![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dzisiejsza młodzież
Cytat:
Wtedy, w latach 90 już powoli się to zaczynało. Mówisz o czymś innym... moja mama w liceum nie myślała o tym "kim będzie w przyszłosci" nie miała takiego pędu do kariery, nie chodziła na milion zajęć dodatkowych, nastolatki między sobą nie rozmawiały o tym jak wyobrażają sobie życie za 10 lat gdzie będą pracować, jaką karierę robić, jak zarabiać i jak żeby sie to wszystko opłacało. Żyli bardziej chwilą, szli na studia bardziej na luzie, nie myśleli czy im sie będzie to w 100% opłacać czy znajdą po tym mega super płatną pracę. Nikt im nie wmawiał że są mało ambitni bo idą na polonistykę czy pedagogikę. U mnie wszystko było dokładnie odwrotnie. Już w liceum czuć było presję, ogromną presję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dobrze że są jeszcze dobrze wychowani ludzie na tym świecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Widocznie mnie bardziej odpowiadało tamto podejscie. Nie chodzi o zupełny brak ambicji, tylko o martwienie sie na zapas i wytwarzaniu w młodych ludziach lęku, ze jak nie znają 3 języków biegle, nie skończą informatyki na najlepszej uczelni to nic nie osiągną, będą klepać biedę i cały czas wytwarzanie presji kto więcej osiągał, więcej robi więcej sie stara... a jeśli ktoś nie nadąża, to znaczy, że się leni albo coś z nim nie tak. Taki mamy klimat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
W gimnazjach TERAZ dzieją się cuda wianki?
![]() Nie ma różnicy pomiędzy kiedyś a dziś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
BAN stały
|
Cytat:
A jeśli Twoja mama studiowała w latach 90., to właśnie wtedy w Polsce pojawiła się fala yuppie. Więcej osób mogło też pójść na studia, pojawiły się szkoły prywatne i ludzie rzeczywiście masowo chodzili. Tylko że wtedy jeszcze nie wszyscy ogarniali jak działa rynek i często chodzi na kierunki, które były modne i prestiżowe w PRL-u, a które do nowej rzeczywistości, przynajmniej z taką masą absolwentów, już nie przystawały. Ludziom się często wtedy wydawało, że jak skończą jakiekolwiek studia, to już da im to pracę. Rzeczywiście pewnie część nie myślała, co może po danym kierunku robić, bo mieli jeszcze taką wizję z poprzedniej epoki, że same studia to już jest wow. Tylko że Ci młodzi ludzie zaliczyli bardzo twarde lądowanie. Tzn. ogromne bezrobocie i rozczarowanie. Dlatego swoich dzieci próbowali już uczyć czego innego i jakiegoś bardziej rozsądnego podejścia, choć nie zawsze się im to udaje (bo wielu z myślenia magicznego, że studia dają pracę, przeszło na myślenie magiczne, że niektóre kierunki studiów dają pracę). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodziła w PRLu, lata 70-80 To wszystko nie znaczy, ze trzeba w młodych ludziach wytwarzać takie nastroje. Tak wielką presję, straszyć ich wizjami tego co będzie za x lat kiedy nikt tak naprawdę nie wie jak będzie wyglądał. Nie ma takiej szansy, zeby wszyscy osiągnęli Bóg wie co, bo nie wszyscy są na tule zdolni, bystrzy itd. większość ludzi chce żyć normalnie, przeciętnie. Mnie właśnie wkurza to co piszesz, ze teraz ludzie niby to "z troski? robią z tak naprawdę napastują młodego człowieka, który nie do końca jeszcze wie, i nie powinien w tym wieku na 100% wiedzieć i tylko tym żyć. Krwawy kapitalizm nie dla mnie. Potem się dziwić, ze tylu ludzi ląduje u psychologów i psychiatrów bo czuje się przytłoczony wszystkim, mało wartościowy itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spoko, opinia jak doopa, każdy ma swoją. Ale zakłamywanie rzeczywistości zdrowe nie jest. Ja tam ci mówię, że i 10, i 20 lat temu też to istniało. Wierzyć nie musisz. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I sama widzisz, sama przyznałaś że krwawy kapitalizm już był i że teraz jest lepiej. Więc? Może warto spuścić trochę z tonu a nie straszyć młodych ludzi i wywierać na nich ogromną presję? Uważam po prostu, że martwienie się w wieku 19-20 lat co będzie za 10 jest chore i ja np. nie chciałam o tym myśleć. A złośliwości mogłyście sobie darować. Poza tym to nie są tylko moje opinie, ale np. moich rodziców, którzy widzą ile się teraz od młodych wymaga a jakie oni mieli życie na studiach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
Łatwo jest kogoś oceniać z wygodnej pozycji osoby, która ma zaspokojone wszystkie podstawowe potrzeby. Na przekład ja jako dziecko sporo spędzałam czasu z osobami z pokolenia, które przeżyło wojnę. I mogłabym napisać, jacy to byli materialistyczni i ksenofobiczni. No bo byli, ale to z czegoś wynikało. Nie przeżyłam tak traumatycznych rzeczy co oni, żeby ich oceniać. Dlatego może jednak trochę więcej empatii i zrozumienia, a trochę mniej roszczeniowości. Bo przecież ta cała presja, o której piszesz, to tylko zwykłe gadanie. Możesz je zignorować i robić tak, jak uważasz za stosowne. Serio. I naprawdę doceń to, co masz. Bo to że nie musisz się martwić o podstawowe potrzeby i możesz studiować to, co chcesz, naprawdę jest osiągnięciem, o którym wiele pokoleń mogło tylko pomarzyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie powiedziałabym że pokolenie wojenne było materialistyczne i ksenofobiczne z powodu swoich doświadczeń, wręcz przeciwnie. Mimo przeżyć było w nich dużo człowieczeństwa i wyrozumiałości oraz doceniania tego co mieli. Mało empatii zauważam raczej w Tobie, skoro przyklaskujesz takim postawom i tłumaczysz je sfrustrowaniem w ich pokoleniu co odbijają sobie na obecnych młodych. Zauważam to zwłaszcza w ludiach urodzonych w latach 70-80, nawet nie wśród rodziców. Więcej presji i strachu doświadczyłam od np. nauczycieli ze szkoły którzy straszyli nas wizją bezrobocia, braku perspektyw, wyzywali od leni i mało ambitnych niż od rodziców przez co czasem nie wiedziałam komu wierzyć. Każdy ma prawo do swoich odczuć. Gadanie uporczywe gadanie potrafi bardzo człowiekowi dopiec i zmienić jego postrzeganie świata. Doceniam i nie potrzebuję pouczania. Roszczeniowa nie jestem i nie wiem skąd takie wnioski i nadinterpretacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rodziców mówisz? Wiesz, ja uważam, że takie rzeczy w dużej mierze właśnie wynosi się z domu. Utyskiwanie na upadek obyczajów i "kiedyś było lepij" niestety też. Jak sobie przypomnę moją babcię, to widzę, że mam dużo po niej. Ona zwyczajnie lubiła ludzi, cieszył ją dobrobyt innych, nie goniła za niczym, nie zazdrościła, nie miała nigdy bólu tyłka o nic. Zawsze pozytywnie mówiła o młodych ludziach (a to że teraz mogą się fajnie ubierać, a to że mogą iść robić karierę, a jak nie chcą to nie muszą, a to że można chodzić na randki i fajnego męża sobie znaleźć, a nie brać sąsiada zza płotu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;86996671] Bardzo pozytywna osoba, chociaż życie miała bardzo ciężkie. Nigdy nie zgredziła, a mogła, miałaby na co.
![]() Zgadzam się i wcale się nie przejmuję, ale przyznam, że kilka lat temu, gdy wchodziłam w dorosłość, chodziłam do liceum, szłam na studia miałam w sobie ten lęk i nie potrafiłam sobie z presją poradzić. Presją zewnętrzną, od różnych obcych i mniej obcych ludzi, nauczycieli rodziny (wyłączając rodziców) dlatego nie podoba mi się wywieranie presji na młodych ludziach. Są ludzie wrażliwsi i nie po każdym spłynie jak po kaczce. Ja wcale nie narzekam na dobrobyt i nieprawda, że nie widzę plusów. Nic takiego nie napisałam. Napisałam tylko o tym co według mnie jest złe i negatywne. A młodzieży też nie krytyjuję, poza tym młodzież kształtują starsi, nie jest to żaden osobny byt żyjący na innej planecie. Wszyscy wzajemnie na siebie wpływamy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Ludzie się po prostu nasłuchali innych wielce zdziwionych, że po ukończeniu kierunku, po którym nie za bardzo wiedzieli, co chcą robić i wybrali najbardziej oczywistą opcję, dostają minimalną płacę, która im nie wystarcza. Tak jakby liczyli, że w międzyczasie cud się zdarzy. Jednocześnie takie gadanie niczego nie zmieni - jak do tej pory nie wiesz, to pewnie nie będziesz wiedziała i tylko Cię to wkurza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez stewardesa Czas edycji: 2019-07-15 o 12:32 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i dokładnie o tym piszę "nie wtrącam się, ale..." co Ciebie to kuźwa obchodzi gdzie ja się obudzę za 10 lat? Skąd Ty wiesz gdzie ja wyląduję? Skad wiesz co będzie za X lat? Bo X lat temu było tak? Skąd ludzie roszczą sobie prawo do takich opinii. A nawet jeśli wyląduję pod mostem to co Tobie do tego? Dopóki po pieniądze do Ciebie nie przychodzi warto sobie darować takie opinie, tak samo kierunkach mniej przydatnych takich s/rakich i owakich. To mnie właśnie wkurza, wszyscy się mądrzą a tak naprawdę gucio wiedzą. A może sobie znajdę bogatego męża? A może mam zabezpieczenie w postaci mieszkania np.? A może nie mam wielkich potrzeb i w razie W wyżyję na najniższą krajową ew. wtedy zmienię coś w swoim życiu? To, że "nie wiem" nie znaczy, że nic nie robię. O tym dokładnie mówię, i to mi nie pasuje w podejściu. To moje zdanie. ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- [1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;86996759]Jak dla mnie to ludzie zachowywali się tak od kiedy pamiętam. Jestem prawie dekadę starsza od ciebie a teź takich tekstów wysłuchiwałam. Moi starsi znajomi również. To nie tak, że tylko teraz jest presja. Zawsze była. I mimo wszystko 50 lat temu też "ucz się bo będziesz rowy kopać", bo to fstyd i co ludzie powiedzo. ![]() Czyli nie było tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;86996861]
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
No nie było tak samo, bo jeszcze kilkadziesiąt lat temu poza perswazją ustną rodzice mogli też spuścić manto. I wymagali bezwzględnego posłuszeństwa. A presja była niekoniecznie na naukę. Mogła być tez presją na zamążpójście. Na przykład jak moja mama chciała iść na studia, to dziadek się wściekł, bo chciał, żeby wyszła za sąsiada, który miał pole obok i by się połączyło. A nie jakieś fanaberie i on na to grosza nie da.
A tak poza tym Natcia to wydaje mi się, że Ty masz głównie problem ze sobą, a nie z pokoleniem. Widać, że to Cię jakoś strasznie kłuje, że nie masz tych planów na życie sprecyzowanych i dlatego tak bardzo emocjonalnie reagujesz na wszelkie uwagi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zachowaj takie uwagi na siebie i zajmij się swoim życiem. Piszę ogólnie o obecnych standardach i o tym jak to widzę i nie życzę sobie takich uwag a już na pewno gadania że "ma problem ze sobą", nigdy bym nikomu nie miała czelności tak napisać, zastanów się może. Ja Tobie uwag personalnych nie robię. Żegnam bo nie mam ochoty rozmawiać w taki sposób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Ja się wtrąciłam. Bez "ale".
Cytat:
Tak, żyjemy w całkowicie wyjątkowych czasach, akurat my. Przez tysiące lat nie było aż tak inaczej. - rzekło każde pokolenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
To twoje zdanie. Mało realnie patrzysz na wiele rzeczy, ale to w sumie nie mój problem.
A już tak ogólnie do ludzi idealizujących "dawne czasy" - idealizujcie na zdrowie, pomijając, że to i tak psu na budę bo jak dotąd wehikułu czasu nie wynaleziono, więc pozostaje wam pogrąźyć się w zgorzknieniu i umartwiać obecną degeneracją. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, każde czasy są po prostu "trochę" inne i w każdych komuś moze coś nie odpowiadać, dlatego sie tym dzieli - np. tutaj na forum. Ja nigdzie nie napisałam że czasy są gorsze od czasów innych, tylko napisałam co mi się nie podoba. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- [1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;86996901]To twoje zdanie. Mało realnie patrzysz na wiele rzeczy, ale to w sumie nie mój problem. [/QUOTE] A czyje ma być zdanie jak nie moje. Twoje zdanie też jest Twoje i nie jest jedyne i lepsze od mojego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To nie jest histeryczny post tylko zdecydowana reakcja na chamski wpis który nie powinien mieć miejsca z Twojej strony bo wychodzisz za daleko - dokładnie to o czym piszesz, asertywność. Nie życzę sobie żadnych psychoanaliz i mądrowania z Twojej strony. Takie uwagi to brak kultury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
BAN stały
|
Ale nie wymieniłaś niczego, czego nie byłoby wcześniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
[1=c27114ece7e97a9e5dae0be d5be495ab318e4b93_5e17be8 29368c;86996938]Ok, to na jakiej podstawie twierdzisz, że np 25 czy 30 lat temu nie było presji czy pogoni za kasą? Bo tego wtedy nie doświadczyłaś? No logiczne, nie było cię na świecie.
![]() Np na podstawie rozmów z ludźmi z poprzednich pokoleń? Które wie czym się przejmowali ludzie kiedyś a czym teraz. A Ty, skąd wiesz że jest dokładnie tak samo, że teraz np. nie jest "bardziej" niż w "Twoich" czasach? Każdy z nas przeżył tylko jedno pokolenie i cała reszta to obserwacje i rozmowy z innymi. Chyba wszystko to są nasze obserwacje i odczucia, nie piszę tu żadnej pracy dyplomowej tylko rozmawiam o SWOICH odczuciach i nie zamierzam nikomu nic udowadniać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:15.