![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: moja ulubiona sałatka
To ja też się podzielę swoją ulubioną i bardzo prostą sałatką.
![]() Składniki: - ok. 150- 200 g soczewicy (zielonej) - 1 puszka kukurydzy - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - ok. 20 dkg sera żółtego startego na grubym tarle - majonez (ja używam WINIARY dekoracyjny- jest bardzo delikatny) - 1 puszka brzoskwiń w syropie Soczewicę gotujemy ok. 20 - 30 min i studzimy, dodajemy do niej kukurydzę, tuńczyka, starty ser żółty i całość mieszamy z majonezem. Sposób podania: Na jednym półmisku podajemy sałatkę a na drugim brzoskiwnie (bez syropu). My jemy to w ten sposób, że nakładamy na talerzyk porcję sałatki a na wierzch kładziemy jedną połówkę brzokwini. Muszę powiedzieć, że sałatka jest pyszna i cieszy powodzeniem wśród naszych znajomych ![]() P.S. Zapomniałam dodać, że sałatka ta najlepiej smakuje z pieczywem z masłem czosnkowym podpieczonym w piekarniku. (Można posmarować bagietkę np. masłem i wycisnąć ząbek czosnku a potem do pieca) ![]()
"...aby mieć ładne usta, wypowiadaj miłe słowa, aby posiadać piękne oczy, poszukuj dobra w ludziach, aby mieć szczupłą figurę, podziel się swoim jedzeniem z głodnymi, aby posiadać wspaniałe włosy, pozwalaj dziecku przeczesywać je palcami raz dziennie..." Audrey Hepburn
Edytowane przez zazula Czas edycji: 2007-05-17 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
ruszyl sezon na pomidorki (w koncu smakuja jak pomidory) i teraz to wcinam pomidorki z cebulka, z sola i pieprzem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
zazula - nie słyszałam o takiej sałatce...zrobię TŻ-owi bo on lubi sałatki...dzięki!
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
![]()
moja ulubiona to sałatka z mozzarellą i grzankami
Składniki: • opakowanie mozzarelli • 2 duże pomidory • 1 awokado • 2 szalotki, cienko pokrojone w plastry • 4 łyzki oliwy z oliwek • 2 łyżeczki soku z cytryny • 2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżka musztardy • grzanki Ser kroję cienko w plastry i mieszamz pokrojonymi w kostkę pomidorami. Awokado kroję też cienko i dodaję do sera i pomidorów, szalotki kładęna sałatce. osobno robię sos: mieszam oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól, oregano i pieprz. teraz wystarczy polać sałatkę i odczekać około 1 godziny ( aby się zamarynowało). ja zawsze podaję z grzankami zrobinymi z tostowego schulstada JEDNYM SŁOWEM PYCHA!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam ![]() ![]()
"...aby mieć ładne usta, wypowiadaj miłe słowa, aby posiadać piękne oczy, poszukuj dobra w ludziach, aby mieć szczupłą figurę, podziel się swoim jedzeniem z głodnymi, aby posiadać wspaniałe włosy, pozwalaj dziecku przeczesywać je palcami raz dziennie..." Audrey Hepburn
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
ulubiona salatka mojej corci
![]() ![]() - puszka kukurydzy - 15 dkg szynki konserwowej -15 dkg sera zoltego - 2 jajka - cebulka - majonez -sol, pieprz do smaku szynke, cebule, jajka kroimy w kostke, ser scieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy skladniki dodajemy majonez, sol, pieprz i GOTOWE ![]() a to deser ktory jadlam ostatnio u znajomej PYCHA!!!! -banan -truskawki -kiwi pokrojone w kosteczke polane advokatem(likierem jajecznym) mniam mniam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Zrobiłam sałatke z pieczarkami według przepisu jednej z wizażanek, dostępnym w tym watku... MNIAM z tym że dodałam jeszcze ogórki kiszone... pychotka, mam ochote na więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Moja ulubiona sałatka, która robi furorę podczas spotkań z grillem w roli głównej, zawsze najpierw znika ze stołu
![]() - bakłażan -2 cukinie - 20 dag pieczarek - papryka kolorowa ( warto dać dwa rodzaje ) -ser feta -pomidor -olej, zioła prowansalskie, czosnek ( na oko ), tymianek suszony Bakłażana, pieczarki i cukinię oraz paprykę smażymy na oleju do miękkości ( uważajmy jednak, zeby nie zrobiła sie "marmolada" ![]() Podczas smażenia doprawiamy je czosnkiem, solą oraz tymiankiem. Wkładamy do miski ( razem z oliwą, która została ze smażenia ), dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz pomidora pokrojonego w paseczki ( bez gniazd nasiennych ). Et voila! Całość jest bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Jest pyszana na ciepłoi i na zimno. ![]() Spróbujcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis!
![]() -różne rodzaje sałat, dodatek rukoli pożądany ![]() - 100g rokpola - kilka suszonych pomidorów - czosnek - bułka - oliwa Bułkę kroimy w kostkę i smażymy ją na oleju z suszonych pomidorów z odrobiną czosnku, aby powstały aromatyczne grzanki. Mieszamy te grzanki z resztą składników, uprzednio rozdrobnionych. Podawać to trzeba natychmiast bo w przeciwnym razie grzanki zamienią się w nieapetyczne gluty ![]() W wersji 'full wypas" do podanego zestawu dodajemy przesmażone na oliwie chrupiące kosteczki boczku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a łosoś? jakoś rozdrobniony czy nie?
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Jak ja się cieszę, że tutaj trafiłam
![]() Uwielbiam sałatki, a tutaj jest ich tak duuużo!!! Dziewczyny jesteście wspaniałe!!! Będę próbować po kolei wszystkich (chyba) ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
serowa zdecydowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja lubię taką pyszną i prostą:
2 pory cieńko pokrojone na krążki 5 jaj na twardo (pokrojone) ok 3 łyżki majonezu pieprz, sól i najważniejsze CURRY, tak do smaku Pamiętajcie bez curry nie ma efektu, ogólnie nie przepadałam za curry jednak jak spróbowałam tej sałatki zmieniłam zdanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
ja chcialam znalezc przepis na jakas owocowa salatke, ale w kazdej sa owoce ktorych nie lubie i jak tu mi dogodzic?
![]() a ja najchetniej wcinam taka surowke z nowalijek, zdroo,prosto i smacznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
a jaka sałatke polecacie lekka na wieczór do winka
![]()
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
A oto moja ulubiona sałatka, lekka, fajna do dań z grilla
- 1/4 kapusty włoskiej/ pekińskiej (poszatkowanej i posolonej aby zmiękła) - jabłko - 1/2 ogórka - pare rzodkiewek - por - 3 - 4 łyżki kukurydzy - wedle uznania doprawić cukrem,pieprzem - a na koniec zalać sosem zrobionym z 1/2 kubeczka jogurtu i 2 łyżek majonezu Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Moja ulubiona sałatka, którą jem codziennie. Przepis mojego autorstwa
![]()
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Może troszeczke odejde od tematu , szukam pewnej sałatki
Ostatnio u znajomej jadłam pyszną sałatke , napawno był tam makaron , brokuły, czerwona fasola i majonez. Jednak nie znam pozostałych składników a bardzo chciałabym zrobić ją w domku . Znajoma wyjechała , przepis razem z nią. Jeżeli któraś z Was tą sałatke, mój żoładek byłby bardzo wdzięczny za informacje ![]() Wracając do tematu... http://smaczny.pl/przepis,salatka_ogniste_sombrero To jest moja ulubiona sałatka . Jest przepyszna, samkuje wszytskim domownikom i z czystym sercem moge ją polecić . Troszke ostra , ale zawsze można ograniczyć ilość sproszkowanego chili ![]()
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Ale się cieszę, że znalazłam ten wątek
![]() W dużym naczyniu układamy warstwami: 1. Ugotowane brokuły 2. Ugotowane na twardo jaja pokrojone na ósemki 3. Pomidory pokrojone na ósemki 4. Ser zółty starty (gruba warstwa) Na wierzch wylać sos zrobiony z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, soli i pieprzu. Każdą warstwę delikatnie posolić. Odstawić na ok. pół godz. do lodówki. PYCHOTA Smacznego
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamiast brokułów kalafior, był jeszcze świeży ogórek i chyba była bez sera. Sos: majonez wymieszany z sosem Knora włoskim (oczywiście najpierw robimy ten sos z wodą i oliwą). Naprawdę pyszne ![]() Myślę że można ten przepis dowolnie modyfikować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja zrobiłam dzisiaj sałetkę z zupek chińskich (przepis z 1 str.) naprawde dobre...
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie wcinam moją "sałatkę żółtą"
![]() ryż mieszamy z curry, dodajemy ananasa w kostce i kukurydzę; sos: majonez mieszamy z odrobiną soku z ananasów + czosnek + sok z cytryny + sos sojowy. Ja zawsze robię na oko bo to są same proste składniki i raczej nie można nic zepsuć w tym przepisie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
a to uproszczona sałatka dla leniwych:
ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać ugotowany ryż i groszek zielony z puszki. Do tego sól, pieprz, papryka do smaku (czy co tam się ma) i majonez.
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
to ja tez wklejam moj przepis,prosto i smacznie:
ryz surowy kalafion (lub ugotowany brokuł) kukurydza szynka lub piers z kurczaka sos: majonez wymieszny z przyprawą tzatziki przyprawy do smaku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Moja ulubiona:
*25 dag piersi z kurczaka *sałata pekińska *2 papryki czerwone *migdały suszone (opakowanie) *oliwki *cebulka czerwona *curry *ocet winny *oliwa z oliwek Pierś z kurczaka pokroic w kostke i usmażyć doprawiając curry. Migdały również podsmarzyc na patelni (bez oleju!). Sałatę pokroić cienko, tak jak paprykę i cebulę oraz oliwki na pół. 1/5 szklanki oliwy z oliwek i 2 łyżki stołowe octu winnego zmieszac. Na koniec polac salatke, doprawic i odstawic, aby wszystko przesiąkło. ![]()
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Mam wiele ulubionych ale podam przepisy na 2 (jedna na ostro a druga na slodko).
SALATKA Z KUSKUSEM SKlADNIKI: - 25 dag kaszy kuskus - sok z 1-2 cytryn (zaleznie od smaku) - 6-8 lyzek oliwy z oliwek - 3 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 zielony ogorek - 1 cebula - 1 lyzka zielonej pietruszki - 2 lyzki miety - sol - pieprz - 1 lyzka swiezej kolendry (niekoniecznie) ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Kasze zalac wrzaca osolona woda tak, by byla lekko przykryta i czekac, az woda wsiaknie, okolo 5-6 min - nie gotowac. 2. Sparzone pomidory obierac ze skorki, wszystkie skladniki posiekac bardzo drobno i wraz z oliwa, sola, pieprzem i kolendra wymieszac z kasza. 3. Odstawic do lodowki na kilka godzin. SALATKA OWOCOWA: SKLADNİKİ: - 2-3 duze brzoskwinie (musza byc bardzo soczyste) - 2 banany - 1 jedno jablko (niekoniecznie) - miod plynny - odrobina alkoholu - ja daje ze 2 plaskie lyzki (rum, wodka a nawet biale wino oczywiscie wytrawne) - rodzynki - drobno posiekane orzechy (dowolne) - okolo 1 lyzeczki prawdziwej zmielonej kawy (to moj pomysl ![]() ETAPY PRZYGOTOWANİA: 1. Wszystkie owoce pokroic na plasterki ale nie za cienkie. 2. Dodac rodzynki, orzechy. 3. Calosc polac miodem (ja daje na oko, powiedzmy ze 2 lyzki - lepiej nie przesadzic bo bedzie za slodka), potem dodac alkohol i lekko zamieszac, na sam koniec posypac kawa. 4. Wstawic do lodowki, zeby salatka sie "przezarla" Jest to swietny deser albo jedzonko na tzw. "gloda". Ja czasem podaje ja tez z lodami ![]() Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.