Jak sobie poradzić z rozwodem? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2022-06-30, 10:40   #121
9436a3955e4ffdff99da230456d338dc0303348e_62f82cf251cf9
Konto usunięte

Dot.: Jak sobie poradzić z rozwodem?

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
W tym momencie pisałam - naprawdę nie śpię, nie mam żadnych uczuć, najchętniej zamknęłabym się w domu i po prostu popełniła samobójstwo.
Czy to już jest TEN moment na właściwą reakcję? Kilka dni temu był taki wątek o tym jak należy się zachować w momencie kiedy ktoś wspomina o myślach samobójczych (tinker w każdym wątku wspomina albo o samookaleczeniach, albo o samobójstwie) - skontaktować z rodziną, policją, pogotowiem i zadbać o to, aby osoba stanowiąca zagrożenie dla samego siebie znalazła się w odpowiednim ośrodku leczniczym. Skoro leczenie ambulatoryjne nie przynosi rezultatu szuka się innego rozwiązania. Nie wszystkie stany chorobowe da się leczyć chodząc raz w miesiącu na konsultację, szczególnie w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia (a do takich zalicza się myśli samobójcze).

Nie istnieje coś takiego jak niewinne, na luzaczku gadanie o samobójstwie. Że niby każdy chce się czasem zabić itp.
9436a3955e4ffdff99da230456d338dc0303348e_62f82cf251cf9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 10:41   #122
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2022-06-30 o 10:48
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:09   #123
LaCatrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
czy ta uwaga pochodzi od Ciebie jako od moderatora czy użytkownika?
LaCatrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:14   #124
chwast
Zakorzenienie

Jak sobie poradzić z rozwodem?

Ja to naprawdę boję się wizji, ze taka osoba coś sobie zrobi. Już nieważne czy konfabuluje czy nie, czy może kłamie, czy nie kłamie - ta dziewczyna co chwila wraca do tematu samobójstwa - i tez nieważne czy ma to na myśli czy ma to być manipulacja - takie zachowanie i tak czy siak jest skrajnie niebezpieczne.

Jesli to będzie się powtarzac to serio będzie trzeba oficjalnie coś z tym zrobić, skontaktować się ze sluzbami by ktoś jej w końcu pomógł.
Ja nie mam jej danych, nie wieM jak wyglada, nie śledziłam jej aktywności w necie - ale jak ktoś ma to może to wykorzystać w dobrym celu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:14   #125
9436a3955e4ffdff99da230456d338dc0303348e_62f82cf251cf9
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Pominęłam też początek

Naprawdę myśli samobójcze są poważnym objawem chorobowym, nie wystarczy sobie racjonalnie wytłumaczyć, że śmierć to nie wyjście. Myśli samobójcze nie są przejawem nieracjonalnego myślenia czy braku rozsądku.

Takie myślenie naprawdę może kosztować kogoś życie.

"ano może i wspominała o samobójstwie, ale to taki rozsądna dziewczyna"

"ano przecież taki prawdziwy samobójca to nigdy nie mówi tylko działa"

"ano ostatnio było lepiej, kto by pomyślał, taka była radosna, tak się uśmiechała, mieliśmy nadzieję, że już po wszystkim" (poprawy bywają zdradliwe !!!)

- - -

Jak ktoś pięknie zauważył kilka postów wcześniej - ludzie chorują na różne choroby, taka biologia człowieka. Nie we wszystkich chory może szukać dla siebie adekwatnego leczenia - chyba nikt by się nie wahał zadzwonić po pomoc widząc osobę po udarze, wylewie, zawale, z napadem padaczki, z demencją, po wypadku. Nikt nie obarczałby jej odpowiedzialnością za swój stan zdrowia, tylko prędko dzwonił po pomoc - często pomimo sprzeciwu chorego!

To bardzo niepokojące, że przy poważnych stanach psychiatrycznych nie ma w ludziach tej odpowiedzialności.
9436a3955e4ffdff99da230456d338dc0303348e_62f82cf251cf9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:19   #126
tinkerver2
Zakorzenienie

Dostałam wezwanie do sądu na rozprawe.
Ale tak wracając.
No bo ludzie, co mi to da, jak się zabije? No nic, po prostu zniknę ze świata i tyle. A nie po to studiuje 3 kierunek studiów i aktywnie rozwijam się w dziedzinie kryminologii, żeby targać się na życie. Tak, miałam próbę samobójczą i właśnie dlatego nie zrobię tego drugi raz. Mam za dużo do zrobienia na tym świecie, żeby najeść się tabletek i po prostu wziąć i umrzeć. To nie jest żadne rozwiązanie - mam dwa psy, w tym jednego młodziaka i co, zabiłabym się i kto by się nim zajął, moja matka? Już raz jej zostawiłam psa, w ogóle nie chodziła z nim do weterynarza, mimo że dawałam na to pieniądze. Zostawić ex? Nie ma opcji, bo u niego mają tylko 3 razy dziennie spacer na 5 min, a one potrzebują ruchu, potrzebują zabawy, a nie tylko zaspokoić potrzeby fizjologiczne.
Ja wiem, może jestem szalona, ale to głównie dla tych psów staram się wziąć dupę w troki, bo jak ja się nimi nie zajmę, to nikt się nie zajmie. A poza tym po prostu nie chce się zabijać (co nie znaczy, że nie mam myśli samobójczych w najgorszych chwilach) bo jeszcze kurcze muszę coś w swoim życiu zrobić.

Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:26   #127
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

Cytat:
Ale tak wracając.
No bo ludzie, co mi to da, jak się zabije? No nic, po prostu zniknę ze świata i tyle. A nie po to studiuje 3 kierunek studiów i aktywnie rozwijam się w dziedzinie kryminologii, żeby targać się na życie. Tak, miałam próbę samobójczą i właśnie dlatego nie zrobię tego drugi raz. Mam za dużo do zrobienia na tym świecie, żeby najeść się tabletek i po prostu wziąć i umrzeć. To nie jest żadne rozwiązanie - mam dwa psy, w tym jednego młodziaka i co, zabiłabym się i kto by się nim zajął, moja matka? Już raz jej zostawiłam psa, w ogóle nie chodziła z nim do weterynarza, mimo że dawałam na to pieniądze. Zostawić ex? Nie ma opcji, bo u niego mają tylko 3 razy dziennie spacer na 5 min, a one potrzebują ruchu, potrzebują zabawy, a nie tylko zaspokoić potrzeby fizjologiczne.
Ja wiem, może jestem szalona, ale to głównie dla tych psów staram się wziąć dupę w troki, bo jak ja się nimi nie zajmę, to nikt się nie zajmie. A poza tym po prostu nie chce się zabijać (co nie znaczy, że nie mam myśli samobójczych w najgorszych chwilach) bo jeszcze kurcze muszę coś w swoim życiu zrobić.

Mi się Tinker wydaje że Ty wcale nie chciałaś się zabić tylko zatrzymać męża przy sobie. Myślałaś że nie zostawi Cię jak zobaczy że może to doprowadzić do samobójstwa. Niestety to dość powszechne zjawisko w toksycznych związkach. Takie szantaże emocjonalne mają zapobiec temu czego boisz się najbardziej na świecie czyli porzucenia i bycia samą. Czy to co zrobiłaś było okej? Absolutnie nie. Nie można wymuszać na ludziach określonych zachowań grożąc im. Mimo wszystko rozumiem że w Twoim mniemaniu nie miałaś złych intencji. Po prostu nie rozumiesz jeszcze jak na ludzi w Twoim otoczeniu wpływa Twoja niestabilność emocjonalna. Dla mnie w całej tej sytuacji jesteś ofiarą ale też sprawcą przemocy. Masz prawo w wielu aspektach czuć się pokrzywdzona nie mniej musisz też wziąć odpowiedzialność za to co sama zrobiłaś innym.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:29   #128
tinkerver2
Zakorzenienie

[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89273442]Mi się Tinker wydaje że Ty wcale nie chciałaś się zabić tylko zatrzymać męża przy sobie. Myślałaś że nie zostawi Cię jak zobaczy że może to doprowadzić do samobójstwa. Niestety to dość powszechne zjawisko w toksycznych związkach. Takie szantaże emocjonalne mają zapobiec temu czego boisz się najbardziej na świecie czyli porzucenia i bycia samą. Czy to co zrobiłaś było okej? Absolutnie nie. Nie można wymuszać na ludziach określonych zachowań grożąc im. Mimo wszystko rozumiem że w Twoim mniemaniu nie miałaś złych intencji. Po prostu nie rozumiesz jeszcze jak na ludzi w Twoim otoczeniu wpływa Twoja niestabilność emocjonalna. Dla mnie w całej tej sytuacji jesteś ofiarą ale też sprawcą przemocy. Masz prawo w wielu aspektach czuć się pokrzywdzona nie mniej musisz też wziąć odpowiedzialność za to co sama zrobiłaś innym.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie, nie próbowałam się zabić, żeby "otworzyć mu oczy".

tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:29   #129
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lakier_do_paznokci Pokaż wiadomość
Tinker założyła pewnie wątek na zasadzie "pamiętnika" żeby w trudniejszych chwilach napisać, a wszystkie ją tutaj jadą i 12 stron z których Tinker udzieliła się może w 3. Plus cały czas oskarżenie w jej stronę nie dziwię się, że ona ucieka z tych wątków jak robi się taki cyrk. Ekscytacja sięga zenitu, ale większość ludzi czeka aż Tinker napisze, bo to jej wątek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Mnie też na początku zdziwiło, że Tinker opisywała swojego męża w jeden sposób a później nastąpił zwrot o 180 stopni. Którym opisom wierzyć? Jestem w stanie zrozumieć początkowe pretensje, że przeinacza rzeczywistość. Ale to co tutaj się wyrabia to moim zdaniem przegięcie Mam wrażenie, że obojętnie o co Tinker zapyta, obojętnie o czym założy temat, to zaraz będzie wyciąganie informacji z innych wątków, "a bo wcześniej mówiłaś inaczej!1!1!".
Co poniektórzy zrobili sobie z Tinker forumowego psa do bicia i wylewania swojej frustracji. Nie podoba się temat? To się nie udzielaj. Przecież nie ma obowiązku komentowania? Skoro ktoś uważa, że tinker trolluje i i jej tematy powinny być zamykane to po kiego grzyba się w jej wątkach udziela? Masochizm czy co?
Przykład: jakbym miała znajomą która uwielbia bajkopisarstwo w swoich opowieściach i by mi to nie odpowiadało, to bym z nią nie gadała, ot tyle.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:32   #130
LaCatrina
BAN stały

Cytat:
Ale tak wracając.

raz piszesz, że najchętniej zamknęłabyś się w domu i zabiła, ludzie zaczęli sugerować interwencję na żywo i leczenie zamknięte, to Ty, że tak naprawdę to nie chcesz się zabić. brzmi jak robienie uników

gdzieś wcześniej padło to pytanie ale powtórzę... co Twój terapeuta sądzi o Twojej działalności na forum?
Stary 2022-06-30, 11:35   #131
Sally1642
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LaCatrina Pokaż wiadomość
raz piszesz, że najchętniej zamknęłabyś się w domu i zabiła, ludzie zaczęli sugerować interwencję na żywo i leczenie zamknięte, to Ty, że tak naprawdę to nie chcesz się zabić. brzmi jak robienie uników

gdzieś wcześniej padło to pytanie ale powtórzę... co Twój terapeuta sądzi o Twojej działalności na forum?
Po twojej wypowiedzi mniemam, że nigdy nie przechodziłaś przez kryzys emocjonalny bądź co gorsza, depresję. W takich stanach to zupełnie normalne, że jednego dnia człowiek nie ma na nic ochoty, wręcz ma ochotę zniknąć z tego świata, a następnego może się czuć o wiele lepiej (i być przeciwnym swoim myślom z poprzedniego dnia).
Sama przez to przechodziłam.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:43   #132
LaCatrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Po twojej wypowiedzi mniemam, że nigdy nie przechodziłaś przez kryzys emocjonalny bądź co gorsza, depresję. W takich stanach to zupełnie normalne, że jednego dnia człowiek nie ma na nic ochoty, wręcz ma ochotę zniknąć z tego świata, a następnego może się czuć o wiele lepiej (i być przeciwnym swoim myślom z poprzedniego dnia).
Sama przez to przechodziłam.
to, że jednego dnia czuje się lepiej, nie znaczy, że czuje się dobrze i wszystko jest ok. dzisiaj ma dobry dzień więc sobie racjonalizuje, że nie popełni samobójstwa, bo co się stanie z psami, ale jutro dzień może być gorszy...

dążę do tego, że nadal, mimo tego iż Tinker napisała, że się nie zabije bo ma psy i dobrze jej idzie na studiach, nie znaczy, że wszystko jest ok. nie jest ok. więc podtrzymuję swoje zdanie, że może warto by było rozważyć inne opcje leczenia np poszukać dziennego oddziału psychiatrycznego.
myśli samobójcze, nawet takie racjonalizowane (co prawda myślę o samobójstwie, ale nie zabiję się bo cokolwiek) to bardzo poważna sprawa. której nie wolno bagatelizować

tak jak napisała er1t wyżej
[1=9436a3955e4ffdff99da230 456d338dc0303348e_62f82cf 251cf9;89273430]

Naprawdę myśli samobójcze są poważnym objawem chorobowym, nie wystarczy sobie racjonalnie wytłumaczyć, że śmierć to nie wyjście. Myśli samobójcze nie są przejawem nieracjonalnego myślenia czy braku rozsądku.[/QUOTE]

Edytowane przez LaCatrina
Czas edycji: 2022-06-30 o 11:48
Stary 2022-06-30, 11:47   #133
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pisałam to już w innym wątku i powtórzyły to tutaj inne Użytkowniczki, ale oddział dzienny/leczenie zamknięte to jedyna opcja moim zdaniem. Na razie to wszystko wyglada jak leczenie złamania nogi lekami przeciwbólowymi i fizjoterapia.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2022-06-30, 11:51   #134
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości