Dentysta spiłował mi zdrowe zęby - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-12-02, 15:52   #121
Alekto123
Zadomowienie

Dot.: Dentysta spiłował mi zdrowe zęby

Ja bym się chyba teraz bała iść w takie coś. Pooglądałam trochę nagrań dentystów ze Stanów czy Anglii, którzy komentowali te zdjęcia, które między innymi dała autorka tematu. Porównywali zdjęcia przed piłowaniem i rekinie zęby po spiłowaniu, i twierdzili, że tak mocne spiłowanie, to źle wykonana robota pod licówki, bo tyle to się piłuje pod koronę. Twierdzili, że ci ludzi będę mieć pewnie za kilkanaście lat problemy: łatwiej wtedy uszkodzić nerw w takim spiłowanym zębie i za kilka/kilkanaście lat taki ząb może być już tylko do wyrwania. Jedna dentystka oceniła taki 'nowy uśmiech' jednej młodej dziewczyny na tiktoku i stwierdziła, że dziewczyna młoda i jak już ma takie zęby, to prawdopodobnie proteza ją czeka w wieku 40 lat.
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-02, 16:55   #122
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Mój chce niebawem robić licówki, ale on ma zęby w słabym stanie, poklejone, z pęknięciami, więc może u niego ma to sens. Sama nie wiem czy mu to odradzać czy nie. Xd
Odradzaj. Albo może inaczej: niech poogląda filmiki ludzi, którzy są kilka lat po takim zabiegu. I na tej podstawie podejmie decyzję. Bo na świeżo to prawie wszyscy chwalą. Schody zaczynają się później.
Stary 2022-12-02, 18:02   #123
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alekto123 Pokaż wiadomość
Ja bym się chyba teraz bała iść w takie coś. Pooglądałam trochę nagrań dentystów ze Stanów czy Anglii, którzy komentowali te zdjęcia, które między innymi dała autorka tematu. Porównywali zdjęcia przed piłowaniem i rekinie zęby po spiłowaniu, i twierdzili, że tak mocne spiłowanie, to źle wykonana robota pod licówki, bo tyle to się piłuje pod koronę. Twierdzili, że ci ludzi będę mieć pewnie za kilkanaście lat problemy: łatwiej wtedy uszkodzić nerw w takim spiłowanym zębie i za kilka/kilkanaście lat taki ząb może być już tylko do wyrwania. Jedna dentystka oceniła taki 'nowy uśmiech' jednej młodej dziewczyny na tiktoku i stwierdziła, że dziewczyna młoda i jak już ma takie zęby, to prawdopodobnie proteza ją czeka w wieku 40 lat.
Jak już to do leczenia kanałowego. Wyrwanie to gdyby kanałowe było odpłatne (od czwórki do tyłu) i nie mieliby hajsu, to wtedy
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-02, 18:31   #124
Alekto123
Zadomowienie

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89428164]Jak już to do leczenia kanałowego. Wyrwanie to gdyby kanałowe było odpłatne (od czwórki do tyłu) i nie mieliby hajsu, to wtedy[/QUOTE]
Tak albo leczenie kanałowe, ale na jednego zęba potrafi iść 1000 zł, więc potem trzeba się liczyć z tym, że trzeba mieć kasę na takie leczenie, więc dalej słabo moim zdaniem.
Alekto123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-02, 21:04   #125
Aguniella
Raczkowanie

Jeżeli jest dużo wypełnień, zęby są po dużych przyjściach - to jest wskazanie do koron a nie licówek porcelanowych. Licówka ma najlepszą adhezję do szkliwa; nie do zębiny czy resztek starej plomby. Wiele niepowodzeń licówkowych wynika po prostu ze złego zakwalifikowania pacjenta do zabiegu, po prostu. Ojej, nie zacytowałam - to odpowiedź na stomatologiczne plany pana chwastowego.

Edytowane przez Aguniella
Czas edycji: 2022-12-02 o 21:07 Powód: dopisek
Aguniella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-03, 07:18   #126
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguniella Pokaż wiadomość
Jeżeli jest dużo wypełnień, zęby są po dużych przyjściach - to jest wskazanie do koron a nie licówek porcelanowych. Licówka ma najlepszą adhezję do szkliwa; nie do zębiny czy resztek starej plomby. Wiele niepowodzeń licówkowych wynika po prostu ze złego zakwalifikowania pacjenta do zabiegu, po prostu. Ojej, nie zacytowałam - to odpowiedź na stomatologiczne plany pana chwastowego.

Dzięki! No właśnie tez wyczytałam podobne informacje. No i, że nie robi się licówek na zęby po leczeniu kanałowym i na zębach martwych. Kurde teraz to się boję, że dentystyką będzie chciała zarobić i ukryje to przed nim Xd

Sent from my iPhone using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 09:39   #127
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki! No właśnie tez wyczytałam podobne informacje. No i, że nie robi się licówek na zęby po leczeniu kanałowym i na zębach martwych. Kurde teraz to się boję, że dentystyką będzie chciała zarobić i ukryje to przed nim Xd

czemu nie mozna na martwym zebie?

Jesli jest w dobrym stanie , szkliwo nie jest starte.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-12-05, 09:47   #128
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
czemu nie mozna na martwym zebie?

Jesli jest w dobrym stanie , szkliwo nie jest starte.

Nie wiem takie info znalazłam w necie na paru stronach

Stary 2022-12-05, 10:27   #129
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Mi dentystka wprost powiedziala ,ze pod licówki spiłuje mi pół zęba i jak czytam co sie tu wyprawia ,to dziękuje bogom ,ze sie nie zdecydowałam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja myslałam, że licówki robi sie inaczej. Ale ten watek mnie uświadomił, że jednak wolę własne zęby nawet jeśli są brzydkie wg niektórych
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 10:55   #130
chwast
Zakorzenienie

Ja do tej pory trwałam w przeświadczeniu, że licówki się robi raz na całe życie, a z tego co czytam, to wcale nie. Dlatego hmm, no nie zdecydowałabym się, kto wie czy za X lat będę mieć pieniadze na jakąś wymianę?

Stary 2022-12-05, 12:13   #131
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Ja do tej pory trwałam w przeświadczeniu, że licówki się robi raz na całe życie, a z tego co czytam, to wcale nie. Dlatego hmm, no nie zdecydowałabym się, kto wie czy za X lat będę mieć pieniadze na jakąś wymianę?

Nie ma nic na całe życie. Mam koronę na jednym zębie i co jakiś czas coś trzeba z nim robić. Raz miałam koronę, odkleiła mi się, kilka razy było przyklejane, w końcu trzeba było zmienić, a do tego opracować ząb na nowo, potem mi się znowu odkleiło, znowu myślę nad wymianą, ale możliwe że ząb jest trochę pęknięty i jak pęknie do końca, to wtedy trzeba by było już implant itp itd. Biorąc pod uwagę stan reszty moich zębów (w miarę bezproblemowe, tylko kolor ciut za ciemny) nigdy nie zrobiłabym sobie koron czy licówek na pozostałe zęby.

natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-12-05, 12:21   #132
karawanna
Zakorzenienie

Mi w jednym gabinecie sugerowali, że gdy chce zrobić koronę/licówke na jednej jedynce (ząb w połowie martwy, ukruszony i klejony w przeszłości, robił się coraz ciemniejszy i nie reagował już na zimno) to powinnam zrobić też na drugiej, żeby oba zęby były idealnie do siebie dopasowane. Na totalnie zdrowym zębie. Popukałam się w głowę i poszłam do innego gabinetu, gdzie w ogóle nikt o niczym takim nie wspomniał. Zarówno korona jak i moja jedynka są nie do odróżnienia.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
karawanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 13:27   #133
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Mi dentystka wprost powiedziala ,ze pod licówki spiłuje mi pół zęba i jak czytam co sie tu wyprawia ,to dziękuje bogom ,ze sie nie zdecydowałam.

Ja to tylko tu zostawię, przerażające.
https://youtu.be/RBKXpdEifyM

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 13:45   #134
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89430432]Ja to tylko tu zostawię, przerażające.
https://youtu.be/RBKXpdEifyM
[/QUOTE]

Prezent na 18 urodziny. Dżizas.
Stary 2022-12-05, 17:17   #135
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

Cytat:

Mam dokładnie tak samo. Myślałam że licówki to samo dobro a tu psikus. Dla mnie ten wątek to złoto. Naprawdę sporo potrzebnej i merytorycznej wiedzy.

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 17:30   #136
robcia
Zakorzenienie

Teraz to i tak nieaktualne bo pol zebow musialam kanalowo leczyc. Dentystka stwierdzila ,ze moze mam nienajpiękniejsze zęby ale własne i nie bolą. Jak sie zaczna problemy to zdecyduje sie na implanty( jesli bedzie mnie stac) . Nie wyobrażam sobie ,ze mialabym w buzi proteze.Okropieństwo

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 18:52   #137
Wenress
Zakorzenienie

Pomyślałam teraz o młodych influencerkach, które nie prezentują sobą nic poza urodą - młodość i czar przeminie, korony się popsują a hajsu zacznie brakować. Nie wyobrażam sobie żyć z takimi spiłowanymi resztkami zębów...

Mi po leczeniu kanałowym dentystka powiedziała,że prawdopodobnie na ten martwy ząb trzeba będzie kiedyś zrobić koronę, zawsze myślałam że to się po prostu lekko piłuje i nakleja a teraz jestem przerażona

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 18:54   #138
chwast
Zakorzenienie

No ja na pewno gdyby było mnie stać, to zrobiłabym sobie implanty wszędzie i koniec XD

Stary 2022-12-05, 18:58   #139
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
No ja na pewno gdyby było mnie stać, to zrobiłabym sobie implanty wszędzie i koniec XD

Nawet po obejrzeniu tego co wrzuciłam?
No ja nie. Zresztą swoje zęby mam mocne i zdrowe.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 19:15   #140
Ava_
Zakorzenienie

Dentysta spiłował mi zdrowe zęby

Z tym, ze na implanty często jest dożywotnia gwarancja o ile się o nie dba. Nie ma porównania do licówek, które zapewne w końcu trzeba będzie zamienić na implanty.

I tak lepsze własne, wiadomo. Implanty nie maja czucia, można łatwiej ukruszyc albo złamać.

Szczerze mówiąc dziwią mnie dentyści, którzy polecają licówki na zdrowych zębach. Kiedyś miałam taki szalony pomysł, ale moja dentystka popukala się w głowe jak jej o tym powiedziałam.

Edytowane przez Ava_
Czas edycji: 2022-12-05 o 19:16
Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 19:18   #141
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Z tym, ze na implanty często jest dożywotnia gwarancja o ile się o nie dba. Nie ma porównania do licówek, które zapewne w końcu trzeba będzie zamienić na implanty.

I tak lepsze własne, wiadomo. Implanty nie maja czucia, można łatwiej ukruszyc albo złamać.

Szczerze mówiąc dziwią mnie dentyści, którzy polecają licówki na zdrowych zębach. Kiedyś miałam taki szalony pomysł, ale moja dentystka popukala się w głowe jak jej o tym powiedziałam.

Przy implantach dziąsła zanikają, więc to też nie jest idealne rozwiązanie.

Stary 2022-12-05, 19:20   #142
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_t Pokaż wiadomość
Przy implantach dziąsła zanikają, więc to też nie jest idealne rozwiązanie.

To tez kwestia higieny, o ile się nie mylę.

Stary 2022-12-05, 19:26   #143
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
To tez kwestia higieny, o ile się nie mylę.

To fizjologiczna reakcja - nie ma zęba, kość zanika. Można zrobić rekonstrukcję, ale to już duży koszt i przede wszystkim dużo większa ingerencja.
Chyba, że pojawiły się jakieś nowe rozwiązania, ale 4 lata temu rozmawiałam o tym z protetykiem i odradzał. Gdybym zrobiła sobie implanty, to zapewne jeszcze grubo przed 50tką musiałabym robić rekonstrukcję kości wokół implantu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-12-05, 19:34   #144
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_t Pokaż wiadomość
To fizjologiczna reakcja - nie ma zęba, kość zanika. Można zrobić rekonstrukcję, ale to już duży koszt i przede wszystkim dużo większa ingerencja.
Chyba, że pojawiły się jakieś nowe rozwiązania, ale 4 lata temu rozmawiałam o tym z protetykiem i odradzał. Gdybym zrobiła sobie implanty, to zapewne jeszcze grubo przed 50tką musiałabym robić rekonstrukcję kości wokół implantu.

Zrobilam implanty i żadnego problemu z kością nie ma, a robię rentgen przynajmniej raz w roku. Przed zabiegiem podniesiono mi zatokę jako przygotowanie pod implant, ale wielkiej filozofii z tym nie było.

Stary 2022-12-05, 20:09   #145
natalia_t
Zakorzenienie

Cytat:
Zrobilam implanty i żadnego problemu z kością nie ma, a robię rentgen przynajmniej raz w roku. Przed zabiegiem podniesiono mi zatokę jako przygotowanie pod implant, ale wielkiej filozofii z tym nie było.

Ciekawe, czy jest jakaś alternatywa takiego zabiegu dla przednich zębów. W każdym razie póki mam własny korzeń, to implant nie wchodzi w grę. Co prawda nie uśmiecham się dziąsłami, więc jakikolwiek zanik raczej nie miałby takiego znaczenia jeśli chodzi o estetykę, ale być może nie byłoby to dla mnie zbyt komfortowe.

Stary 2022-12-05, 21:50   #146
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
Dobrze, że trafiłaś na rozsądnego stomatologa.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2022-12-06 o 01:47
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-05, 23:44   #147
Aguniella
Raczkowanie

Cytat:

Właśnie w zeszłym tygodniu widziałam rentgen pacjentki, cztery lata po takim zabiegu jak u Ciebie. No i teraz jest dziura w dnie zatoki, odbudowa kostna się "rozlazła". Żadna korona, implant, licówka nie jest na całe życie - chyba, że pacjent będzie stosunkowo krótko żył. co do licówek i ich wykonywania na martwych zębach - licówka z założenia ma być delikatną, przezierną odbudową - często jest niewystarczająca dla zamaskowania koloru martwego zęba. Poza tym te zęby często posiadają olbrzymie wypełnienia - a to osłabia osadzenie licówki. No i jeszcze wykonywanie pojedynczej korony na jedynkę - jeden z najtrudniejszych, najbardziej niewdzięcznych i trudnych zabiegów. Przy "łatwym" kolorze - są takie zęby, że idealnie odpowiadają kolorom z protetycznego kolornika - jakoś to idzie; przy skomplikowanych odcieniach czasem trzeba kilka razy zmieniać odcień, poprawiać, wykonać jeszcze raz całą pracę. I dlatego niektóre gabinety nie chcą się w to bawić - mają wystarczająco dużo pracy, która jest łatwiejsza, przyjemniejsza i bardziej opłacalna, po prostu.
Aguniella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-06, 07:46   #148
chwast
Zakorzenienie

Ciekawe jak to rozwiązują gwiazdy Hollywood. Tam sporo z nich ma chyba licówki itp?

Wiadomo własne najlepsze jeśli są zdrowe. Ja i tak będę w przyszłym roku zakładać aparat orto, ale mój tż raczej nie ma już takiej opcji, więc musi skorzystać z czegos innego. Tzn wg mnie ma ładne zęby, ale dosc słabe. No i on chce mieć idealne, a nie ładne. Xd

Stary 2022-12-06, 08:49   #149
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawe jak to rozwiązują gwiazdy Hollywood. Tam sporo z nich ma chyba licówki itp?

Wiadomo własne najlepsze jeśli są zdrowe. Ja i tak będę w przyszłym roku zakładać aparat orto, ale mój tż raczej nie ma już takiej opcji, więc musi skorzystać z czegos innego. Tzn wg mnie ma ładne zęby, ale dosc słabe. No i on chce mieć idealne, a nie ładne. Xd
Demi Moore swego czasu śmiała się z samej siebie, gdy licówka jej strzeliła na czymś co jadła i przez moment była kobietą "bez zęba na przedzie". Gwiazdy mają kupę hajsu, więc wiadomo. Natomiast jak się tak przyjrzeć, to jednak sporo znanych twarzy ma swoje zęby, nawet jeżeli nie zawsze doskonałe. Szczególnie dolne zęby - nie podam teraz nazwisk, ale nieraz ustawione krzywo, czy coś i się nie przejmują. W Polsce to jest niestety często trochę tak, że albo doskonałość i wszystko od linijki, albo "blech". Jakby nie było niczego po środku, czyli po prostu normalnych zębów normalnych ludzi.
Stary 2022-12-06, 09:19   #150
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Demi Moore swego czasu śmiała się z samej siebie, gdy licówka jej strzeliła na czymś co jadła i przez moment była kobietą "bez zęba na przedzie". Gwiazdy mają kupę hajsu, więc wiadomo. Natomiast jak się tak przyjrzeć, to jednak sporo znanych twarzy ma swoje zęby, nawet jeżeli nie zawsze doskonałe. Szczególnie dolne zęby - nie podam teraz nazwisk, ale nieraz ustawione krzywo, czy coś i się nie przejmują. W Polsce to jest niestety często trochę tak, że albo doskonałość i wszystko od linijki, albo "blech". Jakby nie było niczego po środku, czyli po prostu normalnych zębów normalnych ludzi.

Masz rację. Mi ortodonta nawet odradził aparat na dolny luk, stwierdził, że niczego to nie wyleczy, poza względem wizualnym, który tez nie będzie spektakularnie zmieniony, bo mam tylko jeden nieco krzywy ząb i wg niego to bezsensu. Więc uwazam, że na plus. To była jedyna taka opinia, a byłam u 3 innych orto.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości