![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Życie z partnerem po ciężkiej decyzji
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88397370]Ale co mial zrobic?
Tak to juz jest ten swiat zbudowany ze ciaza rozwija sie w organizmie kobiety i to ona musi przejsc zabieg a nie facet Moim zdaniem mowienie ze mu przykro byloby falszywe bo mu przykro poprostu nie jest Autorka musi sama sobie poradzic ze swja wlasna decyzja on nic nie jest tu w stanie zmienic[/QUOTE]Nie jest mu przykro z powodu aborcji. Spoko, bo nie musi. Nie o to chodzi. Powinno mu być przykro, że jego partnerka podjęła się ciężkiego dla niej zadania, powinien ją wesprzeć teraz w tym momencie i trochę wynieść na piedestał, trochę poobchodzić się jak z jajkiem, docenić, zauważyć co zrobiła, powiedzieć, że jest mega silna, że widzi jak jej ciężko, ale jest tu dla niej, no cokolwiek, ale nie przechodzić niezauważając. Jeden człowiek nie potrzebuje takiej uwagi, a drugi potrzebuje. Tak po ludzku partner powinien to zapewnić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I co to w ogóle znaczy że facet nie ingerował w wybór autorki i zostawił jej decyzję? No łaskawca. Normalnie ludzki pan. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2020-12-31 o 00:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Ciąża rozwija się w organizmie kobiety, ale to mężczyzna przyczynił się do jej powstania, więc rozwijające się dziecko jest również jego. Naprawdę bardzo wielu dramatów udałoby się uniknąć, gdyby mężczyźni to sobie uświadamiali i nie podchodzili do sprawy na zasadzie "twój brzuch = twoja ciąża = twój problem = mnie w to nie mieszaj".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nawet, jeśli facet nie chce wychowywać dziecka (do czego też ma prawo,tak jak kobieta) to w przypadku decyzji partnerki o utrzymaniu ciąży zabezpiecza dziecko finansowo i partnerkę na czas połogu i niemowlęctwa dziecka.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2020-12-31 o 06:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przez ta wtracającą sie postawe mamy takie a nie inne prawo aborcyjne w polsce Autorka chce zeby partner czuł co ona ale to jesr nie mozliwe bo on nie czuje smutku,straty nie zaluje podjetej decyzji ,czuje ulge i chce o tym zapomnieć To tak jakbysmy odwrocili ta sytuacje i to autorka by chciala usunac ciaze a jej partner chcialby ja zatrzymac i po zabiegu byoczekiwal ze ona bedzie smutna będzie przepraszac i walkowac ten temat tygodniami kiedy ona chce o tym jak najszybciej zapomniec Autorka wie ze decyzja byla słuszna,jej glownym problemem jest to ze jest rozczarowana postawa partnera bo oczekiwala innej reakcji od partnera i to pokazuje ze im poprostu nie po drodze i mysle ze ten zwiazek nie przetrwa (choc moge sie mylic oczywiście) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88397875]A mi ta postawa odpowiada bo to jest moj brzuch i ja chce o nim decydowac
Przez ta wtracającą sie postawe mamy takie a nie inne prawo aborcyjne w polsce Autorka chce zeby partner czuł co ona ale to jesr nie mozliwe bo on nie czuje smutku,straty nie zaluje podjetej decyzji ,czuje ulge i chce o tym zapomnieć To tak jakbysmy odwrocili ta sytuacje i to autorka by chciala usunac ciaze a jej partner chcialby ja zatrzymac i po zabiegu byoczekiwal ze ona bedzie smutna będzie przepraszac i walkowac ten temat tygodniami kiedy ona chce o tym jak najszybciej zapomniec Autorka wie ze decyzja byla słuszna,jej glownym problemem jest to ze jest rozczarowana postawa partnera bo oczekiwala innej reakcji od partnera i to pokazuje ze im poprostu nie po drodze i mysle ze ten zwiazek nie przetrwa (choc moge sie mylic oczywiście)[/QUOTE]Serio xfrida? Naprawdę musisz czuć to samo co Twój facet żeby być dla niego wsparciem? Autorka potrzebuje tego co moim zdaniem w związku jest normalne: troski i opieki w ciężkiej dla niej chwili. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88398064]Serio xfrida? Naprawdę musisz czuć to samo co Twój facet żeby być dla niego wsparciem?
Autorka potrzebuje tego co moim zdaniem w związku jest normalne: troski i opieki w ciężkiej dla niej chwili. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No nie rozumie pamiętam jak broniła zaciekle mojego "misia" jak mnie zostawił w ciąży i mnie olała kompletnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88398064]Serio xfrida? Naprawdę musisz czuć to samo co Twój facet żeby być dla niego wsparciem?
Autorka potrzebuje tego co moim zdaniem w związku jest normalne: troski i opieki w ciężkiej dla niej chwili. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] raczej mialabym problem udawac ze jest mi smutno i wczuc sie w jego sytuacje jesli uwazalabym ze decyzja ktora podjal jest sluszna (i zgodna z moja) jak dla mnie to takie niepotrzebne grzebanie sie w tym temacie i rozbijanie go na atomy ,to do niczego dobrego nie doprowadzi i co najwazniejsze niczego nie zmieni. rozumiem jednak autorke ze jest jest przykro ze partner nie zachowal sie tak jak oczekiwala to zawsze jest bolesne kiedy zderzymy sie z rzeczywistoscia i to co myslelismy ze jest realne okazuje sie tylko wyobrazeniem. jednak oskarazanie go za jej decyzje gdzie dal jej wolny wybor jest troche nie teges moim zdaniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88398100]raczej mialabym problem udawac ze jest mi smutno i wczuc sie w jego sytuacje jesli uwazalabym ze decyzja ktora podjal jest sluszna (i zgodna z moja)
jak dla mnie to takie niepotrzebne grzebanie sie w tym temacie i rozbijanie go na atomy ,to do niczego dobrego nie doprowadzi i co najwazniejsze niczego nie zmieni. rozumiem jednak autorke ze jest jest przykro ze partner nie zachowal sie tak jak oczekiwala to zawsze jest bolesne kiedy zderzymy sie z rzeczywistoscia i to co myslelismy ze jest realne okazuje sie tylko wyobrazeniem. jednak oskarazanie go za jej decyzje gdzie dal jej wolny wybor jest troche nie teges moim zdaniem[/QUOTE] A moim jak najbardziej teges. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dlatego rozumiem jego postawe a twojego oburzenia -ze nie chce miec nic wspolnego z dzieckiem ktorego nie chcial -nie rozumiem. Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-12-31 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88398100]raczej mialabym problem udawac ze jest mi smutno i wczuc sie w jego sytuacje jesli uwazalabym ze decyzja ktora podjal jest sluszna (i zgodna z moja) jak dla mnie to takie niepotrzebne grzebanie sie w tym temacie i rozbijanie go na atomy ,to do niczego dobrego nie doprowadzi i co najwazniejsze niczego nie zmieni. rozumiem jednak autorke ze jest jest przykro ze partner nie zachowal sie tak jak oczekiwala to zawsze jest bolesne kiedy zderzymy sie z rzeczywistoscia i to co myslelismy ze jest realne okazuje sie tylko wyobrazeniem. jednak oskarazanie go za jej decyzje gdzie dal jej wolny wybor jest troche nie teges moim zdaniem[/QUOTE]Tu nie chodzi o udawanie ze jest smutno tylko o wsparcie. Ja bym na miejscu faceta autorki uszanowała jej ból i pomogłabym jej go przetrwać choćby poprzez rozmowę. Czasem podejmujemy decyzję i nie wiemy do konca czy były słuszne, miotamy się, boimy że wybralismy źle. Jeżeli ma się kogos kto stanie przy nas i powie że jest w tym wszystkim z nami ze mozemy na niego liczyć, wygadać sie itp to jest po prostu łatwiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88398111]twoja postawa poprostu nie wzbudza mojego wspolczucia,zadecydowalas utrzymac ciaze to ponosisz tego konsekwencje,on tej ciazy nie chcial i tez musi ponosic konsekwencje nie swojej decyzji co jest niesprawiedliwe z mojego punktu widzenia dlatego rozumiem jego postawe a twojego oburzenia ze nie chce miec nic wspolnego z dzieckiem ktorego nie chcial nie rozumiem[/QUOTE]
To nie rozum na szczęście mam ludzi koło siebie co rozumieją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88398156]Nie widzę związku z tematem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Tu nie chodzi o udawanie ze jest smutno tylko o wsparcie. Ja bym na miejscu faceta autorki uszanowała jej ból i pomogłabym jej go przetrwać choćby poprzez rozmowę. Czasem podejmujemy decyzję i nie wiemy do konca czy były słuszne, miotamy się, boimy że wybralismy źle. Jeżeli ma się kogos kto stanie przy nas i powie że jest w tym wszystkim z nami ze mozemy na niego liczyć, wygadać sie itp to jest po prostu łatwiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] nie uwazasz ze w tym temacie to by byla hipokryzja gdyby powiedzial ze moze na niego liczyc i moze sie wygadac? tak chlodnym okiem patrzac? bo to jest specyficzna sytuacja tu nie mozna byc troche na tak a troche na nie ,on nie chcial tego dziecka i praktycznie powiedzial jej ze nie moze na niego liczyc jesli sie zdecyduje na ta ciaze bo nie jest gotowy i nie chce jakby teraz jej wyjechal z tekstem ,wyplacz sie jestem tutaj po to ,mozesz na mnie liczyc to by bylo poprostu smieszne moim zdaniem tu nic nie pomoze jego gadki ze ja wspiera czy rozumie ze bylo jej trudno bo to nie jest to co on czuje i ona to doskonale wie ona chcialaby zeby on byl inny zeby wlasnie byl wspomagajacy,zeby byl wspierajacy a on taki nie jest i o to sie wszystko rozbija ,poprostu nie pasuja do siebie i to jest bolesne ,rozczarowal ja i to w takim dosyc ciezkim momencie ,ciezko bedzie to naprawic,zapomniec o tym ze nie jest tym za kogo go miala i dlatego czarno widze ich przyszlosc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;88393464]z twojego opisu widac ze wasz zwiazek raczej nie przetrwa i moim zdaniem podjelas sluszna decyzje bo gdybys zdecydowala sie utrzymac ta ciaze to tez by nie przetrwal,mialabys tylko mase dodatkowych problemow ,nie tylko rozpad zwiazku ale rowniez samotne maciezynstwo ktore jest ciezkim kawalkiem chleba
teraz masz szanse na nowy zwiazek,mozesz zaplanowac ciaze kiedy bedziesz gotowa i mozesz poznac kogos z kim bedziesz sie lepiej dogadywac poszlabym na terapie sama i rozstala sie z tym facetem bo wam poprostu nie po drodze ps.do ludzi ktorzy sie lepiej znaja na polskim prawie czy taki terapeuta moze zglosic na policje ze zostalo opelnione przestepstwo (namawianie do aborcji?)czy obowiazuje go tajemnica lekarska ?[/QUOTE] Jak wyżej.
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88398156]Nie widzę związku z tematem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Tu nie chodzi o udawanie ze jest smutno tylko o wsparcie. Ja bym na miejscu faceta autorki uszanowała jej ból i pomogłabym jej go przetrwać choćby poprzez rozmowę. Czasem podejmujemy decyzję i nie wiemy do konca czy były słuszne, miotamy się, boimy że wybralismy źle. Jeżeli ma się kogos kto stanie przy nas i powie że jest w tym wszystkim z nami ze mozemy na niego liczyć, wygadać sie itp to jest po prostu łatwiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Bardzo dobrze ujęte, uszanować czyjś ból i pomóc go przetrwać. Dodała bym jeszcze, że trzeba go najpierw też zauważyć. I tego chyba na początek tam brak, skoro facet radośnie pokazuje zdjęcie ciężarnej koleżanki. Straszny nieogar. Xfrida też ma dużo racji, facet nie jest taki jaki autorka chciałaby aby był. To nie ten człowiek. Jest szansa, że go zaćmiło i nie pomyślał, może rozmowa go oświeci, że pod jego nosem rozgrywa się dramat, a nie ulga z pozbycia się problemu. Ale lepiej byłoby gdyby własny facet znał nas i miał na tyle rozwinięte w naszym kierunku poczucie emaptii, żeby sam ogarniał jaka jest sytuacja. Dlatego optuję za ostateczną rozmową i decyzją czy to odpowiednia osoba czy też nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Wizażowy Kot Igor
|
Regulamin zabrania wyciągać informacji z innych wątków celem zdyskredytowania adwersarza. Tym razem bez punktów, ale uważaj.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
O emocjach raczej nie za często ale akurat w tym przypadku wie co czuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
czy zapytałaś go dlaczego ciąża koleżanki z pracy wzbudza w nim tak duży entuzjazm, że MUSI bo się udusi, podzielić się tą dobra nowiną z Tobą (cierpiącą po utracie własnego dziecka)? Poprosiłaś go o wyjaśnienie? Co nim kierowało?
Jak dla mnie facet ma empatię na poziomie pierwotniaka i nie chciałabym z nim być właśnie z tego właśnie powodu. Bo jak umrą Ci rodzice, zachorujesz na raka, stracisz pracę - właśnie tak Cię potraktuje. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2021-01-01 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Ja uważam ze Autorka już przed rozpoczęciem relacji intymnej z owym partnerem powinna dokładnie omówić z nim temat jego potencjalnego ojcostwa i podejścia do możliwość nieplanowanej ciąży. I dopiero po tym fakcie podjąć stosowną decyzje co do tej znajomość Ponieważ czytając jej wątek mam wrażenie że ona zupełnie nie spodziewała się takiej reakcji ze strony partnera na wieść o dziecku.
Pytanie dlaczego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;88401064]Ja uważam ze Autorka już przed rozpoczęciem relacji intymnej z owym partnerem powinna dokładnie omówić z nim temat jego potencjalnego ojcostwa i podejścia do możliwość nieplanowanej ciąży. I dopiero po tym fakcie podjąć stosowną decyzje co do tej znajomość Ponieważ czytając jej wątek mam wrażenie że ona zupełnie nie spodziewała się takiej reakcji ze strony partnera na wieść o dziecku.
Pytanie dlaczego?[/QUOTE] no omówiła, przynajmniej próbowała. Cytat:
Moim zdaniem to sformułowanie oznacza że "jak wpadniemy, to jakoś damy radę". Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2021-01-01 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88395434]Zapominasz o tym ze aborcja nie jest jedynym rozwiązaniem. Można również dziecko urodzić i oddać je. Niemowlaki długo domu nie szukają. [/QUOTE]
Wiesz, właśnie w innym watku czytam, że dzieci z domu dziecka to spaczone, straumatyzowane i zaburzone, więc argument zupełnie bez sensu. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzenienie
|
Autorko, twoje zdrowie psychiczne przede wszystkim.
Powinnaś poszukać profesjonalnej pomocy, głównie dla siebie. I rozważyć, czy ten związek jest dla Ciebie, skoro macie skrajnie różne poglądy i zrobiłaś coś wbrew sobie. No i musisz nauczyć się przestać obwiniać - przeszłość to już przeszłość i nie ma co tego roztrząsać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
Przykro mi, autorko, że poczułaś się postawiona w sytuacji bez wyjścia. Ale moim zdaniem podjęłaś słuszną decyzję i zasługujesz na partnera, który będzie chciał razem z tobą wychować wasze wspólne dziecko. I takiego szukaj. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
Podejście do wpadki, podejście do niepełnosprawności, rodzenie dziecka z zespołem Downa itd. Wszystkie tak sytuację, które mogą się w życiu zdarzyć dobrze omówić jak najszybciej, żeby wiedzieć, że budujesz przyszłość z osobą, która patrzy w tę samą stronę co ty i w razie przeciwności losu, będziecie grać do jednej bramki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ocena Nie wyklucza wsparcia. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- [1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88395260]Tak bardzo zgadzam się z Tobą i Twoją prababcią ![]() Ale ty dosłownie właśnie oceniłaś autorkę, dokładnie tak samo jak xfrida. Tylko użyłaś innych słów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
Bo zrozumiałaś to inaczej, niż on miał na myśli. Nie mówię, że to tylko twoja wina, ale dla swojego dobra musisz pilnować, żeby komunikacja na takie tematy była jasna i jednoznaczna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
Więc są akurat kwita. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
Tylko czy on o tym wie, że ona tego potrzebuje? Czy to nie jest tak, że ona udaje silną i nabiera wody w usta, kiedy facet robi coś nieprzyjemnego? Ja bym w takiej sytuacji, kiedy mi facet pokazuje ciężarną koleżankę, a mi jest przykro z powodu aborcji, to po prostu bym powiedziała "jest mi przykro z powodu ostatnich wydarzeń, proszę, nie pokazuj mi takich rzeczy". A co zrobiła autorka? (Nie wiem, co zrobiła, po prostu zauważam taką prawidłowość w zachowaniu wielu osób i dobrze jest sobie przemyśleć, czy się tak nie robi, dla zdrowia własnych relacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.