![]() |
#121 |
Crazy turtle lady
|
Dot.: OKULARY z filtrem UV
Więc ta polaryacja daje wg tego, co jest w linku : 100% ochrona przed promieniowaniem UV-A i UV-B ....jeżeli dobrze rozumiem...wystarczy miec okulary z polrazycją i juz niemartwić się filtrami w samych okularach, tak ? Poprawcie mnie, jeżeli się myle.
![]()
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
dokładnie tak - znalazłam takie potwierdzenie jeszcze na forum dla żeglarzy. Filtr polaryzacyjny przepuszcza tylko fale pionowe, które dostarczają oku informacji o obrazie. Inne blokuje. Ja to tak rozumiem, a naprawdę jestem cięzkim umysłem fizycznym
![]() ![]() Filt polaryzacyjny oprócz tych promieni odbitych (spolaryzowanych) od powierzchni, eliminuje także promienie przepuszczone przez chmury (częściowo spolaryzowane) - czyli domyślam się, że takie co są chmury, niby nie ma słońca, a razi. To tak jakby jakieś powierzchnie polaryzowały - rozszczepiały nam falę świetlną, która właśnie przez to odbicie robi się dla oka niewyraźna, rażąca. A filtr eliminuje to rozszczepienie. Uff.... Chyba skumałam. http://pl.wikipedia.org/wiki/Polaryzacja_fali podrozdział Praktyczne znaczenie polaryzacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
acha, czyli się wyjaśniło- każde okulary z polaryzacją chronią przed promieniami UV, ale nie każde okulary chroniące przed promieniami UV mają też polaryzację. czyli jeśli jakieś okulary zdadzą Twój test, to są podwójnie dobre- chronią przed UV i mają polaryzację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
*
|
Odświeżam temat, bo nurtuje mnie takie zagadnienie
![]() Może ktoś wie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
Na etykietce dołączonej do moich okularów jest napisane że trzeba czyścić okulary delikatną ściereczką żeby nie zetrzeć filtra - czyli jak się z nimi dobrze obchodzisz i szkła są bez zarysowań i tym podobnych to filtr pewnie jest.
Ja sama mam okulary z Promodu - skusił mnie deseń, oczywiście oznaczenia CE i cat. nr 3 są, była dołączona specjalnie mała broszurka dot. filtrów w okularach (kategoriach itd, i że te mają niby najlepszą), więc uwierzyłam że ten filtr na prawdę tam jest (O żadnej polaryzacji nic nie wiem). Jednak ostatnio mam co do tego wątpliwości - po używaniu ich przez kilka dni mama zauważyła że mam zmęczone oczy, jakbym płakała (nie płakałam), więc powiązałam to jakoś z tymi nowymi okularami... a wcześniej nosiłam okulary od optyka. Później przeszłam się po innych sklepach, na wszystkich okularach są te oznaczenia, i nie wiem czy im wierzyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
*
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
U optyków bardzo często są takie kartki (jak w zalącz.)do sprawdzania czy okulary mają polaryzację-bez okularow i w okularach bez polaryzacji widzimy jak na 1 zdjęciu /w okularach z polaryzacją jak na 2
Ja sprawdzałam tak jak tu pisaliście pacząc przez dwie pary okularów-jedne trzymając pionowo ,2 poziomo i szkła nie były czarne,to samo z ekranem telefonu,a polaryzację mam napewno ![]() Prawdopodobnie okulary z polaryzacją mają tez filtr-ale tego nie wiem napewno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
*
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
przeczytałam, zanotowałam co wazniejsze sprawy i wybieram sie 'na sklepy' zobaczymy co maja i za ile.... jak sie w koncu na cos zdecyduje, a jestem wybredna, to dam znac
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Że tak pozwolę sobie na mały offtop.... dzisiaj rozwaliły się moje okulary z Promodu o których wspominałam kilka postów wcześniej, jak próbowałam je po prostu 'otworzyć' to złamała się rączka....a miałam je chyba 2 tygodnie. Także dziewczyny, nie opłaca się kupować tandety z tego typu sklepów z ubraniami - ja wkrótce wybieram się do optyka po porządne okulary (z polaryzacją, jak się dowiedziałam w tym wątku), bo najwyraźniej nie stać mnie na kupowanie tanich okularów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wczoraj kupiłam okulary w Top Secret za 9.90, przecenione oczywiście
![]() ![]()
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Dot.: okulary przeciwsłoneczne
oświeże troche temacik
![]() właśnie planuję kupić sobie porzadne okularki przeciwsłoneczne. niestety w VE maja kosmiczne te ceny. nie wiem jak wam sie udało kupić takie tanie... byłam ostatnio u optyka i takie okularki niemarkowe kosztuja około 150-250zl. markowe (Boss, D&G, Dior i inne) oczywiście znacznie drożej. mnie się strasznie spodobały takie za 200zl, ale to dla mnie za dużo. powiedzcie czy się opłaca i czy cena za nie nie jest wygórowana.
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Ja kupiłam w zeszłym roku pierwsze porządne (czyt. drogie) okulary. Dałam właśnie około 200 zł i nie żałuję ani złotówki.
Do tej pory miałam jakieś bazarkowe i najgorzej było podczas wielkiego słońca np. wakacje, bo oczy mimo że w okularach wręcz łzawiły niemiłosiernie. A w tych nowych żadnych takich przygód nie mam. Zaznaczam że nie chodziło mi o uniknięcie zmarszczek od mrużenia oczu, ale o zabezpieczenie przed promieniowaniem. Wyczytałam gdzieś, kiedyś... że okulary przeciwsłoneczne bez prawdziwego filtra robią więcej szkody oku niż gdyby nie nosić ich wcale. Ponieważ źrenica w takich okularach rozszerza się skoro ma ciemniej, a że filtr jest tylko na metce, to dużo więcej promieniowania dociera do źrenicy. Bez przyciemnienia okularów źrenice na słońcu naturalnie zmniejszają się ograniczając w jakimś tam stopniu ilość promieniowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Mam problem następujący: jestem posiadaczką okularów z antyrefleksem do komputera - czy ktoś się orientuje, czy zapewniają one również ochronę przed promieniowaniem UV? Bo tak sobie pomyślałam, że skoro nie bardzo mam ochotę wydawać kasę na porządne okulary przeciwsłoneczne, a te które mam (czytaj: bazarowe) bardziej mogą mi zaszkodzić niż pomóc, to może lepiej byłoby dla mnie chodzić w okularach z powłoką antyrefleksyjną, tyle tylko, że one nie są przyciemnione i będzie mnie słonko raziło. Ale cóż..... coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
http://www.allegro.pl/item594775938_...visage_21.html
Dziewczyny, co sądzicie o powyższych okularach? Są bezpieczne? Ich cena jest baardzo przystępna jak na porządne okulary ![]()
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
Ostatnio zaskoczyła mnie moja okulistka (utytułowana, bardzo polecana w kraku, specjalistka od siatkówki), spytałam ją o okulary przeciwsłoneczne (mam nadwrażliwość na światło i różne przeboje z siatkówką), zastrzegając od razu, że oczywiście nie chodzi mi o te straganowe, tylko porządne, firmowe, z filtrem. Na co ona, że te "salonowe" to pic na wodę, i te kupione za 20 zł mają to samo działanie co te za 200zł.
![]() Nie wiem czy dawać temu wiarę, ale trochę mnie jej głos przystopował w tym wydatku i teraz noszę "zwykłe" (i czasami ulubione Ray Banki ![]()
Edytowane przez piroksena Czas edycji: 2009-04-17 o 01:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Jakos nie wierze w to, ze bazarkowe okulary maja filtry. Moze sie myle, ale wole kupic w salonie niz na bazarze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
powoli sezon na okulary się zaczyna, wiec czeka na więcej waszych opinii, sprawdzonych
![]() ![]() Edytowane przez braworka Czas edycji: 2009-04-18 o 19:39 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
*
|
Faktycznie to trochę dziwne, nie wiadomo w co i komu wierzyć, ale myślę, że okulary z salonów optycznych są lepsze chociażby dlatego, że mają wyższej jakości soczewki, przez które po prostu wyraźniej widać, można liczyć też na polaryzację, ew. inne "dodatki" polepszające komfot widzenia - tak już abstrahując od samych filtrów.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj kupilam sobie okulary u optyka marki Moonlight. Maja i filry i polaryzacje a kosztowaly 190 zl. Bardzo ladny i modny fason. Bylam z VS i tam ceny podobnych modeli sa koszmarne.
Jezeli chcecie dobre okulary w przystepnej cenie z polaryzacja to polecam Velo. Mam tez swoje ulubione oklarki z Camieu, ale zupelnie im nie ufam pod wzgledem ochronnym i postanowalam je ubierac okazyjnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Nosisz takie typowe okulary przeciwsłoneczne, czy okulary zwykłe i do nich wstawione ciemne szkła?
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
no a ja stwierdzilam, że pewnie jak tyle lat nie kupiłam okularów u optyka, bo ciągle nie było kasy, to tym razem kupię w sklepie z ciuchami.
Mam dwóch faworytów: -C&A za 30 zł bez PVC i czuję się w nich naprawdę komfortowo kiedy patrzę w mocne światło -Go Sport za 40 zł made in USA, z polaryzacją.... Reszta okularów w sklepach "pozaoptycznych" była albo do bani i widać było, że na pewno nie ma filtra, albo nie nadawala się fasonem do codziennych ubrań.... W międzyczasie naprzymierzałam się drogich markowych sportowych okularów u koleżanki w sklepie i odkryłam, że poza brakiem odblasków przy polaryzacji światło wydaje się takie trochę bardzij fioletowe. Mieżyłam też okularki w VE i na tle tych wszystkich marek moi faworyci wypadają naprawde nieźle (nie skapneła bym się, że są o tyle tańsi) Chyba jednak wybiorę te z C&A, bo czuję się w nich bardziej komfortowo, ale zastanawia mnie jedno: oile przy polaryzacji jestem pewna, że filtr naprawdę jest, to czy jeśli w okularach bez polaryzacji w mocnym świetle mnie nie razi, to jest to napewno sprawa filtra, czy może też oszukuje mnie zabarwienie szkla?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
*
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
a skąd się dowiedziałaś, że to zabarwienie cię oszukuje??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
*
|
Po prostu stąd, że okulary, które mam na myśli, nie miały filtra (w każdym razie tak zakładam, bo były to okulary "bazarowe"), a miały mocno przyciemnione soczewki. Oczy się nie skarżyły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
czyli biorę te go sport...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:24.