|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy feminizm jest nadal potrzebny?
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977111]Po prostu irytuje mnie postawa ludzi, którzy są zafiksowani na swoim zdaniu nawet go rzetelnie nie weryfikując, jedynie dlatego, że coś tam im się wydaje. Ale nie, będą iść w zaparte nawet nie mając żadnych dowodów na to, że mają rację poza poczuciem "moja racja jest najmojsza".
Ja nie wiem na 100%, może faktycznie matka jest jakoś specjalnie ważna w rozwoju dziecka. Jednak to, co czytałam do tej pory temu zaprzecza, no ale nie wgłębiłam się w temat aż tak więc zamierzam poszukać więcej, właśnie że nie dam sobie spokoju w tym temacie bo w przeciwieństwie do niektórych jestem dociekliwa i lubię weryfikowac swoje poglądy. No ale jak czytam, że faceci to są beznadziejni a kobiety super-hiper predysponowane do opieki nad dzieckiem, aż tak, że nie mają prawa sobie nie radzić to dla mnie to jest albo bardzo daleko poprowadzona hiperbola, albo absurd.[/QUOTE] Celestine, ja moge powiedziec dokadnie to samo, bo rozmowa z Toba jak do tej pory polega tylko na usilnym udowodnieniu mi ze jestem w bledzie. Z tym ze ja chociaz probuje przedstawic Ci moj punkt widzenia a Ty go jedynie krytykujesz a jakichs kontrargumentow nie widze z Twojej strony. Widzisz, ja podzielam Twoja opinie ze ojciec pelni wazna role w wychowaniu dziecka i najlepiej jakby oboje rodzicow dzielio sie obowiazkami w tej kwestii. Jestem jak najbardziej za takim modelem rodziny! Z tym ze ciezko przyjac Ci do wiadomosci ze z perspektywy dziecka obecnosc matki ma wieksze znaczenie w pierwszych fazach rozwoju. i przez to rozmowa z Toba to jak kopanie sie z koniem. Kobieta nosi w sobie dziecko przez 40 tygodni do momentu porodu, dziecko jest dosownie zwizane z nia. A poniewaz w pierwszej fazie to matka karmi piersia, zycie dziecka zalezy od niej. Juz nie mowie o calym tym procesie hormonalnym ktory zachodzi w kobiecie (stymulujacy chocby laktacje), czego facet nie doswiadcza. Matka odgrywa w pierwszych tygodniach i miesiacach kluczowa role kiedy to rola mezczyzny bardziej przypomina postac wsparcia. W tej pierwszej fazie dziecko buduje jeszcze silniejsza wiez emocjonalna z matka, przy niej czuje sie bezpieczniej. To sa proste wnioski na chlopski rozum, do tego nie trzeba badan naukowych Celestine. Ale oczywiscie, mozesz zastapic piers butelka, matke opiekunka, a poczucie bezpieczenstwa niech daje ojciec i powiedziec ze tak tez sie da. Ale czy tak bedzie najlepiej? Bo jesli tak to dla kogo? Ciebie czy dziecka? Cytat:
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977264]A mężczyzna nie, hulaj dusza. Skoro obydwu zachciewa się dziecka to obydwoje powinni ponosić konsekwencje, a nie ze kobieta jest w czarnej... dziurze przez 3 lata. [/QUOTE] To maja isc oboje do pracy czy oboje zostac przy dziecku na 3 lata? Bo w takim razie kto zajmie sie utrzymaniem rodziny ewentualnie opieka nad dzieckiem? Ja Ciebie nie rozumiem Celestine, za czym Ty wlasciwie obstajesz? |
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#124 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
To jest złożony temat. Że faceci najczęściej zarabiają więcej to bardziej logiczne jest, że to jednak kobieta zostaje w domu. Ale to nie znaczy, że inaczej się nie da jak tu inny użytkownik próbuje nam wmówić. Tinker juz o tym pisała. Po okresie połogu to równie dobrze ojciec może zostać w domu na rodzicielskim. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Na razie podrzucam lekki artykuł https://m.huffpost.com/us/entry/us_1...yLPWfpj5fFBYBb bo poważne publikacje, które znalazłam jak do tej pory wymagają specjalnej rejestracji. Potem poszukam głębiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977793]Owszem, doświadcza. Mężczyźnom po pojawieniu się dziecka na świecie tez wzrasta poziom oksytocyny i spada testosteron, ale że gardzisz wiedzą naukowa, to tego nie wiesz.[/QUOTE] Zasmuce Cie bo tez o tym czytalem. Tyle ze u faceta ten proces zachodzi po narodzinach a u kobiety juz w trakcie ciazy. Wiec kiedy ojciec dopiero zaczyna formowac wiez hormonalna, matka juz dawno buduje silne poczucie wiezi z dzieckiem.
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977793] To jest złożony temat. Że faceci najczęściej zarabiają więcej to bardziej logiczne jest, że to jednak kobieta zostaje w domu. Ale to nie znaczy, że inaczej się nie da jak tu inny użytkownik próbuje nam wmówić. Tinker juz o tym pisała. Po okresie połogu to równie dobrze ojciec może zostać w domu na rodzicielskim. [/QUOTE] Oczywiscie ze nikt kobiety nie ma prawa zatrzymac, jesli 6 tygodni wystarczy zeby dojsc do siebie po porodzie to wio do roboty Ja obserwuje ta zaleznosc miedzy relacja dziecko- matka a dziecko-ojciec wsrod swoich znajomych, pomimo faktu ze oboje intensywnie uczesnicza w wychowywaniu i opiece nad dzieckiem, to jednak matka decyduje sie dobrowolnie na pozostanie przy dziecku. Mialaby isc do roboty bo badania naukowe tak mowia? Zadne nie okreslaja tych emocji i potrzeby opiekowania sie wasnym dzieckiem. Ta milosc i determinacja, troska kobiety ktora dopiero co urodzia bedzie silniejsza od tej ktora prezentuje facet. Dlatego tez ten drugi ustepuje i zajmie sie praca. Bo od razu widac kto ma do tego wieksze zaciecie. I to sa moje obserwacje, nie bazuje ich tylko na jednej parze, nie potrzebuje wspierac sie badaniami z internetu, przyznaje sie ze nawet nie chce mi sie czytac tego wszystkiego bo do kazdego argumentu zawsze znajdzie sie artyku naukowy wiec tym samym podeprzec mozna wszystko. Ale jak ktos czuje inaczej to mi nic do tego. W koncu badania naukowe mowia jasno: mozesz isc do pracy zaraz po okresie pologu.
Edytowane przez Anhedon1991 Czas edycji: 2019-07-09 o 18:04 |
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardzo się mylisz. Niektóre budują, niektóre (wcale niemalo) czują te więź dopiero po narodzinach, niektóre nawet kilka miesięcy po. To nie są rzygajace tęcza jednorozce od samego początku. Tylko że to temat tabu, wiec ciężko znaleźć kobiety przyznające się, że miłość nie spływa na nie z dniem poczęcia. Nawet na wizażu było kilka wątków na ten temat i pytanie "czy wszystko ze mną w porządku? " A nawet jeśli wszystko przebiega tak jak piszesz i matka jest zakochana w dziecku juz od początków ciąży, to co w tym złego, że na ojca to uczucie spływa później? Bo serio nie rozumiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2019-07-09 o 17:51 |
|
|
|
|
|
#128 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Kobiece organizmy są różne i różnie reagują na bardzo duże obciążenie jakim jest zarówno burza hormonalna, jak i samo zajmowanie się dzieckiem.
|
|
|
|
#129 | |
|
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977902]No chyba jednak nie czytałeś, skoro wyraźnie napisałeś, że u mężczyzn te procesy nie zachodzą. No ale już się przyzwyczailam że zmieniasz wersje i naginasz argumenty.[/QUOTE]
Ty uwaszasz meski i kobiecy organizm za taki sam? Ja mowiłem o zupełnie innych procesach niz te zwiazane z oksytocyna dlatego powiedziałem ze w facecie nie zachodza takie procesy. TAKIE JAK W KOBIECIE. [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86977902] Bardzo się mylisz. Niektóre budują, niektóre (wcale niemalo) czują te więź dopiero po narodzinach, niektóre nawet kilka miesięcy po. To nie są rzygajace tęcza jednorozce od samego początku. Tylko że to temat tabu, wiec ciężko znaleźć kobiety przyznające się, że miłość nie spływa na nie z dniem poczęcia. Nawet na wizażu było kilka wątków na ten temat i pytanie "czy wszystko ze mną w porządku? " A nawet jeśli wszystko przebiega tak jak piszesz i matka jest zakochana w dziecku juz od początków ciąży, to co w tym złego, że na ojca to uczucie spływa później? Bo serio nie rozumiem. [/QUOTE] Moze dlatego uciekaja do pracy od razu? Co mowia o tym badania? Przypadki są różne, nic nie jest jednak czarno białe. Matka może wyrzec sie dziecka i ojciec zostanie sam z małym, matka moze umrzec po porodzie i sytuacja podobna. Jeśli chodzi Ci o mozliwosci to takie masz, mozesz isc zaraz po porodzie do roboty, zostaw dziecko opiekunce albo ojcu i wszyscy beda zadowoleni. Wiekszosc rodzin jednak decyduje sie na układ w ktorym matka zostaje z dzieckiem a ojciec idzie z powrotem do roboty. I wcale nie ogranicza to kobiety, moze po roku wrocic do roboty i wszystko jest pod kontrola. No własnie. A jaki okres czasu wg. Ciebie miałem na mysli mowiac ze lepiej zeby matka została z dzieckiem? Moze przez moje niedomówienia Ty sie tak prężysz? Mówiłaś coś kilka postów temu o 3 latach? Az 3 lata? Ja mowilem o maksymalnie roku jako najistotniejszym okresie kiedy to matka jest dla dziecka najwazniejsza. Pozniej to juz nawet oboje pracuje na pełny etat a mały z dzadkami siedzi. ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
Też kwestia tego kto gdzie pracuje i za ile. Nie kazda kobieta pracuje za biurkiem. Ogólnie zrozumiałe jest jakim wysiłkiem i trudem jest macierzynstwo i nie podwazam tego, dodatkowo przyznaje ze rola ojca w tym wszystkim jest ogromna, ale jesli kobieta ma isc na 10h do roboty i wracac zestresowana do domu, przynosic swoje frustracje albo podwójnie obciążać się psychicznie to lepiej niech zostanie w domu dla własnego dobra i dobra dzieci. Edytowane przez Anhedon1991 Czas edycji: 2019-07-09 o 18:42 |
|
|
|
|
|
#130 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jakie inne procesy miałeś na myśli? Może wyrażaj się konkretniej w takim razie. Cytat:
Ostatniego akapitu nie rozumiem, sorry. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86978037]
Ostatniego akapitu nie rozumiem, sorry. [/QUOTE] Jeśli interpretujesz moje posty w perspektywie 3 lat siedzenia w domu z młodym o czym zdaje sie wspominałas to ja Cie rozumiem. Cały czas pisząc swoje wywody myslałem o maksymalnie jednym roku jako okresie w ktorym kontakt dziecka z matka jest istotny. |
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#133 |
|
BAN stały
|
Tyle słów wylano w temacie a nadal nikt nie wyjaśnił do czego dzisiaj jest potrzebny feminizm gdzie kobietom nigdzie nie stawia się żadnych barier a wręcz przeciwnie (dodatkowe punkty w rekrutacjach, osobne programy, szkolenia, dni "tylko dla kobiet").
Może zapytam inaczej - proszę podać mi przykład prawnej dyskryminacji kobiet jakie dzisiaj istnieją w Polsce. Edytowane przez HrabiaRoztocki Czas edycji: 2019-07-09 o 19:17 Powód: źle się wyraziłem |
|
|
|
|
#134 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#135 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jak się ma to:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pewnie mają lepsze kwalifikacje, ale to jest wynik właśnie Twojego myślenia - jak kobieta robi karierę to nie powinna mieć dzieci. Dla mnie to jest ta podstawowa niesprawiedliwość, której nie obejmują żadne paragrafy. Że w naszym społeczeństwie facet jak najbardziej super niech ma karierę, a przy tym i trójkę dzieci, to normalne. A kobieta która chce robić karierę i przy tym mieć dzieci to jakaś wyrodna egoistka. No jak ona moze zostawić swoje dzieciątko, żeby pracować, jechać w delegację. No przecież ojciec to nie jest taki sam rodzic, więc ona robi krzywdę dziecku. I właśnie dlatego jest mniej kobiet w zarządach i na wysokich stanowiskach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2019-07-09 o 19:32 |
|||
|
|
|
|
#136 |
|
Konto usunięte
|
Sytuacja z pracy. Zatrudnili dziewczynę, po 3 miesiącach powiedziała, że jest w ciąży, poszła na zwolnienie. Zatrudnili na jej miejsce kolejna dziewczynę, znowu 3 miesiące i ciąża, zwolnienie.
W między czasie jeszcze inna dziewczyna z zespołu zaszła w ciążę. Czyli nagłe połowa zespołu będzie na urlopie macierzyńskim lub L4. Sorry, ale mnie wcale nie dziwi, że pracodawcy wola zatrudniać facetów. Jakbym miala dwóch identycznych ludzi, to też bym tak zrobiła. Biznes to biznes. Jasne, sytuację w jakies części rozwiąze sprawa z podziałem macierzyńskiego. Chociaż myślę, że wiele kobiet nie chce dzielić się urlopem, więc nie wiem, czy ustawa i zmuszanie do tego to dobry pomysł. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nierówny wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn, co biorąc pod uwagę niższe pensje kobiet i okresy bezskładkowe (np. chorobowe w ciąży, na dziecko) powoduje, że dostaną one niższe emerytury. |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często w pracy czy na uczelniach są pokoje, w którym można na spokojnie odciągnąć pokarm. W nocy matka, która pracuje wstać do dziecka nie musi, może to zrobić ojciec, bo tak, nie każda chce/nie każda może karmić piersią a butle to już może trzymać nie tylko matka. Wiesz o co chodzi? O to, żeby mieć WYBÓR, żeby żyć zgodnie ze swoim sumieniem i żeby nie czytać w necie, że od kupek jest mama, bo kobieta ma to w genach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#140 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Różnie, to już kwestia ustaleń pary i kondycji psychicznej kobiety.
Cytat:
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
W Polsce - jeszcze trochę tak.
W krajach, w których aborcja jest na życzenie i kobiety mają pełnię praw? Nie. I to nie dlatego, że jest tak różowo (bo są problemy społeczne, których nie da się uregulować prawnie ani nikomu narzucić), ale dlatego, że w mojej ocenie feministki robią więcej złego niż dobrego. ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86978184]Sytuacja z pracy. Zatrudnili dziewczynę, po 3 miesiącach powiedziała, że jest w ciąży, poszła na zwolnienie. Zatrudnili na jej miejsce kolejna dziewczynę, znowu 3 miesiące i ciąża, zwolnienie. W między czasie jeszcze inna dziewczyna z zespołu zaszła w ciążę. Czyli nagłe połowa zespołu będzie na urlopie macierzyńskim lub L4. Sorry, ale mnie wcale nie dziwi, że pracodawcy wola zatrudniać facetów. Jakbym miala dwóch identycznych ludzi, to też bym tak zrobiła. Biznes to biznes. Jasne, sytuację w jakies części rozwiąze sprawa z podziałem macierzyńskiego. Chociaż myślę, że wiele kobiet nie chce dzielić się urlopem, więc nie wiem, czy ustawa i zmuszanie do tego to dobry pomysł. [/QUOTE] I tak zawsze będzie, bo kobieta musi iść na macierzyński (a musi, bo ciąża może być zagrożona, po porodzie trzeba dojść do siebie itd.) Jedynym rozwiązaniem jest prawo, które nakazuje mężczyźnie, który jest ojcem dziecka, iść na zwolnienie razem z kobietą, którą zapłodnił, jeśli ona akurat musi. Tylko tak możemy wyrównać tą sytuację biorąc pod uwagę obecną wiedzę i technologię medyczną. No bo kobieta, dopóki nie wynajdziemy sztucznej macicy, jeśli chce być w ciąży, to musi mieć pewne przywileje. A to, cholera, debilne. I i tak można nie zgłaszać ojca i udawać durnia, żeby takie prawo omijać. Jasne, ZUS wypłaca wynagrodzenie. Ale jest doświadczenie zawodowe, inwestycja w kursy, szkolenia, know how w tej konkretnej firmie. No nie jest łatwo co chwilę rotować pracowników, bo zatrudniasz kobiety w wieku rozrodczym. Żeby jeszcze ten słynny "wage gap" był prawdą, to przynajmniej zatrudnienie kobiety byłoby tańsze i byłaby konkurencyjność tańszy pracownik, ale może zajść w ciążę kontra droższy, ale raczej nie wyskoczy z L4 na 9 miesięcy parę miesięcy po podpisaniu umowy o pracę. No ale to też debilne rozwiązanie. ![]() Słowem, sytuacja szyszki w doopie. Bo trzeba albo kobietom w ciąży nakazać pracować (co jest oczywiście niehumanitarne) albo zmuszać do identycznego urlopu facetów kij wie po co (co jest bezproduktywne kosmicznie).
|
|
#142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Hazelka Czas edycji: 2019-07-10 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Feminizm w niektórych krajach jest potrzebny jako działalność społeczna, uświadamiająca itp.
Natomiast na pewno nie jest potrzebny jako postulaty polityczne typu parytety itp.
|
|
#144 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiście, że jest potrzebny. Zwłaszcza, że toksyczna męskość nadal istnieje i ma się dobrze, niezależnie od szerokości geograficznej.
|
|
|
|
|
#145 | |
|
BAN stały
|
Pozwolę sobie nie cytować konkretnych użytkowników bo trochę by to zajęło, argument powtarza się ten sam a kto się udziela w temacie ma go pewnie na oku. Do rzeczy.. obecny "kompromis aborcyjny" panie uważają tutaj za "patriarchalną opresję" no bo przecież kobieta powinna móc zabić nienarodzone dziecko kiedy tylko chce, najlepiej aż do 9 miesiąca życia na widzimisię ale zapominacie chyba że mowa jest o odrębnej istocie. I tą istotę do życia powołały panie poprzez akt współżycia.
Jeżeli natomiast akt był wymuszony - a wtedy trudno mówić o ponoszeniu odpowiedzialności za swoją decyzję skoro była ona cudza - to kompromis dopuszcza aborcje, trzeba tylko zgłosić sprawę służbom. Kompromis pomaga też uniknąć absurdalnej sytuacji gdzie doprowadza się do śmierci dorosłej kobiety po to aby sprowadzić na świat dziecko (aborcja przy zagrożeniu życiu i zdrowie matki) i urodzenia dziecka które i tak czeka tylko cierpienie (tzw. aborcja eugeniczna). Naprawdę nie widzę możliwości uzupełnienia tej ustawy o inne zapisy tak aby nie dopuścić zarazem do traktowania aborcji - rękoma państwa - jako środka antykoncepcyjnego. Aborcja co do zasady jest złem i tylko wyjątkowe okoliczności mogą ją usprawiedliwić. Piszecie że kobiety "nie mają wyboru, kobiety powinny mieć wybór" ale co dokładnie się pod tym hasłem kryje? Czego dzisiaj nie mogą wybrać bo prawo im zabrania? ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- To paradne bo zamiast wziąć się za takie tematy jak hajs na starość to feministka wolą drzeć szmaty o to że farmaceuta nie sprzedał jej tabletek poronnych (jakby nie mogła kupić na zapas). Proszę, nie traktuj tego jako atak, temat jest o feministkach a nie normalnych kobietach. |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
Wiedziałam, że autor wątku to obrońca rzycia poczentego
Nie, zarodek to nie dziecko. Przykro mi, że uważasz inaczej, ale nie masz monopolu na prawdę. Płód do 3. miesiąca nie ma rozwiniętego układu nerwowego i nie jest żadnym człowiekiem. Poród zawsze niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia zdrowia, więc przykro mi, gdybym jakimś cudem zaszła w niechcianą ciążę to skorzystałabym z prawa do aborcji (mieszkam w normalnym kraju na szczęście) a takich jak ty pozdrowiła środkowym palcem .Popatrz, Polska jest jedynym krajem w Europie mającym tak restrykcyjne prawo aborcyjne. Jakos w innych krajach te głupie kobietki nie traktują aborcji jak antykoncepcji, jak to możliwe? Kobiety zawsze próbowały sobie radzić z niechcianą ciążą, często nie bacząc na tragiczne skutki. Więc jeśli kobieta nie chce rodzić to nie urodzi, najwyżej będzie szukać pomocy w podziemiu albo za granicą. Dlatego prawo antyaborcyjne jest fikcją. |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie, już pisałam o "kompromisie aborcyjnym" - w Polsce niewiele szpitali wykonuje aborcję nawet gdy sytuacja tego wymaga, zasłaniając się klauzulą sumienia. Mimo, że aborcja mogłaby być normalnie wykonana. Aborcja per se nie jest zła - w wielu krajach jest dostępna na życzenie, czy to oznacza, że te kraje są złe? Niemcy, Czechy, Słowacja, Holandia. Kwestia 24 godzin. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86980596]Wiedziałam, że autor wątku to obrońca rzycia poczentego
Nie, zarodek to nie dziecko. Przykro mi, że uważasz inaczej, ale nie masz monopolu na prawdę. Płód do 3. miesiąca nie ma rozwiniętego układu nerwowego i nie jest żadnym człowiekiem. Poród zawsze niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia zdrowia, więc przykro mi, gdybym jakimś cudem zaszła w niechcianą ciążę to skorzystałabym z prawa do aborcji (mieszkam w normalnym kraju na szczęście) a takich jak ty pozdrowiła środkowym palcem .Popatrz, Polska jest jedynym krajem w Europie mającym tak restrykcyjne prawo aborcyjne. Jakos w innych krajach te głupie kobietki nie traktują aborcji jak antykoncepcji, jak to możliwe? Kobiety zawsze próbowały sobie radzić z niechcianą ciążą, często nie bacząc na tragiczne skutki. Więc jeśli kobieta nie chce rodzić to nie urodzi, najwyżej będzie szukać pomocy w podziemiu albo za granicą. Dlatego prawo antyaborcyjne jest fikcją.[/QUOTE] Ty też nie masz monopolu na prawdę. Co z osobami które mają porażenie układu nerwowego albo na skutek chorób nie wykształcony poprawnie? Czy też nie są ludźmi? To że dane prawo jest fikcją nie znaczy że mamy z niego rezygnować. W przeciwnym razie należałoby zrezygnować z penalizacji klapsa dla dziecka bo przecież zawsze rodzice będą w ten sposób dyscyplinować dzieci, zgadza się? A pozdrawiaj mnie jak tylko chcesz, sobie jedynie wystawiasz świadectwo :P Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak nie są to tabletki wywołujące poronienie. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#150 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie? Cóż, sam sobie wystawiasz świadectwo. Cytat:
Poczytaj sobie "Piekło kobiet" Boya-Żeleńskiego. A nie, czekaj, założę się, że i tak tego nie zrobisz. Oczywiście nie odpowiesz na argument, że w krajach, które zalegalizowały aborcję kobiety nie latają na aborcję jak po cukierki. Wiem, za trudne dla ciebie. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.

Ja obserwuje ta zaleznosc miedzy relacja dziecko- matka a dziecko-ojciec wsrod swoich znajomych, pomimo faktu ze oboje intensywnie uczesnicza w wychowywaniu i opiece nad dzieckiem, to jednak matka decyduje sie dobrowolnie na pozostanie przy dziecku. Mialaby isc do roboty bo badania naukowe tak mowia? Zadne nie okreslaja tych emocji i potrzeby opiekowania sie wasnym dzieckiem. Ta milosc i determinacja, troska kobiety ktora dopiero co urodzia bedzie silniejsza od tej ktora prezentuje facet. Dlatego tez ten drugi ustepuje i zajmie sie praca. Bo od razu widac kto ma do tego wieksze zaciecie. I to sa moje obserwacje, nie bazuje ich tylko na jednej parze, nie potrzebuje wspierac sie badaniami z internetu, przyznaje sie ze nawet nie chce mi sie czytac tego wszystkiego bo do kazdego argumentu zawsze znajdzie sie artyku naukowy wiec tym samym podeprzec mozna wszystko. Ale jak ktos czuje inaczej to mi nic do tego. W koncu badania naukowe mowia jasno: mozesz isc do pracy zaraz po okresie pologu.

I i tak można nie zgłaszać ojca i udawać durnia, żeby takie prawo omijać.