|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak zarobić dużo, szybko i żyć w dostatku
[1=1110060bd2fa2752dc53950 4bcb5246e1c314d18_5eaf4d1 1e849a;87521198]Co to znaczy, że aparat się nie zwraca?
Tracisz pieniądze? Wychodzisz na minus miesiąc w miesiąc? Bo to by oznaczało, że sprzęty ci się nie zwracają. Ale chyba tak nie jest, bo w tym przypadku musiałabyś przerwać działalność. A przeciwnym wypadku, jeśli zarabiasz na gabinecie oznacza to, że zarabiasz na sprzęcie - że sprzęt ci się zwraca. A z tym, że "w twojej specjalności" sprzęt jest taki sam w gabinecie i szpitalu ciężko dyskutować. Ja napisałam, że najdroższy sprzęt medyczny jest tylko w szpitalach. I jak najbardziej, jako reguła jest to prawdą.[/QUOTE]Jest np taki sprzęt do angio-oct, ci co go mają w prywacie biorą w leasing, ratę odliczają i najczęściej po kilku latach sprzedają bo naprawdę żeby się spłacił to trzeba by było tych badań wykonać tyle że doby by brakło. A że drugiej strony jest bardzo przydatny i w obecnym rozwoju okulistyki ciężko go nie mieć. Natomiast na NFZ może się spłacić nawet w kilka miesięcy, w zależności od wysokości kontraktu oczywiście. Wiem co napisałaś, więc Ci odpisałam że są specjalizacje gdzie sprzęt jest taki sam a nie że najdroższy jest TYLKO w szpitalach. Chciałam też zauwazyc że Limonka pisze o osobie która otwiera swój całkowicie prywatny gabinet i za wszytko płaci sama, sprzęt, czynsz, energia, woda itd a Janusz pisze o kimś kto pracuje na kontrakcie w prywatnym gabinecie i nie obchodzi go sprzęt itd i nie tylko raz w miesiącu wystawia fakturę za świadczone usługi medyczne, zgadza się dziewczyny? Bo to jest wtedy zupełnie inna sytuacja i nie należy tych zarobków porównywać. Januszpolak - skąd info ze firmy wstawiają sprzęt za procent od wizyty? Napisz mi proszę jakie to tak robią, będę wdzięczna. Bo póki co to znam tylko takie gdzie można sprzęt kupić za gotówkę lub wziąć w leasing. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Talullah Czas edycji: 2020-01-20 o 20:11 |
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wolę zapłacić więcej lekarzowi, na którego mogę liczyć i który wykonuje swój zawód z powołania i pasji.
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Mmm praca 24/7, pasja, powołanie, depresja, chwile z rodziną przerywane czytaniem czyichś wyników badań to jest to. Jakby ktoś wystawiał gwarancję na wypalenie zawodowe w ciągu 20 lat to właśnie na to, strzał w 10. |
||
|
|
|
|
#124 |
|
BAN stały
|
Ona tu opowiada różne niestworzone historie, nie ma co tego brać za bardzo do siebie.
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo z czymś takim się spotkałam, głównie w stomatologii, ale to ktoś sobie urządził gabinet i np pracuje w nim od 8-15 a potem szkoda żeby stał pusty i nie zarabiał to można go wynająć komuś innemu na popołudnie i te 30-40% z jego wizyt wpada. Mam znajomą która tak wynajmuje swoj gabinet kiedy w nim nie przyjmuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w godzinach bardziej ludzkich - nie widzę problemu. Nikt ci nie każe siedzieć na tym mailu non-stop i pewnie gdyby jednego dnia lekarz nie odpisał od razu, to też bym pretensji nie miała. Nie wiem, czy Ty nie umiesz operować w systemie niebinarnym? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#129 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Moja mama jest lekarzem (obecnie już nie pracuje) i nigdy nie była wypalona. Praktycznie codziennie masz nowe wyzwania w tej pracy, medycyna i farmakologia rozwija się szybko, więc stale musisz wzbogacać i uaktualniać swoją wiedzę, korzystać z nowych technologii itd. Jako lekarz uczysz się praktycznie przez całe swoje zawodowe zycie. Gdzie tu miejsce na nudę i wypalenie, skoro praca jest Twoją pasją i życiową misją?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozmawiamy o tym, czy lekarze dobrze zarabiają mimo kosztów utrzymania gabinetów prywatnych. Ja uważam, że tak, bo zarobek per h jest bardzo wysoki, nieporównywalny z zarobkami tłumacza, nauczyciela czy nawet, zazwyczaj, informatyka. Poza tym, w rzeczywistości nie znam ani jednego lekarza, któremu po okresie nauki i specjalizacji źle by się finansowo wiodło - natomiast znam mnóstwo takich tłumaczy i tym podobnych. Nie jestem pewna jak twoje uwagi do tego się mają. Poza tym, nie bardzo rozumiem twoje uwagi. Skoro ci lekarze to niesamowicie ważne urządzenie, o którym piszesz sprzedają bo im się nie zwraca: - to oznacza, że potem już tego niesamowicie ważnego urządzenia już nie używają? Ale przecież ono jest niesamowicie ważne. Pacjentów nie da się przecież przebadać na zaś. - to oznacza, że lekarze ze sobą nie rozmawiają? Bo jak każdy lekarz sprzedaje po kilku latach to urządzenie to przecież kolejni powinni wiedzieć, że jego zakup nie ma sensu. Na logikę to albo to urządzenie jest niesamowicie ważne i lekarze muszą je mieć - ale to stoi w sprzeczności z twoją opinią, że urządzenie się "nie zwraca", bo skoro jest niesamowicie ważne to jest używane i jeśli gabinet nie przynosi miesiąc w miesiąc strat, to sprzęt się zwraca. Albo urządzenie nie jest konieczne. Żadna z tych opcji nie prowadzi do konkluzji, że lekarze nie zarabiają dobrze. W każdym innym zawodzie też tak jest, że czasami kupujesz rzeczy, które używane są rzadziej. Nie oznacza to, że "się nie zwracają". Są częścią wykonywania zawodu, który bez tych sprzętów nie mógłby być dobrze wykonywany. Ja kiedyś musiałam kupić specjalistyczne buciory do oglądania fabryk. Użyte raz. Pomijając masę szkoleń, które musiałam odbyć i sama opłacić mimo wątpliwych korzyści. Kolega informatyk ma masę kabelków i sprzętów, które użył raz-dwa, ale wtedy były potrzebne. Nauczyciele kupują często masę książek dla różnych grup, niektóre uczone przez semestr. Tylko jaki to ma związek z tematem zarobków? Edytowane przez 1110060bd2fa2752dc539504bcb5246e1c314d18_5eaf4d11e849a Czas edycji: 2020-01-21 o 07:38 |
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1110060bd2fa2752dc53950 4bcb5246e1c314d18_5eaf4d1 1e849a;87522110]
Poza tym, nie bardzo rozumiem twoje uwagi. Skoro ci lekarze to niesamowicie ważne urządzenie, o którym piszesz sprzedają bo im się nie zwraca: [/QUOTE] Ona pisała ze biorą je w leasing. Leasing to bardziej forma abonamentu za używanie, niż zakupu. Po odpowiednim skalkulowaniu, może być tak ze producent/ dystrybutor ma tak ustawione koszty leasingu a potem wykupu, ze ostatecznie zarabia najpierw na leasingu u malych przedsiębiorców, a potem na sprzedaży używanego urządzenia placówkom większym, które mają większy przerób pacjentów i na swoje wyjdą, lub w ogóle nie musza wychodzić na swoje bo mają to kupowane z pieniędzy podatników. Mijanou, ale Janusz przecież już jasno pisze od dawna. Nie lubi się uczyć, nie chce pracować Więcej niż absolutne minimum, nie chce się wiecznie dokształcać, bo to przecież też oraca i jeszcze po godzinach i często kosztuje. Chce co najwyżej iść do pracy na te 5 x 8 godzin tygodniowo jslinjuz nie ma wyboru, a potem iść do domu i z banki. Janusz, niestety, ale albo wygrasz w totolotka, odziedziczysz pieniądze, albo daj sobie spokój z mżonkami. Znajdź prosta pracę za ostatecznie 3-4 tysie netto, w ramach 5 x 8 godzin i z banki. Jakiś swój grosz do domu przyniesiesz, bedziesz mieć ubezpieczenie i przywileje socjalne, zdejmij za to chłopa obowiązki domowe niech on tym sposobem ma więcej sił i czasu i pracuje i zarabia więcej, ty organizuj dom i będzie. Cudów nie ma, za fortunami stoi ciężka praca własna na ogół prawie dosłownie 24/24 bo geniuszom potrafi się nawet śnić idea którą przekuwają na kasę + szczęście+ koncept i/lub wybitne zdolności, albo odziedziczenie jej po przodkach którzy mieli chęć i zdolności do tychże właśnie. Nie da się robić minimum i zarobić maximum. Nawet w totolotka trzeba grać, żeby wygrać.
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie lecz ludzi. To poważnie niebezpieczne I niepoważne. To nie jest tabelka w Excelu w korpo, że jak schrzanisz, to przeprosisz i zrobisz od nowa.
|
|
|
#133 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Sama się zastanawiam.
Jako prawnik w Warszawie zarabiam mniej niż 3k. Pensje dla radców prawnych w kancelariach również nie są wygórowane. - mój partner jako początkujący rp - mniej niż 4k.
|
|
#135 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chyba że się ma odpowiednie układy rodzinno-towarzyskie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#137 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
Mnie się z kolei w takiej sytuacji przypomina The Rainmaker Grishama, który zaczynał się bodajże od słów: "There's too many lawyers in Memphis. This city's infested with them". Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-01-21 o 12:58 |
||
|
|
|
|
#138 |
|
BAN stały
|
Z mojej klasy humanistycznej faktycznie wiekszosc poszla na prawo i z tego co wiem, finansowo miewaja sie swietnie, ale zapieprzaja w Warszawie w zagranicznych korpokancelariach od 2-3 roku studiow, wszyscy sa po aplikacji, pracuja po kilkanascie godzin dziennie i w wiekszosci sa juz albo wypaleni, albo totalnie niespelnieni w tym co robia. Ale kasa leci, a wcale nie maja rodzicow prawnikow.
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się jedynie z tym że się "nie da", jest wiele przypadków że ktoś ma etat dobrze płatny a nie robi tam wiele i ma stabilne godziny pracy. O taki etat mi chodzi. Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2020-01-21 o 13:43 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Dentysta w cudzym gabinecie przychodząc na „gotowe” dostaje 40% od zabiegu. Na pewno nie 70% jak ktoś tutaj napisał
|
|
|
|
#141 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tutaj dochodzą lata edukacji i samozaparcia, zeby do takiego poziomu dojść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#143 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- To dla mnie oznacza przynajmniej 10 tys. na rękę za etat bez nadgodzin, delegacji itd. I nie w stresie. |
||
|
|
|
|
#144 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#145 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=cava;87522175]Ona pisała ze biorą je w leasing.
Leasing to bardziej forma abonamentu za używanie, niż zakupu. Po odpowiednim skalkulowaniu, może być tak ze producent/ dystrybutor ma tak ustawione koszty leasingu a potem wykupu, ze ostatecznie zarabia najpierw na leasingu u malych przedsiębiorców, a potem na sprzedaży używanego urządzenia placówkom większym, które mają większy przerób pacjentów i na swoje wyjdą, lub w ogóle nie musza wychodzić na swoje bo mają to kupowane z pieniędzy podatników. No właśnie. Sprzęt mieć warto bo raz ze lepiej dla pacjentów, dwa ratę wrzuca się w koszty ale mało kto z małego gabinetu go wykupuje bo koszt jest ogromny, porównywalny z hipotecznym na 20 lat. Gdyby ktoś z małego gabinetu chciał go wykupić tobie jest to rzeczywiście nieopłacalne. No nie wiem jak to prościej wytłumaczyć. Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
Jakby sie dalo latwo zarobic to kazdy by byl milionerem.
![]() A nie ma czegos takiego jak consulting medyczny? Ktos w moim watku wrzucal info o consultingu, place wygladaja na dobre, ale to nie jest praca bez stresu i nadgodzin. Jak nie masz old money to moze byc ciezko. |
|
|
|
|
#147 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Jak zarobić dużo, szybko i żyć w dostatku
[QUOTE=Talullah;87523194]
Cytat:
Wiem, bo jestem dentystą i mam znajomych/rodzinę dentystów. Nie, nie jest to kwestia negocjacji. Każdy dostaje 40% poza wykwalifikowanymi specjalistami. Znam przypadku gdzie proponowane było 30-35%. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Cudem pozostaje dla mnie, że w ogóle skończyłaś studia medyczne przy takiej postawie i tak rozwiniętym lenistwie. Piszę bez złośliwości i bez dokuczania.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No, może poza urzędnikami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jest. Ja nie jestem na aplikacji, w tym roku podchodzę do egzaminu. Pracuję w warszawskiej kancelarii, ale nie korpo, zarobki mam takie jak aplikant, ze względu na doświadczenie zawodowe i legal english (poprzednia kancelaria organizowała nam kurs ). Jaka to kwota, to podałam wcześniej, ale powszechna. Usłyszałam, że to i tak "dużo", kiedyś proponowano mi najniższą krajową z możliwością opłacania aplikacji.![]() Fakt faktem nie miałam problemu ze znalezieniem pracy, to moja druga kancelaria, a nie mam znajomości. W pierwszej pracowałam 2,5 roku, w obecnej prawie 0,5 roku.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:01.

gdyby to bylo takie proste i nie trzeba bylo sie choc troche natrudzic, to kazdy by tyle zarabial