![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dentysta spiłował mi zdrowe zęby
Ja bym się chyba teraz bała iść w takie coś. Pooglądałam trochę nagrań dentystów ze Stanów czy Anglii, którzy komentowali te zdjęcia, które między innymi dała autorka tematu. Porównywali zdjęcia przed piłowaniem i rekinie zęby po spiłowaniu, i twierdzili, że tak mocne spiłowanie, to źle wykonana robota pod licówki, bo tyle to się piłuje pod koronę. Twierdzili, że ci ludzi będę mieć pewnie za kilkanaście lat problemy: łatwiej wtedy uszkodzić nerw w takim spiłowanym zębie i za kilka/kilkanaście lat taki ząb może być już tylko do wyrwania. Jedna dentystka oceniła taki 'nowy uśmiech' jednej młodej dziewczyny na tiktoku i stwierdziła, że dziewczyna młoda i jak już ma takie zęby, to prawdopodobnie proteza ją czeka w wieku 40 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Odradzaj. Albo może inaczej: niech poogląda filmiki ludzi, którzy są kilka lat po takim zabiegu. I na tej podstawie podejmie decyzję. Bo na świeżo to prawie wszyscy chwalą. Schody zaczynają się później.
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89428164]Jak już to do leczenia kanałowego. Wyrwanie to gdyby kanałowe było odpłatne (od czwórki do tyłu) i nie mieliby hajsu, to wtedy[/QUOTE]
Tak albo leczenie kanałowe, ale na jednego zęba potrafi iść 1000 zł, więc potem trzeba się liczyć z tym, że trzeba mieć kasę na takie leczenie, więc dalej słabo moim zdaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Jeżeli jest dużo wypełnień, zęby są po dużych przyjściach - to jest wskazanie do koron a nie licówek porcelanowych. Licówka ma najlepszą adhezję do szkliwa; nie do zębiny czy resztek starej plomby. Wiele niepowodzeń licówkowych wynika po prostu ze złego zakwalifikowania pacjenta do zabiegu, po prostu. Ojej, nie zacytowałam - to odpowiedź na stomatologiczne plany pana chwastowego
![]() Edytowane przez Aguniella Czas edycji: 2022-12-02 o 21:07 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki! No właśnie tez wyczytałam podobne informacje. No i, że nie robi się licówek na zęby po leczeniu kanałowym i na zębach martwych. Kurde teraz to się boję, że dentystyką będzie chciała zarobić i ukryje to przed nim Xd Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli jest w dobrym stanie , szkliwo nie jest starte.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja do tej pory trwałam w przeświadczeniu, że licówki się robi raz na całe życie, a z tego co czytam, to wcale nie. Dlatego hmm, no nie zdecydowałabym się, kto wie czy za X lat będę mieć pieniadze na jakąś wymianę?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Mi w jednym gabinecie sugerowali, że gdy chce zrobić koronę/licówke na jednej jedynce (ząb w połowie martwy, ukruszony i klejony w przeszłości, robił się coraz ciemniejszy i nie reagował już na zimno) to powinnam zrobić też na drugiej, żeby oba zęby były idealnie do siebie dopasowane. Na totalnie zdrowym zębie. Popukałam się w głowę i poszłam do innego gabinetu, gdzie w ogóle nikt o niczym takim nie wspomniał. Zarówno korona jak i moja jedynka są nie do odróżnienia.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
https://youtu.be/RBKXpdEifyM Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89430432]Ja to tylko tu zostawię, przerażające.
https://youtu.be/RBKXpdEifyM [/QUOTE] Prezent na 18 urodziny. Dżizas. ![]()
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Teraz to i tak nieaktualne bo pol zebow musialam kanalowo leczyc. Dentystka stwierdzila ,ze moze mam nienajpiękniejsze zęby ale własne i nie bolą. Jak sie zaczna problemy to zdecyduje sie na implanty( jesli bedzie mnie stac) . Nie wyobrażam sobie ,ze mialabym w buzi proteze.Okropieństwo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Pomyślałam teraz o młodych influencerkach, które nie prezentują sobą nic poza urodą - młodość i czar przeminie, korony się popsują a hajsu zacznie brakować. Nie wyobrażam sobie żyć z takimi spiłowanymi resztkami zębów...
Mi po leczeniu kanałowym dentystka powiedziała,że prawdopodobnie na ten martwy ząb trzeba będzie kiedyś zrobić koronę, zawsze myślałam że to się po prostu lekko piłuje i nakleja a teraz jestem przerażona ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
No ja na pewno gdyby było mnie stać, to zrobiłabym sobie implanty wszędzie i koniec XD
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ja nie. Zresztą swoje zęby mam mocne i zdrowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Dentysta spiłował mi zdrowe zęby
Z tym, ze na implanty często jest dożywotnia gwarancja o ile się o nie dba. Nie ma porównania do licówek, które zapewne w końcu trzeba będzie zamienić na implanty.
I tak lepsze własne, wiadomo. Implanty nie maja czucia, można łatwiej ukruszyc albo złamać. Szczerze mówiąc dziwią mnie dentyści, którzy polecają licówki na zdrowych zębach. Kiedyś miałam taki szalony pomysł, ale moja dentystka popukala się w głowe jak jej o tym powiedziałam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Ava_ Czas edycji: 2022-12-05 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tez kwestia higieny, o ile się nie mylę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że pojawiły się jakieś nowe rozwiązania, ale 4 lata temu rozmawiałam o tym z protetykiem i odradzał. Gdybym zrobiła sobie implanty, to zapewne jeszcze grubo przed 50tką musiałabym robić rekonstrukcję kości wokół implantu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobilam implanty i żadnego problemu z kością nie ma, a robię rentgen przynajmniej raz w roku. Przed zabiegiem podniesiono mi zatokę jako przygotowanie pod implant, ale wielkiej filozofii z tym nie było. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, że trafiłaś na rozsądnego stomatologa.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2022-12-06 o 01:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe jak to rozwiązują gwiazdy Hollywood. Tam sporo z nich ma chyba licówki itp?
Wiadomo własne najlepsze jeśli są zdrowe. Ja i tak będę w przyszłym roku zakładać aparat orto, ale mój tż raczej nie ma już takiej opcji, więc musi skorzystać z czegos innego. Tzn wg mnie ma ładne zęby, ale dosc słabe. No i on chce mieć idealne, a nie ładne. Xd Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz rację. Mi ortodonta nawet odradził aparat na dolny luk, stwierdził, że niczego to nie wyleczy, poza względem wizualnym, który tez nie będzie spektakularnie zmieniony, bo mam tylko jeden nieco krzywy ząb i wg niego to bezsensu. Więc uwazam, że na plus. To była jedyna taka opinia, a byłam u 3 innych orto. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.