![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Niewidzialna dla mężczyzn - dlaczego? Odrzucenie
Cytat:
Autorko, jestem 2 lata młodsza od Ciebie i też nie mam żadnej "miłosnej" przeszłości, nie byłam nigdy w związku. Zdarzało się, że ktoś mi się podobał, ale zazwyczaj okazywało się, że akurat ma dziewczynę lub znikał z mojego otoczenia (wyjazd na studia/za pracą). Jestem raczej otwarta i pogodna, dbam o siebie i nie unikam towarzystwa. Myślę, że to po prostu kwestia szczęścia - trzeba spotkać tę właściwą osobę. Ale nie każdemu to się trafi, nie każdy musi być z kimś, różnie ludziom się życie układa. Niektóre moje koleżanki to naprawdę świetne i sympatyczne dziewczyny, a, tak jak my, są od zawsze same. Nie poradzę Ci niczego szczególnego, ale podpisuję się pod przepracowaniem traum z przeszłości. Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z jakichś Twoich zachowań w obecności mężczyzn, które z tego wynikają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo jak z urodą. Nie trzeba być ideałem. Nie mam pojęcia od czego to czasem zależy. No bo dużo się mówi "dbaj o siebie i stawiaj na samorozwój, na pewno kogoś potem znajdziesz". Guzik prawda, bo niektórzy wcale nie są skoncentrowani na rozwoju, nie starają się nawet jakoś bardzo, a partnera szybko znajdują. Nawet ludzie z jakimiś wkurzającymi cechami się hajtają. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
BAN stały
|
Cytat:
W jednych kwestiach stawiasz twarde wymagania, w innych idziesz na ustępstwa, w kolejnych patrzysz z nadzieją w przyszłość i koniec końców temu wybranemu dajesz okres próbny. Nawet skończeni troglodyci są w stanie znaleźć pracę i partnera/partnerkę. Oczywiście zwykle jedno i drugie jest dostosowane do ich możliwości i pozycji na rynku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
W pracy także są uczucia i relacje między ludźmi. A nawet między ludźmi i instytucjami. A że w psychologii to wygląda bardzo podobnie, to już nic na to nie poradzimy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88379350]Niektórzy ludzie tak właśnie szukają partnera
![]() [/QUOTE] Uczucia mają znaczenie drugorzędne i pojawiają się później. Najpierw kogoś poznajesz, decydujesz o ewentualnym pójściu na randkę - tu już odbywa się selekcja biologiczna - albo odpowiada Twoim potrzebom (nie jest garbaty, kulawy, bezzębny, wygląda zdrowo etc), albo nie. Na randce, jeśli do niej dojdzie, dochodzi do kolejnego procesu rekrutacji. Oceniasz intelekt, zainteresowania, charakter, sposób bycia. A potem decydujesz. Ciągnąć to czy też poszukać innego kandydata. Jeśli nie masz już 15 lat i nie cierpisz na emocjonalne deficyty, to nie uczucia decydują, lecz w miarę trzeźwy osąd oparty o życiowe doświadczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88379350]Niektórzy ludzie tak właśnie szukają partnera
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No nie wiem, jak dla mnie to ludzie zakochują się na zabój od pierwszego wejrzenia tylko w filmach. Większość ma jednak jakieś kryteria co do partnera i szuka osoby, która by je spełniała. Co nie wyklucza, że potem w tej osobie się zakochuje, jest bliskość, zaufanie i udany, wieloletni związek... Skoro ktoś aktywnie od 10 lat stara się znaleźć partnera i nie doszedł nawet do etapu randkowania, to przykro mi, ale coś jest nie tak. Co innego jakby autorki związki w ogóle nie interesowały i teraz dopiero zaczęła się rozglądać za facetem. Nie wiemy co, bo mam wrażenie, że jednak autorka nie jest do końca z nami szczera albo być może sama sobie z tego nie zdaje sprawy. Nie chodzi o to, żeby popadała w rozpacz, tylko żeby zrozumiała, że to czy posiadamy partnera w dużej mierze zależy od nas i naszych wybór, a nie od ślepego trafu czy szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
BAN stały
|
Przecież do 5 randki o kandydacie będziesz wiedziała całkiem sporo. Ergo: najpierw robisz selekcję biologiczną (podświadomie), potem rozumową (empiryczną), a na koniec dochodzi aspekt uczuciowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Tak. Źle Cię zrozumiałam w takim razie. Twoje "uczucia dochodzą później" skojarzyły mi się jakby to "później" miałoby być miesiące albo nawet lata po pierwszej randce. Coś jak w małżeństwach aranżowanych "pobierzmy się z rozsądku a uczucie przyjdzie później (albo i nie)".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88378709]Dlatego ja bym się do tego nie przyznawała. Nie ma obowiązku spowiadania się ze swojej przeszłości związkowej czy jej braku. Chyba, że to można wyczuc, a myślę, że możliwe, że tak jest. [/QUOTE] Nie musisz się przyznawać, gdybyś nigdy wcześniej się z nikim nie całowała i byłą dziewicą, to potencjalny koleś dość szybko by to wyczuł, chyba że sam nie bardzo umie w te klocki (a większość 30-latków raczej już jakieś większe doświadczenie ma, choćby z 1 związku, w którym byli) Cytat:
A co do ostatniego zdania, to tak, dużo mężczyzn ma ten kompleks dziewicy i szmaty i częściej wykazują zastrzeżenia co do doświadczenia zwiazkowo-seksualnego kobiet, nawet takich, ktorych nie znają. Wielu facetom brak doświadczenia u kobiet nie przeszkadza, bo przypisują jakąś wielką wartość bycia dziewicą. Co imho jest trochę głupie, bo większe doświadczenie = lepszy seks, no, ale są te teorie o czystości i zużyciu, nie moja sprawa (choć mnie mocno śmieszą, bo wg nich np. bardziej zużyta jest laska, co była w kilku krótkich związkach niż laska co ma za sobą 5 lat z jednym, jedynym, no, ale fuck logic) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
a ja piszę, że uczucia nie muszą być uzależnione od stopnia poznania kogoś i zgodności z wcześniej założonymi kryteriami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Ale to nie jest prawdziwa miłość, kiedy zakochujesz się w kimś kogo nie znasz i nawet nie wiesz, czy pasuje do ciebie. Co najwyżej jakieś mocne zauroczenie/pożądanie, ale nie miłość, więc żadna gwarancja udanego związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli żywisz uczucia do kogoś, kogo nie za bardzo poznałaś, to nie jest to miłość i imho taka tendencja jest szkodliwa jeżeli chodzi o randkowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli jesteś ogarniętą babką i Twoje oczekiwania rosną (bo wiadomo, że chcesz mieć o czym gadać z partnerem, że wyrażasz się na wyższym poziomie świadomości i szybciej wyłapujesz jakieś ewentualne problemy typu bycie narcyzem itd.) to wychodzi na to, że masz mniejsze szanse na znalezienie partnera od kobiety przeciętnej, która będzie zadowolona z przeciętnego partnera i nie będzie zbyt analizować. Ba, może nawet ci troglodyci, o których piszesz, prowadzą bardziej bujne życie erotyczne i towarzyskie od osób bardziej ogarniętych. Wystarczy spojrzeć na patologiczne rodziny wielodzietne, gdzie kobieta co chwilę znajduje wielką miłość i jest pewna, że to jest to, a w rezultacie ma gromadę dzieci każde z innym ojcem. Ale ona trwając w każdym z tych związków jest autentycznie szczęśliwa i żyje chwilą. (biedne dzieci oczywiście) ![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88379780]Ale to nie jest prawdziwa miłość, kiedy zakochujesz się w kimś kogo nie znasz i nawet nie wiesz, czy pasuje do ciebie. Co najwyżej jakieś mocne zauroczenie/pożądanie, ale nie miłość, więc żadna gwarancja udanego związku.[/QUOTE]
Nikt tu nie mówi od razu o miłości. Ale właśnie musi być to zauroczenie, żeby ludzie chcieli się dalej spotykać, poznawać i ostatecznie zdecydować, czy pasują do siebie. Nie da się wejść w związek tak "na chłodno" w sensie: no dobrze, jest niebrzydki, sympatyczny, inteligentny to spróbujmy. Musi się pojawić chemia. Miłość przychodzi potem (oby!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam uważam, że jest bardzo dużo złego w tym, że ktoś wyznaje wartość dziewictwa i cieszy się, że jego laska nikogo wcześniej nie miała. Nie mieć z tym problemu, być w stanie jakoś to przeżyć - ok, ale w sytuacji gdy dla kogoś to autentycznie zaleta - mi się zapaliłaby czerwona lampka Nigdzie nie obrażałam dziewic, nie wiem gdzie to wyczytałaś. Stwierdziłam jedynie fakt, że laska co nigdy nie uprawiała seksu, ani nawet się nie całowała nie ma doświadczenia i z dużą dozą pewności można powiedzieć, że co najmniej na początku ciężej będzie się w łóżku dogadać. Na tej samej zasadzie jak idziesz do łóżka po raz pierwszy z katolikiem, co prawiczkiem jest to jasne, ale nawet się nie masturbuje, to nie będzie wiedział co go kręci, co lubi i też nie spodziewałabym się fajerwerków. No, życie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
BAN stały
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88379780]Ale to nie jest prawdziwa miłość, kiedy zakochujesz się w kimś kogo nie znasz i nawet nie wiesz, czy pasuje do ciebie. Co najwyżej jakieś mocne zauroczenie/pożądanie, ale nie miłość, więc żadna gwarancja udanego związku.[/QUOTE]
"pozwalanie sobie" na uczucie dopiero po poznaniu i zweryfikowaniu to chłodna kalkulacja, a nie miłość Oczywiście, że żywię, stąd wiem, czy chcę 2-3 randki. Rozsądni ludzie wiedzą po 40 randce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
A pierwszą skąd wiesz, że chcesz? Bo podświadomie oceniasz czy ktoś jest atrakcyjny dla ciebie. Ludzie raczej nie chodzą na randki w ciemno, ani z ludźmi, którzy im się nie podobają. Chcesz czy nie zawsze jesteś oceniany mniej lub bardziej świadomie na samym początku przez drugą osobę, czy w ogóle warto sobie zawracać tobą głowę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Ja mam tak, że nie zakochuje się może po pierwszej randce, ale dość szybko i potem najwyżej mi przechodzi
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Lenovo TB-8703X przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- [1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88379221]Ja rozumiem, że ktoś ma pecha i nie może stworzyć trwałego związku, ale żeby przez 10 lat aktywnego szukania (a autorka zarzeka się, że nie przebimbała) nie dotrzeć nawet do etapu randkowania/całowania się? ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Lenovo TB-8703X przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.