![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Córka nie toleruje babci
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, jak w większości wątków zgadzam się z Tobą w 200% to tak tutaj nie mam pojęcia o co Ci chodzi. Nie każdy musi każdego lubić to raz, a już na pewno nikt nie musi się wysilać i próbować kogoś polubić dla zasady, bo tak czeba, bo razem mieszkają.
Matka dziewczyny sama dołożyła do pieca jeśli chodzi o wrogość jej córki do babki. Od córki wymagała niejako utrzymywania się od 16 r. ż., nie było zmiłuj, chcesz zachcianki to se zarób na to wychodzi, teraz pompuje z niej kasę dalej, ale od babki nic, bo mamusia. No to jest sytuacja taka, że własna matka cię cisnęła, ale jeśli chodzi o jej mamusię to nic nie wymaga, to już jest pierwszy stopień do patrzenia na kogoś złym okiem. I taki ktoś nagle się wprowadza do domu, który się w grubej mierze utrzymuje, a o zdanie nikt nie zapytał, kasę dawaj i się nie interesuj kto mieszka w domu na który wyłożyłaś forsę. Zmienia całą organizację, ciągle działa na nerwy, bo skoro się kocha zwierzaka i potrzebuje porządku, to permanentne narażanie tego zwierza na coś niebezpiecznego plus permanentne zostawianie syfu zwyczajnie drażni. Takie rzeczy to się wybacza bliskim, a nie obcym osobom raczej, a taką jest babka dla wnuczki. Drugi zgrzyt. A zauważ, że dziewczyna nie robi o to awantur, nawet nie zwraca babce uwagi, gotuje się w sobie po prostu i jak najbardziej jest to zrozumiałe. Czy zabronimy ludziom mieć uczucia i się złościć na to co ich złości? I ta osoba, dla dziewczyny obca, bo skoro się nie interesowała w szpitalu, to znaczy, że żadnych relacji nie miały, wpitala się do tego wszystkiego i krytykuje. Dziewczyna jest poszkodowana, bo wykładała od lat kasę na to na co nie powinna, matka traktuje ją jak bankomat, a tu jeszcze od babki słucha zrzędzenia co powinna ze swoją kasą robić, a czego nie. Od babki, na którą niejako sama łoży. Weź się nie wkurz po raz kolejny. A tego krytykowania musi być milion razy więcej, bo takie sprawy zawsze się wybiela kiedy przedstawia się obcym, a skoro ktoś o takiej postawie jak autorka wątku o tym wspomniał, to znaczy, że to nie są marginalne, kulturalne zwrócenia uwagi. I jakie wsparcie ma dziewczyna? Żadne, bo jej matka wprost mówi, że babka może robić co chce i mówić co chce, bo jest już stara. Także we własnym domu dziewczyna ma być workiem do bicia, bo babka wszystko może. No takie coś nie pomaga w darzeniu kogoś sympatią. I jak dla mnie to kulturalne mówienie komuś, kto po mnie w takich okolicznościach jeszcze pociska, dzień dobry i do widzenia, szybko w przelocie bez patrzenia na tą osobę i wstrzymywanie się od absolutnie jakichkolwiek komentarzy na temat jej zachowania i tak jest mega kulturą i opanowaniem rodem z tybetańskich klasztorów. Dziewczyna mogłaby grubo wygarnąć jednej i drugiej, a tego nie robi, zwyczajnie stara się ignorować babkę na ile może i to jest to wielkie traktowanie jej jak gówno? To jest mega pobłażliwość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
BAN stały
|
Dobra, w podsumie;
Moje założenie: gburowate zachowanie i lekceważenie takie sobie. Wasze, rozgrzeszenie bo ignorowanie i gbur wynika z nielubienia babci przez wnuczkę. a) jeśli babcia jest leciwa i średnio ogarnia to jaki jest sens nie lubić jej za coś na co średni ma wpływ b) można założyć że jest złośliwa tylko po co skoro nic we wpisach autorki tego nie sugeruje. Skłanianie do ustępowania babci wynikającego z wieku może oznaczać nie akceptację czyjejś wredoty ale tak samo że daj kobiecie spokój bo co ona może. ![]() Nimve ale nawet jakby zapytali co to zmienia. Wnuczka mówi nie bo nie, bo nie chce (logiczne, fajna sytuacja dla nich to nie jest) a matka co? Ok babcia niech ''gnije'' tam w tym swoim mieście sama? Matka ma rzucić pracę i przeprowadzić się do babci? Nie każdy też czuje moralnie na siłach oddawać rodzica do domu opieki. No i dla mnie to nie jest mega pobłażliwość i żadne z powyższych, jeżeli córka uważa że żyje w toksyku to żadna siła nie zmusiłaby jej do mieszkania tam jeszcze teraz (od 3 lat może się wynieść stamtąd), a tym bardziej do remontowania i kupowania sprzętów typu suszarka czy mop parowy. rachunki to 1, dopieszczenie tarasu to 2 a już na pewno 20latka może świetnie się obyć bez ekspresu do kawy. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-06-25 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
Jezu ale przecież ona chce się wyprowadzić, a babcia nie mieszka z nimi od 3 lat, a córce sytuacja w domu nie odpowiada odkąd babcia się pojawiła, a nie od urodzenia. To matka chce córkę zatrzymać
---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Nie, babcia nie miala "gnić" sama i nikt nie powiedział, że trzeba było babcie sama zostawić, przestań fantazjować, wystarczajo odlecialas parę stron temu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
BAN stały
|
No i luz niech się wyprowadza.
Jeszcze to było kluczowe a pominięte w tym dyskursie nielubienia babki. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
A ja się tylko zapytam. Co to za kot , który żyje 19 lat ?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
No nie?
![]() I nigdzie nie odleciałam tylko odpowiadałam na konkretne nie zawsze oparte na logice wypowiedzi; nic w tym wątku nie sugerowało że babce należy się nielubienie bo tak czyli tak bardzo polubioną przez panie tezę. Bo tak to mozna wszystko i każdego tylko nie dorabia się do tego teorii że to z czegos miałoby wynikać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ona przecież inwestowała w dom i sprzęty do niego przed pojawieniem się babki. I normalnie inaczej jest jak ktoś Cię chociaż kurtuazyjnie pyta, albo zaprasza do rozmowy na temat: twoje życie się obróci o 180 stopni, bo przybędzie nam lokator i to trudny, niż po prostu Cię informuje, bo nie masz nic i tak do gadania. To się nie traktuje tak dzieci, które się utrzymuje w pełni, bo są jak najbardziej pełnoprawnymi domownikami i członkami rodziny na równych zasadach, a co dopiero dziecka, od którego się wymaga jak od dorosłego. Czyli jeśli odpowiedzialność to jesteś dorosła, ale jeśli dyskusja to nie masz głosu i nawet nie warto cię wciągać w rozmowę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
O ile się nie mylę, to koci rekordzista ukończył niedawno 31 lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Jest to zapewne kot europejski, które w warunkach domowocyh, np kiedy nic ich nie rozjedzie jak wybiega na ulicy, często dozywaja 20 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Nie znam kota , który by żył dłużej niż 16 lat. Stąd pytanie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;87956822]Córka pewnie od dziecka była przrz matkę bombardowana interesownością i jets to dla niej normalne. Skoro mamuśka rozmyśla i żałuje, że czegoś tam nie będzie mogła zatrzymać, bo córka ma rachunki na to, to dzirwczyna chyba nieźle się zaadaptowała w tym bagienku. Nauczyla się, jak pokonać matkę jej własną bronią i ja za tę dziewczynę mocno trzymam kciuki
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja też corce życzę jak najlepiej. Ale po co córce było potrzebne przepisanie starego kota na nią z którym jest prawie od zawsze , z którym od ukonczenia jej 18-stki tylko przejeła od matki dodatkowe koszty i zobowiązania a i tak, którego nie chce ze sobą zabrać i czeka na jego śmierć? Albo ja cos pokręcilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Z kotów, które wspólnie mamy (w liczbie 9) najstarszy niedługo skończy 19. Żwawy, oczywiście, już nie jest, dużo śpi (jak na kota), ale radzi sobie dobrze, mimo że brak mu juz zębów i zdarza mu się pomylić kuwetę z inymi miejscami w domu. No ale taki kot to prawie jak człowiek. Czasem nawet bardziej, jak pisała Misianka.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;87957045]Może była tym kotem wcześniej szantażowana? Po tym co wypisuje autorka, jest to całkiem realne.[/QUOTE]To samo przyszło mi do głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;87957045]Może była tym kotem wcześniej szantażowana? Po tym co wypisuje autorka, jest to całkiem realne.[/QUOTE]
Mi jeszcze przyszło do głowy, że jako właścicielka to ona decyduje o kocie. Znam niestety osoby, które nie zgodziły się na operacje zwierzęcia bo drogo, kto by tyle wydawał. Ja się dziewczynie nie dziwię, że chce mieć wszystko na papierze. Pięknie załatwia matkę jej własną bronią ![]() Hultaj, tak, można nie dopytywać się jak się czuje po operacji babka, z którą łączą cię takie same więzi emocjonalne jak z randomową osobą na ulicy. I nie jest to złośliwość, po prostu cię to nie interesuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2020-06-26 o 11:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;87957499]Ponieważ mamusia nie troszczy się o córkę, tylko o jej rzeczy, to ja w takim domu trzymałabym papiery nawet na ogryzek po jabłku.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Trochę to dziwne, nie słyszałam o czymś takim.. ale z drugiej strony całe zachowanie matki jest niepokojące, więc taka opcja wchodzi w grę :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Femme fatale
|
Cytat:
Czyżby przez Ciebie przemawiała zazdrość, że ona zarabia więcej od Ciebie (jednocześnie się ucząc)? Może za słabo się wykształciłaś i teraz kręcisz nosem cóż by tu ugrać? Współczuję dziewczynie, że ma tak interesowną matkę. Na każdym kroku szukanie kasy, aby tylko się wzbogacić nawet kosztem drugiej osoby i to nie byle jakiej bo córki więc łączą Cię z nią więzy krwi, jeśli oczywiście jakaś więź emocjonalna i psychiczna też istnieje (u mnie z matką żadna). I to skomlenie, że córka nie toleruje babci. Córka nie ma obowiązku jej tolerować (a tak w ogóle wg Twojego mniemania czym ta tolerancja miałaby się objawiać? jak rozumiesz słowo ''tolerancja''?), spędzać z nią czasu, opiekować się nią. Chyba, że uważasz, iż dzieci są od tego aby na stare lata podać przysłowiową szklankę wody, to ja nie mam pytań i reszty też nie powinnam komentować. Wystarczy, że córka będzie szanować Twoją matkę, a czytając wątek nie zauważyłam aby jej nie szanowała i nie zauważyłam też aby była chamska w stosunku do sędziwej staruszki. Bo ktoś tak pisał, ja tutaj żadnego chamstwa nie widzę. Czy to nie jest tak, że wg Twojego mniemania wraz z mężem uważasz, że córka musi się dokładać bo na utrzymaniu jeszcze jest czwarty domownik tzn Twoja matka? Czy sama z mężem nie dasz rady udźwignąć utrzymania Twojej matki? Córka ma być jej żywicielem? Dlaczego? Przecież to obrzydliwa postawa wymagać tego od córki. Tylko z waszego widzi widzimisię. Jeśli Cię na to nie stać aby we dwie osoby utrzymywać babcię to niech, któreś z Was pójdzie do drugiej pracy, albo znajdzie lepiej płatną pracę, albo oddać do ''zakładu'' o czym wspominam niżej. I problem rozwiązany. Córka wiecznie z Wami żyć i mieszkać razem nie będzie, prędzej czy później (a może już to następuje) się wyprowadzi, zaś babcia też kiedyś odejdzie więc nie rozumiem zupełnie. Skoro nie domaga fizycznie i intelektualnie to może ją ubezwłasnowolnić? Albo oddać do domu opieki dla seniorów? Odwiedzać tylko, dotrzymywać towarzystwa, zajmować się podczas odwiedzin, spędzać czas. Większość ludzi tam spędzi starość więc nie rozumiałabym potencjalnego oburzenia gdyby ono miało się pojawić. Rodzimy się w pieluchach i często tak samo kończymy. Cytat:
Niezłe bagienko córce urządziłaś i bardzo dobrze, że ona chce się wyprowadzić. Jest dorosła ma, do tego pełne prawo.
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2020-06-26 o 12:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
Laski ale przecież jeśli chodzi o relację babcia wnuczka widać jak na dłoni.
Nie miały więzi bo babka całe życie mieszkała gdzieś dalej. Dośc normalna sprawa jak np. mieszkasz w Katowicach a dziadków masz we Wrocławiu. Nawet możesz nie spotykac się super często mając 10 km a nie 200. Babka zaniemogła i córka (matka) wzięła ją do siebie. Nie domaga fizycznie, intelektualnie, jest po operacji biodra. Wprowadza się i wnuczka ledwo ją znosi. Wiadomo że trudniej dopilnować kota, że babka po sobie nie posprzata, i że krytykuje ale nie wiadomo ile znowu tej krytyki. Ze strony dziewczyny zero dobrej woli by babka nie czuła się jak ostatni najeźdźca w tym jej (wnusiowym) wychuchanym domku, i nawet ze względu na matkę i jej wiezi nie zapytała jak babcia się czuje (po operacji). Może i mama sobie zapracowała na słabe relacje z córką, to inna bajka. Ale trzymając się tylko pierwszego akapitu, nie ma co stawiać dziewczynie pomników bo to słabe jest. No nie wiem jak czytam ten opis ludzie bywają milsi dla sprzedawców w sklepie czy współpracowników. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
No generalnie ludzie są mili dla innych ludzi, którzy są mili.
Rzadko są mili dla ludzi, którzy ciągle się czepiają, krytykują itd. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ponoć babcia niedomaga fizycznie i intelektualnie, to może nie wyczuwa, że wnusia jej nie lubi ![]() poza tym co z tego, jeśli wyczuwa? to niech wyczuwa. tak to już w życiu jest, że jedni nie lubią drugich. normalna rzecz. jeśli babcia przez tyle lat tego nie pojęła i nie zaakceptowała, to jej problem. może powinna mieć pretensje do swojej córki, że nie potrafiła odpowiednio wychować wnuczki. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2020-06-27 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Gdyby do domu w którym mieszkam od urodzenia wprowadziła się osoba z mojej rodziny w stosunku do której mam jakiś żal, to pewnie zachowałbym się tak samo jak ta córka i miałabym dystans do tej osoby.
Wydaje mi się, że tu jest jakieś drugie dno tej historii którego autorka nie napisała, a to że babcia bałagani i jest głośna to jest tylko wymówka na nielubienie babci. To się nie klei po prostu. Córka się w tym momencie dokłada do utrzymania dodatkowej osoby, której po prostu nie lubi, i ma udawać że to jej ukochana babcia mimo, że ta jest dla niej złośliwa?
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Ale jaja. Czytając tytuł myślałam, że chodzi o brzdąca albo dziecko w podstawówce, którego babcia może jest głośna/śmierdzi fajami/faworyzuje inne wnuki/wstaw dowolne i ponieważ musi niańczyć to dziecko bo rodzice w robocie, to są rozkminy co z tym zrobić. A tu przywalanie się do dorosłej kobiety, bo zachowuje dystans.
![]() Najbardziej w opisie córki urzekło mnie "nie szlaja się". ![]() Trolololo, co? Powiedzcie, że tak... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.