![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Lepiej być ekstrawertykiem czy introwertykiem?
A to ja dzwonić mogę wszędzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
W tym teście jest dużo pytań, w których ja się wahałam, ale za każdym razem zmiana w jedną ze stron pytań "wątpliwych" nic nie zmieniała w ogólnym wyniku. Ogólnie jestem fanką tego testu
![]() Ja dzwonić lubię. W pracy szczególnie, współpracuję z miłymi ludźmi po drugiej stronie słuchawki, z częścią znamy się po prostu. Zgłosiłam się teraz do wsparcia osób samotnych w związku z covid, na słuchawkę, wolontariat taki (właśnie polecany na Wizażu w ramach spędzania czasu w samotności). Serce mi pękło, bo nie dostałam się (a rekrutowali 50 osób). Życie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-04-22 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
U mnie niektóre pytania też były wątpliwe. Jednak nad niektórymi nawet nie musiałam się zastanawiać
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba nie znam nikogo kto by był w 100% ekstrawertykiem lub introwertykiem. U mnie ekstrawertyzm objawia się tym, że lubię przebywać z ludźmi, ale nie znaczy to, ze ciągle chce poznawać nowe osoby. Nie mam z tym problemu, ale zwyczajnie czasami mi się nie chce. Nie mam problemu z wystąpieniami publicznymi, ale generalnie nie daze do tego, bo nie zależy mi na byciu w centrum uwagi - a jeśli już w nim jestem to jest to dla mnie ok. Mogę być liderem, ale rownie dobrze sobie radzę w byciu w szeregu (co prawda tutaj czasami nieświadomie przejmuje paleczke i probuje liderowac ![]() Co do obecnej sytuacji to mogę siedziec w domu dłuższy czas jak teraz i zyje (raz lepiej, raz gorzej). Utrzymuje kontakty online, bo czuje, ze musze z siebie wyrzucać różne myśli i emocje, a poza tym lubie mieć kontakt z ludźmi. Z tym, że nie czuje się z tym dobrze i nie mogę się doczekać aż wszystko znormalnieje. Wole chodzić do pracy i moc swobodnie spotykać się z ludzmi. Potrafię sobie zorganizować czas, ale wkurzaja mnie te ograniczenia, bo wcześniej jak chcialam zostać w domu i pobyć sama to się izolowałam na jakis czas, a jak mialam ochotę przebywac z ludzmi to do nich wychodziłam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
Jeny, dobrze poczytać, że nie tylko jam ma taką fobię telefoniczną, bo zazwyczaj nikt tego kompletnie nie rozumie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
A co do zmiany - mnie się to mocno zmieniło z wiekiem.
W liceum, na studiach zawsze byłam na pierwszej linii. Zawsze pierwsza do wszystkiego, do konkursów, to organizowania, teatry, gazetki - byłam wszędzie. Jak miałam mieć jakąś podrzędną rolkę, to byłam nieszczęśliwa. A teraz? Mam szeregowe stanowisko, staram się nie wyróżniać z tłumu (np. ubraniem, jestem takim szarakiem, że aż boli), nie chcę nikomu przewodzić, nie chcę brać żadnej dodatkowej odpowiedzialności, nie mam żadnej ochoty na bycie liderem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Zrobiłam ten test, wyszedł mi poszukiwacz przygód ISFP. Z większością się nie zgadzam. Nie sądzę, żebym byla czarująca ani artystyczną dusza, chociaż niektóre rzeczy się zgadzają, np. to że wolę działać niż gadać.
Raczej się zgadzam z introwersją 67% i realizmem 73%. Reszta wyszła mi mniej więcej po połowie, z tylko lekką przewagą z jednej strony. Enneagram robiłam kilka razy i zawsze wychodziła mi 5, teraz zrobiłam ponownie i znów mi wyszła. Chyba trochę bardziej pasuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Mi wyszedł właśnie INTJ, nie ze wszystkim się zgadzam i chyba nie mam takiego wielkiego "strategicznego" myślenia, jak w opisie. Introwertyk i judging na pewno, ale NT się może zmienić z wiekiem.
---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87777037]A to ja dzwonić mogę wszędzie ![]() ![]() Ja się przemogłam w pracy. To ja dzwonię i odbieram i teraz nie mam problemu. Ale w prywatnym życiu wolę załatwić wszystko jednym kliknięciem niż dzwonić. I denerwuje mnie, że niektóre sprawy z firmami ubezpieczeniowymi trzeba załatwiać przez telefon i nie ma opcji online. Uczulona jestem na automatyczną sekretarkę w bankach itd ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
Mnie się nic nie zgadza w tych testach.
Odpowiedzi są dla mnie zbyt skrajne. Ja jestem bardzo elastycznym człowiekiem, przy jednych ludziach zareaguję na daną sprawę w taki sposób, przy innych - w zupełnie inny. Bardzo trudno jest mi wybrać, a poza tym jak już wypełniam, to wiem, co mi wyjdzie na końcu - że dobrze planuję, jestem zorganizowana blablabla i to jest prawda, ale nie zawsze - w życiu prywatnym nie zawsze tak bywa. Już żadnych testów nie robię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Dla mnie minusem tego testu jest to, że ściąga Cię do jednego typu po pewnych charakterystycznych cechach. Jeśli masz ich zestaw, to tam trafiasz. Ale w tym typie są też cechy kompletnie do ciebie nie pasujące.
Dałam test do zrobienia osobie, która ma taką osobowość, że boi się zmian, lubi powtarzalną pracę, boi się wystąpień publicznych, jest raczej nieśmiała, wrażliwa na swoim punkcie, nie jest zbyt ambitna i nie lubi się uczyć, ale za to w pracy można na niej polegać i sumiennie wykonuje obowiązki. Wiadomo, że taka osoba wpadnie do teamu strażnicy. Ale myślałam, że prędzej wpadnie do szufladki wykonawca, a osobę tę zakwalifikowano jako obrońcę, co jest kompletną bzdurą, bo to akurat egoista i innych ma w pupie i na pewno nie jest altruistą, bo martwi się tylko o siebie. Także jak widać odpowiedzi na pozostałe pytania wystarczyły, żeby osobnik ten wpadł do tej kategorii, chociaż najważniejsza cecha się nie zgadza. Myślę, że wiele osób może to spotkać. ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- No to się mogą zdziwić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
No ja w pracy jestem poukładana i zorganizowana, ale jakby mój mąż zobaczył, co mi wyszło w tych testach, to by padł ze śmiechu.
W życiu prywatnym piętnaście razy zmieniam zdanie, robię wszystko w ostatniej chwili i najpierw zrobię wszystko inne niż porządek wokół siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
W jakim celu psycholog miałby opierać się na tym teście? Nie mylisz z jakimś innym? ![]() Ja się zmieniłam w drugą stronę, w porównaniu do 10 lat do tyłu. Tzn. z osoby przewodzącej, mającej za dużo pomysłów, zrobiłam się cichsza, werbalnie mniej zauważalna, dużo bardziej obserwuję, rzadziej w spontanicznych sytuacjach się odzywam. Bardzo spadła mi pewność siebie, szczególnie w ciągu ostatnich dwóch lat. Wizerunkowo zupełnie odwrotnie, 10 lat temu nawet się nie malowałam, nie czułam takiej potrzeby, nosiłam się na rockowo. Teraz od kilku lat mam zwracający uwagę kolor włosów, często wychodzę w kolorowym makijażu, głupich czy śmiesznych dla mnie strojach. Myślę, że taki wizerunek zdecydowanie bardziej dystansuje innych, niż bycie szarą myszką - mam poczucie, że to moja tarcza ochronna, bo gdzieś mi uleciała pewność siebie z lat do tyłu i cieszę się, że nie zawsze muszę się angażować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie byłam liderem
![]() Co do telefonów to tak samo nie lubię załatwiać spraw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87779072]Zrobiłam ten test, wyszedł mi poszukiwacz przygód ISFP. Z większością się nie zgadzam. Nie sądzę, żebym byla czarująca ani artystyczną dusza, chociaż niektóre rzeczy się zgadzają, np. to że wolę działać niż gadać.
Raczej się zgadzam z introwersją 67% i realizmem 73%. Reszta wyszła mi mniej więcej po połowie, z tylko lekką przewagą z jednej strony. Enneagram robiłam kilka razy i zawsze wychodziła mi 5, teraz zrobiłam ponownie i znów mi wyszła. Chyba trochę bardziej pasuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] U mnie w enneagramie wychodzi 4w5 albo 5w4, a czytając opisy też nie potrafię kategorycznie przyporządkować się do jednego z tych typów i jak kiedyś sprawdzałam to u mnie kwestia 1 albo 2 punktów. W mbti wychodzi w różnych testach i o różnych porach dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87779313]Mnie się nic nie zgadza w tych testach.
Odpowiedzi są dla mnie zbyt skrajne. Ja jestem bardzo elastycznym człowiekiem, przy jednych ludziach zareaguję na daną sprawę w taki sposób, przy innych - w zupełnie inny. Bardzo trudno jest mi wybrać, a poza tym jak już wypełniam, to wiem, co mi wyjdzie na końcu - że dobrze planuję, jestem zorganizowana blablabla i to jest prawda, ale nie zawsze - w życiu prywatnym nie zawsze tak bywa. Już żadnych testów nie robię.[/QUOTE] Każdy tak ma. W opisie osobowości chodzi o cechy dominujące. Nawet osoba z depresją kliniczną (to nie cecha charakteru, ale choroba) czasami może być wesoła a największy ekstrawertyk potrzebuje od czasu do czasu pobycia w samotności. Ludzie nie są postaciami z kreskówek, których charakter i usposobienie można opisać jednym zdaniem. ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Opierają się nawet na najgorszym sorcie takich testów w stylu DISC oraz testu Thomasa. Można dojśc do wniosku, że warunkiem bycia dopasowanym do kultury w korpo jest brak myślenia. Edytowane przez 1110060bd2fa2752dc539504bcb5246e1c314d18_5eaf4d11e849a Czas edycji: 2020-04-22 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
[1=1110060bd2fa2752dc53950 4bcb5246e1c314d18_5eaf4d1 1e849a;87780008]Każdy tak ma.
W opisie osobowości chodzi o cechy dominujące. Nawet osoba z depresją kliniczną (to nie cecha charakteru, ale choroba) czasami może być wesoła a największy ekstrawertyk potrzebuje od czasu do czasu pobycia w samotności. Ludzie nie są postaciami z kreskówek, których charakter i usposobienie można opisać jednym zdaniem. ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Opierają się nawet na najgorszym sorcie takich testów w stylu DISC oraz testu Thomasa. Można dojśc do wniosku, że warunkiem bycia dopasowanym do kultury w korpo jest brak myślenia.[/QUOTE]Szczerze ten test jest tak łatwo zrobić tak, żeby wyszło to, co ma wyjść, że jak ktoś się serio na tym opiera, to... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Jeju, aplikowałam kiedyś na hostessę, to posadzono mnie przed komputerem i musiałam wypełnić 3 naprawdę długie testy, zajęło mi to chyba 45 min ![]() ![]() A, jeszcze kocham pytanie "Jaka jest pani największa wada, a jaka zaleta?" No na pewno ktoś powie prawdę. To ma być rekrutacja? To ja też mogę rekrutować ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87779313]Mnie się nic nie zgadza w tych testach.
Odpowiedzi są dla mnie zbyt skrajne. Ja jestem bardzo elastycznym człowiekiem, przy jednych ludziach zareaguję na daną sprawę w taki sposób, przy innych - w zupełnie inny. Bardzo trudno jest mi wybrać, a poza tym jak już wypełniam, to wiem, co mi wyjdzie na końcu - że dobrze planuję, jestem zorganizowana blablabla i to jest prawda, ale nie zawsze - w życiu prywatnym nie zawsze tak bywa. Już żadnych testów nie robię.[/QUOTE] Każdy z nas posługuje się intuicją, sensoryką, myśleniem i czuciem, pytanie tylko, w jakiej kolejności. Jako nastolatka każdemu, kto przyszedłby z problemem dałabym szczerą radę, niekoniecznie taką, na jaką liczył. Później zmądrzałam na tyle, by przynajmniej wiedzieć, że czasem ludzie chcą po prostu wygadania się i poklepania po główce. Moim pierwszym instynktem i tak jest i zawsze będzie potrząśnięcie kimś i przedstawienie rozwiązania problemu, ale jako że dorosłam i nie zatrzymałam się w rozwoju na etapie nastolatki, czasem świta mi w głowie, że w danej sytuacji to nie moja rola i niekoniecznie ktoś mnie prosił, żebym go brutalnie uświadamiała, że jego związek jest do dupy albo że sam jest sobie winny. Testy tego typu są bez sensu, bo nie uwzględniają tego, że dorosła osoba nauczy się w końcu innego podejścia, żeby nie popełniać w kółko tych samych błędów. To, że np. masz czasem bajzel w domu albo nie odpiszesz od razu na mało ważnego maila nie wyklucza bycia xxxJ. To zwyczajne ludzkie zachowania. Czy zaniedbałabyś coś naprawdę dużego? Stwierdziła, że walić tę prezentację w pracy, coś tam zaimprowizujesz albo zrobisz na kolanie godzinę przed? Zdarza Ci się nie dotrzymać deadline'u, gdy naprawdę może to narobić Ci problemów? Cytat:
Nawiasem mówiąc, te testy konstruowane są częściej przez osoby o wysokiej intuicji, które nie rozumieją sensoryków, dlatego te sensoryczne opcje często brzmią tak, że nikt nie chciałby się z nimi utożsamiać. Nie wiem, czy ktokolwiek zaznaczyłby np., że nie zdarza mu się zamyślać. Cytat:
Edytowane przez chacaos Czas edycji: 2020-04-22 o 21:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
W pracy nie, nigdy bym niczego nie olała, ale w domu już mi się zdarza np. olać giga bajzel, robić pranie na ostatnią minutę, zrobić gotowca zamiast gotować obiadu (bo np. nie zawsze jestem super przygotowana i nie mam składników). Te dwie platformy mi się nie pokrywają.
To samo z mówieniem. Wśród swoich przyjaciół jestem zdecydowanie liderką w rozmowie, w pracy wśród koleżanek jestem szeregowa, mówię jak wiem, że mam coś interesującego do dodania, a wśród obcych ludzi bądź kogoś nade mną (np. szef) nie odzywam się wcale. I nie bardzo czasami wiem, do którego aspektu życia przypiąć odpowiedź. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Ja prywatne rozmowy lubię, ale gdy nie było epidemii, to jednak były rzadziej, bo się spotykaliśmy. Teraz się nie spotykamy, więc co parę dni gadam z przyjaciółką na wideo rozmowie. Ostatnio gadałyśmy tak po 2-3 godziny
![]() ![]() W pracy robię co mam robić, ale nie jestem profesjonalistką chyba. Staram się oczywiście zdażać na czas i zazwyczaj się udaje, ale gdy np wiem, że coś będzie trudne do zrealizowania w takim czasie to o tym mowie. Staram się robić wszystko najlepiej jak umiem, ale jeżeli coś nie wyjdzie, to nie przejmuje się, po prostu następnym razem się nauczę. Jeżeli coś nie będzie idealnie to też trudno. Nie mam takiego perfekcjonizmu w sobie raczej. Oczywiście jak coś wyjdzie mi idealnie to bardzo się cieszę, ale jeżeli nie to nie analizuję tego, nie przejmuję się jakoś bardzo. Nikt nie może robić wszystkiego zawsze idealnie. Wiem, że niektórzy perfekcjoniści dużo analizują, przejmują się. Ja tak nie mam. W pracy też tak dużo nie gadam. Kiedyś nie potrafiłam nawet asertywnie bronić swoich racji jak np rozmawiam z szefową. Teraz trochę się nauczyłam. Nie jestem chamska, ale powoli uczę się mówić jak coś mi nie pasuje i wyrażać oczywiście kulturalnie swoje zdanie. Nie podlizuję się, jestem miła, ale nie udaję np, że jest super w sytuacji gdy nie jest. Np szefowej wprost powiedziałam, że no ja rozumiem, że zamykają galerie, bo jednak jest epidemia, a jesteśmy bardzo narażone. No z nam osoby, które potrafią mówić, że jest źle, że powinno być otwarte, byle przypodobać się szefowi. Chociaż oczywiście być może niektórzy naprawdę mają takie zdanie. Nawet nie u nas w pracy, ale ogólnie. Do zespołu też nie umiem się podlizywać. Oczywiście rozmawiam, pomogę w czym trzeba, ale nie jestem taka, byle komuś wejść w cztery litery, żeby coś uzyskać. Chyba nawet nie umiałabym być taka cwana. Zbyt uczciwa jestem na takie kombinowanie. No ale wolę nikogo nie udawać i chyba tak jest lepiej. Ja sama się czuję wtedy lepiej sama ze sobą. Moim zdaniem w zespole nie trzeba się podlizywać. Ja jestem lojalna, więc akurat mi można ufać. Nie obgaduję, nie donoszę na innych. Nie lubię donosicielstwa. Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2020-04-22 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie, szufladkujac osobę nieśmiała jako introwertyka, w sensie, że on/a pewnie "nie chce", a nie "nie może" można się przejechać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87765017]Chyba raczej ekstrawertycy?
Piszę to jako najbardziej introwertyczny ekstrawertyk ( ![]() ![]() Mi też wyszedł Działacz. I jak opis na stronie mi się średnio podobał, to pod Twoim mogę się prawie podpisać. Lubię ludzi, ze "swoimi" jestem duszą towarzystwa, umiem w small talk aczkolwiek nie tworzę silnych więzi - nie wypisuję, nie dzwonię. Mogę się z kimś zobaczyć po roku czasu i luz. To chyba ten element wolności. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87780265]W pracy nie, nigdy bym niczego nie olała, ale w domu już mi się zdarza np. olać giga bajzel, robić pranie na ostatnią minutę, zrobić gotowca zamiast gotować obiadu (bo np. nie zawsze jestem super przygotowana i nie mam składników). Te dwie platformy mi się nie pokrywają. ... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Mam to samo! W domu syf, w pracy lubię mieć porządek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O to prawda, tutaj opisy są mocno hmm dołujące? ![]() Mi wyszło 7 z podtypem 5. Ciekawe jest to, co jest napisane o tym podtypie - potencjalnie wiąże się z ponadwymiarową pewnością siebie i wiarą we własne, często wyimaginowane, umiejetności. U mnie tak nie jest, może to z wiekiem przyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.