![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 78.
Kontrakty NFZ są wyliczane na podstawie ilości kasy, jaką NFZ chce na to przeznaczyć, a nie na podstawie żywotności sprzętu.
Myślisz, że aż tylu nadprogramowych pacjentów lekarze badają? Ponad 30%? Mimo, że na początku zapraszałam wielu znajomych i rodzinę, żeby ich badać w ramach nauki, to do takich liczb nie doszłam. Właśnie, może jeszcze należy zakazać stażystom i rezydentom korzystania ze sprzętu, bo się zużywa? A badać jednego pacjenta trzy razy ( raz specjalista i np. dwóch rezydentów) - to dopiero rozpusta! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
BAN stały
|
a tak swoją drogą to znam taki przypadek
gość używa służbowy samochód do dorabiania w uberze, wykorzystując to, że pracodawca pozwala na używanie samochodu do celów prywatnych. tak więc ten znajomy nie dość, że eksploatuje samochód służbowy w innej pracy, to jeszcze za wyjeżdżone paliwo zwraca mu pracodawca. tak tylko czekam co będzie jak się to wyda. na razie trwa to tylko kilka miesięcy, więc jeszcze nikt się nie zorientował Edytowane przez Sodalite Czas edycji: 2023-02-06 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Żartujesz sobie? Porównujesz naukę stażysty do zwykłego kombinatorstwa jakieś gwiazdeczki internetowej? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-06 o 01:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;89492062]Treść usunięta[/QUOTE]Też rozumiem (do pewnego stopnia i pewnej kwoty)
![]() Ja ogólnie nie przepadam wydawać na ubrania, a na jeden raz to już w ogóle dla mnie kosmos. Ja będę pewnie celować w używane, mnóstwo osób chce odsprzedać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
Dla mnie sprawa mamy ginekolog jest gorsza - bo w kwestii przykładowej fryzjerki traci właścicielka. Pozwalając na zachowania i uznając je za normę sami sobie strzelamy w kolano. Chce dostać numerek? Nie ma - bo sprzęt jest zajęty przez Krysię, co bada swoją siostrę. Koszty zużycia może i małe. W skali kraju nagle stają się większe. Nie wydaje mi się, abyśmy mieli za dużo środków na służbę zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89492056]Żartujesz sobie?
Porównujesz naukę stażysty do zwykłego kombinatorstwa jakieś gwiazdeczki internetowej? ![]() Za mało znam szczegółów, nie wiem czy na tych wizytach koleżanek coś zarabia czy nie, nie wiem ile jednorazowych rzeczy zużywa, nie wiem jakie ma grono znajomych (może faktycznie liczba pacjentów z kolejki i ich znajomych daje stosunek 2:1), żeby to ocenić. Jednak jeśli nie wpycha tych koleżanek w kolejkę NFZ, przesuwając tym samym wizyty pozostałym ludziom, a po prostu bada je po godzinach, to nie robi niczego skandalicznie złego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Żeby robić takie porównania, najpierw trzeba by było określić, co i ile taki lekarz badający rodzinę po godzinach kradnie.
Zresztą sam NFZ się odniósł do sytuacji, że przyjmowanie rodziny i koleżanek poza kolejnością W RAMACH KONTRAKTU NFZ jest niedopuszczalne, nie że w ogóle badanie pacjentów w gabinecie. https://plejada.pl/newsy/mama-gineko...asnien/8bbh5rj Edytowane przez natalia_t Czas edycji: 2023-02-06 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawdę nie uważasz, że przyjmowanie na lewo pacjentów po znajomości nie jest kombinatorstwem i nie ma w tym nic skandalicznego? Co w sytuacji, gdy sprzęt używany przez mamę ginekolog byłby potrzebny? Dlaczego NFZ ma limity i jeśli ja ( przeciętny człowiek ) potrzebuje badania to muszę czekać, ale koleżanka mamy ginekolog lajcik, może być przyjęta? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89492092]Naprawdę nie uważasz, że przyjmowanie na lewo pacjentów po znajomości nie jest kombinatorstwem i nie ma w tym nic skandalicznego? Co w sytuacji, gdy sprzęt używany przez mamę ginekolog byłby potrzebny? Dlaczego NFZ ma limity i jeśli ja ( przeciętny człowiek ) potrzebuje badania to muszę czekać, ale koleżanka mamy ginekolog lajcik, może być przyjęta?[/QUOTE]Kombinatorstwo to robienie czegoś w wolnym czasie i za darmo?
I wiesz, że gdyby ta koleżanka mamy ginekolog normalnie zapisała się w kolejkę na wizytę, to przeciętnemu człowiekowi, który zapisze się po niej, czas czekania się wydłuży o tę jedną osobę? A dlaczego ja muszę czekać i płacić za niektóre usługi, a ktoś mający znajomego fachowca ma to od ręki i za darmo albo dużo taniej? Nikt nie chce (i nie powinien) pracować za darmo. Jednak czasami bliskim i znajomym robi się przysługi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu takie rzeczy należy piętnować. Może w przypadku mamy ginekolog to "kropla" ale w w skali kraju robi się już dużo. Zresztą potem my za to płacimy. Jeśli prywatne zużywa materiały to potem zużycie na jednego pacjenta NFZ wzrasta. Zresztą ginekolog (ale inni lekarze też) mają bardzo często terminy powiedzmy last minut żeby przyjąć nagłych klientów. Gdy ciężarna bardzo źle się poczuje, krwawi itp. Podejrzewam że wielu właśnie w te terminy wciska znajomych i wtedy dla potrzebujących jest ich mniej. W publicznych środkach jest tak że żeby dać komuś musisz komuś zabrać. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy pobiera opłatę od swoich KOLEŻANEK to inna kwestia i wyłącznie jej sprawa. Mogłaby dowolnie świadczyć usługi darmowe na SWOIM sprzęcie, a nie na publicznym, za który ja i inny obywatele płacimy. Nie rozumiesz, że tu się rozchodzi o placówkę publiczną, nie jej prywatną? Jeśli kolega fachowiec świadczy koledze swoją usługę za darmo to wyłącznie jego sprawa - bo jego czas, pieniądze i SPRZĘT. I mama ginekolog mówiła o przyjmowaniu znajomych PO ZA KOLEJNOŚCIĄ. Rutynowym przyjmowaniu po za kolejnością - czyli zakładam, częstym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wyobraźmy sobie taką sytuację. Koleżanka chce pofarbować włosy, ale nie ma kiedy. Ty więc po godzinach idziesz do CUDZEGO zakładu, korzystasz z CUDZYCH produktów, za które nie zapłaciłaś, a je zużywasz. Uważasz to za fair. W ogóle mamaginekolog to dziwię się,ze nie wyleciała na zbity pysk z zawodu lekarza, ona nawet nie udaje, że jest w porządku. sama mówiła na stories,.że kiedy urodziła wcześniaka to wybłagała w pracy,żeby jej dali lewe zwolnienie, żeby mogła siedzieć ze swoim dzieckiem. Ta kobieta to chodząca żenada, ma jakieś psychofanki, które jej przyklaskują. Koszula porodowa, której projekt ukradła innej krawcowej, wykorzystywanie czyichś przepisów i robienie z tego WŁASNEJ książki. Sprzedawanie gaci, dupereli, lekarz nie może niczego reklamować. Jej działalność w sieci to jeden wielki cringe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Cytat:
jakby pobierała za takie badanie pieniądze, to byłoby gorzej niż jakby robiła to za darmo? dlaczego? co za różnica z punktu widzenia podatnika? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89492140]Czy pobiera opłatę od swoich KOLEŻANEK to inna kwestia i wyłącznie jej sprawa. Mogłaby dowolnie świadczyć usługi darmowe na SWOIM sprzęcie, a nie na publicznym, za który ja i inny obywatele płacimy.
Nie rozumiesz, że tu się rozchodzi o placówkę publiczną, nie jej prywatną? Jeśli kolega fachowiec świadczy koledze swoją usługę za darmo to wyłącznie jego sprawa - bo jego czas, pieniądze i SPRZĘT. I mama ginekolog mówiła o przyjmowaniu znajomych PO ZA KOLEJNOŚCIĄ. Rutynowym przyjmowaniu po za kolejnością - czyli zakładam, częstym.[/QUOTE]Z tego co słyszałam (aczkolwiek nie jestem biegła w sprawach podatkowych) to nawet jeżeli komuś wykonujesz darmową usługę to musisz zapłacić od tego podatek ![]() ![]() Że nawet jak ta fryzjerka wykonuje darmowa usługę koleżance to w razie kontroli skarbówki może mieć problemy. Jeśli ta wypowiedź odtworzyla puszkę pandory w polskich usługach medycznych to środowisko lekarskie będzie bardzo jej wdzięczne. Zwłaszcza koledzy z jej szpitala ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nic nie zmieni w tej kwestii, bo patrz wyżej - wszystko jest robione po godzinach pracy oddziału/gabinetu, nie jest raportowane, więc dla NFZ te wizyty się nigdy nie odbyły, nie zapłacił za nie placówce. Dodam jeszcze, że istnieją gabinety, w których wizyty odbywają się wyłącznie w ramach kontraktu z NFZ, ale do zakupu urządzeń i wyposażenia fundusz nie dał ani złotówki. I że to nie panie w nfz planują ile opakowań rękawiczek kupić i to nie fundusz traci na porwanych rękawiczkach, wygiętych igłach, złym doborze rozmiaru wziernika. To nie jest tak, że jak się za szybko zużyje rękawiczki, to NFZ w następnym miesiącu robi większy przelew placówce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-02-07 o 08:01 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
To działa chyba w drugą stronę- że to usługobiorca powinien rozliczyć się z fiskusem, bo nieodpłatna usługa stanowi dla niego jakieś wzbogacenie (czy jakoś tak).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.