaprzyjaźnić na stałe.

Dlatego twoje obwinianie nauczycieli jest absurdalne. Wierzę, że byli słabymi dydaktykami, bo matematyka jest trudna do wytłumaczenia, ale za porażki na maturze możesz winić tylko swoje lenistwo, zwalanie winy na innych, roszczeniowe podejście do tematu, matkę i nauczycielki przepychające cię z klasy do klasy bez elementarnej wiedzy.

Co do tematu. Nie mogłabym być z osobą bez matury, bo moim zdaniem świadczy to słabych możliwościach intelektualnych. Tak samo nie mogłabym być z takim co studiuje, a mama musi za niego chodzić do dziekanatu (tacy też się zdarzają) albo studiuje, bo tata mu kazał i jedzie na samych poprawkach i warunkach. Matura nie jest gwarantem jakiegoś poziomu, ale jej brak zazwyczaj może dużo powiedzieć. Według mnie dobrze mieć partnera o podobnej inteligencji albo chociaż ambicjach.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 21:53   #129
cavvythecat
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]Matko i córko. Co to za szkoła?
W wielu szkołach na humanie traktują uczniów jak kretynów. U mnie niektórzy nauczyciele przedmiotów ścisłych nawet nie dali nam szansy się nauczyć, na fizyce od początku był luz. Gość podawał nam treść zadania i rozwiązanie, mieliśmy to tylko przepisać i było 5 Miałam wrażenie czasem, że moja szkoła już się poddała, bo przecież wszyscy nie umiemy matmy, to co nam mogą powiedzieć
Stary 2018-07-03, 21:53   #130
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cavvythecat Pokaż wiadomość
Z partnerem lubi się też rozmawiać o pracy czy edukacji czasem, tym bardziej jeśli ktoś swój zawód uznaje za pasję. Czasem się lubi porozmawiać o czymś 'branżowym', opowiedzieć czego się tam nauczyło, poradzić się itd. Niektórym mogą problemy z tym przeszkadzać, inni będą to mieli gdzieś.
No i przede wszystkim - student to status tymczasowy, a nie cecha osobowości. Studenci są różni.

Mnie akurat same studia czy raczej ich brak nie przeszkadzają, ale lubię w partnerze dążenie do czegoś. Nie umiałabym być z kimś kto, nie wiem, pracuje sobie w Biedrze, dobrze mu z tym i nie chce tego zmieniać. Możemy się zakolegować, ale nie widzę w tym potencjału związkowego.

No nie, problemy psychiczne mogą doprowadzić do problemów w szkole i niekoniecznie każdy da radę wszystko dociągnąć. Ale to trzeba zrozumieć skąd się problem bierze i go rozwiązać zamiast zrzucać na nauczycielki, uczyć się bez wiekszego planu i liczyć na szczęście. W matematyce już w ogóle podstawowe zaległości mogą pogrzebać człowieka, więc nie widzę sensu chodzenia na typowo maturalne korki, skoro człowiek ledwo zrozumiał ułamki. A w podstawówce może mieć dziecko problemy z matmą, bo to po prostu nowy materiał, nowe rzeczy sprawiają trudności.
Zakładając, że autorkę ciekawi to czemu sobie z matmą nie radzi (ja po prostu nie wierzę, że dorosły człowiek nie radzi sobie z absolutnymi podstawami, bo tak) i chce ten egzamin zdać czy chociaż dać sobię szansę go zdać.
Nie no, jasne że tak, masz całkowitą rację. Trzeba przede wszystkim chcieć i robić wszystko by sobie pomóc
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-04, 06:11   #131
cocacolalight
Rozeznanie

Nie wiem jak można kilka razy nie zdać matury. Ja bym nie chciała być z kimś takim
cocacolalight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-04, 06:54   #132
angellisia
Wtajemniczenie

Lekarzem nie jestem,ale widzę u Ciebie zaburzenia depresyjne.I nie mówię tego złośliwie,bo sama przez to przechodzilam.Podchodziła m do matury 2 razy bez przygotowania,w myśl "przecież jakoś to będzie". Nie da się tak! Bez rozwiązywania arkuszy nigdy nie zdasz matury i wiem co mówię.Siedziałam 2 miesiące średnio po 5-6 h i oglądałam filmiki na youtube oraz rozwiązywałam zadania.Jak mi nie wyszło to szukałam błędu i jeszcze raz i jeszcze raz i maturę za 3 razem zdałam i to nie na najniższym pro☠☠☠☠☠☠sz brak chęci do życia,problem u Ciebie z motywacją.To jest główny problem.
angellisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-04, 16:11   #133
Czarna2000
Inez

Odkąd pamiętam miałam wizję siebie w przyszłości jako wykształconej kobiety. Chciałam iść na studia, chciałam się wykształcić, mieć dobrą pracę. To poniekąd narzuca jakiś tam tryb życia. Z tego powodu jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić życie z osobą, która w wieku 18-19 lat kończy edukację. To po prostu trochę inny świat, inny styl życia. Dla mnie to ma znaczenie.
Poza tym lubię ludzi inteligentnych, takich którzy potrafią sobie w życiu poradzić. Oczywiście, ktoś może mieć na sobie super pomysł bez matury, ale wtedy raczej idzie się do technikum/zawodówki i potem rozwija swój pomysł. To też jest fajne.
Pójście do liceum, a potem nie zdanie matury nijak mi się z zaradnością nie łączy.

Autorko, obecna matura na poziomie podstawowym jest banalna. Tą nieszczęsną matmę zdają dzieci w gimnazjum. Trzeba 30%, masz wszystkie wzory, kalkulator. No na prawdę nie wiem jak zdrowa osoba bez żadnych zaburzeń może to zdawać tyle razy. Z tego co piszesz masz możliwość skorzystania ze wszystkich możliwych sposobów nauki: szkoła, podręczniki, korepetycje, arkusze, strony internetowe. Nic nie działa?
Matura to jest to samo w koło Macieja. Po prostu robiąc ciągle te zadania w końcu się ma te schematy w głowie. Nie wiem, dla mnie to jest wybitnie podejrzane. Być może faktycznie masz jakieś problemy, których nie stwierdzono w przychodni.
W każdym razie musisz się zastanowić co dalej. Albo siadasz i lecisz zadanie, arkusze, korepetycje na okrągło albo rzucasz to w cholerę i idziesz do pracy. Nie każdy musi mieć maturę.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-04, 16:27   #134
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez angellisia Pokaż wiadomość
Lekarzem nie jestem,ale widzę u Ciebie zaburzenia depresyjne.I nie mówię tego złośliwie,bo sama przez to przechodzilam.Podchodziła m do matury 2 razy bez przygotowania,w myśl "przecież jakoś to będzie". Nie da się tak! Bez rozwiązywania arkuszy nigdy nie zdasz matury i wiem co mówię.Siedziałam 2 miesiące średnio po 5-6 h i oglądałam filmiki na youtube oraz rozwiązywałam zadania.Jak mi nie wyszło to szukałam błędu i jeszcze raz i jeszcze raz i maturę za 3 razem zdałam i to nie na najniższym pro☠☠☠☠☠☠sz brak chęci do życia,problem u Ciebie z motywacją.To jest główny problem.
Co ma depresja do podchodzenia do matury w stylu "jakoś to będzie"? Dziewczyna depresji chyba nie ma od podstawówki, a sama pisze że to wtedy jej się problemy zaczęły? Gdyby miała depresje to w ogóle by jej w głowie matura nie była, a raczej pisanie jej po raz n-ty
Stary 2018-07-04, 16:48   #135
angellisia
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461340 6]Co ma depresja do podchodzenia do matury w stylu "jakoś to będzie"? Dziewczyna depresji chyba nie ma od podstawówki, a sama pisze że to wtedy jej się problemy zaczęły? Gdyby miała depresje to w ogóle by jej w głowie matura nie była, a raczej pisanie jej po raz n-ty[/QUOTE]

Ja miałam depresje od podstawówki przez kiepski kontakt z rówieśnikami,że tak to ujmę. Miałam nawet operację przez ich dokuczanie także wiem co mówię. Depresja to nie wieczne płakanie. Wiele osób nie wie na czym polega ta choroba. Objawia się ona właśnie brakiem wiary w siebie i swoje możliwości, brakiem motywacji do jakiejkolwiek zmiany, zaburzenia koncentracji także.Ja zdałam maturę dzięki chłopakowi,który mnie mocno motywował. Można powiedzieć,że byl moim coachem.
Stary 2018-07-04, 17:08   #136
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez angellisia Pokaż wiadomość
Ja miałam depresje od podstawówki przez kiepski kontakt z rówieśnikami,że tak to ujmę. Miałam nawet operację przez ich dokuczanie także wiem co mówię. Depresja to nie wieczne płakanie. Wiele osób nie wie na czym polega ta choroba. Objawia się ona właśnie brakiem wiary w siebie i swoje możliwości, brakiem motywacji do jakiejkolwiek zmiany, zaburzenia koncentracji także.Ja zdałam maturę dzięki chłopakowi,który mnie mocno motywował. Można powiedzieć,że byl moim coachem.
Nie musisz mi mówić co to depresja, bo sama ją miałam. Pewnie każdy przechodzi ją trochę inaczej. I nie, problem nie tkwi tyle w nauczycielach i kolegach co w nas samych i to z tym powinniśmy walczyć bo ludzi nie zmienimy i wiecznie nie możemy się usprawiedliwiać kimś tam. Dziewczyna była nie raz u psychologa i jakoś nikt u niej objawów depresji.

Ale dziewczyna ma braki z podstawówki! I to w tym tkwi problem. No i jak ma wierzyć w siebie skoro nie zna podstaw? Sama wiara w niczym jej nie pomoże. Musi znaleźć przyczynę problemów z nauką i siedzieć nad matmą do oparu albo odpuścić sobie ją w ogóle.

Nie można całe życie się usprawiedliwiać. Trzeba znaleźć przyczynę problemów i pracować nad wyeliminowaniem jej. To nie jest proste, ale jest możliwe, tylko trzeba znaleźć siłę w sobie i znaleźć osobę która może nam w tym pomóc, a nie analizować całe życie, że kiedyś coś tam było nie tak, dlatego już w życiu nic nie osiągnę i nawet nie postaram się nic zmienić.

Czas edycji: 2018-07-04 o 17:11
Stary 2018-07-04, 17:15   #137
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461425 1]Nie musisz mi mówić co to depresja, bo sama ją miałam. Pewnie każdy przechodzi ją trochę inaczej. I nie, problem nie tkwi tyle w nauczycielach i kolegach co w nas samych i to z tym powinniśmy walczyć bo ludzi nie zmienimy i wiecznie nie możemy się usprawiedliwiać kimś tam. Dziewczyna była nie raz u psychologa i jakoś nikt u niej objawów depresji.[/QUOTE]

Była w poradni pedagogicznej, tam jej depresji nie zdiagnozują. Też byłam wiele razy, bo dysgrafia, ale nic innego nie wykryli. A no, zdrowym psychicznie dzieckiem nie byłam.
Stary 2018-07-04, 17:21   #138
Konto usunięte

Cytat:
Była w poradni pedagogicznej, tam jej depresji nie zdiagnozują. Też byłam wiele razy, bo dysgrafia, ale nic innego nie wykryli. A no, zdrowym psychicznie dzieckiem nie byłam.
Majac depresje by 5 razy podchodzila do matudy? Ja nie mialam sily sie zwlec z lozka

Stary 2018-07-04, 17:22   #139
angellisia
Wtajemniczenie

Oczywiście,że depresja jest spowodowana tylko i wyłącznie naszym zachowaniem i naszymi wyborami,ale to o czym piszę jest czymś innym.Może to wyglądać jak lenistwo,ale w zaburzeniach depresyjnych jest stagnacja i apatia. Niby się chce,ale nasze myśli są gdzieś daleko. Dlatego nie dziwię się,że autorka nie może się nauczyć. Zaczęłabym od wizyty u psychiatry a nie pedagoga czy psychologa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-04, 17:23   #140
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461451 6]Majac depresje by 5 razy podchodzila do matudy? Ja nie mialam sily sie zwlec z lozka

A ja przeszłam całą edukację, zdałam maturę i poszłam na studia. Serio, depresja może być bardzo różna. Nie mówię, że autorka na pewno ją ma, ale też nie chcę żeby ktoś przeczytał i zapamiętał niekoniecznie prawdziwe informacje.
Stary 2018-07-04, 17:24   #141
angellisia
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461451 6]Majac depresje by 5 razy podchodzila do matudy? Ja nie mialam sily sie zwlec z lozka

a ja mając depresje podchodziłam 3 razy i dopiero za 3 razem się udało kiedy znalazłam wsparcie i motywacje. Sama na pewno nie zmotywowałabym się na tyle aby przez 2 msc rezygnować z życia towarzyskiego na rzecz nauki.
Stary 2018-07-04, 17:26   #142
Konto usunięte

Dziewczynie nikt nie stwierdzil depresji poki co. Poza tym aby osiagac swoje cele w koncu trzrba zaczac znajdowac motywacje w sobie bo to nasze zycie a nie innych

Czas edycji: 2018-07-04 o 17:28
Stary 2018-07-04, 17:28   #143
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461465 6]Dziewczynie nikt nie stwierdzil depresji poki co

Dlatego piszę, że nie twierdzę, że autorka ją ma, ale też nie chcę żeby ktoś przeczytał i zapamiętał niekoniecznie prawdziwe informacje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-04, 17:34   #144
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego piszę, że nie twierdzę, że autorka ją ma, ale też nie chcę żeby ktoś przeczytał i zapamiętał niekoniecznie prawdziwe informacje.
Ale przeciez nikt nie pisal ze depresja to tylko placz czy cos w tym stylu?

Czas edycji: 2018-07-04 o 17:36
Stary 2018-07-04, 17:39   #145
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461483 1]Ale przeciez nikt nie pisal ze depresja to tylko placz czy cos w tym stylu?

Nie, ale zasugerowałaś, że jakikolwiek poziom funkcjonowania przy depresji wyklucza jej istnienie.
Stary 2018-07-04, 17:44   #146
Konto usunięte

Cytat:
Nie, ale zasugerowałaś, że jakikolwiek poziom funkcjonowania przy depresji wyklucza jej istnienie.
Nie, ja napisalam jak ja mialam. Nie twierdze ze ma tak kazdy. Napisalam ze pewnie kazdy inaczej przechodzi depresje inaczej. W kazdym razie u autorki poki co jrj nie stwierdzono. Natomiast przy powaznej depresji raczej nie kazdy bylby w stanie 5 razy pidchodzic do matury. Nie pisalam o jakiejkolwiek aktywnosci tylko o czyms typu matura do ktorej aby podejsc jednak trzeba miec sily i to duzo, bo to nie jest codzienna zwykla czynnosc ktoea musimy zrobic

Jak dla mnie autorce nie brakuje motywacji i ambicji bo w takim wypadku nie podchodzilaby 5 razy do matury, lecz brakuje jej wiedzy i umiejetnosci. Ma ogromne zaleglosvi w nauce i to niezdanie matury po raz kolejny sprawilo ze zaczela miec mysli ze nie da sobie rady itd i teraz niejako szuka usprawiedliwienia dla tych niepowodzen

Czas edycji: 2018-07-04 o 17:51
Stary 2018-07-04, 18:03   #147
Lolaa87
Zadomowienie

Nie chciałabym być z człowiekiem, który nie potrafi zdać matury.
Stary 2018-07-04, 18:06   #148
cavvythecat
Wtajemniczenie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8461503 1]Nie, ja napisalam jak ja mialam. Nie twierdze ze ma tak kazdy. Napisalam ze pewnie kazdy inaczej przechodzi depresje inaczej. W kazdym razie u autorki poki co jrj nie stwierdzono. Natomiast przy powaznej depresji raczej nie kazdy bylby w stanie 5 razy pidchodzic do matury. Nie pisalam o jakiejkolwiek aktywnosci tylko o czyms typu matura do ktorej aby podejsc jednak trzeba miec sily i to duzo, bo to nie jest codzienna zwykla czynnosc ktoea musimy zrobic

Jak dla mnie autorce nie brakuje motywacji i ambicji bo w takim wypadku nie podchodzilaby 5 razy do matury, lecz brakuje jej wiedzy i umiejetnosci. Ma ogromne zaleglosvi w nauce i to niezdanie matury po raz kolejny sprawilo ze zaczela miec mysli ze nie da sobie rady itd i teraz niejako szuka usprawiedliwienia dla tych niepowodzen

Kwestionujesz tutaj:
Cytat:
Majac depresje by 5 razy podchodzila do matudy? Ja nie mialam sily sie zwlec z lozka
I tak, ludzie z depresją chodzą do pracy, kończą studia, wychowują dzieci, podchodzą do egzaminów i poprawek na studiach, ogólnie depresja umożliwa różne stopnie funkcjonowania. Zakładając, że autorka ją w ogóle ma (ale ogólnie jest to możliwość).

Podeszła do matury dwukrotnie bez przygotowania, nie widzę w tym wielkiej motywacji
IMHO autorce brakuje motywacji do głębszego pomyślunku na temat tego jak się uczyć. Klepanie zadań maturalnych z korepetytorem w momencie kiedy dziewczyna ma zaległości sięgające daleko w przeszłość jest bez sensu. No i jeśli przez tyle lat edukacji nic tych zaległości nie nadrobiło, a mama do tego zrobiła niedźwiedzią przysługę, to trzeba też wykrzesać z siebie motywację żeby poszukać przyczyny (i zaakceptować część winy za zaniedbanie).
Stary 2018-07-04, 18:09   #149
Konto usunięte

Cytat:
Kwestionujesz tutaj:

I tak, ludzie z depresją chodzą do pracy, kończą studia, wychowują dzieci, podchodzą do egzaminów i poprawek na studiach, ogólnie depresja umożliwa różne stopnie funkcjonowania. Zakładając, że autorka ją w ogóle ma (ale ogólnie jest to możliwość).

Podeszła do matury dwukrotnie bez przygotowania, nie widzę w tym wielkiej motywacji
IMHO autorce brakuje motywacji do głębszego pomyślunku na temat tego jak się uczyć. Klepanie zadań maturalnych z korepetytorem w momencie kiedy dziewczyna ma zaległości sięgające daleko w przeszłość jest bez sensu. No i jeśli przez tyle lat edukacji nic tych zaległości nie nadrobiło, a mama do tego zrobiła niedźwiedzią przysługę, to trzeba też wykrzesać z siebie motywację żeby poszukać przyczyny (i zaakceptować część winy za zaniedbanie).
Ale ja tam podalam jak ja sie czulam majac depresje i porownalam to z pieciokrotnym podejsciem do matury. Z niczym innym.

Stary 2018-07-04, 18:12   #150
megamag
BAN stały

Dziewczyny, gdyby w polskich szkołach chciano rzeczywiście weryfikować, czy uczeń opanował materiał, trzeba by pewnie wyrzucić jedną trzecią albo i z połowę. I fikcję edukacyjną szlag by trafił. Wiadomo, że 30% na maturze można trafić fartem, więc żeby to coś weryfikowało, trzeba by podnieść próg zdawalności. Ale wtedy też by wyszło szydło z wora, że w niektórych szkołach to nikt tej matury nie zdaje. (We wsi, z której jest mój mąż, jest technikum rolnicze, w którym już teraz co roku 75% uczniów nie zdaje matury). Pomijam już nawet kwestie niedofinansowania i słabych nauczycieli bez motywacji. A tak możemy się chwalić, że jesteśmy takim superwykształconym narodem i kij tam, że co krok spotyka się magistrów, którzy tak naprawdę nie ogarnęli materiału z gimnazjum i nigdy nie powinni skończyć nawet tego etapu.

Z powodu powyższego brak matury i studiów nie jest dla mnie powodem wykluczenia kogoś, bo uważam, że z nimi też można być 100% idiotą. Potencjalnego partnera wykluczałby za to brak myślenia i podstawowej wiedzy o świecie. Nie trzeba egzaminów, żeby stwierdzić, że ktoś jest od ciebie wyraźnie głupszy, to po prostu wychodzi w rozmowie. A to też chyba naturalne, że ludzie dobierają się na podobnym poziomie intelektualnym, więc nie miałabym pretensji do kogoś dużo mądrzejszego ode mnie, że mnie nie chce. Jeśli autorka dobrze dogaduje się ze swoim chłopakiem, to znaczy, że są na podobnym poziomie intelektualnym i wszystko jest ok.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2018-07-04 o 18:15
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości