|
|
#121 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rasizm dyskusja.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#122 |
|
BAN stały
|
Tak to tylko tu zostawię.
Nowomowa (ang. newspeak) – sztuczny język obowiązujący w fikcyjnym, totalitarnym państwie Oceania, przedstawionym w powieści Rok 1984 (1949) George’a Orwella. Charakteryzuje się tendencją do eliminacji jak największej liczby „niepotrzebnych” lub niekorzystnie (z punktu widzenia ideologii państwowej) nacechowanych wyrazów przez zastąpienie ich sztucznymi ekwiwalentami, w celu strywializowania języka (ogłupienie ludności) oraz wyeliminowania nieprawomyślności przez takie przekonstruowanie języka, by niemożliwe stało się sformułowanie w myśli czegokolwiek, co godziłoby w panujący reżim – zarówno poprzez mowę, jak i myśli |
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-01 o 11:24 |
|
|
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89366766]
Czemu 'to już przesada'? Skoro słowo jest obraźliwe, to go nie używam, jak muszę zaznaczyć o jaki chodzi to robię to z cenzurą. Żeby słowo było obraźliwe, nie trzeba go kierować w obecności konkretnej osoby. Z czym masz tak naprawdę problem?[/QUOTE] przesada ponieważ nie jestem za cenzurą. to, że niekulturalnie jest używać przekleństw w nadmiarze nie równa się temu, że przekleństwa są cenzurowane w słownikach, tak samo jakby był wątek o przekleństwach tutaj na forum, to podejrzewam że moderatorzy by nie cenzurowali, bo przecież byłoby to sedno tematu, mimo że w każdym innym wątku są posty pod tym kątem moderowane. mam problem z przesadą, powinnaś to uszanować, nie dyskryminuj moich wartości. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-01 o 11:51 |
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89366947]Mozesz podac tytul tego dokumentu? Chetnie obejrze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Niestety oglądałam go na netflix, a już nie mam i nie pamietam tytułu. Był to dokument o sprawach kryminalnych i miał z 2-3 sezony. Wcale nie. Napisałam, że MOŻE odczuć dyskomfort, jednocześnie nie przypisując ci złych intencji. Gdyby, ktoś cię wyszydzano i nazywano nie wiem karłem wiele razy, a potem byś poszła na poczęstunek na ciasto karzeł, to mogłoby być neutralne dla całej reszty, a dla ciebie nie. Oczywiście to zależy od wielu czynników, jedni mają to poprostu gdzieś i jeszcze sie sami posmieją, inni są wrażliwsi, zacisną zęby i oleją, a jeszcze inni są bardziej wrażliwi i będzie im przykro, że zostało przywolane słowo zwiazane z jakimś traumami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#127 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po drugie, jeśli ktoś wmawia mi rasizm, ponieważ używam słowa uznanego przez jakąś grupę za obraźliwe, to nie ma pojęcia czym jest rasizm. A po trzecie: wszelkie próby tworzenia (i narzucania) nowomowy są totalitarne. Język, podobnie jak i sztuka, powinien być na przeciwnym biegunie zakazów i norm (chyba, że mówimy o normach gramatycznych czy stylistycznych), pamiętając jednak o jego polisemiczności. Albo chcemy tu budować ład społeczny na kształt Chin, czy Korei Północnej. Edytowane przez Mad_Max Czas edycji: 2022-10-01 o 15:43 |
|
|
|
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
Szczerz mówiąc mam alergię na poprawność polityczną, dziwi mnie to przekładanie problemów z USA do Polski, bardzo interesuje się historią, od dziecka lubiłam się tym zajmować i byłam zszokowana, kiedy w czasie protestów BLM w USA niszczono pomniki Tadeusza Kościuszki, który....chciał wolności od niewolnictwa. Jeszcze niedawno ludzie zastanawiali się, czy mówić âNa Ukrainieâ, czy âW Ukrainieâ, podczas gdy według badań Ukraińcom jest wszystko jedno. Rozumiem, że słowo murzyn jest teraz uważane za pejoratywne i faktycznie można je zastąpić innym określeniem, ale nie sądzę, aby to była najważniejszą ze spraw, jakimi warto się zajmować, zwłaszcza w obecnych czasach.
Poza tym mam takie spostrzeżenie, że przeważnie przed wyborami odpalane są takie tematy jak aborcja, LGBT itp. aby skłócić ludzi, wtedy zapomina się o fatalnej służbie zdrowia (zapraszam do dentysty na NFZ ), edukacji wołającej o pomstę do nieba, dociskaniu przedsiębiorców (moi rodzice prowadzą firmę i widzę, jak to wygląda) i innych bardzo ważnych sprawach czekających na poprawę, także według mnie nie można dać się zwariować, zarówno brak poprawności politycznej, jak i jej nadmiar są mocno szkodliwe
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dyskusja o "mniej ważnej sprawie" nie oznacza braku zainteresowania czymś ważniejszym ( wg. danej jednostki). |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 08:38 |
|
|
|
|
#133 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Kilka lat temu, podczas swojego wystąpienia z okazji rocznicy wyzwolenia Auschwitz, czcigodny Pan Marian Turski wyraźnie mówił, że Auschwitz nie spadł z nieba i wyraźnie wskazywał, że wszystko zaczęło się od słów. I postulował, by nie być obojętnym na przejawy dyskryminacji jakiejkolwiek mniejszości czy grupy. Bo jeśli bedziemy obojętni, historia może się powtórzyć. Pozwolę sobie ten apel czcigodnego Pana Mariana Turskiego wkleić, bo to jest coś, czego kazdy człowiek powinien wysłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=BwveeOmDN4o
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-02 o 08:52 |
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89366780]No i co w związku z tym? Z tego co opisałaś jasno wynika, że niczego się tym nastolatkom nie udało ugrać tym, że są czarne, więc trochę nie widzę gdzie tutaj niby widzisz potwierdzenie faworyzowania takich osób.
Jest za to mnóstwo przykładów gdzie czarni byli traktowani dużo brutalniej przez policję czy sądy (skazywani za coś za po biali dostawali pouczenie albo grzywnę), a biali mieli łagodzone wyroki.[/QUOTE]Nie ważne że nie udało się ugrać. Ważne że próbowały nikt nie chce mieć problemów więc może być tak że następnym razem ktoś się zastanowi zanim będzie chciał coś zrobić. Właśnie po to żeby nie zostac odkażony o rasizm. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#137 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli pytasz o statystyki, to wystarczy, że wpiszesz kilka kluczowych słów i bez problemu natrafisz na podobne artykuły jak przykładowe: https://www.nature.com/articles/d41586-020-01846-z https://www.theguardian.com/us-news/...hite-americans Masz zarówno o nasileniu agresji policji jak i o wyrokach. Cytat:
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89366876]A ty spedzilas w US 20 lat i prace doktorska na ten temat napisalas? Wczesniej Halina, ktora mieszka w Stanach, wspomniala ze rzeczywiscie dochodzi przegiec w druga strone. To samo mowi druga osoba bazujaca na wlasnych doswiadczeniach pracy za oceanem. A ty i tak mentorskim tonem uswiadamiasz wszystkich, ze wiesz lepiej. Dzizas. Z tym ze czarnoskorzy byli gorzej traktowani, nikt rozsadny nie bedzie sie sprzeczal. Tyle ze czesc z nich teraz wykorzystuje te sytuacje na swoja korzysc i gra karta rasizmu, gdzie tylko sie da. Pamietam, ze ogladalam kiedys brytyjska sniadaniowke i tam bylo sporo dyskusji nt. megxitu. Niektore osoby czarnoskore byly w nich bardzo agresywne i kwitowaly swoje wypowiedzi stwierdzeniami w stylu, ze jestes bialy i guzik wiesz. Odwroc to sobie i wyobraz sajgon, ktory by potem nastapil. [/QUOTE] Rozumiem, że w ramach zachowania spójności Twojej tezy uważasz również, że żeby móc się wypowiadać w tematach egiptologii trzeba było urodzić się w 6000 r p.n.e. i żyć przez następne kilka tysięcy lat, żeby uzyskać informacje na temat funkcjonowania tej cywilizacji z pierwszej ręki? Tak się składa, że w obecnych czasach mamy dobry dostęp do wielu informacji, wystarczy wklepać kilka słów w klawiaturę i poszukać rzetelnych informacji, reportaży, dokumentów czy artykułów lub po prostu śledzić bieżące informacje, żeby uzyskać jakiś zarys danego problemu. Akurat anegdotyczne dowody trochę średnio sprawdzają się w wydawaniu opinii nt ogólnych zjawisk. I nie obraź się, ale trochę rozbawiło mi przyrównanie anonimowych postów na forum do rangi prac naukowych. Jakby trochę zabłądziłaś w sieci A co do grania kartą rasizmu to biorąc pod uwagę fakty jak powszechne jest to zjawisko i jak wiele dziedzin życia obejmuje, trochę trudno się ludziom dziwić, że głośno o tym mówią. Zawsze ktoś będzie wypaczał dane zjawisko, natomiast chyba nie uważasz, że to jest argument przeciw walce z nierównościami, podobnie jak chyba nie uważasz, że zamieszki są argumentem przeciw walce z dyskryminacją i gwałceniu praw człowieka Ale przecież w wielu sytuacjach nie da się uciec od określania czyjegoś koloru skóry, chociażby w dyskusji o rasizmie właśnie. Samo określenie koloru skóry nie jest obraźliwe |
||
|
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89367883] Rozumiem, że w ramach zachowania spójności Twojej tezy uważasz również, że żeby móc się wypowiadać w tematach egiptologii trzeba było urodzić się w 6000 r p.n.e. i żyć przez następne kilka tysięcy lat, żeby uzyskać informacje na temat funkcjonowania tej cywilizacji z pierwszej ręki?
Tak się składa, że w obecnych czasach mamy dobry dostęp do wielu informacji, wystarczy wklepać kilka słów w klawiaturę i poszukać rzetelnych informacji, reportaży, dokumentów czy artykułów lub po prostu śledzić bieżące informacje, żeby uzyskać jakiś zarys danego problemu. Akurat anegdotyczne dowody trochę średnio sprawdzają się w wydawaniu opinii nt ogólnych zjawisk. I nie obraź się, ale trochę rozbawiło mi przyrównanie anonimowych postów na forum do rangi prac naukowych. Jakby trochę zabłądziłaś w sieci A co do grania kartą rasizmu to biorąc pod uwagę fakty jak powszechne jest to zjawisko i jak wiele dziedzin życia obejmuje, trochę trudno się ludziom dziwić, że głośno o tym mówią. Zawsze ktoś będzie wypaczał dane zjawisko, natomiast chyba nie uważasz, że to jest argument przeciw walce z nierównościami, podobnie jak chyba nie uważasz, że zamieszki są argumentem przeciw walce z dyskryminacją i gwałceniu praw człowieka[/QUOTE] Podkreślone - a w którym miejscu? Absolutnie nie uważam, by wypowiedzi w tym wątku spełniały kryteria pracy naukowej. Zwyczajnie zastanawiałam się, na jakiej zasadzie tak autorytarnie się wypowiadasz - ale tak jak myślałam, z pozycji domorosłego eksperta. Odpowiadając na twoje pytanie, gdyby wynaleziono wehikuł czasu, i miałabym możliwość dowiedzieć się czegoś o warunkach życia w starożytnym Egipcie od ludzi, którzy w nim faktycznie żyli, to uznałabym ich za znacznie lepsze źródło informacji od osoby, która swoją wiedzę czerpie z internetu pomijając problemy z komunikacją rzecz jasna, bo po staroegipsku to ja niet. No i my tutaj nie dyskutujemy o historii rasizmu, a o walce z nim i jej wpływie na obecne realia - więc nie widzę analogii za bardzo.
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
Bynajmniej nie mialam na celu wytykania nikomu pochodzenia, użytkowniczki wizażu są w mojej wyobraźni zwykle dosyć nowoczesnymi, świadomymi kobietami.
Ja sama mieszkałam i na wsi i w dużym mieście, wiadomo, że różnica jest kolosalna. Mojej przyjaciółki rodzice byli najdalej w życiu nad Polskim morzem i to po 60 przejazdem, do miasta nie jeżdza prawie wcale. Nie będą się tacy ludzie zastanawiać czy mówić Murzyn czy nie jak ich to nie dotyczy z żadnej strony. Dla uściślenia, ta koleżanka, nie byla homofobką, tylko ona myślała, że z tymi gejami to jakieś wymysły z telewizji. Nigdy na żywo żadnego nie poznała, nigdy też nie słyszała, że ktoś zna jakiegoś geja. Tu sedno jest takie, że przecież możesz zaprosić na tego nieszczęsnego "murzynka" i nikt się pewnie nie obrazi. Od twojego wyboru zalezy czy masz gdzieś jak się ktoś poczuje, czy wolisz unikać możliwości (żeby nie było) sprawienia komuś przykrości. Ciekawy artykuł i napisał podobnie jak ja, że ludzie walczą o używanie słowa, którego nie ma potrzeby używać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#140 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89367883]
A gdzie tu widzisz przegięcie? Opisałaś sytuację, w której bycie czarnym w żadnym wypadku nie pomogło tym dziewczynkom, twierdząc jednocześnie, że zgadzasz się ze stwierdzeniem innej użytkowniczki, że czarni grając kartą rasizmu osiągają swoje cele. Jak już chcesz zarzucić jakąś anegdotą to chociaż wybierz taką, która potwierdza Twoją tezę [/QUOTE] Każdy,kto gra niesłusznie kartą rasizmu/ antysemityzmu/... przegina. Co innego, gdy czyni to w sposób uzasadniony. To nie jest istotne, czy tamte dziewczyny oskarżając nas o rasizm niczego nie ugrały. Ważne jest, że oskarżyły o rasizm niewinnych ludzi w sytuacji, gdy o kolorze ich skóry nikt nawet nie wspomniał. To przegięcie. W UK pracuję w zespole wielokulturowym. Nikt nie ma z tym żadnego problemu. Współpracownicy życzą mi np. merry Christmas. Ja im życzę gut shabbos. Albo dobrego ramadan. Albo wszyscy razem życzymy sobie happy holidays. Nie neguję występowaniu zjawiska rasizmu. Nie neguję, że w przeszłości zdarzało się, że ludzie byli osądzani i skazywani na podstawie koloru skóry (przywołane przeze mnie statystyki wykonywania kary śmierci w USA, prawa Crowa itd). Ale też nie można własnych win i braków stale przypisywać rasizmowi tam, gdzie nie ma to uzasadnienia w faktach. I to nazywam przegięciem. Swoj drogą: ciekawy eksperyment https://www.youtube.com/watch?v=jPZEJHJPwIw
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2022-10-02 o 22:06 |
|
|
|
|
#141 | |
|
Konto usunięte
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89367934]Podkreślone - a w którym miejscu? Absolutnie nie uważam, by wypowiedzi w tym wątku spełniały kryteria pracy naukowej. Zwyczajnie zastanawiałam się, na jakiej zasadzie tak autorytarnie się wypowiadasz - ale tak jak myślałam, z pozycji domorosłego eksperta.
Odpowiadając na twoje pytanie, gdyby wynaleziono wehikuł czasu, i miałabym możliwość dowiedzieć się czegoś o warunkach życia w starożytnym Egipcie od ludzi, którzy w nim faktycznie żyli, to uznałabym ich za znacznie lepsze źródło informacji od osoby, która swoją wiedzę czerpie z internetu pomijając problemy z komunikacją rzecz jasna, bo po staroegipsku to ja niet. No i my tutaj nie dyskutujemy o historii rasizmu, a o walce z nim i jej wpływie na obecne realia - więc nie widzę analogii za bardzo.[/QUOTE]No, z jakiegoś powodu założyłaś, że żebym mogła się wypowiedzieć na wątku, to muszę być ekspertem i mieć na koncie doktorat, więc chyba jednak założyłaś, że taki poziom powinien prezentować wątek na forum Z czego wywnioskowałaś 'autorytarność' mojego wypowiadania się? Czemu jak wypowiada się ktoś o poglądach zgodnych do Twoich to jest ok, a jak ktoś argumentuje poglądy przeciwne to jest uznany za autorytarnego? Poza tym gdzie tu autorytarność? Każdy wyraża swoją opinię, nie zauważyłam, żeby przeciwne były blokowane Ale wiesz, że 'czerpanie wiedzy z internetu' jest tak jakby wpisane w dzisiejsze czerpanie wiedzy? Internet to nie jest homogeniczne źródło, można tutaj znaleźć wiele prac naukowych, reportaży czy artykułów specjalistycznych, z których m.in. korzystają doktoranci przy pisaniu swojej pracy. Więc założenie, że czerpanie wiedzy z internetu jest niewłaściwe, tak jakby właśnie pokazałaś sprzeczność Dalej podtrzymuję pytanie: czy jak ktoś nie żył przez kilka tysięcy funkcjonowania cywilizacji Starożytnego Egiptu to ma prawo się na ten temat wypowiadać? Bo jeśli nie, to trochę bezpodstawne są Twoje zarzuty do mnie, że trzeba żyć 20 lat w US, żeby mieć ogląd na sytuację rasizmu tam. Co więcej, gdyby tak było, to idąc Twoim tokiem rozumowania, osoba, która tam żyje i nie interesuje się tematem, ma z góry większą wiedzę niż np. student socjologii w innym kraju. A więc znowu sprzeczność. Dużo większy ogląd na sytuację daje zerknięcie do rzetelnych źródeł (np. statystyk lub reportaży), niż przytoczenie anegdotycznych sytuacji sugerujących coś innego. Z założenia, więc nie ma potrzeby doświadczyć albo nie doświadczyć czegoś, żeby wiedzieć jak to wygląda. Czuję się jakbym tłumaczyła dziecku w podstawówce, że żeby wiedzieć jaki jest skład Słońca, nie trzeba tam pojechać, a to chyba oczywiste ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Pogrubione: ale to nie było wiadome do momentu, gdy nie okazało się tak. Podałaś dowody świadczące o tym, że masz rację i dopiero wtedy policjanci oddalili te zarzuty. Przed tym policjanci nie wiedzieli kto mówił prawdę, więc logiczne, że musieli wziąć pod uwagę 'oskarżenie'. Jakby nie mogli w tej sytuacji olać tych zarzutów, bo jedna strona mówi, że są niezasadne. Tak jakby co byś chciała, żeby w tej sytuacji miało miejsce? |
|
|
|
|
|
#142 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89368283]
Ale wiesz, że niesłuszne oskarżenia nie dotyczą tylko czarnych? Ludzie niesłusznie oskarżają innych o morderstwo, kradzież, molestowanie czy inne rzeczy. Nie możesz na tej podstawie wyciagnąć wniosku, że walka z dyskryminacją rasową jest niezasadna i 'nie można przesadzić'. Kłamstwo czy łamanie prawa nie jest argumentem przeciw walce z dyskryminacją, bo na równe traktowanie nie trzeba zasłużyć Pogrubione: ale to nie było wiadome do momentu, gdy nie okazało się tak. Podałaś dowody świadczące o tym, że masz rację i dopiero wtedy policjanci oddalili te zarzuty. Przed tym policjanci nie wiedzieli kto mówił prawdę, więc logiczne, że musieli wziąć pod uwagę 'oskarżenie'. Jakby nie mogli w tej sytuacji olać tych zarzutów, bo jedna strona mówi, że są niezasadne. Tak jakby co byś chciała, żeby w tej sytuacji miało miejsce?[/QUOTE] Akurat policjanci byli obecni gdy zwijaliśmy je z klubu. I to oni potwierdzili nasze słowa. Inaczej wobec przełożonych (bo to do przełożonych zostało wniesione oskarżenie) byłoby słowo przeciw słowu i różnie mogłoby się to dla nas skonczyć. I to mam na myśli mówiąc o przeginaniu. Czyli: jeśli coś zrobiłeś źle i wynika to z twojej winy to zagraj kartą rasizmu i złóż winę na prześladowanie z powodu koloru skóry/religii/ kształtu nosa itd. Oczywiście, jestem zdania,że żanych przejawów rasizmu nie da się usprawiedliwić. I nie należy ich tolerować czy przymykać oczu. Alejednocześnie trzeba zachować trzeźwość osądu i rozróżniać dyskryminację od przegięć w którąkolwiek stronę. Dlatego nie rozumiem burzy o ciasto "murzynkiem" zwane. Bo co innego ciasto, a co innego określić takim mianem osobę (gdyby ktoś tak kogoś określił zareagowałabym natychmiast i to niezbyt miło). Ja na Halloween (jak mam wenę i czas) to piekę ciastka zwane "palcami czarownicy". I wcale nie uważam, żeby to było dyskryminowanie, czy uwłaczanie czarownicom lub osobom, które praktykują magię. Podobnie nie oburza mnie "depilacja brazylijska", "miłość francuska" itp.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#143 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale na co dowodem ma być granie kartą rasizmu? Co chcesz w ten sposób udowodnić? Że ludzie oskarżają czasami niewinnych ludzi? No, tak, to prawda. Ale co z tego wynika? Czemu piszesz o tym, że trzeba zachować 'trzeźwość osądu', skoro dokładnie tak było w tej sytuacji Twoim zdaniem? Fałszywe oskarżenia zostały oddalone, więc ponawiam pytanie: skąd twierdzisz, że taka ono ma rację, bo czasami czarnym udaje się coś ugrać niesłusznie oskarżając kogoś o rasizm i jest to zjawisko równie popularne co ich dyskryminacja? Gdzie masz tę burzę o to ciasto, o której ciągle piszesz? Jak już pisałam, nie słyszałam, żeby czarni Polacy czy Polki burzyli się o nazwę tego ciasta (ten temat nie jest poruszany), widziałam tylko oburzenie ludzi białych, że podobno ktoś im każe wycofać to ciasto z obiegu albo zmienić jego nazwę (pytanie kto im powiedział, że trzeba zmienić nazwę tego ciasta, bo nie chyba czarni). Raczej syndrom oblężonej twierdzy albo jak już pisałam pseudoargument, żeby dyskusję o ważnym problemie sprowadzić do poziomu nazwy ciasta. To czy ciasta powinno nazywać się zdrobnieniami słów uznawanych za obraźliwe/określeniami ludzi to jest inny temat Edytowane przez d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 Czas edycji: 2022-10-03 o 00:48 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89368344]No, ok, ale to dalej nic nie zmienia. Jak ktoś kogoś o coś oskarża, to trzeba te oskarżenia wziąć pod uwagę i sprawdzić czy są prawdziwe, zanim się uzna, że nie są. Ty to wiedziałaś od początku, ale przełożony nie. Więc co, uważasz, że przełożony powinien od razu uznać, że druga strona konfliktu na pewno oskarża Was bezpodstawnie - bo Ty jako jedna strona konfliktu tak uważasz i nie próbować wyjaśnić sytuacji, zapytać świadków albo obie strony jak było? Oburza Ciebie, że czyjeś oskarżenie w Twoim kierunku zostało w ogóle wysłuchane i rozpatrzone?
Ale na co dowodem ma być granie kartą rasizmu? Co chcesz w ten sposób udowodnić? Że ludzie oskarżają czasami niewinnych ludzi? No, tak, to prawda. Ale co z tego wynika? Czemu piszesz o tym, że trzeba zachować 'trzeźwość osądu', skoro dokładnie tak było w tej sytuacji Twoim zdaniem? Fałszywe oskarżenia zostały oddalone, więc ponawiam pytanie: skąd twierdzisz, że taka ono ma rację, bo czasami czarnym udaje się coś ugrać niesłusznie oskarżając kogoś o rasizm i jest to zjawisko równie popularne co ich dyskryminacja? Gdzie masz tę burzę o to ciasto, o której ciągle piszesz? Jak już pisałam, nie słyszałam, żeby czarni Polacy czy Polki burzyli się o nazwę tego ciasta (ten temat nie jest poruszany), widziałam tylko oburzenie ludzi białych, że podobno ktoś im każe wycofać to ciasto z obiegu albo zmienić jego nazwę (pytanie kto im powiedział, że trzeba zmienić nazwę tego ciasta, bo nie chyba czarni). Raczej syndrom oblężonej twierdzy albo jak już pisałam pseudoargument, żeby dyskusję o ważnym problemie sprowadzić do poziomu nazwy ciasta. To czy ciasta powinno nazywać się zdrobnieniami słów uznawanych za obraźliwe/określeniami ludzi to jest inny temat[/QUOTE] Właśnie Ci udowodniłam jaka jest różnica pomiędzy autentycznym rasizmem a wykorzystywaniem oskarżeń .o rasizm dla wlasnych celów. Obie praktyki są naganne. O cieście była dyskusja kilka stron wczesniej,więc się odniosłam. Co do ciastek "Cycki Murzynki", o których także była mowa to nazwa ich jest nie tylko wulgarna, ale też nacechowana negatywnymi stereotypami i tutaj naprawdę powinna wkroczyć prokuratura. No ale tu jest Polska. Niedawno red. Jan Pinski został skazany prawomocnym wyrokiem sądu I instancji za to, że oskarżył redaktora Gmyza o antysemityzm ( redaktor Gmyz umieścił na swoim miedium społecznościowym w komentarzu slagan: Żydzi- wszy) a niejaki księdz Michał Woźnicki głosi kazania o wyraźnej treści antysemickiej od lat i transmituje je na YouTube. I co? I nico.
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89368344]No, ok, ale to dalej nic nie zmienia. Jak ktoś kogoś o coś oskarża, to trzeba te oskarżenia wziąć pod uwagę i sprawdzić czy są prawdziwe, zanim się uzna, że nie są. Ty to wiedziałaś od początku, ale przełożony nie. Więc co, uważasz, że przełożony powinien od razu uznać, że druga strona konfliktu na pewno oskarża Was bezpodstawnie - bo Ty jako jedna strona konfliktu tak uważasz i nie próbować wyjaśnić sytuacji, zapytać świadków albo obie strony jak było? Oburza Ciebie, że czyjeś oskarżenie w Twoim kierunku zostało w ogóle wysłuchane i rozpatrzone?
Ale na co dowodem ma być granie kartą rasizmu? Co chcesz w ten sposób udowodnić? Że ludzie oskarżają czasami niewinnych ludzi? No, tak, to prawda. Ale co z tego wynika? Czemu piszesz o tym, że trzeba zachować 'trzeźwość osądu', skoro dokładnie tak było w tej sytuacji Twoim zdaniem? Fałszywe oskarżenia zostały oddalone, więc ponawiam pytanie: skąd twierdzisz, że taka ono ma rację, bo czasami czarnym udaje się coś ugrać niesłusznie oskarżając kogoś o rasizm i jest to zjawisko równie popularne co ich dyskryminacja? Gdzie masz tę burzę o to ciasto, o której ciągle piszesz? Jak już pisałam, nie słyszałam, żeby czarni Polacy czy Polki burzyli się o nazwę tego ciasta (ten temat nie jest poruszany), widziałam tylko oburzenie ludzi białych, że podobno ktoś im każe wycofać to ciasto z obiegu albo zmienić jego nazwę (pytanie kto im powiedział, że trzeba zmienić nazwę tego ciasta, bo nie chyba czarni). Raczej syndrom oblężonej twierdzy albo jak już pisałam pseudoargument, żeby dyskusję o ważnym problemie sprowadzić do poziomu nazwy ciasta. To czy ciasta powinno nazywać się zdrobnieniami słów uznawanych za obraźliwe/określeniami ludzi to jest inny temat[/QUOTE] W kwestii fałszywych oskarżeń to ci powiem że fałszywe odkażenia nie jednemu zaszkodziły w życiu. Nie chodzi tu tylko o odkażenia o rasizm ale też o gwałt, molestowanie czy przemoc. Więc pisanie że nic nie zmienia albo spłaszczanie problemu jest bardzo szkodliwe. A co by było jakby nie udało się udowodnić niewinności? Nawet jeśli by nie poniosła konsekwencji bo by nie udowodniono im winy to "smród" by się ciągną. Już nie mówiąc że dla wielu została by ta rasistką tyle że winy jej nie udowodnili... To że fałszywe odkażanie o rasizm jest rzadsze niż rasizm nie oznacza że należy tu bagatelizować Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Mijanou, ale serio nie wiadomo do czego dążysz. Jedni grają kartą rasizmu, jak piszemy Ci, inni niesłusznie oskarżają o molestowanie, gwałty, mobbing, znecanie, przemoc w rodzinie... na co to wpływa? W każdej grupie znajdą się jacyś cwaniacy.
Nie przejmujmy się tak tym rasizmem, bo potem wynikają z tego niesłuszne oskarżenia? Ludzie się oskarżają i od ewentualnej weryfikacji są odpowiedni ludzie. Nie bardzo wiem, jak by temu można przeciwdziałać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o ciasta to... my jako Polacy serio mamy odpadł pod kątem nazewnistwa ciast. Serio nigdzie indziej nie widziałam takich nazw jak cycki murzynki, murzynek, dupa pawiana.. Jeżu, serio.. nazwijmy kolejne ciasto g*. Będzie pasowało mniej więcej do poziomu nazewnictwa
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-04 o 15:25 Powód: Słownictwo. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
BAN stały
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89366395]Treść usunięta[/QUOTE]
Nasza? |
|
|
|
|
#149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie tak, też zwróciłam uwagę na to, że chyba nigdzie indziej nie widzę tak głupich nazw na wypieki.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-04 o 15:26 Powód: Słownictwo w cytacie. |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

), edukacji wołającej o pomstę do nieba, dociskaniu przedsiębiorców (moi rodzice prowadzą firmę i widzę, jak to wygląda) i innych bardzo ważnych sprawach czekających na poprawę, także według mnie nie można dać się zwariować, zarówno brak poprawności politycznej, jak i jej nadmiar są mocno szkodliwe
nikt nie chce mieć problemów więc może być tak że następnym razem ktoś się zastanowi zanim będzie chciał coś zrobić. Właśnie po to żeby nie zostac odkażony o rasizm.
pomijając problemy z komunikacją rzecz jasna, bo po staroegipsku to ja niet. No i my tutaj nie dyskutujemy o historii rasizmu, a o walce z nim i jej wpływie na obecne realia - więc nie widzę analogii za bardzo.
Ogólnie tak, też zwróciłam uwagę na to, że chyba nigdzie indziej nie widzę tak głupich nazw na wypieki.