![]() |
#121 | |
Śnięta Mucha
|
Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
Cytat:
Nie spotkałam się z tym, mężczyźni ponizej pewnego poziomu nie maja obiekcji, żeby rwać kobiety „nie ze swojej ligi”. Może nie podrywaliby tych zrobionych na amerykańska elitę białych ludzi w stylistyce ivy league, choć jak coś ma piersi, to można zarywać ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-06-22 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
uparta chmura
|
Dot.: Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
[1=93c415117c97e4de5dd6a9d a4f68eac238056681_62f82d1 ce6160;89264817]Akurat film "Victoria" opowiada o tym, że ona znajduje wibrator i przeżywa pierwszy w życiu orgazm xd[/QUOTE]
Nie faktycznie, fascynująca fabuła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
BAN stały
|
Cytat:
W kobietach tkwi jednak przeświadczenie, że ładna może mieć każdego. To nie zawsze jest prawda. Wygląd jest pewnym wabikiem, ale szybciutko można dostrzeć inne braki. Są regiony Polski, w których circa 40 procent facetów po trzydziestce ma widoczne oznaki nadużywania alkoholu. Wystarczy pooglądać facebooka. Pula lepszych facetów wyjechała lub dawno zajęta. Edytowane przez Marcin89 Czas edycji: 2022-06-22 o 15:30 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() ![]() Mówię o ludziach z okolicy, dostawcach, wspolpracownikach, Facebooku, Instagramie i aplikacjach randkowych.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-06-22 o 15:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
Podrywają Cię dostawcy oraz ludzie z facebooka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Śnięta Mucha
|
Tak.
I jeszcze do tego wyżej: Poczucie własnej wartości nie zależy od obiektywnej urody, a zasobów otrzymanych w domu rodzinnym głównie. Tak samo magisterka z Jagiellonki nie chroni przed brakiem inteligencji emocjonalnej. Szczerze lepszą randkę miałam z chłopakiem z Aspergerem, który skończył tylko liceum - niesamowicie wrażliwy na innych ludzi niż dzbanem z doktoratem, który słowo empatia musiał sprawdzać w słowniku. Także trochę rozumiem zamysł, ale trochę zakrawa na ignorancję wnioskowanie o cudzej wartości przez pryzmat stopnia naukowego.
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Amen.
(Już tu kiedyś pisałam - mój facet nie ma studiów, zaczął, nie skończył, bo depresja. Gdy zaczynaliśmy ze sobą być, miał schizę, że ja jestem podwójnym magistrem, a on "durniem bez szkoły", i że go rzucę, bo mezalians. Tyle że jego wrażliwość na innych i ciekawość świata nie są do zdobycia wraz z dyplomem). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
uparta chmura
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
Na pewno lepiej mieć brzydką żonę bez zębów niż np. głupią. Tak jak lepiej jeździć samochodem niż chodzić w kajdankach ze stalową kulą u nogi. Tępi ludzie to taka włąśnie stalowa kula u nogi - ogranicza indywidualną wolność i ciągnie na samo dno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Dlaczego jest wybór między brzydką żoną bez zębów albo żoną tępą?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
I w dodatku jest obowiązek wybrania jednej z nich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#135 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Aaa jeszcze jest kilka rodzajów empatii. One się nie rozkładają tak równo u ludzi. ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- [1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89265327]Treść usunięta[/QUOTE] To ja się w sumie cieszę, że można nie mieć żony/męża na przykład wcale ![]()
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-06-22 o 19:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autyzm to nie jest brak empatii w sensie narcystycznym czy socjopatycznym. Te osoby mają uczucia i nie chcą nikogo zranić. Tylko często niespecjalnie rozumieją, czemu jakiś komentarz lub zachowanie kogoś uraziło. Ale są w stanie zapamiętać, co wywoływało negatywne a co pozytywne reakcje. Te osoby chcą dobrze i naprawdę troszczą się o ciebie, jeśli jesteś dla nich bliski. Wyobraź sobie, że jedziesz do kraju, którego języka ani kultury nie znasz. I wiadomo, nie do końca rozumiesz czemu na pytanie A odpowiada się B, ludzie dziwnie na ciebie patrzą, bo zrobiłaś X, ale uczysz się, że tak po prostu jest. Nigdy nie będziesz w pełni rozumiała i miała perspektywy native speakera. Ale jesteś w stanie nadrobić obserwując i wyciągając wnioski i całkiem ok odnaleźć się w obcej kulturze, jeśli poświęcisz na to swój czas i energię. Jasne, czasem popełnisz jakieś faux paux, czasem nie będziesz znała jakiejś piosenki, która jest stałym repertuarem w przedszkolu tego kraju i wszyscy potrafią ją zaśpiewać, a ty po prostu kiwasz się do rytmu, bo nie znasz słów. Ale jesteś w stanie całkiem nieźle funkcjonować poza tymi momentami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#137 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() Obawiam się jeszcze szerzej używać ASD, bo mało kto poza zainteresowanymi kojarzy nowe nazewnictwo (ja sama nie do końca rozumiem numerację) i coś mi się wydaje, że spektrum autyzmu to dla wielu będzie w domyśle cięższa postać niż dawny Aspie. Moja najmilsza koleżanka z roku była ASD własnie, więc da się. To trochę taki mit jak te, że osoby z Borderline nie mają empatii, albo, że kobiety będą robiły co miesiąc aborcje jak będzie legalna i jadły tabletki PO zamiast tiktaków, a ludzie z ADHD ciągle gadają i nie mogą usiedzieć w jednym miejscu ![]()
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-06-22 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie wyuczone zachowania, coś jak wgranie oprogramowania na kompa - pojawia się coś nowego (update sytuacyjny) i jest zonk. Nie piszę tego złośliwie ani nic, po prostu uważam, że trzeba nazywać rzeczy po imieniu - każdy jest inny i każdy ma jakieś mocne/słabe strony, moim zdaniem powinno się bardzo głośno i wyraźnie mówić o tym nieumieniu w emocje, bo takie "oni są tak samo empatyczni jak inni!" robi więcej złego niż dobrego (naprawdę ktoś na grupach poświęconych spektrum się oburza? Przecież to jest właśnie jeden z wyznaczników Aspergera, nieważne jak się to zjawisko nazwie). Brat TŻ jest bardzo wrażliwy wewnętrznie, natomiast w stronę innych ludzi ta troska już kuleje jeżeli wychodzi poza znane mu schematy. Widziałam też sam proces uczenia się, bo ma córkę - teraz prawie cztery latka. Dopiero niedawno ogarnął jak dziecko "działa" na tyle, żeby więź między nimi była spoko. Nie wiem, dla mnie Asperger i "wysoka wrażliwość na innych ludzi" to trochę oksymoron, bo to nie jest wrodzona cecha, a co najwyżej ciężka praca tej osoby/rodziny. Tak jak pisałam, ja jestem intro, takim mocno socially awkward, ale potrafię w towarzystwie sprawić wrażenie towarzyskiej (lata obserwacji ekstrawertyków ![]()
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Ale przeciez generalnie nikt z nas nie zachowuje się w pełni naturalnie, nie chodzimy nago do pracy, używamy noża i widelca i uśmiechamy się na widok cioci Helenki, mimo że jej nie lubimy. To jest wyuczone, co nie znaczy, że nie może być szczere (poza usmiechaniem się do cioci Helenki).
Moja przyjaciółka jest na spektrum. Tak, nie rozumie części rzeczy, nie odczytuje mimiki tak dobrze jak ja, ale jednocześnie jest dobrą, wrażliwą osobą, i empatia czy troska, które okazuje, są szczerze, bo ona nie tylko wie, że się powinna tak zachować, ale też chce się tak zachować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Śnięta Mucha
|
Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
Psychopaci nie używają empatii, bo nie maja w tym interesu. Podobnie narcysci. Swoją droga brzmi to niezwykle okrutnie - „psychopaci maja empatię, a osoby ze spektrum nie”
Ja bym jednak pozwoliła ludziom w spektrum, czy mniejszościom rasowym, wyznaniowym, decydować, co ich obraza zamiast twierdzić jako biała cis kobieta urodzona w Europie, co ich obrażać nie powinno. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2022-06-22 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89187167]Tak.
Widziałaś kiedyś przystojniaka z brzydką dziewczyna? Ja nigdy. Tak wiem, zaraz będzie "to kwestia gustu" blablabla Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Że nie widziałaś, to nie znaczy, że nie ma. Ja mam w swoim towarzystwie 2 takie przypadki. Faceci przystojni i wykształceni a ich żony już niezbyt urodziwe, a jedna dodatkowo, mimo, że po studiach to brzydko mówiąc "głupia jak but". Te związki trwają już po kilka ładnych lat. Ale jak to mówią "Każda potwora znajdzie swojego amatora" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo madra by zarobila kase i sobie zęby wstawila. A bogata to by po prostu ząbki zrobila i nawet bys nie wiedzial ze byla bezzębna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
uparta chmura
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89265813]Brzydka żona bez zebow jest prawdopodobnie dodatkowo uboga i niemądra.
Bo madra by zarobila kase i sobie zęby wstawila. A bogata to by po prostu ząbki zrobila i nawet bys nie wiedzial ze byla bezzębna.[/QUOTE]To samo miałam pisać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89187167]Tak.
Widziałaś kiedyś przystojniaka z brzydką dziewczyna? Ja nigdy. Tak wiem, zaraz będzie "to kwestia gustu" blablabla Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak. Wysokiego, wysportowanego, z naprawdę ładną twarzą i regularnymi rysami, z niezbyt atrakcyjną z twarzy i raczej mocno pulchną dziewczyną. To nie jest częsty widok, ale zdarza się. W drugą stronę również. Czasem, kiedy widzę obiektywnie naprawdę atrakcyjną osobę, to spodziewam się, że jej partner/ka będzie równie atrakcyjny. No i nie zawsze tak to działa. Oczywiście, ludzie dobierają się atrakcyjnością fizyczną, ale czasem jest też tak, że coś tego człowieka w drugiej osobie pociąga poza wyglądem. Mam kumpla, który naprawdę podobał się wielu dziewczynom. Jest dobrze zbudowany, wysoki, ma męskie i atrakcyjne rysy, dobrą pracę, ciekawe hobby. Jest też dobrym, normalnym, opiekuńczym facetem. Przez jakiś czas przyjaźnił się z naszą wspólną znajomą, mocno poniżej "średniej" urody, ale za to bardzo ciekawą, zabawną, przedsiębiorczą dziewczyną. I tak od słowa do słowa wyszedł związek. W maju wzięli ślub po kilku latach relacji. ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
Jestem w spektrum, mam dużą wrażliwość i empatię. Niekoniecznie potrafię to okazywać, ale w środku przeżywam bardzo wiele i bardzo mocno. I tak, sytuacji społecznych uczę się raczej na zasadzie schematów, obserwacji, prawdopodobieństwa występowania pewnych zjawisk, czyli trochę jakby "naukowo podchodzę do emocji", na terapii uczę się rozpoznawać swoje odczucia i potrzeby. Ogólnie, jeśli chodzi o moje nasilenie autyzmu, uważam, że jest dość lekkie. Sprawia pewne kłopoty, ale da się to wypracowywać i wiodę w miarę normalne życie. Natomiast okres dojrzewania i czas przed 25 rokiem życia nie były takie różowe.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
uparta chmura
|
Marcinie, ja idę dziśiaj wyrwać ósemkę. Nadam się?
A nie, ja nie dość że głupia, to jeszcze bez zębów mądrości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
BAN stały
|
mam slabe zęby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.