![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: czy jestem nadwrażliwa, czy on przesadza? (odrębność, intercyza)
Ale to nie ma nic do mojego posta. Na post Limonki odpowiadasz coś o notariuszach i umowach, co nie ma żadnego związku z jej wypowiedzią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87945594]Ale to nie ma nic do mojego posta. Na post Limonki odpowiadasz coś o notariuszach i umowach, co nie ma żadnego związku z jej wypowiedzią.[/QUOTE]
Ma dokładnie to co napisałam. Nie widzę możliwości bezproblemowego z punktu widzenia US załatwienia tego o czym pisze Limonka bez podpisania umowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zerowej grupie podatkowej, do której należą współmałżonkowie darowizna podatek wynosi 0%, tylko trzeba zgłosić do Urzędu Skarbowego przez 6 miesięcy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Liczą się potrzeby obu stron. A pozbycie mnie możliwości zarobkow pracy w zawodzie, to spychanie mnie do gorszej pozycji w tym związku. Naprawdę dziękuję za takie cudowne granie do jednej bramki. Czy by się nie dopominał tego nie wiesz. Już wielu ludzi dałoby sobie za to rękę uciąć... Rozwód potrafi zrobić z ludzi potworów. Pogadaj z prawnikami. A co do reszty to nie rozumiem. My żadnej wspólnoty nie mamy, a i tak się chętnie dzielimy kasa. Bo czemu niby nie? W końcu żyjemy razem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-06-21 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87945625]No a ja bym w życiu nie pojechała do innego miasta/ państwa gdzie bym miała problemem że znalezieniem sensownej pracy. Nawet jeśli facet miałby tam zarabiać dwa razy więcej.
Liczą się potrzeby obu stron. A pozbycie mnie możliwości zarobkow pracy w zawodzie, to spychanie mnie do gorszej pozycji w tym związku. Naprawdę dziękuję za takie cudowne granie do jednej bramki. Czy by się nie dopominał tego nie wiesz. Już wielu ludzi dałoby sobie za to rękę uciąć... Rozwód potrafi zrobić z ludzi potworów. Pogadaj z prawnikami. A co do reszty to nie rozumiem. My żadnej wspólnoty nie mamy, a i tak się chętnie dzielimy kasa. Bo czemu niby nie? W końcu żyjemy razem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No dobra, a w przypadku pozostania w obecnym mieście kiedy on będzie zarabiał kijowo co wtedy? Co z jego potrzebami? Jak to rozwiązać, życiem na odległość żeby nikt nie był stratny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
W przypadku, gdy masz zabezpieczenie w postaci własnego mieszkania, intercyza nie wydaje się takim złym pomysłem. Porozmawiajcie jednak, jak to według niego ma wyglądać. Bo jeżeli to tylko zabezpieczenie się, jeżeli chodzi o nieruchomości w przypadku rozwodu, to moim zdaniem jest ok. Ale jeżeli ma to wyglądać tak, że ubrania, wakacje itp. każdy będzie płacił z własnej kieszeni i go będzie stać na dużo więcej niż ciebie - to to w porządku nie jest i ciężko w taki sposób budować rodzinę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87945625]No a ja bym w życiu nie pojechała do innego miasta/ państwa gdzie bym miała problemem że znalezieniem sensownej pracy. Nawet jeśli facet miałby tam zarabiać dwa razy więcej.
Liczą się potrzeby obu stron. A pozbycie mnie możliwości zarobkow pracy w zawodzie, to spychanie mnie do gorszej pozycji w tym związku. Naprawdę dziękuję za takie cudowne granie do jednej bramki. Czy by się nie dopominał tego nie wiesz. Już wielu ludzi dałoby sobie za to rękę uciąć... Rozwód potrafi zrobić z ludzi potworów. Pogadaj z prawnikami. A co do reszty to nie rozumiem. My żadnej wspólnoty nie mamy, a i tak się chętnie dzielimy kasa. Bo czemu niby nie? W końcu żyjemy razem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja to samo ,dla mnie taki wyjazd to strzal sobie w kolano Nigdy nie zrezygnowalabym z samodzielności finansowej dla awansu męża |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc o ile on planuje prowadzić normalnie wspólny budżet, a część zarobionych pieniędzy odkładać dla siebie na ewentualne mieszkanie, to ja go bardziej niż rozumiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#132 | |
Eternal rebel
|
Cytat:
Super się ustawił - ma dach nad głową za free, bo pewnie nawet głupiego wazonika nie kupił, skoro mieszkanie jest Twoje i jeszcze Cię rozstawia po kątach, bo hobby nie masz i ośmielasz się chorować ![]() Zgadzam się z powyższymi. To nie intercyza jest problemem - w końcu każdy ma prawo mieć takie a nie inne poglądy na sprawy finansowe w związku - a to, jak on Cię traktuje. Dajesz mu się ustawiać, jak on Ci zagra. Widać, że masz problemy z poczuciem wartości i zamiast mu odpowiedzieć tak, żeby mu się odechciało tych głupich tekstów o nierobach, to jeszcze się zaczynasz zastanawiać, czy faktycznie z Tobą coś nie tak. Niezły ch..... z niego wyszedł. Ledwo trochę hajsów dostał i już się uważa za jakiegoś pana. To ciągłe podkreślanie, że jesteście osobnymi bytami też bardzo źle rokuje i wskazuje na to, że mu na Tobie specjalnie nie zależy. Jak dla mnie wygląda na to, że jak tylko się znajdzie "lepsza" wg niego laska, to przeskoczy na inny kwiatek. Ja bym z takim być nie chciała, kopnęłabym w zad czym prędzej. Masz klapki na oczach, i to bardzo. Edytowane przez LhunLai Czas edycji: 2020-06-21 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda tylko że nie samymi dobrami materialnymi człowiek żyje. Cytat:
Poza tym o takich rzeczach się gada od początku. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
BAN stały
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87945984]Widocznie każdy rozumie co innego pod pojecie gorsze życie. Dla mnie gorszym życiem byłoby pracowanie np jako sprzątaczka w państwie gdzie nie znam nawet języka. Bez rodziny, bez przyjaciół, bez swoich ambicji. Co mi o tym, że mąż by zarabiał wiecej? I jaki to niby lepszy poziom życia dla mnie? Miałabym większe mieszkanie, lepsza polisę na życie i lepsze ciuchy. Wow, faktycznie haj lajf.
Szkoda tylko że nie samymi dobrami materialnymi człowiek żyje. [/quote] Nieźle odleciałaś, nie wiem skąd ty tę sprzątaczkę wzięłaś, kraj bez języka, nie wiem z kim ty teraz dyskutujesz. Różne są sytuacje w życiu, czasem ma więcej sensu wyjechanie wspólnie jako para chociaż jako singielka więcej sensu miałoby zostanie, tyle. Nie trzeba wcale sprzątać nagle kibli w jakiejś Kenii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87945984]
Wiesz co nie wiem jak wygląda sytuacja na wsi i w małym mieście. Ja mieszkam w dużym i tu praca po prostu jest i zarobki nie odbiegają jakoś bardzo od stolicy. A wiadomo, że mieszkając na Pomorzu nie będę szukać górnika, ani żadnego rolnika żeby mi marudził, że on chce na wieś. Poza tym o takich rzeczach się gada od początku. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] O czym Ty teraz piszesz, napisałaś wcześniej, że w życiu ze względu na partnera nie pojechałabyś w inne miejsce, w którym miałabyś ciężko z sensowną pracą, no to się pytam co w przypadku odwrotnej sytuacji, a której partner ma ciężko z pracą w swoim zawodzie w Twoim miejscu. Nieważne, że teraz mieszkasz gdzieś tam, bo to się może z różnych przyczyn zmienić, pytam konkretnie co w sytuacji, kiedy to partner traci na Twoim dobrym położeniu? Wtedy będzie ok, czy co zaproponujesz? Rozstanie, aby nikt nie był stratny, czy życie na odległość? Nie wiem, załóżmy, że dostałaś propozycję mega awansu, ale filia w USA, facet będzie tam skazany na pracę poniżej kwalifikacji, co wtedy robisz? Kto ma z czego zrezygnować żeby wg Ciebie było sprawiedliwie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ziomek by nie dotrwał do drugiej randki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#139 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam sie z Tobą, gość do odstrzału, mimo że sama mam intercyzę z mężem, to nie nie mamy osobnych półek w lodówce i żyjemy "wspólnie" mimo rozdzielności majątkowej. Koszmarną wizję związku gość Ci zaserwował. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
To jest bardzo dobre pytanie. Czytam tu peany pod adresem intercyzy, tłumaczenia, że dopóki żyją razem to i z majątku korzystają razem, a co swoje zabiera się dopiero w przypadku rozstania, ale to przecież nie dotyczy przypadku autorki. Tutaj partner ukrywa swoje dochody i stan konta przed wieloletnią partnerką, z którą zamierza (jeśli dobrze zrozumiałam) założyć rodzinę. Nie przed panną, którą dopiero poznał i może ewentualnie obawiać się mitycznego "lecenia na kasę". Mnie to trąci nieuczciwością w związku i przemocą ekonomiczną w przyszłości. Za grosz w tym partnerstwa, związkowego poczucia bezpieczeństwa, dbania o wspólne dobro czy grania do jednej bramki. Intercyza Autorko, to chyba Twój najmniejszy problem, jeśli chodzi o związek.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Też się zgadzam z dziewczynami! Jak mają wyglądać wakacje, gdy każdy płaci za siebie? On będzie jeździł z kolegami? On będzie chodził w drogich butach, a ty w najtańszych? Chcesz, żeby dzieci na coś takiego patrzyły? Nie mówiąc już o tym, że zamiast ustalać takie sprawy razem, on po prostu przedstawia swoją wizję, a ty masz się dostosować. Intercyza jeżeli chodzi o oszczędności i inwestycje - ok, ale nie normalne życie, jeżeli mówimy o rodzinie z dziećmi! Edytowane przez Przytul_Mnie_Dzisiaj Czas edycji: 2020-06-21 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Ok, czyli to nie tylko ja tak myślę, że to nie w porządku. Moja reakcja na te wizje nie była pozytywna, bo ja chciałam budować wszystko wspólne, albo chociaż niechby wkład finansowy w wydatki rodzinne był jakoś powiązany z wysokością dochodów. Boję się, że to może skończyć się tak, ze po opłaceniu wspólnych wydatków, a potem swojej części kredytu na mieszkanie, to właśnie będzie taka sytuacja, że on ma chęć i kasę na wakacje w Dubaju, a ja mogę sobie pozwolić tylko na weekend nad morzem. Ale nie chcę wyjść na osobę, która "ma jakiś problem z pieniędzmi mojego partnera", albo że chcę sobie rościć jakieś prawa do jego firmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jego pomysł jak najbardziej jest w porządku, tylko ci nie odpowiada. Nie pasujecie do siebie i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87946505]Ale przecież chcesz. Po co udawać, że jest inaczej, skoro wspólnota majątkowa dokładnie do tego służy, a nawet gdyby miało jej nie być, to chciałabyś powiązać swój wkład finansowy z wysokością dochodów?
Jego pomysł jak najbardziej jest w porządku, tylko ci nie odpowiada. Nie pasujecie do siebie i tyle.[/QUOTE]Taki układ nie jest w porządku, jeśli facet oczekuje od kobiety, że będzie dzici rodzić i wychowywać. Taki układ jest spoko, jeśli oboje są singlami albo jeśli dzielą obowiązki związane z dziećmi po równo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie tutaj nie podoba to ukrywanie dochodów. Dla mnie to jest najgorszy minus tego gościa. Pal sześć ,ze cos tam kiedys palnął o hobby ,mogła to być odpowiedz na gderanie np ,że za długo siedzi przy kompie. Pal sześć,że mówi twoje mieszkanie ,na de facto twoje mieszkanie. Jednak w sytuacji ,kiedy ewidentnie nie masz parcia na " piniondz" ,nic od niego nie chcesz a ten sie chowa ,żebyś czasem hasła nie zobaczyła ,czy co ? No słabe to jest mega.
Ja bym chyba zapytała o co chodzi , czego sie boi ? Że wzrosna twoje oczekiwania wobec niego w związku z posiadanymi nadwyżkami pieniędzy ? Nie ma ochoty wydawać procentowo wiecej na wspólne życie dlatego ,ze zarabia wiecej? Bo teoretycznie jest to jalas opcja Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez robcia Czas edycji: 2020-06-21 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zostałoby mi zatrudnienie się do nieskomplikowanych prac lub siedzenie na bezrobociu. Jasne, można języka się nauczyć. Ale żeby dość do poziomu specjalistycznego, to zajmie to lata, a i tak nie gwarantuje sukcesu. Także ponawiam pytanie, na co mi ta super wypłata męża? Przecież logiczne że jakbyśmy oboje mieli podobne perspektywy w innym kraju, to już bym mogła się zastanowić nad wyjazdem. Ale tu o czymś takim nie mówimy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
Ale patrząc tu i teraz, to bym nigdzie nie pojechała. Dobrze mi tak jak jest, mam fajny związek i nie chce mieszkać poza krajem. Chyba że byłoby to na rok, wtedy można pomyśleć o związku na odległość. Chociaż na rok to ja mogę pracę rzucić i pojechać z facetem, nie ma problemu. ![]() ![]() Moje wypowiedzi dotyczyly długoterminowych decyzji. I szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi. Też chciałabym wierzyć że związek jest na całe życie, ale ludzie się zmieniają, zmieniają się ich potrzeby i może dojść do momentu, gdzie nie jest już im po drodze. U mnie taka rzeczą byłby właśnie tego typu wyjazd. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-06-21 o 23:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Mam w sumie pytanie do Pan żyjących w całkowitej wspólnocie majątkowej. Jak zostało to rozwiązane technicznie? Czy macie tylko jedno konto z 2 kartami na które wpływają obie wyplaty?
2 konta i trzecie wspólne? 2 konta i ustalone różne wydatki kto co płaci? Ciężko mi to sobie wyobrazić szczerze mówiąc. Czy coś takiego nie rodzi problemów np w sytuacji kupowania prezentow? Gdzie są granice tzn jakiej wysokości wydatki na glupoty comiesięcznie wzajemnie akceptujecie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Taki układ jest spoko dla wszystkich, którzy go chcą i się na niego zgodzili. Przecież facet sobie może szukać kobiety, która na taką wizję przystanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że ukrywanie konta może pokrywać się z odczuciami autorki. Facet boi się, że przy ewentualnym rozwodzie zostanie z niczym. Dlatego jest przezorny i ubezpiecza się na wszelki wypadek. To się wiążę z tym, że on sam nie będzie mógł korzystać w pełni z własnych środków przez określony x czasu, dopóki nie uzbiera odpowiedniej dla siebie kwoty. To oznacza, że ona o jego kasie tym bardziej musi zapomnieć. Zadne na razie nie umie o tym porozmawiać. On ukrywa przed nią swoją tajemnicę a ona udaje, że o niczym nie wie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.