![]() |
#121 | ||
BAN stały
|
Dot.: Pieniądze od rodziców
Cytat:
Chodzi mi jedynie o odrealnione myslenie co niektórych, ze medycyna to taki kierunek zeby nikt ze studentow takiego kierunku nie musial dodatkowo pracowac, bo to taki ciezki kierunek, bo wazny społecznie, bo to tacy umeczeni ludzie, bo cos tam. Gowno prawda. Kazdy sobie wybiera kierunek jaki chce. Ktos jest umeczony i narzeka ze on na tym kierunku to jest niegodny smazenia frytek, bo go to nie rozwija - ekstra. Mozna miec i takie spojrzenie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#123 |
BAN stały
|
Jestem mobilnie i w biegu. Ciężko mi przegladac. Ktos dzis to wcześniej sugerowal. Ze by wolal lekarza ktory nie pracowal wczesniej na studiach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
BAN stały
|
Jak autorka skończy już tę medycynę, to może co niektórym z tego wątku zaordynuje maść na ból dupy. Czekajcie cierpliwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zawsze wiem czego chcę, czasem po prostu chcę nie wiadomo czego. ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
Zawsze wiem czego chcę, czasem po prostu chcę nie wiadomo czego. ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
Zawsze wiem czego chcę, czasem po prostu chcę nie wiadomo czego. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ani nie dają żadnych potrzebnych umiejetnosci, ani nie przydają się jako wpis w CV. Co kogo obchodzi że pracowalam na infolinii będąc teraz inżynierem? W medycynie to tym bardziej do niczego potrzebne. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
![]() Niestety część ludzi ma paskudny charakter i zawsze będą zazdrościć i podkopywac ludzi którym się lepiej powodzi. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2018-09-28 o 12:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;85923696] Niestety część ludzi ma paskudny charakter i zawsze będą zazdrościć i podkopywac ludzi którym się lepiej powodzi. [/QUOTE] Ja się w sumie nie dziwię, że ludzie tymi hasłami o samodzielności, odpowiedzialności, zaradności, imponującej postawie sobie poprawiają humor. Tak jest po prostu łatwiej pogodzić się z własną sytuacją, która do tej pracy zmusza.
![]() |
![]() |
#128 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Kwestia podejścia jak widać, dla mnie zaradność i samodzielność objawia się nieco inaczej. Ambicja? Tak. Nawet można powiedzieć, że nadmierna. Ale nie zaradność.
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;85922667]Ale Autorka nie ma ciężkiej sytuacji ,dostaje na swoje utrzymanie i wyżywienie wiec nie wiem dlaczego jeszcze ciągnie od rodziców. Po co ma iść do pracy? Z takim tokiem myślenia może żyć na koszt najbliższych przez całe życie ,może zamożna rodzina będzie ją otrzymywała do 40? Ma dwie ręce ,jest sprawna fizycznie więc czekanie AŻ KTOŚ jej WSZYSTKO DA jest słabuiutkę. I na pewno nie ma nic wspólnego zaradnością ani imponujące to to nie jest.
Pomijając fakt że za kilkanaście lat zderzy się niezbyt przyjemną rzeczywistością i zobaczy jak ciężko jest zapracować na każdy grosz. Będzie musiała sobie radzić sama , a kiedy się tego nauczy? Skoro teraz ktoś ją wyręcza? Wspomniałaś o studiach ,ciekawi mnie jakie doświadczenie Autorka ma w swoim przyszłym zawodzie i czy je w ogóle zdobywa, studiowanie nie polega tylko na siedzeniu w książkach . Autorka mogłaby pomyśleć o swojej przyszłość bo rodzice wiecznie żyć nie będą .[/QUOTE] WTF. Tyle mam do powiedzenia. Prace zaczęłam w liceum i wtedy kiedy mogłam PRACOWAŁAM, bo CHCIAŁAM. To, że utrzymują mnie rodzice (jak 70% ludzi na medycynie), nie znaczy, że jestem nierobem. Sami otwarcie mówią, że nie chcą żebym pracowała, bo jeszcze zdążę. Mam do wyboru po zajęciach pracować na 1/2 w Żabce i układać swoje życie na godziny albo skupić się na nauce, samorozwoju i PRAKTYCE o którą wyrażasz niepokój. W każde wakacje miesiąc spędzam w szpitalu, a w czasie roku akademickiego na nieobowiązkowych kołach. Moi rodzice na studiach nie pracowali, czy skończyli jako nieogarnięte lenie i nieroby? Nie ![]() O moją przyszłość również się nie musisz martwić. Jak moi znajomi na początkowych latach studiów imprezowali i się bawili, ja robiłam jako JEDYNA w grupie na etacie żeby oszczędzić kasę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem, dlaczego uważasz, że smażenie frytek, układanie ciuchów na półkach, wydzwanianie do ludzi i wciskanie garnków są jakąś super rozwijające, uczy zaradnosci i samodzielności. Zawsze wiem czego chcę, czasem po prostu chcę nie wiadomo czego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Uważam tak, bo takie wnioski wyciągnęłam z obserwacji otoczenia, znajomych i siebie. Zresztą nie trzeba wcale szklanej kuli żeby zgadnąć, że bardziej zaradne i samodzielne są osoby zdolne do zapewnienia sobie bytu bez polegania na innych. Tak samo jak bardziej zaradna i samodzielna jest osoba pracująca w porównaniu z osobą na zasiłku. Edytowane przez amillia Czas edycji: 2018-09-28 o 12:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Wierz mi że jakiegokolwiek pracodawcę nie interesuje czy w trakcie studiów smazylas frytki w macu czy chodziłaś na kawę lub do fryzjera. A skoro przed ukończeniem studiów nie może zdobywać doświadczenia to zapewne studiuje lekarski lub coś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety, większość pracujących ludzi których znam lecą na studiach na średnich ocenach, mają poprawki i nie poświęcają na naukę zbyt wiele czasu. Może im to nie przeszkadza, nie moja broszka. Ale naprawdę, żeby być w tym dobrym trzeba wiele robić. To jest systematyczna PRACA, która także uczy. Przede wszystkim organizowania czasu. Jeśli ktoś chce pracować lub musi - to niech to robi. Ale niech sobie nie uzurpuje prawa do oceniania tych, którzy tego nie robią. A i ja nie muszę pracować, żeby się nauczyć zaradności, organizowania czasu, punktualności etc., bo coś takiego wyniosłam z domu i tego byłam uczona większość swojego życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A że każdy sam siebie uważa za wybitnie samodzielnego, zaradnego i ambitnego to mnie absolutnie nie dziwi, ot natura ludzka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A jak mnie utrzymywała mama przez cały drugi, trzeci i czwarty rok, ale pierwszy i piąty pracowałam, to co? Jestem zaradna? Jestem samodzielna? Czy nie, bo jednak większość czasu mnie utrzymywała?
Zawsze wiem czego chcę, czasem po prostu chcę nie wiadomo czego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
To co się dzieje w tym wątku chyba przebija to, co było w moim jakieś dwa lata temu...
Autorka od nikogo nie ciągnie kasy. Nie mówi "mame daj", tylko rodzice sami jej chcą dać te pieniądze. Jak ktoś daje wam prezent na urodziny, to co? Zapewne mówicie "dziękuję", a nie "nie, nie! ja sobie sam/a zapracuję na sweter!" Tak samo autorka dostała taki prezent od losu, że jej rodzice mają kasę, którą chcą jej dawać i nie widzę powodu, dla którego miałaby nie korzystać w imię wyższej idei "ktoś ma gorzej". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Dziedzica fortuny, który dnia w swoim życiu nie przepracował, a hajs wydaje na wieczne balangi też bym oceniła jako mało zaradnego czy ambitnego :p Niektóre sytuacje są po prostu w miarę jasne co do charakteru danej osoby. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Uważam, że wolontariat w domach dziecka czy innych schroniskach rozwija i świadomie tego rozwoju unikam, bo mi się nie chce. Ale przynajmniej umiem to przyznać i nie ględzę o tym jak to w sumie na pewno nic nie daje i inni to robią na pokaz ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
Kolejny wątek w którym Edan siedzi w cudzym portfelu, przeżywa temat pieniędzy jak mrówka okres. Chłopie, jak masz jakieś problemy, bo samemu Ci w tym wieku brakowało, albo rodzice byli skapi, to sobie sam to przepracuj
---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- A już propozycja pracy w maku dla idei, to najbardziej bolszewicki tekst jaki tu przeczytałam od dawna,bo medycyna to nie święta krowa XD i zabawne posty o zbieraniu doświadczenia zawodowego poza studiami, bo jak to się nie da,co się nie da |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Nie, nie pożyczać kasy od rodziców komuś. Dostawałam konkretną kwotę co miesiąc, ani złotówki mniej, ani więcej i musiałam się za tą kwotę utrzymać. Moim zdaniem to uczy samodzielności identycznie jak rozporządzanie kasą otrzymaną za pracę na etacie.
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Ja sobie dorabiam, ale jesli moich rodzicow byloby stac na to, zeby mnie w calosci utrzymywac, to bralabym z pocalowaniem reki. Studiuje za granica, dostaje 2000zl miesiecznie, drugie tyle sobie dorabiam.
Czekam, az ktos stwierdzi, ze moje studia to fanaberia, bo przeciez w Radomiu/Bydgoszczy/Sosnowcu tez jest wyzsza szkola gospodarki i mozna studiowac budowe maszyn, wiec po co mi jakas zagraniczna superuczelnia. Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2018-09-28 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No ale wiesz "Korona z głowy nikomu nie spadnie jak posmaży frytki w Macu". Edan 2018 ![]() Cytat:
Jako osoba, która na przeżycie oraz studia musiała sobie zarobić nie wyobrażam sobie, żeby pisać o tym jak to inni studenci, którym rodzice oferują pomoc finansową i/lub utrzymanie są niezaradni i niesamodzielni.
Nic tak nie rozpala człowieka, jak gorąca herbata. Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-09-28 o 13:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No bo też przecież wiszą na partnerze. Zaraz zanim mi powiesz, że to nie to samo, to ja nie widzę różnicy. W obu przypadkach kobieta robi coś innego niż praca zarobkowa. W przypadku autorki uczy się, w drugim przypadku wychowuje dzieci. W obu tych przypadkach jest to zwykle czasowa sprawa. W obu przypadkach ktoś na to płaci. I w obu przypadkach nikt nie ma o to pretensji. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
po drugiej stronie szafy
|
Ja przerobiłam bardzo różne opcje utrzymywania siebie na studiach, sporo też się naoglądałam u innych i generalnie kłaniam się nisko osobom, które ogarniają na dobrym poziomie absorbujące studia, zajęcia dodatkowe w temacie studiów i pracę na etacie. To jest według mnie mega wyczyn, dać radę fizycznie i psychicznie to wszystko pogodzić.
Natomiast jest to moim zdaniem na tyle wyczerpujące połączenie, że jeśli człowiek nie musi, nie potrzebuje, nie przyda mu się, to po prostu nie warto.
![]() |
#147 |
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;85924199]Kobiety niepracujące i wychowujące dzieci też są niezaradne? I niesamodzielne?
No bo też przecież wiszą na partnerze. Zaraz zanim mi powiesz, że to nie to samo, to ja nie widzę różnicy. W obu przypadkach kobieta robi coś innego niż praca zarobkowa. W przypadku autorki uczy się, w drugim przypadku wychowuje dzieci. W obu tych przypadkach jest to zwykle czasowa sprawa. W obu przypadkach ktoś na to płaci. I w obu przypadkach nikt nie ma o to pretensji. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jak ją na tyle dzieci absorbują, że nie ma czasu/siły na pracę to nie jest leniwa czy niezaradna. Jak ma czas, ale jej wygodnie brać kasę od męża to jest. Analogicznie ze studentami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ludzie piszą, że “da się”, no, tak, wiele rzeczy się DA. To nie znaczy że to są optymalne sytuacje. Konieczność pracy w Macu to nie idealne warunki do nauki, tak samo jak DA się wyżyć za kilka złotych dziennie... ale to najprawdopodobniej nie będzie idealna dieta. W liceum też da się pracować. Tylko... jeśli ktoś nie musi, to po co? Dla jakiej idei? Nikt mi nie wmówi że praca przy burgerach wzbogaci i uzupełni edukację. Pomijam że w ten sposób odbierasz pracę komuś, kto może jej NAPRAWDĘ potrzebować.
![]() |
![]() |
#149 |
Gazela inteligencji
|
Ja szczerze mogę przyznać, że nie jestem samodzielna, super zaradna, nie wiem, czy ktokolwiek, kto się tutaj wypowiadał, a kogo utrzymują rodzice, pisał coś w tym stylu. Nie zauważyłam w każdym razie.
Prawdą też jest, że nie wiem, czy bym sobie poradziła na studiach, gdybym musiała pracować - pewnie wymusiłoby to na mnie większe ogarnięcie ważnych spraw, organizacji czasu i tak dalej. Jednak się boję, że coś zawalę i nie będzie drugiej szansy - warunki kosztują sporo, jeden przedmiot po kilka tysięcy, nie stać mnie na powtarzanie czegokolwiek. Nie wiem, czy cała kasa z tej potencjalnej dorywczej pracy by mi na to starczyła. Na pewno są ludzie zdolniejsi ode mnie, którzy potrafią połączyć pracę i pracochłonne studia - podziwiam. Ja po pracy byłam zmęczona na tyle, że do książek bym już nie siadła. Jestem wdzięczna rodzicom, że nie muszę. Moi rodzice sami mówią, żebym nie brała na siebie za dużo i żeby moim priorytetem była nauka. Wiedzą, że skończenie tych studiów to moje największe marzenie i kibicują mi w tym niesamowicie. Wiem, że robią wszystko w miarę swoich możliwości, żeby mi się w życiu powiodło - a ja robię wszystko, żeby tego nie zaprzepaścić. Tego właśnie chcą. Nie raz rozmawiałam z nimi na ten temat, mówiłam, że jest mi głupio, że muszą mnie tyle utrzymywać, zawsze mówią, żebym nie gadała głupot i że gdyby nie chcieli, to by tego nie robili. Tak samo mają prawie wszyscy moi znajomi, szczególnie ci na studiach niestacjonarnych. Ich rodzice mówią, że gdyby nie mieli pieniędzy, gdyby koszt studiów niestacjonarnych pogorszył ich poziom życia, to by nie płacili, proste. Dodam jeszcze, że może mój rocznik i roczniki okoliczne są rozpuszczone jak dziadowski bicz - ale mogę policzyć dosłownie na palcach jednej ręki osoby, które łączą pracę (choćby weekendową) ze studiami. Sorki za osobisty przynudzający post ![]()
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem kultu urabiania się po łokcie. Wiem, niepracująca matka może za jakiś czas obudzić się z ręką w nocniku bez żadnych składek i zabezpieczenia. Ale jeśli kobieta siedzi w domu, bo może, realizuje się inaczej i jest zabezpieczona to należy ją traktować jako niezaradną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.