![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak ludzie są w stanie żyć za minimalną krajową?
Cytat:
Zakłady krawieckie w większej liczbie nie mają szans się utrzymać ( w sensie, żeby panie z fabryk otwierały coś swojego). Ludzie chcą masówki, która jest tania. Dobra krawcowa tania nie będzie. Edytowane przez 26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae Czas edycji: 2023-01-02 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
otwarcie własnej działalności to nie jest takie hop-siup. Trzeba rozważyć kwestie podatkowe PIT i VAT, a bywa to skomplikowane.
No i chodzenie do krawcowej na szycie na wymiar dalej jest bardziej skomplikowane logistycznie niż kupienie gotowca ze sklepu i ewentualnie poprawy go. Edytowane przez olabambola Czas edycji: 2023-01-02 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Poza tym taka jednak niepewność do zarobków, brak L4, urlopu płatnego, przy odejściu na emeryturę brak odprawy. Podatki, vaty, zusy, które rosną. Zus od nowego roku na skali podatkowej to będzie chyba 1420 (duży zus) do tego składka zdrowotna, do tego po przekroczeniu kwoty wolnej podatek kolejne kilka setek zł. Okej, na poczatku jest mały zus, czyli jakieś 330 zł teraz będzie plus składka zdrowotna plus podatek, koszt ksiegowej (a teraz to o 200 zł lekko biorą), zakup sprzętu itp. Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak i nie. Wg mnie jak się ma taki fach w ręku to jest łatwiej. Zwłaszcza, że nie trzeba dużych nakładów finansowych żeby zacząć. Nie od razu trzeba zakładać działalność. Można pracować i dorywczo coś robić. Reklama też w zasadzie nie jest potrzebna. Takie rzeczy się zwykle roznoszą pocztą pantoflową. Jak wyjdzie można myśleć o czymś więcej.
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Albo sam %. Jest klient jest wypłata. Klientki nie ma to i wypłaty
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież ja nie twierdzę, że krawcowe mają być alternatywą dla fabryk i szyć ciuchy. Krawcowe, które ja znam zajmują się głównie przeróbkami typu skrócenie spodni, zwężenie bluzki, wstawienie nowego zamka.
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
To, że ktoś ma fach w ręku nie znaczy, że nadaje się do tego, by prowadzić swoją jdg.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejna patologia u pielęgniarek czy położnych są ich formy zatrudnienia. Niedawno rozmawiałam z jedną dziewczyna polozna. Ona chyba dopiero po 3 latach w zawodzie dostała umowę o pracę. Jakieś zleceniowki, kontakty itp i to w publicznych placówkach. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja mie twierdzę że się nie da, ale doskonale rozumiem dlaczego ktoś nie chce i woli siedzieć za minimalną bo dg wcale nie jest zawsze lepsza alternatywa Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka Edytowane przez kasiunia788742 Czas edycji: 2023-01-02 o 10:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, żeby mieć zakład krawiecki nie trzeba mieć nie wiadomo jakiego pojęcia o biznesie ani skłonności do ryzyka. Najlepiej to nic nie robić.
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
Opcją jest też wynajęcie całego mieszkania na spółę z 1-2 osobami, które się zna i lubi, to znacznie zwiększa komfort życia w porównaniu do ciśnięcia się w klitce 10m w mieszkaniu z 6 takimi klitkami w marnym standardzie (tak wygląda w większości rynek pokoi w moim mieście).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Czemu od razu skrajności? Faktem jest, że ani wyposażenie ani lokal nie kosztuje grosze. Bo jednak krawcowa potrzebuje nieco więcej niż maszyna. Tak samo - w większości krawcowa robi drobne przeróbki za małe pieniądze. Skracałam w lato sukienki i zapłaciłam 20 zł za sztukę. Ile trzeba zrobić takich sukienek, by wyszła przyzwoita dniówka. I ludzie jakby nie patrzeć z usług krawcowych korzystają okazjonalnie. Plus koszty państwowe, księgowość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
A dlaczego nie? Moja krawcowa miała lokal, wynajmowała go z kimś na pół. Ktoś zrezygnował, nie mogła znaleźć nikogo nowego, przeniosła się do domu i nie narzeka. Cytat:
To jest jakaś opcja, ale to nie do końca komfortowa. Ja mieszkałam tak dość długo. Początkowo na studiach i chwilę po to było fajnie. Im jednak byłam starsza, tym bardziej mnie to męczyło. Moje ostatnie mieszkanie nim kupiłam, to też było mieszkanie ze znajomymi, a byłam tym mocno zmęczona. Nie chciałam wynajmować nic sama, bo przed kupnem szkoda mi było kasy, ale miałam naprawdę dość. W pewnym momencie człowiek ma dość studenckiego życia i potrzebuje prywatności. [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89454289]Czemu od razu skrajności? Faktem jest, że ani wyposażenie ani lokal nie kosztuje grosze. Bo jednak krawcowa potrzebuje nieco więcej niż maszyna. Tak samo - w większości krawcowa robi drobne przeróbki za małe pieniądze. Skracałam w lato sukienki i zapłaciłam 20 zł za sztukę. Ile trzeba zrobić takich sukienek, by wyszła przyzwoita dniówka. I ludzie jakby nie patrzeć z usług krawcowych korzystają okazjonalnie. Plus koszty państwowe, księgowość.[/QUOTE] Co takiego więcej kosztownego potrzebuje? Można to robić w domu, przynajmniej początkowo. Czy ja wiem czy tak okazjonalnie. Ja tam często wymieniam zamki kryte, bo szybko się zajeżdżają. Dużo rzeczy skraca mi mama, ale gdyby nie potrafiła, to bym była jeszcze częstszym gościem u krawcowej. Nigdy nie jest tak, że robi to od ręki, bo ma robotę. Kiedyś jak moja krawcowa wyjechała na urlop, a ja potrzebowałam coś na szybko, to miałam problem. I piszę tu o małym mieście.
![]() |
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Maszyna jest kosztowna. Stół jest kosztowny. Manekin, overlock lub coverlock. Nie wspominając o drobnostkach jak dobre nożyczki, nicie, lampka. Bo na takich rzeczach też lubi się nazbierać. Nie twierdzę, że bycie krawcową jest meeega drogie, ale też trzeba wyłożyć wcale nie mało pieniędzy. Tym bardziej, że jednak mówimy o sprzęcie dobrym, a nie domowym, gdzie używa się raz do roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89454322]Z pewnością osoba, która zarabia bliżej najniższej krajowej niż dalej ma w domu wolny pokój, by rozłożyć maszynę, stół krawiecki i wszelkie przybory. Ma gdzie magazynować rzeczy klientów, zanim je odbiorą.
![]() Maszyna jest kosztowna. Stół jest kosztowny. Manekin, overlock lub coverlock. Nie wspominając o drobnostkach jak dobre nożyczki, nicie, lampka. Bo na takich rzeczach też lubi się nazbierać. Nie twierdzę, że bycie krawcową jest meeega drogie, ale też trzeba wyłożyć wcale nie mało pieniędzy. Tym bardziej, że jednak mówimy o sprzęcie dobrym, a nie domowym, gdzie używa się raz do roku.[/QUOTE] pewnie czesto ,wynajmuje 1 pokój albo mieszka z z partnerem w wynajętej kawalerce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta opcja wydawała mi się super atrakcyjna w okolicach 25 r.ż., ale po latach takiego współdzielenia mieszkań, nawet z osobami, które lubiłam, punkt widzenia bardzo mi się zmienił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89454322]Z pewnością osoba, która zarabia bliżej najniższej krajowej niż dalej ma w domu wolny pokój, by rozłożyć maszynę, stół krawiecki i wszelkie przybory. Ma gdzie magazynować rzeczy klientów, zanim je odbiorą.
![]() Maszyna jest kosztowna. Stół jest kosztowny. Manekin, overlock lub coverlock. Nie wspominając o drobnostkach jak dobre nożyczki, nicie, lampka. Bo na takich rzeczach też lubi się nazbierać. Nie twierdzę, że bycie krawcową jest meeega drogie, ale też trzeba wyłożyć wcale nie mało pieniędzy. Tym bardziej, że jednak mówimy o sprzęcie dobrym, a nie domowym, gdzie używa się raz do roku.[/QUOTE] Bez przesady, wciąż nie są takie jakieś nie wiadomo jak wielkie koszty. Najdroższa jest maszyna. Jaki czas temu byłam na brwiach u laski, która robiła je w mieszkaniu w bolku obok mnie. Miała dobre opinie, a mi się nie chciało nigdzie jeździć. Wynajmuje to mieszkanie z koleżanką, ma wydzielone miejsca do pracy. Serio nie trzeba mieć wielkiej chaty żeby robić takie rzeczy nie w lokalu. Cytat:
Wiesz, że bardzo dużo ludzi teraz tak robi? Wolałabym w domu niż zarabiać najniższą krajową. Koszty lokalu to zawsze jakieś koszty. Ludzie na tym oszczędzają i mnie to nie dziwi. [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89454329]Dokładnie ![]() ![]() Dokładnie. Dla mnie komfort mieszkania samej jest nie do porównania.
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
nieprzyzwoita
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jak z tym mieszkaniem że współlokatorami- przez jakiś czas można zacisnąć zęby ale żyć tak ciągle? Co to za komfort. To naprawdę trzeba dobrze przekalkulować aby zrezygnować z pracy na etacie nawet za najniższa która ciągle rośnie. Czy na pewno na tym dobrze wyjdziemy będąc na dg? Czy ta roznica pieniezna miedzy uop a dg bedzie naprawde spora, ze wynagrodzi bezplatne wolne, l4 itp? Ze zaraz (za rok, dwa) nie zrowna sie dochodowi na uop najnizszej? /na czarno z obcymi ludźmi to w ogóle bym nie robiła - wystarczy, ze komus sie kwota za drobnostkę nie sposoba bo "pani przeciez to zadna praca co tak drogo?" i mile zawiadomienie wyśle/ Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po za tym... ja nie znam zbyt wiele osób, które by powiedziały "jasne, zapraszaj ludzi od 8-17 i prowadź działalność w naszym mieszkaniu. Będę chciała się wykąpać o 12 i wyjść w ręczniku do pokoju? Najwyżej spotkam jakąś panią, która chce zwężać spodnie." Edytowane przez 26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae Czas edycji: 2023-01-02 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
A jakie to ma znaczenie? Nie pracuje i bym nie chciała, ale jakbym dzięki temu miała zarabiać znacznie więcej to pewnie długo bym się nie zastanawiała. Cytat:
No nie jest to jakaś super opcja, ale na pewno jakieś tymczasowe rozwiązanie. bardzo dużo osób teraz różnego rodzaju usługi świadczy w domu. Serio nie wiem co Was tak to dziwi. Oczywiście, że trzeba sobie przekalkulować, ale uważam, że warto to zrobić i się zastanowić, a nie tylko narzekać. ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89454383]Bycie krawcową na własnej działalności nie daje gwarancji lepszej pensji. Po za tym... ja nie znam zbyt wiele osób, które by powiedziały "jasne, zapraszaj ludzi od 8-17 i prowadź działalność w naszym mieszkaniu. Będę chciała się wykąpać o 12 i wyjść w ręczniku do pokoju? Najwyżej spotkam jakąś panią, która chce zwężać spodnie."[/QUOTE] To są zwykle osoby, które wynajmują mieszkanie z partnerem, a nie przypadkowymi 4 innymi osobami.
![]() |
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i? Mnóstwo ludzi teraz tak robi, nie wiem co Cię to tak dziwi.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.